Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Феминизам

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Trendafilka, 24 јуни 2011.

1. KateKane

KateKane Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јули 2018
    Пораки:
    3.409
    Допаѓања:
    60.170
    И забите нека си ги направи дечково аман. Ако си мажествен маж имај барем убава насмевка :worried:

Кога веќе јадеш гомна за девојчиња, барем со убави заби јади :D

Последна измена: 10 декември 2020
    На Indiegurl, CameliaMiller, sunshinebabe и 2 други им се допаѓа ова.
  2. Vitaly

Vitaly Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2016
    Пораки:
    2.593
    Допаѓања:
    4.649
    А зошто мешате баби и жаби? Кој спомна надворешен изглед?
    Човек кога нема аргументи почнува со напад, бегање од темата и исмевање на противникот така да не ме чуди вашето понашање.
    Секогаш сте исти во секоја тема. Истата метода ја користите кога нешто не е по ваше.

3. KateKane

KateKane Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јули 2018
    Пораки:
    3.409
    Допаѓања:
    60.170
    Не бе цуци, само сакам да сум ви убава на двајцата, патам за ваше внимание и многу ми е битно истото 8-|

На CameliaMiller, sunshinebabe, GirlRose и 6 други им се допаѓа ова.
  4. blueeparadise

blueeparadise Популарен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2010
    Пораки:
    3.678
    Допаѓања:
    6.567
    @Vitaly Ме интересира и твоето размислување. Што претставува за тебе женственост и женски одлики?

5. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    18.976
    Допаѓања:
    179.832
    Па денес научивме дека женственост било долга коса имаш и суќња да носиш, од високи универзитетски кругови. А мене ми студи за сукња, башка јајници преладуваат:doh:. Чаре8-|?

На CameliaMiller, sunshinebabe, GirlRose и 6 други им се допаѓа ова.
  6. Bezimenka90

Bezimenka90 Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.812
    Допаѓања:
    17.591
    Се моли и третиот да се јави од темата за абортус па да се комплетира светото тролство на темава.

На Indiegurl, CameliaMiller, S.W.A.G и 10 други им се допаѓа ова.
  7. EvAngelos

EvAngelos Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    3.696
    Допаѓања:
    10.147
    Значи што заклучивме од маубетов? Дека феминистите не разликуваат женски од машки одлики и не можат да објаснат што е женственост бидејќи истата ја имаат толку замразено што целосно ја имаат збришано од жената :D

На Vitaly му/ѝ се допаѓа ова.
  8. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.668
    Допаѓања:
    167.973
    Замислете карактеристиките препишани на половите да се општествена одлика како и родови улоги...
    А биолошки одлики скроз башка. Ваљда не ви треба за то одговор.

Исто така замислете да не знајте да одговорите на прашање директно оти не ви е во корист туку пробвате да ја манипулирате ситуацијата лмао ХАХАХХАХАХАХА

На CameliaMiller, GirlRose, mode-kristina и 8 други им се допаѓа ова.
  9. Vitaly

Vitaly Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2016
    Пораки:
    2.593
    Допаѓања:
    4.649
    За жал тука за друго се разговара.
    Женственост се одлики на женскиот пол. Карактеристики или својства на една жена, според кои таа се разликува од маж. Однесување, родови улоги во семејството (таа е најважна во едно семејство, таа ја има главната улога во воспитување на децата), изглед - кој секако зависи од генетиката но и од начинот на живот и грижа за себе, облека, чувствителност, нежност и слично.
    Ова е мој став, не те терам да кажеш дека е точно ниту да се согласиш ниту нешто слично така да немој веднаш со напади и слично. Нормална дискусија е пожелно.

На blueeparadise му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    18.976
    Допаѓања:
    179.832
    Таа сум. Најважна во семејството, нормално, и се по ред. Е ова со облеката не ми е јасно, дали баш мора сукња, па и во зима?:worried: Иначе, викаат фина сум била, тоа е женственост или човечност?

На CameliaMiller, eliesaab и mode-kristina им се допаѓа ова.
  11. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.929
    Пак ме изигнорира.
    Еве бе Евангелос. Женственост (femininity) е купче општествено креирани одлики кои и се препишуваат на една жена.
    За разлика од женскоста (femaleness), кои се одлики кои ја прават жената.
    Добар дел од женственоста се базира на родови стереорипи, но и на идеали за убавина.
    Тие вклучуваат:
    - носење шминка
    - штикли
    - долга коса и слично
    Но и пракси кои им се одредуваат на личности од женски пол само заради полот:
    - подврзување на нозе
    - FGM
    - силувања

Работата е што, условно кажано "неженственост" според родови стереотипи не ја прави една жена помалку жена затоа што ни шминка ни штикли ни сите миничи на светот не се нешто што ја дефинира жената, колку год вие би сакале сите жени да ги ставите во еден калап.
    Не постои жена која не е женствена, ако женственоста се сведе на женскост. Ако женственоста ви се сведува на куп родови стереотипи, ни ти не си најмускулестиот маж на светот, нити па некоја јака кола имаш. А и онаа ќелавицата, слабо бате, слабо... А забите? Да си ќутам за нив подобро...

На Indiegurl, CameliaMiller, mode-kristina и 8 други им се допаѓа ова.
  12. Vitaly

Vitaly Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2016
    Пораки:
    2.593
    Допаѓања:
    4.649
    Не не не, кој рече мора тоа да е сукња? Се работи за облека која прилега на жена. Нормална облека, во која женско тело ќе изгледа пристојно, непровокативно но сепак ќе се гледа дека човекот во таа облека е жена. Тука и изгледот игра улога не само облеката. Денес многу често можеш да сретенш човек кој не знаеш дали е машко или женско.

13. lovestoneddd

lovestoneddd Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2018
    Пораки:
    4.245
    Допаѓања:
    39.586
    Оди подзачисти дома, избриши прашина со лепенките и не мудрувај многу многу.

На Indiegurl, x.Daisy.x, sunshinebabe и 8 други им се допаѓа ова.
  14. Ugly Duckling

Ugly Duckling Форумски идол

Се зачлени на:
    16 август 2018
    Пораки:
    3.608
    Допаѓања:
    43.125
    Значи сукња? Ама подолга...

На CameliaMiller, GirlRose, Bezimenka90 и 4 други им се допаѓа ова.
  15. Vitaly

Vitaly Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2016
    Пораки:
    2.593
    Допаѓања:
    4.649
    Не е битно. Панталони, фармерки, сукња, фустан. Се додека изгледа пристојно.

16. KateKane

KateKane Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јули 2018
    Пораки:
    3.409
    Допаѓања:
    60.170
    Доста мори препрашуваш. Сеа тебе, на девојче со извонреден стил, ќе ти кажат Витали и Ангеле како треба да се облекуваш :D Ти ништо не знаеш, седи и ќути.

Да сонуваат за вакви лепотици кои пишуваат тука можат само, толку ќе кажам и се гасам. За никој иначе не се спуштам на олку ниско ниво. И си прифаќам да ме бришат, ама едноставно не можам имуна цел живот на навредиве да им седам.

Поз.

На eliesaab, CameliaMiller, sunshinebabe и 8 други им се допаѓа ова.
  17. lovestoneddd

lovestoneddd Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2018
    Пораки:
    4.245
    Допаѓања:
    39.586
    Ако ти си одлика на маженственост, ондак... Бљак.

На Bezimenka90, VoodooGirl, martiiinna и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    18.976
    Допаѓања:
    179.832
    Подолга, да:nod: Кај си тргнала ти така, ќе настинеш:(

На Bezimenka90, Ugly Duckling, KateKane и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. EvAngelos

EvAngelos Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    3.696
    Допаѓања:
    10.147
    Погледни колку текст напиша, а никаде не објасни што е женственост спрема тебе, ниту кои се женски одлики. А потоа се лутите кога ви велам дека ја имате целосно збришано женственоста и женските одлики.
    Ок, мене тука може ќе ме вртите до утре и назад, не е проблем, играјте си. Ама кога ќе изгаснете форумов, поставете си го прашањето сами на себе: Што е женственост? Дали јас разликувам жена од маж, освен гениталиите и генетиката? Зошто ја негирам женственоста кај жените? Што е толку одбивно или гадно во женственоста кај женскиот пол па ја негирам? Итн.

20. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.929
    Ваљда неписмен си, не знам. Оти убаво кажав што е женственост според мене, и примери ти наброив уште првиот пат и уште не ми кажа кој дел од подврзувањето на нозе е убав и треба да го сакам. Или кој дел од сечењето на клиторисот. Или кој дел од силувањето. Можеби пак во семејното насилство има нешто убаво? Во фемицидите? Мора тоа да се убавиот дел од женственоста.
    Ти Евангелос не се ни обиде да одговориш на ни еден мој аргумент. Дали сум дефинирала или недефинирана женственост има неутрална страна да суди, нели.
    Од друга страна, поканата за дебата стои. На неутрален простор. Ени тајм.
    Whenever your "manly" self desires.

На CameliaMiller, Amellie13, Bezimenka90 и 4 други им се допаѓа ова.