Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Феминизам

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Trendafilka, 24 јуни 2011.

1. Feminist20

Feminist20 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 август 2019
    Пораки:
    43
    Допаѓања:
    9
  2. Someonespecial

Someonespecial Free-minded aesthete

Се зачлени на:
    17 ноември 2012
    Пораки:
    13.113
    Допаѓања:
    163.678

"You can have daughters and accost women without remorse. You can be married and accost women. You can take photos and project an image to the world of being a family man and accost women without remorse and with a sense of impunity. It happens every day."

Кралица :l:

На raww, dayla, Feminist20 и 6 други им се допаѓа ова.
  3. Lella

Lella Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јануари 2013
    Пораки:
    5.326
    Допаѓања:
    29.090
    Еве уште нешто за љубителите на метафори од типот клуч-брава :D:

A sharpener can sharpen thousands of pencils and still work, a pencil can only be sharpened so many times before it's useless.

На sierra, Hellobeautiful, raww и 10 други им се допаѓа ова.
  4. hellocity

hellocity Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2017
    Пораки:
    3.082
    Допаѓања:
    6.661
    Па мажите се нафакаат и оправдуваат со тоа клуч брава бидејки за друго не ги ни бива во животот и мислат дека се на трон ако е...

На raww му/ѝ се допаѓа ова.
  5. WaitTillTheEnd

WaitTillTheEnd Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    739
    Допаѓања:
    1.247
    https://www.bbc.com/news/av/stories-53582497/coronavirus-domestic-abuse-you-re-with-each-other-24-7
    During the first three weeks of lockdown, 16 women and children died at the hands of men - the highest in 11 years. And the Domestic Abuse Helpline took more than 40,000 calls during the first three months.
    On 24 March we were all given one message - stay at home. But what if home is the most dangerous place you can be?
    This film discovers the reality of domestic abuse when you are confined to your home. We speak to survivors and those who fled their abuser during lockdown and find out what the long-term impact will be from those who have experienced it.

На noteforself, Briar Rose, theowndemon и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. Someonespecial

Someonespecial Free-minded aesthete

Се зачлени на:
    17 ноември 2012
    Пораки:
    13.113
    Допаѓања:
    163.678

Сигурно го имате приметено предизвикот со црно-бели слики од жени на инста деновиве, па еве го потеклото и мрачната позадина зад истиот. Да си признаам, ниту јас не знаев дека е поврзан со ова кога ми го пратија и бев расположена да постирам :tmi:, иако за сериозноста на проблемов во Турција читав пред некое време и сум запознаена...

На Nausicaa, KateKane, f.girl и 3 други им се допаѓа ова.
  7. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.752
    Допаѓања:
    169.004
    И јас не знаев само шо запратив една страна шо објаснува. Другарка шерна на стори.

https://www.instagram.com/p/CDP5q7psdNb/?igshid=1fg3xgw5ste4j
    Има слики од жените- жртви во Турција тука и кратко објаснување. Жално.

На KateKane, f.girl и Briar Rose им се допаѓа ова.
  8. hellocity

hellocity Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2017
    Пораки:
    3.082
    Допаѓања:
    6.661
    Зошто се игнорира убиството на оваа турчинка а за црнецот дозна цел свет и шеркуваше и протести, ова ми стое свако чудо за три дана за жал...

9. Srckata28

Srckata28 Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2013
    Пораки:
    4.829
    Допаѓања:
    23.487
    Во денешна епизода на балканска глупоќа. :puke: 20200731_222424.jpg

10. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.647
    Допаѓања:
    39.377
    ^ Посмешно нешто немам прочитано :rofl::rofl::rofl:
    Ова го напишал некој што нема мрднато надвор од границата на својата земја.

На noteforself и hellocity им се допаѓа ова.
  11. hellocity

hellocity Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2017
    Пораки:
    3.082
    Допаѓања:
    6.661
    Овие сигурно од државата немаат излезено па на машките кои шетат мислат дека се наркодилери а женските старлети ха ха, патетично глупи коментари, кој е овој форум

12. hellocity

hellocity Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2017
    Пораки:
    3.082
    Допаѓања:
    6.661
    Сигурно на работа има жена директор, дома мајкаму е таа шо кажува и сестра дипломирана а тој едвај завршил 2ра 3та и 4тата вонредно, најголема желба му е да биде мафијаш ама нема надпросечна интелигнеција за тоа.

На Angie1432 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Lella

Lella Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јануари 2013
    Пораки:
    5.326
    Допаѓања:
    29.090
    Мозокот. Со поедноставни зборови, ако твојот мозок чувствува дека си жена, жена си. Мојата свест ми кажува дека сум жена, како и свеста на транс жените. Во најголем дел свеста се поклопува со биолошката ситуација, ама некогаш не се поклопува.

Не знам за кои транс жени зборуваш, ама не постои дисфорична транс личност што не сака да си го промени полот. Претпоставувам зборуваш за замислените мажи-непријатели на жената кои би ја искористиле слободата на идентификување како транс за повисоки цели (упаѓање во тоалет?). Не ми се зборува за ова бидејќи е очигледен strawman.

Во секој случај, мислам дека од погрешна страна им приоѓате на транс жените. Не треба да ги гледате како intruders, туку како жени, исти како вас, кои растеле во поинакви околности со поинакви тешкотии. Ама сепак жени. Секако дека постојат искуства што ги имаат само цис жените и сите добро ги знаеме, постојат и искуства кои ги имаат само транс жените. Ама сите заедно се женски искуства.

Неприфаќањето на транс женските искуства во феминизмот е аналогно на токсичната мажественост. Не постои јасна дефиниција за тоа што се машки искуства, чувства, желби, потреби... Со тоа и не постои закана дека еден маж ќе биде помалку маж ако ,,му дозволи" на својот геј или транс другар да зборува за себе и за своите искуства како искуства на мажи.

На ист начин е и со жените. Женственоста не ни е под закана од никој сè додека самите ја чувствуваме. Место да им дадеме рака на нашите fellow жени кои се заробени во биолошки машки тела, ние се свртуваме против нив. Чија цел е тоа, да се тепаме против нашиот сопствен род додека мажите од страна со пуканки гледаат?

Сè убаво, ама ете мене првата асоцијација за жената не ми е нејзината репродуктивна функција. Понатаму и не знам зошто би правела муабет со некој што не знае што е придавка. :D

На stranger2, Puppy lover, Someonespecial и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.647
    Допаѓања:
    39.377
    И на еден човек со психоза мозокот му кажува дека постојат слики кои никој друг не ги гледа и дека има звуци кои никој друг не ги слуша.

15. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.929
    И машка патка од женска патка по мозокот се разликува? Биолошките разлики се тука и постојат. Не можеш да негираш биолошки пол заради чувство базирано на општествено изградени стереотипи. Мене горниот научен труд ми покажува само големо реинфорцирање на стереотипи. Знаеш што значат оние brain activation patterns? Дека жените препознаваат зборови на еден начин, мажите на друг. Дека жените се подобри во една професија, мажите во други. По тоа, јас имам „машки мозок“, затоа што реагирам на логички задачи на типично машки начин. Тоа е нешто за што отсекогаш сум била свесна. Затоа и професијата ми е типично машка. Ама тоа не ме прави маж. Никогаш нема општествено изграден стереотип да ме направи маж.
    Женственоста е општествено дефиниран конструк. Не мора да си женствена за да си ЖЕНА. Тоа е нешто против кое цело време се борел феминизмот, против дефинирање на жената преку женственоста. Долга коса, штикли, налакирани нокти, шминка и фустани. Ништо од тоа не те прави жена. Сето тоа може и смее маж да го прави и носи и не треба да биде гледано како нешто што ја дефинира жената. Феминизмот е создаден за рушење на општествените стереотипи, не за дополнителна поделба и утврдување на истите.

На Biljarkata, Bezimenka90, Idedemja и 3 други им се допаѓа ова.
  16. Celltica

Celltica Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.240
    Допаѓања:
    27.868
    Ние можеме да им дадеме поддршка да транзитираат во тоа што сакаат, да ги прифатиме во секојдневието како секоја друга личност, ама факт е дека ако зборуваме за биолошко тело, некогаш нема да имаат женско тело.
    Нивното тело секогаш ќе е биолошки машко. Пред се, никогаш нема да имаат XX комбинација на хромозоми. Понатаму, реалноста е дека со транзитирање нема да добијат репродуктивни органи на жена, зошто репродукција нема да е можна. Самиот развој на телото до почетокот на транзицијата бил на машко тело, и тој процес не е реверзибилен.

Последна измена: 2 август 2020
    На Bezimenka90, theowndemon и Angie1432 им се допаѓа ова.
  17. Lella

Lella Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јануари 2013
    Пораки:
    5.326
    Допаѓања:
    29.090
    Секако денес таквите разлики во машкиот и женскиот мозок се нерелевантни, ама не можеш да негираш дека еволуциски постојат. Праисториските улоги денес се само стереотипи, и така треба да остане, но природната селекција ни ги има запечатено во мозоците и тоа е видливо.
    Кога велам женственост не мислам на стереотипната женственост дефинирана од нашите сексистички дедовци, туку онаа дистинкција која на секој од нас когнитивно ни укажува дека сме едно, а не друго. Не реков дека транс жените се жени бидејќи сакаат да се лакираат, туку бидејќи нивната дисфоричност укажува на непоклопување на полот и родот.

И се согласувам дека феминизмот постои за рушење стереотипи, ама со вакви ставови бидувањето жена се сведува на репродуктивната нејзина функција, а како тоа е рушење стереотип, не можам да кажам.

Така е. Секој го знае тоа. Никој, ниту транс жените, не тврдат дека имаат биолошко женско тело, матка, два X хромозоми итн. Она што тие го кажуваат е што сите нивни машки карактеристики се несоодветни со нивната перцепција за себе. Еве ти си жена, знаеш дека си жена, сакој фајбер од твојата свест ти го кажува тоа. Кажи ми, ти треба ли да си погледнеш в гаќи за да го знаеш тоа?

На Puppy lover, Someonespecial и Srckata28 им се допаѓа ова.
  18. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.929
    Па не баш... Баш оние brain activation patterns не се знае дали се вродени, еволуциски настанати или научени. Многу веројатно е дека немаат никаква врска со биологијата, колку што имаат со одгледувањето.
    Не разбирам. Може подобро да објасниш? Што те прави жена? Внатрешно чувство? Се чувствуваш како жена? Кога се разбудиш наутро прва мисла ти е „о, како сум женствена денес“?
    Биолошките разлики се реалност, тука се и постојат. Тоа не е сведување на жена на репродуктивната функција, тоа е едноставна биологија. Не сум приметила дека некако им е толку комплицирано да одлучат која е жена кога бираат која ќе ја забрадат, или чии гениталии ќе сакатат, или чии стапала ќе подврзат, или кого ќе силуваат за време на војна. Да ги негираш биолошките разлики значи да негираш дека жените поминувале или поминуваат низ тие работи затоа што се биолошки различни од мажите. Жените се опресирани заради нивната биологија, не заради некое чувство.
    Мислам дека никоја жена не поминува низ екстра когнитивна прослветленост со „знаење“ дека е жена. Нити дека е еуфорична за тоа што е жена. Нити сметам дека женственоста е некоја посебна когнитивна способност. Мене ми е потребно да знам дека сум жена за да знам дека ако не добијам нешто се случува со моето тело, да знам дека еднаш годишно морам да отидам на ПАП тест, да знам како да се грижам за себе затоа што ни хормонално, ни биолошки не сум иста со еден маж, ниту пак имам исти потреби.
    Other than that, апсолутно когнитивно не ме интересира ништо и не чувствувам когнитивна припадност кон ни еден пол, ваљда agender сум, а? Или едноставно, I don't give a damn about society, performativity или нечија идеја за тоа што јас треба да мислам или чувствувам. Да, тоа што ми е во гаќи ми е тука и е реалност. Друго? Од чувство единствено кога ме збоде јајник за време на овулација :D

19. Celltica

Celltica Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.240
    Допаѓања:
    27.868
    Па не би рекла дека морам да погледнам во гаќи, ама не би рекла ни дека посебна свесност ми е потребна за да знам дека сум жена. Ама не можам ни да споредам како го осознаваат тоа транродови лица, зошто тоа што ми е меѓу нозете отсекогаш било таму.

Мене целта на мислењето ми беше друга, дека не може комплетно да се игнорираат биолошките разлики. Пример каде гледам проблем со ова, спортовите во машки и женски категории. Не сметам дека може во такви ситуации да се каже јас сум жена, наместо транс-жена, зошто едноставно биолошките разлики играат улога. А секаде каде сум наишла на слична тема, сум наидувала на мислење дека секоја транс жена е во целост иста на биолошка жена. Да, може да се чувствува како жена, може да прави што сака со својот живот, не смее да е дискриминирана на фактот дека е транс жена, ама нема никогаш во потполност да може да се занемари фактот дека таа жена транзитирала, не во сите области на општеството. Или, никогаш не разбрав како може да се осуди човек кој не би сакал транс жена за партнер. Не може да се игнорира фактот дека се работи за трансродово лице. Апсолутно не е ок да се дискриминираат како луѓе, но не можат ни целосно да се поистоветат со биолошкиот пол. А сум се нагледала свашта, пример транс жени кои очекуваат да добијат циклус после транзитирањето. Мислам дека се ствара преголем притисок да се изедначат биолошката и транс жената, како да е навреда ако се каже дека некоја е транс жена.

Последна измена: 2 август 2020
    На Bezimenka90 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. nemooooj

nemooooj Нов член

Се зачлени на:
    1 август 2020
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    0
    Заменка, извини. Која е првата асоцијација, баш ме интересира? Точниот одговор може само да биде "на ништо"

Ако сакаш да си жена, значи сакаш некои карактеристики што ги има жената, што значи жената има некои посебни карактеристики