1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Фемински κлуб на читателκи (Every Smile You Fake - Dorothy Koomson)

Дискусија во 'Литература и уметност' започната од RainBow, 25 февруари 2013.

?

Која да биде следна книга за читање?

Анкетата е затворена на 3 февруари 2022.
  1. Honor - Elif Shafak

66,7%
  2. A Flicker in the Dark - Stacy Willingham

16,7%
  3. The Hush - Sara Foster

16,7%
  4. The Architect's Apprentice - Elif Shafak

0 глас(а)
    0,0%
  5. I Know This Much Is True - Wally Lamb

0 глас(а)
    0,0%
  1. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.577
    Допаѓања:
    40.004
    Си ја спуштив, ако ме остави малово, ќе биде интересна за читање.

На Mishela му/ѝ се допаѓа ова.
  2. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.049
    Допаѓања:
    66.686
    Јас ја дочитувам Out of the Clear Blue Sky од Кristan Higgins, предобра ми е, па ќе ја почнам оваа, мислам дека добар трилер одамна немам прочитано.

3. Skyfall

Skyfall Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2012
    Пораки:
    691
    Допаѓања:
    2.160
    Ќе ви се придружам деновиве, да ја дочитам книгава што ја читам моментално.

На Beautiful Dreams му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Beautiful Dreams

Beautiful Dreams Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2022
    Пораки:
    750
    Допаѓања:
    1.931
    И јас ќе ви се придружам.Таман ја завршив вчера книгата што ја почнав.:)

5. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.049
    Допаѓања:
    66.686
  6. Mishela

Mishela Модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    18.878
    Допаѓања:
    81.140
    Ја прочитав јас, брзо одеше како и секогаш. Меѓутоа, доста лоша испадна книгава, а почетокот баш ми се свиѓаше, сакам вакви клаустрофобични трилери. Поздрав за обидот да се проба нешто ново, само штета што некои ликови имаа огромен потенцијал, а остана неискористен поради Х работи...
    Навистина ми се допадна тоа што Алиса конечно малку си го сменила шаблонот на пишување, па без оглед на тоа што не ми се допадна книгава, би продолжила да ја читам и понатака.

Мене ми се чита новата од Ема Донахју, или новата од Тејлор Џенкинс Рајд. И двете излегоа пред некој ден, па ќе видам во какво расположение ќе бидам.

7. ane.bella

ane.bella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 јуни 2011
    Пораки:
    3.216
    Допаѓања:
    25.779
  8. Mishela

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    18.878
    Допаѓања:
    81.140
    Оваа мислам дека @Skyfall еднаш ја предложи ама ни се читаше мислам друг жанр и друга книга одбравме. Толку сум уморна денес, ништо чудно и да сум грешка нешто.

Јас почнав една друга, ама мислам дека брзо ќе оди па ќе гледам да ви се придружам.

На ane.bella му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Skyfall

Skyfall Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2012
    Пораки:
    691
    Допаѓања:
    2.160
    Не сум била јас :)

Ама интересна ми изгледа книгава. Ќе ја почнам.

10. ane.bella

ane.bella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 јуни 2011
    Пораки:
    3.216
    Допаѓања:
    25.779
    Не се сеќавам за тука, ама знам дека некој ја имаше објавено во Моментално читам.

Јас сум скоро при крај со книгата што ја читам, и оваа ќе ја почнам четврток или петок.

11. Skyfall

Skyfall Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2012
    Пораки:
    691
    Допаѓања:
    2.160
    Ја почнавте ли книгата?
    Јас денеска почнувам да ја читам :)

12. ane.bella

ane.bella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 јуни 2011
    Пораки:
    3.216
    Допаѓања:
    25.779
    И јас денеска или утре ќе ја почнам.

13. ane.bella

ane.bella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 јуни 2011
    Пораки:
    3.216
    Допаѓања:
    25.779
    Ја завршив за еден ден, од мене 3 старс
    Ок мислам дека во овој случај не е до книгата а е до мене, стварно треба да си ги намалам очекувањата пред да почнам да читам вери хајпд букс, оти вака се си сум разочарана на крајот SMH :|
    Очекував некое книгиште во стилот на Шафак или Хосеини, ама според мене не е ни блиску до нив. Но не се водете според моето мислење, јас знам често да си мрчам :$ ако сте со намера да ја читате книгата, прочитајте ја, има шанси да ви се допадне повеќе отколку на мене. @Skyfall знам дека и ти ја читаш па ме интересира и твое мислеље, има ли и друг што ја чита?

Стилот на пишување на писателката не е лош но мислам дека не би читала друга книга од неа.
    Како и други книги од овој стил така и тука акцент се става на политика и љубов.

Во кратки црти:
    Добро напишана книга (од време на време репетативна и малце клише) за непотребно изгубена љубов. Двајца млади се заљубуваат и се оди како подмачкано се додека фјучр мадр ин ло не почне да се буни дека не ја сака невестата, но никој не и се лути на свекрвата оти жената си има ментална болест. Младите ќе се верат и наскоро треба да се случи свадбата, но пред свадбата Бахман го снемува сите претпоставуваат каде е и зошто се крие но никој не е сигурен. Роја се допишува со Бахман преку писма, поштар им е господинот Фахри кој впрочем е и газда на шапот каде што овие двајца млади се запознаа и се заљубија. Уште тука сфатив дека г.Фахри ќе им ја скрои судбината но толку брзо не сфатив што ќе е причината. Причината е тоа што човекот чувствува вина спрема мајката ( мислам се викаше Атије) на Бахман, (кога овие двајца биле млади имале врска/ забранета љубов, него го женат за друга, Атије останува бремена но нема друг избор и сама врши абортус) и знаејки дека мајка му не ја сака Роја тој решава да ги преправи писмата што Бахман и ги праќа на Роја и обратно.
    Long story short Роја оди да студира во Америка се мажи за Волтер, Бахман го женат за друга невеста, по мерка на свекрвата, поминуваат 50 години Роја ништо не знае за Бахман се додека случајно не наиде на сосема иста продавничка како таа од минатото во Техеран, си претпоставувате кој е газда нели? :) само наместо него го запознава неговиот син и дознава дека Бахман е во дом и боледува од Паркенсон. Не ја додржува срце да не појде да го види, и после толку години повторно се гледаат, разоткриваат дел од вистината но не цела, потоа во писмо до неа Бахман сфаќа што навистина се случувало со нивните писма и и и ја кажува цела вистина на Роја. 2 недели покасно тој умира, таа му оди и на погреб, и од прилика тоа е тоа.

На violetblue и Skyfall им се допаѓа ова.
  14. Skyfall

Skyfall Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2012
    Пораки:
    691
    Допаѓања:
    2.160
    @ane.bella брза си :D
    Јас сум уште на почеток, на 12%. Имам уште многу за читање. Спојлерот не го отворив :D

15. violetblue

violetblue Популарен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2010
    Пораки:
    1.823
    Допаѓања:
    5.542
    Бедри беше несудената свекрва на Роја. А Атије жената со која се оженил Фахри. Не дека имаше Бадри некое сериозно психичко растројство туку беше премногу исфрустрирана. Е сега зошто го правеше токму она што и се случи на неа, кога веќе знаеше како е да не бидеш со тој што го сакаш. Валјда поради преголема посесивност спрема Бахман. Во глобала сите карактери ми беа некако меех. Роја знаеше дека идната свекрва не ја сака ама ведна и поверува дека се оженил со друга Бахман. А па сестра и тој што го најде што им ја исмеваше традицијата, Роја барем го имаше Волтер.

На Skyfall и ane.bella им се допаѓа ова.
  16. ane.bella

ane.bella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 јуни 2011
    Пораки:
    3.216
    Допаѓања:
    25.779
    Да во право си, јас скроз сум ги испомешала имињата.
    Старата беше само типична злобна свекрва и само како таква требаше да ја претстави писателкава, малце глупаво ми беше што користеше ментална болест за нејзините злобни постапки.
    За сестрата на Роја и мажот не знам што да кажам, си се најдоја и двајцата ебиветровци :lol: А за Волтер искрено на крајот и жал ми падна, прикажан е како добар разумен човек, и на крајот после толку години воопшто не и се спротистави ни збор настрана не и рече на Роја кога реши таа да оди да го види Бахман. Мислам не знам колку човек и да има разбирање не би му било сеедно ако неговиот партнер/ка оди и да се расчистува со бившиот, јас лично не би можела да поднесам нешто такво, би полудела :@
    Прочотав и друго ревју со слично мислење на моето "And I felt sorry for Walter having to put on a brave face while his much loved wife indulged in a teenager fantasy"

На Skyfall и violetblue им се допаѓа ова.
  17. Skyfall

Skyfall Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2012
    Пораки:
    691
    Допаѓања:
    2.160
    Ја дочитав и јас. Не знам, имав некои поголеми очекувања. Некако мех. Не ми остави wow впечаток.
    Премногу повторувања, недовршени ми беа ликовите. Ко да ми фалеше уште нешто.

Родителите откако дојдоа за нејзината свадба во Америка после тоа не ги спомна никако. Што се случи со нив. Џахангир сто пати го спомна а нив никако.
    Валтер ми беше недовршен лик. Цел живот го помина со него, а многу малку беше опишан. Алал нека му е на трпението.
    Мајка му на Бахман не мислам дека беше само злобна, туку стварно жената си имаше психички проблеми. Оти однесувањето такво не и било само откако се појавила Роја, туку и пред тоа.

18. violetblue

violetblue Популарен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2010
    Пораки:
    1.823
    Допаѓања:
    5.542
    Епа Бахман беше мамино синче типично. Бадри да беше психички растроена, речиси дете била кога морала сама да абортира оставена сама на себе, плус Бахман бил rainbow baby, единственото дете кое останало живо и мајка му беше опседната со него. Онака мислам дека беше исфрустрирана, неисполнета, претпоставува ниту го сакала татко му на Бахман.

19. Skyfall

Skyfall Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2012
    Пораки:
    691
    Допаѓања:
    2.160
    Не го сакала. Со него била само заради парите и статусот. И само тоа и беше важно и за Бахман.

20. Mishela

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    18.878
    Допаѓања:
    81.140
    Мене не ми оди книгава, ја оставив на 22%. Ги читам спојлерите и само ми се потврдува тезата дека ништо не пропуштам. Не можам, стварно.

Мислам дека веќе не ми се допаѓаат вакви сувопарни драми спакувани во некаква историска фикција, едноставно се осеќам презаситена и ќе продолжам да ги избегнувам. :tmi:

Да не ви се чита дистопија?
    Оваа планирам да ја почнам, се надевам ќе биде добра па еве нека оди за предлог.
    https://www.goodreads.com/book/show/52397.Parable_of_the_Sower

На Skyfall и ane.bella им се допаѓа ова.