Секако. Повели @FancyGirl* Спојлер: Twix База: 1 1/2 шолја бадемово брашно или брашно од овес 3 лажици истопено кокосово масло 2 лажици јавороп сируп/мед 1 лажичка екстракт од ванила малку сол Карамел: 2/3 шолја путер од кикиритки 1/3 шолја јавороп сируп/мед 1/4 шолја кокосово масло 1 лажичка екстракт од ванила малку сол Чоколаден слој: 100 грама темно чоколадо без шеќер 1 лажица кокосово масло. Се мешаат сите состојки за базата додека да се формира трошкасто тесто. Се става во калапче и рамномерно се распоредува со притискање.Се пече 10 мин во рерна, и се остава 10 минути да се излади. Во тенџере на оган се ставаат состојките за карамелот и смесата се меша на средна температура околу 2 минути додека да почне благо да зоврива. Се истура врз претходно подготвениот бисквит и се става да се стегне во фрижидер барем 45 минути (ако ти се брза можеш и во замрзнувач). За крај, чоколадото се топи заедно со кокосовото масло, и приготвениот ганаш се истура врз слојот карамел и се остава уште 20 минути во фрижидер. Се сече на ленти и е подготвено за послужување Спојлер: Bounty 1/3 шолја кокосово млеко 1/3 шолја кокосово масло 2 лажици јаворов сируп/мед 100 гр. темно чоколадо без шеќер 2 шолји кокосови трошки Сe (освен чоколадото) се меша и смесата рамномерно се распоредува во калап за печење леб. Се става во фрижидер да се стегне. Откако ќе се стегне, со остар, голем нож се сече на парчиња и секое парче се потопува во стопено чоколадо. Вака подготвените чоколатца се ставаат во фрижидер за уште малку да се стврднат и тоа е тоа.
Од киноа се, секако дека може, ова е рецептот по кој ги правев: https://www.superfood.rs/sr/blog/2017-12-10/burgeri-od-kinoe-poboljsani-recept
Јогурт и двопек или парче црн леб и семиња. Варени јајца, салата и црн леб. Ако можеш туна навечер, со салата.
Може да ми кажете како правите чиа пудинг? Два пати пробав неуспешно ми беше, на дното останува чиата и горе млекото, дали ставам премногу млеко, како да мерам?
@Juicy стара универзалната мерка е 1:7 на лажица чиа 7 лажици течност, ама најдобро барем 4 часа или преку ноќ да отстои да се формира гелот. Исто побрзо се гелира со топла течност. Нема да стане пудинг за 15мин никогаш, или ако ставиш едно лажиче во цела чаша вода.
Јас ставам околу 4 лажички чиа и кафена чаша млеко(околу 100мл). Преку вечерта во фрижидер и баш како пудинг излегува.