1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Фемински κлуб на читателκи (Every Smile You Fake - Dorothy Koomson)

Дискусија во 'Литература и уметност' започната од RainBow, 25 февруари 2013.

?

Која да биде следна книга за читање?

Анкетата е затворена на 3 февруари 2022.
  1. Honor - Elif Shafak

66,7%
  2. A Flicker in the Dark - Stacy Willingham

16,7%
  3. The Hush - Sara Foster

16,7%
  4. The Architect's Apprentice - Elif Shafak

0 глас(а)
    0,0%
  5. I Know This Much Is True - Wally Lamb

0 глас(а)
    0,0%
  1. violetblue

violetblue Популарен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2010
    Пораки:
    1.823
    Допаѓања:
    5.542
    Премногу работи се опфатени а не се продлабочени. Ритуали, племиња, теен љубов, хокеј, па потоа ФБИ, дрога, убиства, киднапирања... Фамозното спасување од старците и секако величењето и љубовта спрема татичко, што не ја признал, и затоа не е член на племето.
    Тетката ми беше ептен непотребна во целата книга, индијанка мажена со црнец, најголем проблем колку ги треселе на канадска граница.
    Не знам индијанците какви имиња имаат ама овде сите ми беа типични секојдневни Лили, Тревор, Леви.

На CameliaMiller му/ѝ се допаѓа ова.
  2. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    19.709
    Допаѓања:
    266.223
    Па и јас некогаш така се чувствувам, затоа избегнував YA и кога јас бев YA. Ова е повеќе YA него многу други искрено.

На ane.bella му/ѝ се допаѓа ова.
  3. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    19.709
    Допаѓања:
    266.223
    Ама они сериозно имаат нормални амерички имиња, пријателкава моја се викаше Бренди, мајка и' иако 100% индијанка, Тери. Брат и' Роџер.

Имаат "спиритуални имиња", а така беше битно на Daunis, што дури не го ни дознавме.

На ane.bella му/ѝ се допаѓа ова.
  4. violetblue

Се зачлени на:
    12 февруари 2010
    Пораки:
    1.823
    Допаѓања:
    5.542
    Значи најбитното не сум го сфатила џабе 400 страни. Битно дознав нешто ново за индијанците.

На ane.bella и CameliaMiller им се допаѓа ова.
  5. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    19.709
    Допаѓања:
    266.223
    :rofl:

Леле и јас сум како изгубена.
    Јас не сфатив дека маж и' е црнец на тетка и', туку дека е индијанец ама темен многу :D Нели и тој учествуваше, и тој беше од клан на firekeepers, па негова задача беа огновите :D

Ептен измешани брзини, можеби ако сакала се' да опфати убаво, можело да бидат два дела, вака 450 страни читаш и си викаш wtf чекај, кај почнав, што се случува?

И да, мајка и' направила сообраќајка со татко и' пред да му каже дека е бремена, или откако му кажала? :^)

И кажи колку беше пренајбитен шалот од кашмир, зелен како очите на мајка и', што заборавив како се вика :)

Објаснувањето на Леви зошто не и' го даде?
    Ми беше страв дека секогаш кога ќе го носиш ќе и' биде тешко на мајка ми, оти подарок му е од мајка ти, и тој го носеше кога сакаше да и' даде знак на мајка ми' дека наместо со неа, треба да биде со мајка ти :x

14 пати е спомнат. Аман. Очекував повеќе.

Ок, се каам и за тие 3*, 2 треба да се, колку повеќе мислам.

Последна измена: 7 април 2021
    На ane.bella и violetblue им се допаѓа ова.
  6. violetblue

Се зачлени на:
    12 февруари 2010
    Пораки:
    1.823
    Допаѓања:
    5.542
    Јас така разбрав дека тој е црнец кога објаснуваше дека не одат заедно во Канада туку Даунис им купува од таму. Feerkeep e жена му тетката нели, тој не би можел да биде ќе бидат роднини валјда.
    Леви сениор направил сообраќајка сам откако мајката на Даунис ги фатила во кревет со Дејна и избегала тој тргнал по неа да ја бара, тогаш нели ги скршил двете нозе.
    Шалот тотално небитен детал, демек требаше да биде сентиментален. Мислам кое понижување го трпела Дејна, а и Леви синот ниту еднаш не прочитавме дека отишол кај тетка му, ама затоа мелеската Даунис практично нон стоп беше таму.
    И на крајот со документите за да се приклучи на племето, во последните 5 минути пред да наполни 19.
    Исто заедничка сметка со Леви делот ми беше тотално несфатлив. Зашо би имале заедничка сметка?

7. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.049
    Допаѓања:
    66.686
    Леле книгава. Фала Камелија за содржината.
    Јас се напнав само раскажувањето што го читав, се мислев и тоа да не го дочитам. :D
    Алал да ви е што сте ја дочитале.
    За вакво нешто да биде добро напишано треба многу добро едитирање, добро размислување што да се вклучи, а што да се исфрли од приказната, едноставно не може се да е опфатено и да има смисла.
    За многу книги вака ми се има случено тука кога ги дискутираме.
    Поразлично е кога ќе почнеш да правиш анализа и длабински да размислуваш за работите и сфаќаш колку всушност нештата не ти имаат логика, а и колку работи преку кои си мислел дека можеш да преминеш, едноставно не можеш.

На sweet-cherry, CameliaMiller и violetblue им се допаѓа ова.
  8. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    19.709
    Допаѓања:
    266.223
    Не, не, мајка и' возела, ама излажале дека тој возел :)

Мажов на тетка и' мислам дека е индијанец ама од друго племе/клан, што исто обврска има да се занимава со оган :)

Е за заедничката сметка видиш, ни јас не знам зошто.

Ама ова, со Леви е пренајблиска, со тетка и' пренајблиска, а тетка и' и Леви имаат 0 интеракција во книгава.

Ај другиве што читаат можеби ќе ни' разјаснат некоја мистерија, веќе заборавив работи :)

И сериозно, мислам, некои работи толку немаше потреба да постојат, како ова со операцијава, за што служеше во книгата? Како беше важно за приказната?

Мајка и' како да немаше свој карактер, или баба Мери или тетка и' беа сеприсутни во нејзиниот живот.

На ane.bella и violetblue им се допаѓа ова.
  9. violetblue

Се зачлени на:
    12 февруари 2010
    Пораки:
    1.823
    Допаѓања:
    5.542
    Мене на крајот ми беше жал за Дејна, лош потег на авторката што ја вклучи и неа во мет мрежата, и за бабата Мери, толку ја сакаа ја пазеа и двете и на крајот глупост.
    Па мајка и и немала карактер, цело време плачеше по брат и, Даунис на прсти одеше околу неа да не ја вознемирува дополнително, жената цела книга или беше во хосписот кај мајка и или плачеше по брат и.
    Ајде барем не ја заврши книгата со хепили евер афтер за Даунис и Џејми.

10. sweet-cherry

sweet-cherry Форумски идол

Се зачлени на:
    28 јануари 2011
    Пораки:
    3.640
    Допаѓања:
    29.261
    Кога прочитав содржината од @CameliaMiller мило ми е што ја рипнав книгава. Има потенцијал да е интересна, ама некако премногу работи ми изгледаат испомешани.

Јас сум во некој reading slump. Warbreaker ja влечам и ја влечам, во меѓувреме ја прочитав The midnight library и сфатив дека е малку така overrated и сеа некако немам желба за читање, можда пошто и имам за учење периодов. Наредна книга ќе ни е Goodnight beautiful?

Инаку на goodreads е mystery and thrillers week има интересни книгички во листите.

11. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    19.709
    Допаѓања:
    266.223
    Јас ја почнав, некаде 25-30% сум, засега е интересна :)

На violetblue и sweet-cherry им се допаѓа ова.
  12. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    19.709
    Допаѓања:
    266.223
    @sweet-cherry 4 имам прочитано од листата. Неколку ми се wtr :)

Ич не знам да се снаоѓам на gr.

13. ane.bella

ane.bella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 јуни 2011
    Пораки:
    3.216
    Допаѓања:
    25.779
    Како и многу други работи низ книгата така и ова со тетинот закажано недокажано.
    И јас уште на почетокот разбрав дека Арт сопругот на тетка и Теди е црнец. Имаше нели и еден дел кај што кажува дека се плаши за иднината на близначките дека демек ем индијанки ем црни.
    После на погребот нели Арт беше одговорен да го чува огнот да гори 4 дена и тука кажува дека Арт е од друго племе. :o
    Се вратив на назад и го најдов тој дел. " Auntie happened to marry a man from another Ojibwe community who was also taught firekeepers duties"

По мое мислење тетката демек сака да и го исполни местото на татко и и затоа во се е замешана, а од друга страна Леви Џуниор кој го шиша :|

Деловите со мајка и (facepalm) цело време си чисти и си плачи жената и си зборува на измислен јазик со брат и покојниот. Ок!
    Е само кога ги читам деловите со мајката тогаш сфаќам зошто тетка и е толку блиска со неа. Татко нема а мајка и како да не постои, жената цело време е заглавена во минатото :|

Сметката засега ми е мистерија, не дека до крајот ќе ми се разјасни.

Едит: некаде прочитав дека овој "мастерпис" и зел на писателкава цели 10 години да го напиши :nod:

Последна измена: 7 април 2021
    На violetblue, Mishela и CameliaMiller им се допаѓа ова.
  14. violetblue

Се зачлени на:
    12 февруари 2010
    Пораки:
    1.823
    Допаѓања:
    5.542
    Се познава дека 10 години го пишувала очигледно и она заборавила што напишала на почетокот а што на крајот.

На ane.bella и CameliaMiller им се допаѓа ова.
  15. ane.bella

ane.bella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 јуни 2011
    Пораки:
    3.216
    Допаѓања:
    25.779
    :lol::lol::lol:

Прва книга и е, ќе и земи уште 10 години за да се по усоврши :D

На violetblue и CameliaMiller им се допаѓа ова.
  16. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    19.709
    Допаѓања:
    266.223
    Јас ја прочитав и Goodnight Beautiful

4/5

Книга по мој вкус, акција, нема развлекување, twists (како е на македонски? Преокрет е на српски?) на секој чекор :)

Ајде кога ќе ја прочита некој ќе ја збориме, ми требаше ваква брза да ме живне :)

На Annath, Skyfall, sweet-cherry и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. ane.bella

ane.bella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 јуни 2011
    Пораки:
    3.216
    Допаѓања:
    25.779
    Браво колку брзо читаш :clap:
    Што читаш следно?

Twist - Пресврт мислам е на Македонски

На Annath, Skyfall и CameliaMiller им се допаѓа ова.
  18. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    19.709
    Допаѓања:
    266.223
    Ете го.
    Некогаш не можам да си преведам и се нервирам.

Читам брзо пошто немам друга работа моментално :)

Денес ја почнувам Every Last Fear од Alex Finlay :) Таман дур исчитате ќе се нахранам со трилериве, да се спремам за љубов после :)

На sweet-cherry, violetblue, Annath и 2 други им се допаѓа ова.
  19. Skyfall

Skyfall Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2012
    Пораки:
    691
    Допаѓања:
    2.160
    Јас моментално ја читам The Last Camelia - Sarah Jio, интересна ми е сакам да ја дочитам, па ќе ја почнам Goodnight beautiful :)

Последна измена: 8 април 2021
    На CameliaMiller, Annath и ane.bella им се допаѓа ова.
  20. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.049
    Допаѓања:
    66.686
    Би ти дала предлог да си читаш нешто друго, па да ја почнеш таа за клубот во тек со другите, за да ти бидат свежи впечатоците кога ќе ја дискутираме. :)

Ја почнав и јас, интересен е почетокот, брзо се чита, не би требало да се влечкаме со оваа мислам.