Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Феминизам

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Trendafilka, 24 јуни 2011.

1. МК- Селектор

МК- Селектор Активен член

Се зачлени на:
    13 јануари 2018
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    49

Ja i cura mi se prasueme megjusebno i dobro ni e. Nikoj ne zaostanuva :)

На kikkki и Aquamarine93 им се допаѓа ова.
  2. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.929
    Значи, ако ја прашате девојката и ви рече дека не можете да излезете, што тогаш?

На Lolo5, Ketchup, Someonespecial и 3 други им се допаѓа ова.
  3. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.160
    Допаѓања:
    49.322
    НеЌе моќи да ти се посречи ове ночи.Он топик:не поштувам вакво нешто.Нема да го прашувам за ништо и не смее да ми брани за ништо,он ако сака да ме прашува нека ме прашува што да правам.

На Lolo5, Nigredo Odor и DAngel им се допаѓа ова.
  4. Priroden

Priroden Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2015
    Пораки:
    795
    Допаѓања:
    2.947
    Ја лично се согласувам дека не треба да се прашува ниту сум прашувал ниту ме прашувале, но можда двајцата се прашуваат, тоа ми беше муабетот.

Има уште многу можеби...али да не ја шириме

5. EvAngelos

EvAngelos Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    3.696
    Допаѓања:
    10.147
    Ја мислам дека ова феминизмов е создаден од Обединетите нации у соработка со Силбо со цел да ги одвикнат жените од месење зелник дома, за да мора да купуваат бурек од Силбо. Шо знам мене ми мириса на теорија на заговор. Еве ви доказ: фе-ми-ни-зам - се состои од 4 слогови, баш толку колку што има и паркинзи у главната зграда на Обединетите нации у Њу Јорк, а и ако ја тргнете првата буква „С“ (Сатана) од зборот Силбо (С-илбо), остануваат точно 4 букви колку што има слогови во зборот фе-ми-ни-зам. :^)

На Lolo5, dayla, kikkki и 9 други им се допаѓа ова.
  6. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.160
    Допаѓања:
    49.322
    Пола од вас што глумите начитани,паметни и тако даље и тако даље а ве има многу, во прва прилика кога маж ви ќе ви издаде наредба ќе го направите тоа.Така да не продавајте муда за бубрези на анонимен форум на никој не му е гајле кај вас дома кој ќе диригира и дали ќе 'рмбате или ќе глумите интелектуалка по форуми.Како женско не давам маж да ми команда ама баш никогаш.И деца да имам нема да ми брани кафиња,искачања и тако даље пошто децата само на слика ќе ги гледа.Знам да менувам сјалици,да ковам клинци да заштрафам нешто ако треба не сум неспособна.Не барам мојот иден маж да ми служи како роб по дома само да ми проверува бушони и да разнесува ,,потешки" работи.И не сум некоја феминистка ама како карактер не трпам командање или по мое или по ничие и крај на приказната.И не се контрајте со сила бидејќи некој ви ,,згрешил" во друга тема не ви убиле фамилија еб**о, до овде мирисате на ,,невини јагененца"^_^:devil::devil:

На Lolo5, celineparis, N.2106 и 2 други им се допаѓа ова.
  7. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.929
    Одлучи се сега, ќе дадеш маж да ти команда или не?
    Оти ако ние не сме способни да одолееме на комендите на некој маж, нема да можеш ни ти. Не си special snowflake, иста си како сите нас.

На Lolo5, Nigredo Odor, Lella и 5 други им се допаѓа ова.
  8. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.160
    Допаѓања:
    49.322
    Не нема.Не можеш да ме ставаш во кош со вас, не сум пишувала доволно на темава за да знаеш.Точно пишав не ми го извртувај зборовите како ти чини.

На sjdgo му/ѝ се допаѓа ова.
  9. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.668
    Допаѓања:
    167.974
    Треба да му дам темава на дечко ми вистински маж да стани. :makeup: Јас мислам редно е со темава да се префрлиме во special snowflake.

Луѓе, зборате за командување. Во здрава врска не постои тоа. Ако јас направам нешто за дечко ми, во иднина маж, ќе биди зошто го сакам, зошто ја делиме работата. Исто и тој кога ќе направи нешто за мене нема да биди ради командување, туку зошто ме сака, делиме работа, се почитуваме меѓусебно.
    Исто така во здрава врска нема контролирање. За дозвола да ме праша само ако сме договорени ама мора во последен момент да откажи зошто другаро утре бегал Америка. И тоа повеќе извинување ќе биди, не дозвола. А нормално е да се извиниш кога грешиш. Друг пат само ќе ми јави да знам дека излегува, исто и јас, да не планираме за тогаш ништо и воедно да имаме здрва комуникација. Значи не барање дозвола, само известување. Сепак, тој ми е во најдобар интерес.
    Кога читам како го замислувате феминизмот застапен во партнерски однос, мислам ви личи на се сем на здрава партнерска врска, туку на чисто инаетење. Ама секој како што го научиле, изгледа.

Последна измена: 2 април 2018
    На WildMk, Lolo5, Lella и 13 други им се допаѓа ова.
  10. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.929
    Апсолутно не ми е гајле кои се твоите размислувања во однос на темата. Не водам статистика никаде.
    Друго ми беше мубаетот.
    Не можеш да кажеш дека другите жени ќе дозволеле маж им да им командува, ама ти нема.
    Тоа може да значи само дека ти не си женско, не може да значи дека си подобра од нас, или дека ние сме слаби. Не може да значи ни дека си појака од нас... Ако другите женски нема да можат да не потпаднат под контрола на партнерот, нема да можеш и ти.
    Ако можеш, тогаш веќе не си женско
    Малку бирај си ги аргументите за дискусија...
    Знам дека си мала, ама ептен ептен се испомеша.

На Lolo5, Lella, Feminka22 и 5 други им се допаѓа ова.
  11. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.329
    Поназад имаше слика како жените глумеле не знам независни, силни, ама освен кога требало да бидат такви и некој кажа како истите тие жени кукале за дечко.
    Ако имам дечко не значи дека се чувствувам послабо. Не значи дека го гледам како некој на кого треба да му се покорувам и да го слушам слепо сѐ што ми наредува.
    Физички е многу појак од мене, но тоа не му дава за право да биде над мене.
    Слично како што кажа и @theowndemon односот меѓу нас треба да е со љубов и разбирање, а не изигрување слабост или супериорност или командување.
    Исто така ако треба да ме следи тој мене каде одам или јас него за да се осигураме дека не се изневеруваме, поарно да се разделиме...какво фајде од таква врска.
    Така да, тоа што го вели феминизмот не е дека треба да бегаме од мажи и да изигруваме не знам ти што, демек мажи не ни требале, туку да се знае кои ни се правата, а истите тие права да бидат почитувани од страна на
    партнерот/ сопругот.

На Lolo5, Lella, JollyGirl и 11 други им се допаѓа ова.
  12. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.160
    Допаѓања:
    49.322
    Јас си кажувам како што мислам.И да можам да,кажам бар за пола од нив пошто знам да прочитам човек.

13. AnotherLiar

AnotherLiar Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2016
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    58
    IMG_20180402_104511.png

На Lolo5, celineparis, Lella и 13 други им се допаѓа ова.
  14. Bender Rodriguez

Bender Rodriguez The lovable rascal

Се зачлени на:
    27 јуни 2015
    Пораки:
    2.623
    Допаѓања:
    32.781
    Страници и страници се изнапишаа, а гледам дека некои ствари околу феминизмот пак се нејасни.

Прашањето „Што ти си направил(а) за правата на жените, кога се декларираш како феминист?“ не држи вода, од една проста причина – постои разлика помеѓу феминист и активист. Ако некој за себе каже дека е феминист, тоа значи дека смета дека жените заслужуваат еднакви права и можности како и мажите. А ако некој е активист, за феминизмот или било која друга кауза, тоа значи дека презема одредени чекори за унапредување на својата кауза на општествено ниво.

Не секој феминист е истовремено и активист, исто како што повеќето луѓе кои имаат одредени свои ставови и мислења за дадена работа не прават, ниту пак учествуваат во јавни кампањи за промоција и етаблирање на истите.

Феминизмот како движење и како збор низ годините попримил најразлични значења, кои често имаат негативна конотација – како култ, секта, збирштина од фанатични, исфрустрирани жени и слично – најстрашната последица (и најголемиот апсурд) од ова е што како резултат на ваквата негативна кампања, некои жени се декларираат дека се против феминизмот.

Сепак, ништо од ова не би требало да нѐ одврати од суштината на феминизмот и основната негова дефиниција – залагање за еднакви права и можности за двата пола. А против ова не може да биде ниту еден нормален човек, без разлика дали е маж или жена.

Од друга страна, читам и дека феминизмот бил излишен во денешно време, затоа што во развиените и современи општества веќе имаме еднаквост меѓу мажите и жените.

Еднаквоста можеби постои, но во најголем број на земји истата останува само на хартија. Да ја земеме Македонија за пример – кај нас мажите и жените имаат еднакви права и можности, што е и загарантирано со закон.

Но како изгледа таа еднаквост во пракса?

Сѐ уште се бараат „девојчиња за работа“, сѐ уште на интервјуа за работа се поставуваат прашања од типот „Ти кога планираш да раѓаш?“, сѐ уште за жените е многу потешко да влезат во одредени професии – само затоа што се жени. Сексуалното вознемирување е исто така наголемо присутно – невкусни коментари, мрсни вицеви, досетки и непристојни понуди – сето ова сѐ уште постои во голем број на работни средини во земјава. И иако и против ова постои закон, јас уште не сум чул некој да одговарал за сексуално вознемирување на колешка.

Дури и во навистина развиените земји, кои стојат многу подобро во однос на ова прашање, постои проблемот со нееднаквоста на платите за исто работно место – секако, во корист на мажите. Така да, нема потреба да одиме во екстреми и да ги земаме земјите со радикален ислам како пример за полова нееднаквост – нееднаквоста е сѐ уште присутна, насекаде, само во многу помала мера.

За жал, уште сме далеку од тоа да речеме дека феминизмот како појава е излишен, а и самите живееме во општество кое е далеку од полова еднаквост – и жалосно би било да се преправаме дека не е така.

На WildMk, Lolo5, Nigredo Odor и 20 други им се допаѓа ова.
  15. Gosh

Gosh Мразачка на луѓе

Се зачлени на:
    10 октомври 2015
    Пораки:
    3.267
    Допаѓања:
    40.621
    Амин.

Capture+_2018-04-02-23-16-04.png

На WildMk, Lolo5, Nigredo Odor и 13 други им се допаѓа ова.
  16. Petra777

Petra777 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2015
    Пораки:
    2.877
    Допаѓања:
    29.048
    Нема потреба од убедувања.
    Жените денес ги уживаат сите права исто како и мажите.
    Само за некои работи се претерува, мислам на она " ако он имал 10 партнерки, зашто не и ја?
    Да, можеш да имаш, ама за мене е тоа ниско. На страна ова. Знам дека ќе скокне сега некој.
    Немам проблем да излезам без да прашам, на негово "не" јас и понатака викам "да", па на крај се прифаќа. Значи правам што сакам, ама во граници на нормала.
    Он нема проблем да застане во кујна, да фати метла исто како што и јас немам проблем да се качам на скала, да сменам сијалица, да заковам шајка, да поместам нешто тешко . Башка бољи сум од него во: кошарка, билијард, куглање, нешто што важи за "машки" спорт.:mm:
    Од кај тоа дека жени не може сами да преселат стан?!? :D
    Па на +40 колку работи сме носеле јас, мајка, сестра... Значи без навреда машки род, ако сакаме можеме се да "превртиме", бидејќи кај нас сметам дека во главата има нешто посилно од вашите мускули. :)
    И да, жената е столб на куќата.
    Колку сакате негирајте. :muscle:
    Налик нежни и кревки, а сепак планина може да поместиме.
    Бев и на обука во фабрика, жена вози виљушка, а маж беше хигиеничар. И тоа не ми е чудно.
    Ако некој има проблем со овие работи, тоа е веќе комлекс.

На Lolo5 и ELIDavor им се допаѓа ова.
  17. ceca-1

ceca-1 Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2010
    Пораки:
    2.083
    Допаѓања:
    5.093
    Ми мириса на Трендафилка:tmi:

18. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.929

На Nigredo Odor, celineparis, Gosh и 8 други им се допаѓа ова.
  19. МК- Селектор

МК- Селектор Активен член

Се зачлени на:
    13 јануари 2018
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    49
    Pa ke ja prasam zosto i ako zaklucime deka e taka togas nema da izlezam :)

Se uz dogovor :)

Ako vise skroz ne mozeme da se dogovoroime so kako, togas imam opcija za 3ta licnost da presudi ali ke ja viknam komsifkata Kate, oti znam deka uvljek ke sudi za mene hahaha

20. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.929
    Врска не е судница, па да се судите.

На Lolo5, Nausicaa, ivi1987 и 3 други им се допаѓа ова.