1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Фемински κлуб на читателκи (Every Smile You Fake - Dorothy Koomson)

Дискусија во 'Литература и уметност' започната од RainBow, 25 февруари 2013.

?

Која да биде следна книга за читање?

Анкетата е затворена на 3 февруари 2022.
  1. Honor - Elif Shafak

66,7%
  2. A Flicker in the Dark - Stacy Willingham

16,7%
  3. The Hush - Sara Foster

16,7%
  4. The Architect's Apprentice - Elif Shafak

0 глас(а)
    0,0%
  5. I Know This Much Is True - Wally Lamb

0 глас(а)
    0,0%
  1. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.053
    Допаѓања:
    66.723
    Книгава ми беше разочарување.
    Како да не беше напишана од авторка која има толку добри книги зад себе.
    Единственото нешто што ме изненади беше на почетокот и толку.
    Имаше премногу повторување, ама премногу, немаше никаква тензија, веќе се беше јасно што се случува, едноставно беше досадна. Што не би мислела дека некогаш ќе го речам за книга од Карин Слотер. Ама ете.
    Ликовите не беа воопшто добро изградени, ниту еден не беше допадлив, еден барем асален да имаше.

Не ми се пишува во детали, не знам дали ја дочитала @violetblue, ама некако не е ни вредно за пишување.

Леле од кога немам прочитано книга која ќе ме фасцинира сосема, ми се чини од Џон Бојн последната беше и толку. Годинава ниту една не ми се погоди, не знам што е работава, до изборот ли е, до мене ли е нешто што само наоѓам замерки, еве не знам.

На violetblue му/ѝ се допаѓа ова.
  2. violetblue

violetblue Популарен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2010
    Пораки:
    1.823
    Допаѓања:
    5.542
    Многу бавно ми оди, дали и до пола сум, некако не ме интригира воопшто, многу големи очекувања имав.

3. RainBow

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.053
    Допаѓања:
    66.723
    Не мораш ни да ја дочитуваш, ништо посебно нема да се случи.
    Единственото нешто што ме изненади беше сосема на почетокот, кога се откри дека е дете, а не ситна жена, е тоа беше одвратно. И толку, после нема изненадувања некои големи.
    А баш цело време чекав да се случи некој пресврт, повеќе варијанти мене низ глава ми поминаа отколку што испадна на крајот.
    И јас имав големи очекувања, ама ете.

4. violetblue

Се зачлени на:
    12 февруари 2010
    Пораки:
    1.823
    Допаѓања:
    5.542
    Ја претрчав синоќе, со скокање делови чисто од љубопитност кога веќе до пола стигнав и крајот ептен просечен. Патетичен беше обидот на Кали со Сидни, толку не и требаше тој дел, се исподрогираа и ништо. И спомнувањето на маските цело време ми беше too much, окау спомна за маските и ковидот ама не мораше до толку.

На RainBow му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Skyfall

Skyfall Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2012
    Пораки:
    691
    Допаѓања:
    2.160
  6. violetblue

Се зачлени на:
    12 февруари 2010
    Пораки:
    1.823
    Допаѓања:
    5.542
    Мене ми се чита некоја невозможна, љубовта на твојот живот, книга. Да си се исплачам убаво така.

7. RainBow

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.053
    Допаѓања:
    66.723
    Јас ја имам почнато, ама не ме бендиса искрено.
    И мене. Ми се чита нешто да ме допре длабоко, нешто страшно емоционално. Ама не се наоѓа и не.

8. Mishela

Mishela Модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    18.879
    Допаѓања:
    81.143
    И мене не ми се допадна Educated.

Карин не ја ни почнав, не ме привлече описот искрено и ич не бев рааположена за волку долга книга. Читав чиклит од Вај Киленд и ми беше презабавно, па ја завршив и The thorn birds. Прекрасна, прекрасна книга. Многу сакав да прочитам некој класик и книгава ептен ми направи мерак.
    Вечер ја почнувам The one hundred years of Lenni and Margot, ми се чита нешто книгава и тоа е.
    Ќе видам што ќе одберете па може ќе постигнам да читам, ако не - ќе сталкам. :bandit:

9. RainBow

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.053
    Допаѓања:
    66.723
    Една од моите омилени е The thorn birds. Е нешто такво ми се чита.
    The one hundred years of Lenni and Margot ми изгледа некако претажно. Знам, контрадикторна сум.

На Mishela му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Mishela

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    18.879
    Допаѓања:
    81.143
    Бавна беше ама вредеше, немаше лик на кој местото не му е тука, навистина прекрасна книга.

Многу ми се чита нешто тажно и се надевам дека Лени и Марго ќе понуди нешто па ќе се исплачам, таман ќе ми се погоди со меланхоличното расположение.

На RainBow му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Skyfall

Skyfall Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2012
    Пораки:
    691
    Допаѓања:
    2.160
    @RainBow @Mishela и јас ја гледав Лени и Марго, баш пред некое време сакав да ја понудам тука за читање.

Значи да ја тргнам од to read Educated.

12. Mishela

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    18.879
    Допаѓања:
    81.143
    Придружете ми се. Заедно на плачливата страна. ]:)

Види, може ќе ти биде добра Educated. Мене малку ми беше некако што знам, нереална, не знам да опишам најдобро, ама ете не ми се погоди, не сум изгледа таргет група за оваа книга и не кликнавме ич. :D

На RainBow и Skyfall им се допаѓа ова.
  13. Skyfall

Skyfall Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2012
    Пораки:
    691
    Допаѓања:
    2.160
    Јас сум за ;)

Може, не викам не. Немаме сите ист вкус. Ќе стои, па ако и дојде ред ќе ја прочитам.

14. Skyfall

Skyfall Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2012
    Пораки:
    691
    Допаѓања:
    2.160
    Ја почнавте?

15. RainBow

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.053
    Допаѓања:
    66.723
    До кај сте со книгата?
    Видов излегла новата од Дороти Кумсон, земав да прочепкам по нејзините книги кога гледам дека напишала втор дел од The Ice Cream Girls :o Таа ми е најдобра од нејзе. Морам да го прочитам и вториов дел, гледам има баш добри критики.
    https://www.goodreads.com/book/show/56053500-i-know-what-you-ve-done
    Оваа е новата, ако сакате да ја читаме.

16. violetblue

Се зачлени на:
    12 февруари 2010
    Пораки:
    1.823
    Допаѓања:
    5.542
    Не се сеќавам дека сум го читала првиот дел, или сум го читала македонскиот превод па со различен наслов да е била книгата.
    Може некое потсетување што е дејството од првата книга.
    Баш ја сакам Дороти како автор ептен допадлив стил има.

17. Mishela

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    18.879
    Допаѓања:
    81.143
    Јас сум до пола некаде, ептен ми е убава Лени и Марго. Но на одмор сум и ич не ми се чита. А баш мислев ќе читам и ставив сè и сешто, но шетање и пливање е сепак поинтересно. :wasntme:

18. Skyfall

Skyfall Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2012
    Пораки:
    691
    Допаѓања:
    2.160
    Јас сум 65%. Убава е книгата.
    Само јас и @Mishela ли ја читаме?

19. Mishela

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    18.879
    Допаѓања:
    81.143
    Ја завршив, не ми се допадна.
    wtf беше книгава. Првата половина ми беше убава и на тоа остана до самиот крај.
    Краткиот опис и содржината, не знам, ко да читав сосем друга книга. Втората половина ептен забега веќе и се потона во вода. Ми стана јасно дека нема да се оправи никако и онака ја прочитав, да не ми остане забаталена.
    Врската меѓу 17-годишната Лени и 83-годишната Марго требаше да биде клучна нели, живот, смрт, некои длабоки дискусии да се разработат, а книгава имаше се освен тоа.

Ме заболе за животот на Марго. Цела книга за неа. Среќа па почекав да излезе и не ја купив. Значи се изначитав глупости за трогателниот живот (кој пак ќе кажам, во првата половина беше баш со ок темпо и се тоа), ама па и згора на се и лгбт моментот ставен колку да биде актуелна книгава. Сериозно?! Ништо не смени тоа. Само се утепав од вртење очи и никако не ги запознав ни Лени ни Марго.
    Ептен се познава дека е деби-роман, недостигаше длабочина и навраќањето кон животот на Марго беше апсолутно непотребно. Лени онака реда ради прикажана, ама Марго мислам дека научивме и кој број патики носи. Навистина ме смори. Може е до мене, ама очигледно не сум некоја публика за оваа книга и сите од тој тип.

Ќе продолжам да читам нешто незахтевно, навистина не сум во mood за нешто поинакво.

Последна измена: 16 јули 2021
    На ane.bella и Skyfall им се допаѓа ова.
  20. Skyfall

Skyfall Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2012
    Пораки:
    691
    Допаѓања:
    2.160
    Ја завршив и јас книгава. Не знам што оценка да и дадам. На пола сум.

Како за главен лик, Лени не ја запознавме многу. Малку информации, нафрлани само. Сакав да ја запознаам уште малку повеќе. Вака ми фалеше нешто цело време за неа. Не знам за што беше ставена како главен лик, кога најмалку внимание обрнала на неа.
    Не знам што е со ЛГБТ што мора во секоја книга да се има. Ми беше too much тоа. No offense спрема заедницата.
    Тажен крај, се наежив, се расплакав.
    Ми недостасуваше нешто во книгава. Имаше убави делови, но некои и беа непотребни.

На ane.bella му/ѝ се допаѓа ова.