1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Фемински κлуб на читателκи (Every Smile You Fake - Dorothy Koomson)

Дискусија во 'Литература и уметност' започната од RainBow, 25 февруари 2013.

?

Која да биде следна книга за читање?

Анкетата е затворена на 3 февруари 2022.
  1. Honor - Elif Shafak

66,7%
  2. A Flicker in the Dark - Stacy Willingham

16,7%
  3. The Hush - Sara Foster

16,7%
  4. The Architect's Apprentice - Elif Shafak

0 глас(а)
    0,0%
  5. I Know This Much Is True - Wally Lamb

0 глас(а)
    0,0%
  1. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    19.711
    Допаѓања:
    266.228
    Нешто нешто Џорџ Орвел?

Ретко...

2. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.050
    Допаѓања:
    66.686
    https://www.goodreads.com/book/show/764347.Unwind?ac=1&from_search=true&qid=QcH5hr1LRz&rank=1
    Ова ми е еден од најомилените серијали. Ми се допаѓа кога е базирано на некоја ситуација, настан од реалноста, овде е за абортусот на пример и лудилото околу тоа, да речеме во крајно забегана форма.
    Одамна не сум прочитала нешто дистописко, баш ќе побарам да видам дали излегло нешто интересно.

На CameliaMiller му/ѝ се допаѓа ова.
  3. sweet-cherry

sweet-cherry Форумски идол

Се зачлени на:
    28 јануари 2011
    Пораки:
    3.640
    Допаѓања:
    29.261
    Ептен солидно трилерче е, држи во неизвесност. Од мене имате препорака за книгава

На CameliaMiller и violetblue им се допаѓа ова.
  4. RainBow

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.050
    Допаѓања:
    66.686
    Ја најдов книгата!
    The Grace Year
    No one speaks of the grace year. It’s forbidden.

In Garner County, girls are told they have the power to lure grown men from their beds, to drive women mad with jealousy. They believe their very skin emits a powerful aphrodisiac, the potent essence of youth, of a girl on the edge of womanhood. That’s why they’re banished for their sixteenth year, to release their magic into the wild so they can return purified and ready for marriage. But not all of them will make it home alive.

Sixteen-year-old Tierney James dreams of a better life—a society that doesn’t pit friend against friend or woman against woman, but as her own grace year draws near, she quickly realizes that it’s not just the brutal elements they must fear. It’s not even the poachers in the woods, men who are waiting for a chance to grab one of the girls in order to make a fortune on the black market. Their greatest threat may very well be each other.

With sharp prose and gritty realism, The Grace Year examines the complex and sometimes twisted relationships between girls, the women they eventually become, and the difficult decisions they make in-between.

Ако ова не е за клубов не знам.

На CameliaMiller, Skyfall, violetblue и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. violetblue

violetblue Популарен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2010
    Пораки:
    1.823
    Допаѓања:
    5.542
    The seven husband's of evelyn hugo само што ја почнав.
    Додека избереме нова ќе ја дочитам.
    Едит: No exit ми е прочитана, мистерија трилер е, не е лоша, ама сум заборавила веќе детали.

6. Skyfall

Skyfall Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2012
    Пораки:
    691
    Допаѓања:
    2.160
    @RainBow, @CameliaMiller ме фатија око вашите предлози. Ми треба некоја “потешка” книга да прочитам :)

7. ane.bella

ane.bella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 јуни 2011
    Пораки:
    3.216
    Допаѓања:
    25.779
    Оваа беше мојот прв предлог во клубов, но на @Mishela и е веќе читана.

А да бираме наредна книга за читање не е лошо а? Трета шанса да и дадеме на Евелин Хуго? :$ еве @violetblue веќе ја почнала.

Јас сум при крај со вдовиците, штом ја завршам оваа одма сакам да почнам друга и ако почнам некоја моја нема да ја завршам на време за да ја читам наредната во клубов :)

На CameliaMiller, Mishela, Skyfall и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. RainBow

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.050
    Допаѓања:
    66.686
    Штета. Баш ќе беше добра за дискусија. Ќе ја читам секако.
    Еве еден класик, Blindness.
    Извадок од едно ривју.
    Just imagine that you are going about your daily life as you always do. It's a normal day; nothing out of the ordinary. But then, suddenly, without any forewarning, you go completely blind. One second seeing the world as you know it, the next experiencing a complete and unending whiteness.

Then imagine you go to the trusty health professionals so they can get to the bottom of it... the doctor doesn't know what's wrong with you, but you're confident he/she will figure it out and prescribe accordingly. And then the doctor goes blind. But not just him - everyone you have come into contact with is experiencing the same sudden white blindness. The condition spreads and takes hold within a few hours... soon this contagious blindness is spreading like wildfire and no one knows how to cure it.

This book is so frightening and so... realistic. Blindness is not an alien concept like monsters and ghosts, neither are contagious diseases. So imagine a disease that prompted sudden blindness; that spread from one person to another quicker than the common cold. This book feels like a story that could happen.

На ane.bella, CameliaMiller, violetblue и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. Mishela

Mishela Модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    18.879
    Допаѓања:
    81.144
    Да, читана ми е The grace year уште кога излезе, ме привлече корицата (секако дека да, розе корица како за Барбика, па и дистопија - ммммм, давај! :D ), многу брзо ми одеше книгата. За разлика од сега кај што верглам како тракторче загмацано во кал по тоа прашање. (lalala)

Добра ми беше, ликовите беа баш солидни, читајте ја некогаш.
    За класиков не знам дали сум расположена, Сарамаго на англиски, леле мајко. Се плашам. :worried:

Од дистопиите, мене долго ми стои за читање Sin Eater. И таму корицата ме освои, многу сакам калинки. Па и мава накај готика, продадено од старт беше. :D
    И темата ми се виде интересна, штета што рејтингот и паднал толку многу. Баш ѕирнете, Megan Campisi мислам дека беше авторката.

Или The pull of the stars од авторката на Room, Emma Donoghue. Не знам што жанр беше, мислам нешто историско со женски теми, па ми фати око. Мене она ми е стално супер, па ме интересира книгава каква е, плус кратка. Брза, што би рекла @CameliaMiller, белким ќе се убрза и ова желче (јас).
    Еве оваа нека биде мојот предлог, од Ема.

На ane.bella и CameliaMiller им се допаѓа ова.
  10. Skyfall

Skyfall Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2012
    Пораки:
    691
    Допаѓања:
    2.160
    Ако ви фати око The lost girls of Paris - Pam Jenoff

На ane.bella и CameliaMiller им се допаѓа ова.
  11. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    19.711
    Допаѓања:
    266.228
    Ова ме потсети на еден филм што многу одамна го имам гледано... некако деца раѓаа за органи итн. Не би се сетила ни на името на филмот, премногу одамна беше.

Ама I'm in, ширам видици :)

Пишете предлози па да одбереме, не знам за анкета, секој својата да си ја гласа :) Вака може подобро ќе се договориме.

Ќе избереме некоја што не е читана на никој, а измеѓу тие што сме троа побрзи ќе ги прочитаме и другите книги, што веќе се прочитани од некоја :)

Според мене може Евелин, само нека ги дочитаат еротскиве приказни да ги почекаме :) јас може и час покасно ќе ја почнам, да се усогласиме колку-толку.

Последна измена: 20 април 2021
    На ane.bella му/ѝ се допаѓа ова.
  12. violetblue

violetblue Популарен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2010
    Пораки:
    1.823
    Допаѓања:
    5.542
    Ептен брзо се чита Евелин иако е 400 страни.

На Skyfall, ane.bella и CameliaMiller им се допаѓа ова.
  13. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    19.711
    Допаѓања:
    266.228
    Јас ќе почекам да ја дочитаат Еротски приказни, има уште некој што ја чита, па да смениме наслов?

Потоа ако сте согласни за Евелин може, ако не сте ќе се договараме :)

Јас ја почнав сега Dream Daughter.

На ane.bella и Skyfall им се допаѓа ова.
  14. Mishela

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    18.879
    Допаѓања:
    81.144
    70% Има ли крај, изгледа не. :drunk:

Е вака ми иде ко емоџиво, да запалам цигара да ми помине, а не сум ни пушач. :smoke:
    Ич бре не ми се погоди книгава, можно ли е до толку. Ќе се мрднам колку ми е рамна линија сè.
    До мене си е, тоа е. И морав да си се пожалам. :tmi:

Шанси нема уште една вечер пред спиење да продолжам со книгава:D:sweat:, сега пред спиење ќе почнам нешто друго паралелно, а книгава утре секако ќе ја завршам, бар така ми е во план. Потоа и јас би сакала да ја почнеме Евелин ако ви се допаѓа предлогот, мислам дека можеби добро ќе ни дојде некоја драма.

На sweet-cherry, ane.bella, CameliaMiller и 2 други им се допаѓа ова.
  15. Skyfall

Skyfall Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2012
    Пораки:
    691
    Допаѓања:
    2.160
    И јас сум за Евелин :)

На sweet-cherry, ane.bella, violetblue и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. ane.bella

ane.bella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 јуни 2011
    Пораки:
    3.216
    Допаѓања:
    25.779
    @Mishela и јас како тебе ја влечкам книгава на 85% сум, и еве 4 дена со ред се си велам е денес сигурно ќе ја завршам и никако да и дојде крајот :sweat:

Се согласувам за Евелин да биде :nod:

На CameliaMiller и Mishela им се допаѓа ова.
  17. sweet-cherry

sweet-cherry Форумски идол

Се зачлени на:
    28 јануари 2011
    Пораки:
    3.640
    Допаѓања:
    29.261
    И јас сум за Евелин:D

На CameliaMiller и ane.bella им се допаѓа ова.
  18. ane.bella

ane.bella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 јуни 2011
    Пораки:
    3.216
    Допаѓања:
    25.779
    Јас завршив со Пунџаби вдовиците.
    Гледам сите сме за Евелин да е наредна, значи можам да ја почнам :)

На violetblue и CameliaMiller им се допаѓа ова.
  19. Mishela

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    18.879
    Допаѓања:
    81.144
    Завршив и јас друшки, кој сака нека честита. :party:
    Добра беше, но малку развлечена и... ајде деновиве ќе напишам подетално околу впечатоците кога ќе се размуабетиме сите.

Ќе ја почнам Евелин вечер, со душа чекам да си се сместам во кревет и да се наместам за читање. И ајде нека биде добра, ми се става висока оценка, па нека се погоди веќе еднаш. :D

На violetblue и CameliaMiller им се допаѓа ова.
  20. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    19.711
    Допаѓања:
    266.228
    ^ како тргнало, ќе ме направите и мене читач на фантазија на крај :D мислам ова е баш сајнс фикшн, софт сајнс фикшн ваљда, барем првиве 25% :D
    ама интересна е, не дека не :)

Едит: нека смени име @RainBow да ја прокоментираме ако сите ја завршивме ES.

На ane.bella и Mishela им се допаѓа ова.