Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Фемински κлуб на читателκи

Дискусија во 'Литература и уметност' започната од RainBow, 25 февруари 2013.

?

Која да биде следна книга за читање?

Анкетата е затворена на 3 февруари 2022.
  1. Honor - Elif Shafak

66,7%
  2. A Flicker in the Dark - Stacy Willingham

16,7%
  3. The Hush - Sara Foster

16,7%
  4. The Architect's Apprentice - Elif Shafak

0 глас(а)
    0,0%
  5. I Know This Much Is True - Wally Lamb

0 глас(а)
    0,0%
  1. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.129
    Допаѓања:
    67.243
    Фемински клуб на читателки (Шепнувачот-Донато Каризи)

http://thepiratebay.se/torrent/9561210
    Еве, ја има на торентов на српски ако на некој не му иде англискиот. :)

На Nana19 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Nana19

Nana19 Популарен член

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    2.141
    Допаѓања:
    2.752

Багодарам многу раин... за колку време треба да ја прочитам книгата ? - Иначе знаете некоја страна каде можам да најдам книги на Македонски да читам ? Благодарам

3. RainBow

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.129
    Допаѓања:
    67.243

Книгата се чита една недела, значи ќе се дискутира на 11,04.
    Инаку, на македонски тешко можеш да најдеш книги, повеќе има на српски.
    За македонски онлајн можеш да го ѕирнеш сајтов.
    http://makedonika.mk/

4. Vikica.cuci

Vikica.cuci Популарен член

Се зачлени на:
    21 ноември 2011
    Пораки:
    1.520
    Допаѓања:
    3.293

А можи ние шо веќе ја имаме прочитано книгава да дадеме критика или па тоа е против правилата? :)

5. AnaKarenina

AnaKarenina Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    5.801
    Допаѓања:
    55.003

^ Може, како не може :)

Инаку Реин, многу интересни книжулиња има во ова колекцииве, јас одма ја намерачив Океан Море од Барико. Од Барико ми е многу тешко да најдам книги преведени на англиски, секогаш ги наоѓам на италијански. Новеченто може цел месец ја барам :worried:
    Има ли можност да видам кои книги ги има во папкиве без да ги симнувам? Затоа што гледам дека има 11ти, па 12ти дел, да не ги симнувам сите по ред ако нема книги во нив што не ми фаќаат око :?:

На Vikica.cuci му/ѝ се допаѓа ова.
  6. RainBow

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.129
    Допаѓања:
    67.243

Може, може. :)
    Ана, кога ќе го симнеш торентот нели пред да се отвори (ова за Битторент зборам) ги дава сите фајлови, па ти си штиклираш кои сакаш да се симнат. Јас така правам. А на Utorrent мислам дека не ги дава така.
    Кога ги нема фајловите во опис на торентот нема друг начин да се видат.

На Vikica.cuci и AnaKarenina им се допаѓа ова.
  7. AnaKarenina

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    5.801
    Допаѓања:
    55.003

Оф, јас uTorrent користам, кај мене автоматски почнуваат да се симнуваат :worried:
    Ај ќе симнам BitTorrent ако не, повеќе тоа ми се исплати отколку сите папки по ред да ги симнувам.
    Danke schön :)

8. Paradox

Paradox Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2014
    Пораки:
    71
    Допаѓања:
    220

Aна нема потреба да симуваш BitTorrent, со секој торент клиент можеш тоа да го направиш, само што треба да го користиш магнет линкот.
    Автоматски ќе ти се појави прозорчето каде што бираш каде да се симне фајлот, и каде што можеш да си одбереш што да си симнеш ако има повеќе фајлови во еден торент :)

Значи за оваа книга се зголеми бројот на читателки, баш ми е драго што се активираат повеќе Феминки во темава :)

На AnaKarenina му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Butterfly14

Butterfly14 Популарен член

Се зачлени на:
    20 февруари 2013
    Пораки:
    757
    Допаѓања:
    456

Шепнувачот е една од ретките книги на македонски јазик поставени на интернет.Уживајте!
    http://www55.zippyshare.com/v/25995627/file.html

На AnaKarenina и RainBow им се допаѓа ова.
  10. RainBow

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.129
    Допаѓања:
    67.243

Хах, браво, нешто и на македонски имало. Не сум читала до сега на киндлот на македонски, затоа оваа ќе си ја читам. :)
    Парадокс, не знам зашто ама мене не ми ги дава фајловите никако на уторентот, ќе го отворам прозорчето и се тоа, ама пак ги нема. Затоа си го користам битторентот, може и магнетни линкови да се симнуваат, некако ми е полесен. :)

11. Nana19

Nana19 Популарен член

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    2.141
    Допаѓања:
    2.752

како да ја симнам сега ова Македонската ?
    незнам кај да кликам некој да ми пообјасни ? Благодарам

12. AnaKarenina

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    5.801
    Допаѓања:
    55.003

^ Кликни на Download Now, од десна страна.
    Во WinRAR ќе ти ја отвори, ја имаш во повеќе формати :)

Јас почнав на англиски да ја читам, не знам дали ќе се вклопам баш, ама ќе пробам да продолжам на македонски. И мене ми се чини прв пат ќе ми биде книга на македонски да читам на Kindle-ов :)

13. RainBow

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.129
    Допаѓања:
    67.243

Толку беше од моето читање на македонски. Не можам да се мачам со ужасниот превод. Овој што преведувал не знае основни работи. Прво, ако е напишано во сегашно време не можеш да го преведуваш во минато се губи смислата. Еве уште на почетокто кога раскажува за момчињата, на англиски е Two little boys are walking along the path with their dog. Значи човекот раскажува како да гледа пред себе што се случува, затоа и така треба да се долови. А преведено е две мали деца оделе по патеката со својот пес. Па има некои безвезни префрлања од време во време. Плус, има точки и запирки каде што не треба, што е прилично збунувачки.

14. AnaKarenina

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    5.801
    Допаѓања:
    55.003

^ Исто :worried:
    Се изнамачив со буквалново преведување, многу, многу лошо.
    И ептен ми боде очи ова момичкиве |(
    Ќе си продолжам со англиски.

На RainBow му/ѝ се допаѓа ова.
  15. sweet-cherry

sweet-cherry Форумски идол

Се зачлени на:
    28 јануари 2011
    Пораки:
    3.657
    Допаѓања:
    29.384

Јас малку каснам со критика за God-Shaped Hole, ама сепак ќе ја пишам.

Ми се допадна начинот на пишување и имаше убави мисли, но фактот што го знаевме крајот ме натера да не ја доживеам толку емотивно книгава.Интересно ми беше како се запознаа Trixie и Jacob,начинот на кој се развиваше нивната љубов и многу ми се допадна ликот на Jacob.Trixie ми одеше на нерви на моменти, и како што сте напишале не ми се допадна како ја осудуваше религијата.Се пронајдов во приказната за татковците, па единствено тој дел го доживеав емотивно.Глупава ми беше неговата смрт, како можеше Trixie да не сфати дека се удавил |(

Во секој случај на книгава и давам 3/5.

Инаку, јас ја имам читано Шепнувачот, па кога ќе завршите со читање ќе пишам критика :)

16. RainBow

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.129
    Допаѓања:
    67.243

Ја завршив книгава и едвај чекам да дојде утре. Од сега ќе гледам да темпирам со завршувањето точно на денот, не вака да не можам да си ги напишам свежи впечатоците. :wasntme:

17. AnaKarenina

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    5.801
    Допаѓања:
    55.003

^ И јас :lol:
    Јас секогаш си пишувам критика веднаш откако ќе ја довршам, со свежи впечатоци, инаку ќе заборавам на повеќето забелешки. Почнав со Барико во меѓувреме, не ми се чека новата книга.

Инаку, чепкав по книгите низ goodreads, па еве ќе ги пишам моите предлози денес. Ако имате некои, пишете ги, не мора да чекаме до утре. Таман во меѓувреме да размислиме и да одредиме, па утре вечер да ставиме нова за читање.

За книгиве што ги одбрав, прочитав многу добри коментари. Е сега, не знам колку би ви биле интересни за читање, со оглед на тоа дека обработуваат историски настани за војни. Ама некои од нив паралелно следат и љубовни приказни, а некои само семејни (колку што разбрав јас од критикиве).

Sarah's Key
    The Lost Wife
    Cutting for Stone (оваа не е за војна, ама историска тематика има)
    Hotel on the Corner of Bitter and Sweet

А ако сте расположени за нешто без историски настани, еве еден предлог од мене
    The Beginner's Goodbye
    Забележав дека е кратка, па ми падна смешно кога го прочитав првиот коментар: Some fans complain this book is too short. So read it twice. :lol:

18. RainBow

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.129
    Допаѓања:
    67.243

^ Мене сите ми фатија око. :D
    Sarah's Key веќе ми ја имаат препорачано, па го давам гласот за таа.

19. AnaKarenina

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    5.801
    Допаѓања:
    55.003

Девојки, може ли да почнеме со коментирање? :)
    Со оглед на тоа дека се јавија многу феминки што го прочитале романов, очекувам сите да се вклучат, па убава дискусија да направиме.

Прво морам да им дадам препорака на сите оние кои досега не го прочитале овој трилер, а имаат желба да го прочитаат - читајте го на англиски! Преводот на македонски е благо кажано ужасен. Толку буквален превод ми се чини ни google translate не прави. Преводот игра многу голема улога и може тотално да го смени впечатокот за едно дело кај читателот. Така што, ако немате проблеми со англискиот, заборавете го нашето издание.

Книгата во глобала ми се допадна.
    Неизвесна, напната, потресителна приказна која на моменти ми создаваше мачнини во стомакот додека ги замислував вознемирувачките сцени во глава :worried: Стилот на пишување ми се допадна многу – како книга беше доста комплексна, ама немаше некои непотребни расплинувања низ приказната. Настаните беа јасно дадени, а истовремено до детал опишани. На моменти ми се чинеше дека гледам филм, а не дека читам книга. Уште музика ми фалеше на оние најнапнати моменти :lol: Ми се допадна длабоката психолошка анализа на ликовите, само што за момент се изгубив во имињата на негативците, па почнав да запишувам на страна кој како се вика и што направил. Целата книга беше исполнета со многу интересни цитати, вклопени во неизвесната приказна.
    Крајот ми беше тотално неочекуван. Тоа што се случи со Горан ни на крај памет не ми дојде предвид додека се обидував да одгатнам што ќе се случи следно и каков ќе биде крајот. Дури и неколку пати го прочитав тој дел, за да се убедам во тоа што се случи. Што се однесува до Френки - фасцинирачки ми беше начинот на кој успеал да влезе во човековата психа. Морници ме полазија додека го читав раскажувањето на Мила за тоа што сé направил. Не знам дали јас не бев во форма или мозокот не ми работеше како што треба, ама многу од работите не успеав да предвидам. Дури и кога на крајот и рече на Мила: It's a girl, застанав неколку минути за да размислам што сакал да каже. Не ни претпоставував дека Мила е бремена. За неа претпоставував дека има некоја траума од детството или раната младост, па чекав да го откријат и тој дел од приказната. Се запрепастив кога видов дека поглавјата со девојчето беа раскажани од неа, а не од ќерката на Sarah Rose :o

Само една замерка во однос на содржината - значи, во текот на целата книга настаните беа логички издржани, поткрепени со факти, сé додека не дојде моментот со Nicla. Знам дека навистина постојат такви случаи кога јасновитки откриваат каде е закопано телото на некој исчезнат, знам дека се случува некогаш да помогнат при некоја полициска истрага, ама мене моментот со Nicla и нејзиното комуницирање со Joseph B. Rockford кој беше пред умирање, ми беше малку филмски опишано. Ама добро, тоа беше само мал дел од приказната (иако мошне значаен), така што ќе му пишам само едно мало минусче на Каризи за тој дел :)

Ми се допадна тоа што беше оставен простор за продолжение, баш би било интересно да го видиме камбекот на Френки и животот на Мила откако ќе стане мајка. Колку што забележав, во The Lost Girls of Rome главен лик повторно е Мила, само мислам дека не ја следи приказната за нејзиниот приватен живот. L'ipotesi del male е надоврзување на The Whisperer, па ете, ако некој знае каде можеме да ја најдеме англиската верзија – нека сподели линк. Јас барав, ама не успеав да најдам дали воопшто е преведена на англиски :?: А на српски не ми се чита. Некако друг ми е филингот :doh:

На Vikica.cuci му/ѝ се допаѓа ова.
  20. RainBow

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.129
    Допаѓања:
    67.243

Ајде, дојде денот. :) Ќе го ставам остатокот во спојлер зашто се распишав малку. И пак мислам дека заборавив нешто.
    Уште на почеток да си кажам дека книгава сосема ми ги исполни очекувањата. Очекував добар трилер со пресврти и го добив токму тоа.
    И на англиски не беше баш како што треба, ама се читаше многу подобро од македонскиот.
    Ликовите ми се допаднаа речиси сите.
    Мила ми беше океј, само не ми се свиѓаше тоа со нанесувањето на повреди. Немаше потреба од такво нешто, јас лично не можев да го разберам тоа. Ако не можеш да почувствуваш психички, да сочувствуваш со луѓето, тогаш тоа нема да можеш да го постигнеш ни со нанесување на физичка болка, можеше само да има проблеми во извршување на работата ако ѝ се случеше нешто со раната. Многу се изненадив со тоа што испадна дека она била малото девојче, дека ја читавме нејзината приказна низ детските очи, јас цело време си мислев дека е шестото девојче, да бидам искрена не се ни посомневав. Само некако баш мислев дека поради тоа што го поминала би имала поголемо сочувство, а не така да се затвори во себе.
    За Горан Гавило не ни мислев дека така ќе испадне работата. Морам да признаам дека ми беше малку глупаво што по сугестија на Шепнувачот го направи тоа што го направи. Толку психички јак и свесен човек не би требало лесно да потпадне под такво влијание. Јас барем така мислам. Ама од друга страна не можам да знам колкаво е влијанието на потсвеста и моќта на Шепнувачот. Само ете, мислев дека можеби треба да е нешто посилно.
    Борис ми беше најлајт, со целосно спротиставени особини. Позитивен и насмеан, а од друга страна тврдокорен interrogator.
    Сара Роза ми беше најодвратна од сите. Уште од почетокот. Не мислев дека 6тото дете е нејзиното. И кога се откри ептен се налутив. Каква глупача. Прво, зашто не им кажа на другите? Можеа да бидат чекор понапред, можеа они да го манипулираат, ќе можеа да направат нешто повеќе. А не она ќутенката, па му помага уште. Добро ајде, за текот на книгата да одеше како што одеше мораше да биде така, ама пак. Тоа некако не ми се совпадна.
    Оној Џозеф леле колку ми беше одвратен, ми се згади. Па и на последните моменти на што се присети, на кој момент, колку болен треба да си во тоа главата за такво нешто не знам.
    За помошта на Никла не знам што да кажам, не знам дали таквиот момент и одмага или и помага на книгава. Мене лично ми даде поинтересна димензија на приказната и ми се допадна.

Обраќањето на полицијата до семејството на 6тото девојче исто така ми беше занимливо, обично семејството се обраќа до киднаперите, а овде полицијата до семејството да го пријави киднапирањето.
    А мајката беше дел од тимот што го истражуваше случајот. Хех.

Имаше и некои добри теми за размислување. На пример, "...И можеби децата кои таа ги спаси би можеле да се преобратат во убијци, или во сериски убијци. Можеби она што таа го правеше беше погрешно. Доколку некој ги имаше убиено Адолф Хитлер, Чарлс Менсон додека тие се уште беа во пелени, дали тоа ќе беше лошо или добро дело? Но нивните убијци ќе беа казнети и осудени, сигурно не прославувани како спасители на човештвото..."
    Тоа се работи кои не може да се знаат никогаш со сигурност. Можеби децата ќе станат убијци, ама можеби ќе станат луѓе кои ќе придонесат за доброто во светот. Тоа никој не може да го знае. Затоа секој човечки живот е вреден, додека нели, не се покаже спротивното. Како со Адолф.
    Крајот малку ме изнервира, што си отиде така човекот, што некако ја оставија работата да се заборави. Што тој ќе оди да сее зло и понатаму.
    Имаше некои добри мисли.
    "Mila remained a step behind: afraid of feeling excluded, she excluded herself."
    Најчесто е така, од страв да не останеме изоставени самите се изолираме. Исто како што некогаш од страв да не бидеме повредени, отстапуваме од нешто за кое што можеби би требало да се бориме.

"Because every pain is ordinary in it's own way." Поточно од ова здравје. Сè она што ни се случува веќе му се има случено на некој друг, некој друг пати од истото, можеби и во истиот момент.

"Father Rolf had recorded Ron's confession on Billy's tape recorder. Then he had buried it with him, like someone planting a seed knowing that it will sooner or later bear fruit, in the hope that the truth will one day redeem everyone. The one who, in spite of his innocent years had committed this terrible crime. The one who had been its victim. And the one who had taken the trouble to bury it under six feet of earth."
    Морам да кажам дека воопшто не го оправудвав Отецов за премолчувањето. Требало да ја направи вистинската работа и да го пријави детето кога веќе ја видел злобата во него.

"Because it's more often human tragedies than successes that unite people." Жива вистина.

"You see Mila, the fact is that good is too fleeting to be recorded in any way. And as it passes it doesn't leave a trail. Good is clean, evil is dirty..."
    Мислам дека книгава би било вистинско уживање да се чита на оригиналниот јазик. Од мене има солидна 4 само заради крајот. Иако мислам дека не може да се заврши на некој друг начин со оглед на тоа што Шепнувачиве не може да бидат директно поврзани со злосторствата, ама сепак, ме изнервира малку.
    Следна ми е и Владарот од сенка, исто со Мила Васкез е.
    И ве оставам со една мисла која посебно ми остави впечаток.
    "God is silent. The devil whispers..."
    Едит, Ана, не е преведена на англиски. Јас на српски планирам да ја читам. Ја имам на македонски, ама веќе развив некаква аверзија, па подобро и на српски ќе ја читам.

На Vikica.cuci и AnaKarenina им се допаѓа ова.