Едното на македонски јазик едното на хрватски. Преземете, читнете си. Во прилог еве линкови кои претпоставувам сте ги прочитале.... Мислам дека следната книга што ќе ја прочитам, иако сум машко, ќе биде во врска со феминизмот, што според мене е форма на право на избор кај жените, не е идеологија, не е движење, не е секта. http://www.ladybook.mk/mk/post/365/Feministichki-knigi-koi-treba-da-gi-prochitate https://karmin.tocka.com.mk/vesti/263718/girlspower-pet-knigi-napisani-od-zeni-za-zeni
Баш така, најчесто критериум за избор на личност за одредена професија е знаењето и искуството, не е полот. Имаш знаење и искуство (и врски кај нас) влегуваш. Немаш, чао. Полот никому не му треба, поголема еднаквост од тоа не знам.
Кијану, не е право на избор на жените. Туку феминизмот се бори жените да имаат право на избор. Искрено криво ми е што постои, затоа што не треба да биде воопшто проблем жените да се еднакви со мажите, тоа треба да е нормално. Ама..
Зависи што се подразбира под и за каков феминизам зборуваме. Пре би се нарекла хуманист, зошто мислам дека феминизмот веќе ја изгуби првобитната смисла.По ова прашање луѓето ги делам во две групи - нормални и овие другиве -кукавици без разлика на полот. За мене е едноставно створени сме од природа различни но еднакви секој со свој придонес да се балансираме никој не е под/над никого (освен во спална по желба /договор ) како велосипед за да функционира потребно е двете педали да функционираат заедно во хармонија . Ова останато со комплекс на супериорност (небитно дал затуцано машко над женско или обратно ко што е случај со модерниот фемиНАЗИм )го множам со нула .Вистински(силен) маж ја третира жената како еднакво суштество,исто е и со (силната)жената спрема мажот и познато е и во психологијата дека комплексот на супериорност e маска и одбранбен механизам позади кој се крие чуство на инфериорнос која е одлика на кукавиците кои мора сиротите да ја покажат својата ''сила '' и ''доминантност '' и лечат фрустрации така што ќе омаложуваат други.
Јас можам глава да сечам дека апсолутно појма немаш од феминизам и правци на феминизмот, ниту кој правец со што се бави.
Kоментарот го сватив како од шаллива природа и мојот го напишав со иста олабави ок тоа е твое МИСЛЕЊЕ не и факт.
Оооо, и те како е факт. Мислам, феминизмот не е нешто апстрактно па да не можеш да прашаш и да видиш кој колку знае. Не за џабе цели родови студии/женски студии постојат по универзитетите. Модерен феминизам, божицата да чува Радикалниот е модерниот или она феминизам што пишува? А она феминизам што пишува кој е? Либерален, интерсекционален, марксистички? Прв бран, втор, трет, четврти? Дај земи некоја книга прочитај па ќе збориме. Џисз факинг крајст.
Ќе повторам МОДЕРЕН ФЕМИНИЗАМ ме боли уво како е називот по универзитетите е овој што денес ГО ГЛЕДАМ со свои очи и донесувам одлуки со СВОЈ УМ и ова е МОЕ мислење како што твоето твое а не ФАКТ И да називот модерен феминизам постои савршено ме боли уво дали тоа го има/нема во книгите од кои зависиш наместо од сопствениот ум за расудување и за да донесеш мислење.
А како немам појма кога под а) сум жена под б) живеам во модерно време под ц) имам сопствен ум за расудување о сезнаен господе/овај господине?