1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Фемински κлуб на читателκи (Every Smile You Fake - Dorothy Koomson)

Дискусија во 'Литература и уметност' започната од RainBow, 25 февруари 2013.

?

Која да биде следна книга за читање?

Анкетата е затворена на 3 февруари 2022.
  1. Honor - Elif Shafak

66,7%
  2. A Flicker in the Dark - Stacy Willingham

16,7%
  3. The Hush - Sara Foster

16,7%
  4. The Architect's Apprentice - Elif Shafak

0 глас(а)
    0,0%
  5. I Know This Much Is True - Wally Lamb

0 глас(а)
    0,0%
  1. AnaKarenina

AnaKarenina Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    5.801
    Допаѓања:
    55.003
    ^ Мене најмногу ми се допаѓа првиот предлог, ама и вториот не е лош. А овој Питер Свансон ми е некако одбивен уште од тогаш кога го читавме во клубот. И таа книга делуваше интересна според кратката содржина, ама промашај беше.
    И јас сум имала неколку предлози, заборавив дека деновиве ставив уште некоја книга на листа:
    Coming Clean од Kimberly Rae Miller - од оваа искрено ме привлече насловната, ама потоа и кратката содржина.
    The Comfort of Lies од Randy Susan Meyers - за оваа се поделени коментарите, или се воодушевени читателиве на гр, или разочарани. Мене ми делува како многу заплеткана приказна, е сега каква ќе биде, ќе видиме.
    The Godforsaken Daughter од Christina McKenna - оваа е прилично нова, не знам дали ќе ја најдеме, макар што и нови книги лесно сум наоѓала.

Нека се јави и некој друг во клубов, не знам дали им поминаа колоквиумските :)

2. toogood

toogood Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2014
    Пораки:
    2.126
    Допаѓања:
    12.326
    Ne sum del od clubot no vo momentov citam kniga koja stvarno me voodusevuva.
    White Gardenia - Alexandra Belinda
    Odlicna e, posebno ubava za onie koj se obozavateli na Lucinda Riley
    Knigata e okolu 500st. no se cita vo eden zdiv. Prepolna e so nastani koj se raspletuvaat na sosema neocekuvan no vozmozen nacin.

3. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.050
    Допаѓања:
    66.686
    Ако сакате да ставам анкета.
    Инаку јас почнав со The Magus - John Fowles и стилот на пишување веднаш ми се допадна. Лежерен, а досетлив.
    "...Less enlightened people would have called it capricious or just plain selfish; but we didn't realize that the heroes, or anti-heroes, of the French existentialist novels we read were not supposed to be realistic. We tried to imitate them, mistaking metaphorical descriptions of complex modes of feeling for straightforward prescriptions of behavior."
    "I acquired expensive habits and affected manners. I got a third-class degree and a first-class illusion that I was a poet." Хех. Мислам дека ќе ми се погоди книгава,

4. AnaKarenina

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    5.801
    Допаѓања:
    55.003
    ^ Мене ме одврати тоа ”rich with eroticsm", одма ми текна на неколку такви книги што сум ги читала, а биле катастрофални :|
    Ако не да ставиме анкета, ама и некој друг да се јави, или па да почекаме да им завршат обврските па сите заедно да читаме :)

5. RainBow

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.050
    Допаѓања:
    66.686
    Мислам дека нема врска тоа со еротицизмот, книгава во 1965 е напишана, не би требало да наликува на денешните евтини книгички, а и не спаѓа во жанр еротика.
    Како и да е, ќе соберам од предлозиве нешто, ќе направам анкета, па нека постои и ќе ставиме потоа друга книга. :)
    Ако имате некој предлог пишете, па ќе го додадам.

На AnaKarenina му/ѝ се допаѓа ова.
  6. sia.bella

sia.bella Популарен член

Се зачлени на:
    29 мај 2014
    Пораки:
    968
    Допаѓања:
    17.157
    Јас гласав за Белата гарденија, никогаш не ми е доста од книги со руси. А и многу ми се допадна корицата, посебно цитатот на неа: ''depicts vividly the powerful lifelong bond between mothers and daughters.''

На toogood му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.095
    Допаѓања:
    155.642
    Има многу вредни еротски дела, не одете со одбивност заради 50 нијанси на сиво.
    Туку вие си имате ред, јас да не се мешам, ако некогаш се одлучите да го пратите списоков http://kajgana.com/30-knigi-shto-sekoj-treba-da-gi-prochita-pred-30-tata би ви се приклучила, само без класициве, верувам дека сите ги имаат прочитано.
    И ако има некој некоја од овие (освен класициве), нека сподели линк за симнување. Би била благодарна.

8. Marossa

Marossa Популарен член

Се зачлени на:
    8 септември 2012
    Пораки:
    2.398
    Допаѓања:
    6.870
    Девојки,ако немате одбрано книга,јас би ви се придружила од Сабота па натака :D
    Гласав за White Gardenia,ми изгледаше интересно,но се премислив после бидејќи одамна немам читано јак трилер,па гласам за The one that got away.

@Lilit Еве нешто:
    Black Swan-http://kickass.to/the-black-swan-the-impact-of-the-highly-improbable-lemurized-t7345597.html
    Zero to One-http://kickass.to/zero-to-one-notes-on-startups-or-how-to-build-the-future-epub-gooner-t10034127.html
    The Tipping point-http://kickass.to/gladwell-malcolm-tipping-point-the-epub-t8048358.html
    Мислам дека ги имаш повеќето на kickass,во epub формат.
    Освен класиците,другиве не ми изгледаат на романи,туку на оние подлабоките,истражувачки дела,корисно да се прочитаат во секој случај.

На Lilit му/ѝ се допаѓа ова.
  9. RainBow

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.050
    Допаѓања:
    66.686
    Да се затвори анкетата? The one that got away има три гласа земајќи ја во предвид промената на гласот на Мароса. :)

На Marossa му/ѝ се допаѓа ова.
  10. AnaKarenina

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    5.801
    Допаѓања:
    55.003
    Од мене може. Ете таман и Мароса ќе ни се придружи викендов :)

11. Marossa

Marossa Популарен член

Се зачлени на:
    8 септември 2012
    Пораки:
    2.398
    Допаѓања:
    6.870
  12. sia.bella

sia.bella Популарен член

Се зачлени на:
    29 мај 2014
    Пораки:
    968
    Допаѓања:
    17.157
    Девојки јас само што ја дочитав книгава, ништо посебно не е, подпросечен ''трилер''.

Барам сега линк од White gardenia, да ја прочитам и неа во меѓувреме, но не најдов ништо. :(

13. Marossa

Marossa Популарен член

Се зачлени на:
    8 септември 2012
    Пораки:
    2.398
    Допаѓања:
    6.870
    За The one that got away зборуваш? :D
    Мене ме заинтересира почетокот,мада можел да остави скриени детали за читателите,вака се на виделина...

На tessie му/ѝ се допаѓа ова.
  14. sia.bella

sia.bella Популарен член

Се зачлени на:
    29 мај 2014
    Пораки:
    968
    Допаѓања:
    17.157
    Да, за неа. Мислам дека што и да одберевме друго од горните предлози ќе беше подобар избор од оваа. Но, можеби е до мене само :) Може вас ќе ви се допадне, како и на сите оние кои коментирале на good reads, зошто скоро и да немаше нешто негативно, па се чудам како е можно. :?:

15. RainBow

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.050
    Допаѓања:
    66.686
    Јас уште не сум ја почнала, ме разочара сиа.бела.:wasntme: Не знам ни дали ќе ја почнувам воопшто или ќе паузирам. The Magus ме утепа начисто, крајно комплицирана и збунувачка книга со секакви психолошки игри и експерименти. Морав уште толку дополнително да читам и други работи. Плус крајот што остана отворен за интерпретација воопшто не ми се допадна.
    Мислам сега некој чик лит да земам, последниве две книги добро ме средија.
    Па може после оваа да ја почнам ако има уште некој што чита и не се разочарал.

На tessie му/ѝ се допаѓа ова.
  16. AnaKarenina

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    5.801
    Допаѓања:
    55.003
    Реин, ништо не пропушташ да ти кажам право. Јас сум до кај 60% и ми е онака... мех. Терај си со нешто по свој избор. Мене ме утепаа последниве неколку книги, морам нешто добро да изберам за следна. Фати-пушти сум со книгиве последниов период, ниедна не се најде да ме остави без спиење.

17. RainBow

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.050
    Допаѓања:
    66.686
    https://www.goodreads.com/book/show/21853621-the-nightingale?ac=1
    Оваа ми е следна. Рејтинг има 4.54, што е навистина одлично. Одамна немам прочитано книга за Втората светска војна, од Раскажувачката ми се чини.
    Па ја ставам како предлог тука. :)

In love we find out who we want to be.
    In war we find out who we are.

На Hipster и tessie им се допаѓа ова.
  18. Marossa

Marossa Популарен член

Се зачлени на:
    8 септември 2012
    Пораки:
    2.398
    Допаѓања:
    6.870
    Луѓе јас не можев да ја дочитам,некако ме нервираше и ја оставив :D
    И јас како Ана,никако да најдам асална книга ептен да ме воодушеви,се некои плитко пишувани,не знам што е работата.
    Реин,твојот предлог дефинитивно ми се допаѓа,башка последниот пат кога сум разгледувала книги сум ја ставила во to read на Goodreads,изгледа и мене ме привлекла кратката содржина.
    За оваа ветувам дека ќе направам поголем напор да ја прочитам и да не се откажам дури и ако е бавно дејствие :D

На RainBow му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Hipster

Hipster Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јули 2011
    Пораки:
    5.779
    Допаѓања:
    22.420
    Ќе бирате нова книга, решена сум да ви се приклучувам во клубчево?
    На оваа ќе и дадам фри пас, повеќето сте и дале незадоволувачки рејтинг сакам нешто асално да читнам, не знам што веќе....

На RainBow му/ѝ се допаѓа ова.
  20. AnaKarenina

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    5.801
    Допаѓања:
    55.003
    Јас почнав со Девојката од хартија, се решив за Гијом Мисо, се надевам не погрешив :) Од Мисо имам читано само една книга и тоа многу одамна, ама ако добро ме држи сеќавањето, воопшто не беше лоша. Одберете нешто, па ако имам време ќе ви се приклучам.