И забите нека си ги направи дечково аман. Ако си мажествен маж имај барем убава насмевка Кога веќе јадеш гомна за девојчиња, барем со убави заби јади
А зошто мешате баби и жаби? Кој спомна надворешен изглед? Човек кога нема аргументи почнува со напад, бегање од темата и исмевање на противникот така да не ме чуди вашето понашање. Секогаш сте исти во секоја тема. Истата метода ја користите кога нешто не е по ваше.
Па денес научивме дека женственост било долга коса имаш и суќња да носиш, од високи универзитетски кругови. А мене ми студи за сукња, башка јајници преладуваат. Чаре?
Значи што заклучивме од маубетов? Дека феминистите не разликуваат женски од машки одлики и не можат да објаснат што е женственост бидејќи истата ја имаат толку замразено што целосно ја имаат збришано од жената
Замислете карактеристиките препишани на половите да се општествена одлика како и родови улоги... А биолошки одлики скроз башка. Ваљда не ви треба за то одговор. Исто така замислете да не знајте да одговорите на прашање директно оти не ви е во корист туку пробвате да ја манипулирате ситуацијата лмао ХАХАХХАХАХАХА
За жал тука за друго се разговара. Женственост се одлики на женскиот пол. Карактеристики или својства на една жена, според кои таа се разликува од маж. Однесување, родови улоги во семејството (таа е најважна во едно семејство, таа ја има главната улога во воспитување на децата), изглед - кој секако зависи од генетиката но и од начинот на живот и грижа за себе, облека, чувствителност, нежност и слично. Ова е мој став, не те терам да кажеш дека е точно ниту да се согласиш ниту нешто слично така да немој веднаш со напади и слично. Нормална дискусија е пожелно.
Таа сум. Најважна во семејството, нормално, и се по ред. Е ова со облеката не ми е јасно, дали баш мора сукња, па и во зима? Иначе, викаат фина сум била, тоа е женственост или човечност?
Пак ме изигнорира. Еве бе Евангелос. Женственост (femininity) е купче општествено креирани одлики кои и се препишуваат на една жена. За разлика од женскоста (femaleness), кои се одлики кои ја прават жената. Добар дел од женственоста се базира на родови стереорипи, но и на идеали за убавина. Тие вклучуваат: - носење шминка - штикли - долга коса и слично Но и пракси кои им се одредуваат на личности од женски пол само заради полот: - подврзување на нозе - FGM - силувања Работата е што, условно кажано "неженственост" според родови стереотипи не ја прави една жена помалку жена затоа што ни шминка ни штикли ни сите миничи на светот не се нешто што ја дефинира жената, колку год вие би сакале сите жени да ги ставите во еден калап. Не постои жена која не е женствена, ако женственоста се сведе на женскост. Ако женственоста ви се сведува на куп родови стереотипи, ни ти не си најмускулестиот маж на светот, нити па некоја јака кола имаш. А и онаа ќелавицата, слабо бате, слабо... А забите? Да си ќутам за нив подобро...
Не не не, кој рече мора тоа да е сукња? Се работи за облека која прилега на жена. Нормална облека, во која женско тело ќе изгледа пристојно, непровокативно но сепак ќе се гледа дека човекот во таа облека е жена. Тука и изгледот игра улога не само облеката. Денес многу често можеш да сретенш човек кој не знаеш дали е машко или женско.
Доста мори препрашуваш. Сеа тебе, на девојче со извонреден стил, ќе ти кажат Витали и Ангеле како треба да се облекуваш Ти ништо не знаеш, седи и ќути. Да сонуваат за вакви лепотици кои пишуваат тука можат само, толку ќе кажам и се гасам. За никој иначе не се спуштам на олку ниско ниво. И си прифаќам да ме бришат, ама едноставно не можам имуна цел живот на навредиве да им седам. Поз.
Погледни колку текст напиша, а никаде не објасни што е женственост спрема тебе, ниту кои се женски одлики. А потоа се лутите кога ви велам дека ја имате целосно збришано женственоста и женските одлики. Ок, мене тука може ќе ме вртите до утре и назад, не е проблем, играјте си. Ама кога ќе изгаснете форумов, поставете си го прашањето сами на себе: Што е женственост? Дали јас разликувам жена од маж, освен гениталиите и генетиката? Зошто ја негирам женственоста кај жените? Што е толку одбивно или гадно во женственоста кај женскиот пол па ја негирам? Итн.
Ваљда неписмен си, не знам. Оти убаво кажав што е женственост според мене, и примери ти наброив уште првиот пат и уште не ми кажа кој дел од подврзувањето на нозе е убав и треба да го сакам. Или кој дел од сечењето на клиторисот. Или кој дел од силувањето. Можеби пак во семејното насилство има нешто убаво? Во фемицидите? Мора тоа да се убавиот дел од женственоста. Ти Евангелос не се ни обиде да одговориш на ни еден мој аргумент. Дали сум дефинирала или недефинирана женственост има неутрална страна да суди, нели. Од друга страна, поканата за дебата стои. На неутрален простор. Ени тајм. Whenever your "manly" self desires.