You're welcome modern adjective mod·ern | \ ˈmä-dərn , nonstandard ˈmä-d(ə-)rən\ Definition of modern (Entry 1 of 2) 1a: of, relating to, or characteristic of the present or the immediate past : 2: involving recent techniques, methods, or ideas : 3capitalized : of, relating to, or having the characteristics of the present or most recent period of development of a languageModern English
Во постот авторката го зборува буквално спротивното од она што ти верглаш од прееска. Не дека феминизмот се претворил во мразење и омаловажување на мажите, туку дека така е погрешно разбран од многумина што само превртуваат очи на самиот термин. И понатаму после скриншотот продолжува баш со поддршка на она што денес го прави феминизмот (#MeToo на пример). Буквално вели "feminism won't stop". Ниту феминизам, а ниту хуманизам како идеологија и филозофија не верувам дека знаеш всушност што значи. А нормално дека на форум, а и во секоја дискусија ќе ти се бара начитаност и информираност.
Фала што си толку фина да ми го објасниш МОЕТО мислење и видици по ова прашање. Не,го зборува истото што го мислам и јас од почеток до крај само што не е по шаблон па издресирани еднодимензионални умови неможат да го разберат/ сварат/му пристапат освен со напад/омаложување и исмевање секако . И да за ''едуцираните'' умови да поедноставам-не прифаќам ништо друго освен ЕДНАКВОСТ-што е гледиште на секој здрав разум, ако сте навистина ЗА еднаквост кој е вашиот проблем? Се остало веќе напишав да не се повторувам.
https://www.eviemagazine.com/post/how-modern-day-feminism-fails-to-be-pro-women/ . The future cannot be female; it must be - as it has always been - male and female
Да се надоврзам за горепоставениот текст https://www.washingtonexaminer.com/...s-sexist-than-the-misogyny-it-claims-to-fight
Као, сфаќаш дека ова не ти е во прилог, така? О.о Нвм. Многу ми беше тешка за сфаќање. Кажа дефиниција за што е модерно, во тој случај "шо е модерен феминизам?", Јас не сум ти, искрено те прашвам ова, да ми кажиш во една најпроста реченица. Еднаквост е тоа што го сака феминизмот. Да, голем број луѓе не сакаат да бидат асоцирани со "анти" кампањи и движења, но феминизмот не е таков зошто во сржта не е анти- кампања. Напротив, се залага за еднаквост. Да се крени жената на еднакво ниво со мажот. Од таму, кој е проблемот?
A дали ти сфаќаш дека постои и поинаков начин на гледање на нештата освен еднодимензионално,еднонасочно и црно-бело ? И да ќе се повторам НЕ не се, се сложувам со секое тврдење во сите текстови што ги поставив
Па да де, единствено се сложуваш со "денешниот феминизам не е во ред" без да знаеш ни кој е денешен, ни кој е вчерашен, ни кој е во ред, ни кој не е.
ОДРЕДЕНИ ствари на денешниот феминизам на пример такви како тебе што глумат интелектуалци по форуми и покушаваат да наметнат гледиште и мислење и не прифаќаат никаква алтернатива. Ignoring the hostile approach of todayʼs feminist movement is hard. It claims to be pro-women but simultaneously excludes or downright condemns the majority of women who see things differently. Modern feminism fails to be "pro-women" because it brushes off those who donʼt believe that "smashing the patriarchy" or breaking “socially-constructed gender roles" will solve our problems. If you are not a part of this clique, you will likely be dubbed as a prisoner at best, a back-stabber at worst. Some women like myself think that men and women are equally capable of making mistakes, being selfish, oppressive or downright violent. If you are not a part of this clique, you will likely be dubbed as a prisoner at best, a back-stabber at worst. I personally bought into the lie that male leadership automatically meant losing my freedom and individuality. There were times where I became defensive for no apparent reason. You can say it was paranoia, but thanks to the narrative that said relations with men meant being walked on like a doormat, I made sure that that would not happen to me – even if it meant being super proactive when there wasnʼt much to react to. Men Can Be Jerks; Women Can Be Witches However, character trumps gender: men can be jerks, women can be witches; men can be insensitive, and women can be vain. Neither gender is immune to "missing the mark" — hence neither gender should be targeted as the “central moral oppressor.” Fathers and husbands are not inherently immoral simply for their roles in protecting and providing. Rather, abuse or neglect within their role is the issue. In the same way, parents are meant to protect, train and provide for their kids. Regarding mothers and children, it's self-evident that motherhood is not inherently immoral, but deliberate abuse and neglect of mothers towards their children would be the issue. Leadership is not oppression; failure to lead lovingly and wisely is the problem. Leadership is not oppression; failure to lead lovingly and wisely is the problem. No Room for Virtue Modern feminism also fails to be pro-women in that virtues such as piety, purity, domesticity, and submissiveness are scorned, snubbed and degraded. This automatically makes a target of those whose religious or traditional convictions esteem these values as important and worth passing down to their children. Historian Barbara Welter referred to these four values as the “Cult of True Womanhood” in 1966. Virtues such as piety, purity, domesticity, and submissiveness are scorned, snubbed and degraded. Itʼs plain to see that in the eyes of modern feminism, religious devotion, sexual purity, excellence as a homemaker, and deferring to the men in oneʼs life are revolting and repulsive virtues to have. However, in many womenʼs lives (even those who have tried feminism and have turned away from it), these values are the epitome of life, love, and freedom. What Makes Us Women Lastly, modern feminism fails to be pro-women because it believes that gender roles and gender itself are to be erased not embraced; eradicated not defined. Feminism today requires a Ph.D. in mental gymnastics. It's no longer about womenʼs rights – it is all kinds of rights for anyone and anything, whoever and whatever they self-identify as at any time of day, any day of the week. Feminism today requires a Ph.D. in mental gymnastics. There is no defining goal and no defining audience – its a free for all for the cause of anything and everything. And why is this? It is because “smashing the patriarchy” also meant rejecting headship, leadership, and hierarchy in general. There is no order, no definition, no structure. “Pizza rolls not gender roles” as one feminist shirt proclaims. However, trying to erase reality, truth, and order creates chaos, confusion, and degeneration. Gender exists and so do the gender roles within them. If feminism were indeed pro-women, their undeniable rejection and hostility towards "non-feminist women" would cease to exist. But alas, this won't be the case. Why? Because truth is not relative —we donʼt get to define or distort it. Men are not our problem — all of humanity is subject to failures. The future cannot be female; it must be - as it has always been - male and female. Feminism is a tunnel-visioned train-wreck. I am all for human rights, which includes the fundamental rights of women, but feminism today is not the route to accomplish those goals. The future cannot be female; it must be - as it has always been - male and female. Closing thought Ultimately, progressive third-wave feminism fails to be pro-women because it rejects the nature of true womanhood. At its core, it could be described as a form of self-hatred: disdain for feminine beauty, rejection of our biologically and emotionally unique gifts, and resistance to the natural role we are designed and wired to play most effectively in our homes and communities. Што не е јасно ?
Јас се сложувам целосно со текстот. Ама не се сложувам со тебе апсолутно, ама ич. Значи мене сѐ ми е јасно. Тебе не ти е јасен текстот што го постираш. Текстот вика дека феминизмот не треба да ги почешка машките јајца туку да ги отсече. Ти викаш дека феминизмот не треба да ги отсече машките јајце, ниту да ги почешка, туку да ги излиже. Вака, на твое ниво да ти објаснам, за да разбереш.
? Каде ? Во твојата глава со измислените аргументи сама што си ги измислуваш ? И де ве молам уште еднаш објаснете ми го моето гледиште по ова прашање и во што јас верувам а во што не уместо мене И како тоа ти се као ''спушташ '' на мое ниво кога не беше ни доволно на мое ниво за да ми ја разбереш поентата? Свашта.
Секако кога чустувате дека некој има исти права како вас и се повеќе и повеќе не ви е сеедно работните места ке ви ги земат, автомобилите, кафаните ги разбирам посебно машкиот дел што се за анти феминизам. Ама тоа се само лаблни машки и без самодоверба што ако некој друг има привилегии како него одма гледаат во тоа опасност
@INNERBEAUTY, најпрво, мала и најдобронамерна забелешка- нареден пат кога ќе постираш подолг линк на друг јазик, биди доволно љубезна да го преведеш. Не сите членови на форумов го владеат англискиот а можеби би сакале да учествуваат во дискусијата. Да, постои гугл транслејт ама убаво би било оној кој доловува поента со конкретниот текст да го „направи“ разбирлив за сите. И да, знам дека сум лицемерна со критиката зошто и јас на претходната страна постирав слика без да пишам превод под неа. Назад кон дискусијата. Бидејќи и самата си девојка, а сметаш дека феминизмот ги опресира мажите, би сакала да дообјасниш како ти го разбираш тоа опресирање, и ако може и конкретни примери да наведеш. Зошто досега единственото „објаснување“ за машката опресија од страна на феминизмот доаѓа од инцелскиот табор, каде се жалат дека поради феминизмот жените се еманципирале, почнале да пребираат и сега дотичните не можат да си фатат девојки.
Последниот текст е моето опширно образложување и мислење по ова прашање. Да, се мислев дали да го поставам баш од таа причина што е на англиски. Само некој да ми објасни во кој пост јас пишувам спротивно од тоа? И зошто морам да имам еднодимензионално/еднонасочно/црно бело мислење за се кога сум способна за широкогледост?Способна сум и за свое мислење и да ја прифатам/видам другата страна и валидни аргументи за иста. Тоа што не секој е не е мој проблем.
... во постот каде се согласи со моето саркастично тврдење дека феминизмот е добар се додека мажите не се засегнати од него. Ама нема везе. Те замолив (секако, ако сакаш) да дообјасниш што подразбираш под опресија на мажите од страна на феминизмот.
На постот што го спомнуваш незнам дали виде дека го додадов ова.Ова ми беше поентата Тоа ми беше поентата пошто свесна сум и доволно(едуцирана) за негативните страни на феминизмот не значи дека го изоставувам комплетно
А на кој начин се мажите угнетени? Зошто не можеш со свои зборови да дадеш пример, туку по сто пати копираш текстови од интернет?