Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Фемински κлуб на читателκи

Дискусија во 'Литература и уметност' започната од RainBow, 25 февруари 2013.

?

Која да биде следна книга за читање?

Анкетата е затворена на 3 февруари 2022.
  1. Honor - Elif Shafak

66,7%
  2. A Flicker in the Dark - Stacy Willingham

16,7%
  3. The Hush - Sara Foster

16,7%
  4. The Architect's Apprentice - Elif Shafak

0 глас(а)
    0,0%
  5. I Know This Much Is True - Wally Lamb

0 глас(а)
    0,0%
  1. AnaKarenina

AnaKarenina Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    5.801
    Допаѓања:
    55.003
    Фемински клуб на читателки (Sarah's Key-Tatiana de Rosnay)

Јас во принцип избегнувам книги кои обработуваат вакви делови од историјата, затоа што немам јака душа да читам за нечие страдање, особено кога станува збор за Холокаустот. Ама се охрабрив кога прочитав дека настаните не ја следат голготата на Евреите во Аушвиц, па затоа ја ставив на листа.

За книгава имам и позитивни и негативни критики.
    Приказната во ниеден момент не ми беше досадна и ми го задржуваше вниманието. Начинот на раскажување ми се допадна - убаво украсени реченици и добри описи. Можев сите сцени многу убаво да ги замислам во глава. Особено ми се допадна паралелното следење на настаните во 1942 и 60 години подоцна. Приказната не ми беше предвидлива, иако очекував дека сепак Џулија нема толку лесно да ја најде Сара. Претпоставував дека онаа Mrs. Rainsferd која ја најде, е втора жена на Ричард. Само што, ете не очекував дека Сара во меѓувреме починала. Сакав Џулија да ја пронајде и да и каже дека нејзината животна судбина не е заборавена.

Неколку забелешки: не ми се допадна тоа што некои поглавја беа многу кратки. Таман ќе се внесев во приказната - ново поглавје. На моменти некако многу ми беше расцепкана приказната.
    Втора забелешка - целото патешествие на Џулија, од Париз до Менхетен, од Менхетен до Конектикат, од Конектикат до Тоскана ми беше многу набрзина дадено. Некако, многу беше нафрлано, а имало простор да се разработи малку повеќе. Немало да бидат на одмет неколку поглавја плус.

Генерално, ми се допадна книгата. Разработува тешки животни приказни, конкретно дел од историјата за кој не се зборува толку (фактот дека Евреите во Франција биле уапсени токму од француската полиција). Мило ми е што се фокусира на децата кои ми се чини дека се заборавени. Ми се допадна тоа што некако објективно е дадена приказната. Во ниеден момент не почувствував осудување кон некого, или наведување на нешто. Едноставно - раскажана е судбината на децата во Франција и препуштено е на самиот читател да оцени дали Французите кои учествувале во апсењето, се виновни или не. Тоа ме поттикна малку повеќе да прогуглам за она што се случувало таму за време на Vel' d'Hiv Roundup. Со децении француската влада одбивала јавно да се извини за учеството на француската полиција во апсењето на Евреите. Повеќе од половина век подоцна, во 1995та година, францускиот претседател Жак Ширак конечно јавно излегува со извинување кон сите Евреи кои тогаш настрадале.

Инаку, за книгава прочитав дека издавачките куќи не сакале да ја купат цели пет години, а потоа наеднаш станала хит. Планирам и филмот да го гледам, иако избегнувам да гледам филмови направени според книга, ако претходно сум ја прочитала книгата.

Што се однесува до нова книга за оваа недела - тоа ќе им го препуштам на другите читателки во клубов :wasntme: Ми помина мене редот многу пати, сега чекам предлог листа од вас :)

2. LilBaby

LilBaby Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2011
    Пораки:
    3.458
    Допаѓања:
    7.886

Еве што ми фати око на GR:

Nineteen Minutes - Jodi Picoult
    The lovely bones - Alice Sebold
    Extremely loud and incredibly close - Jonathan Safran Foer
    The corrections -Jonathan Franzen

3. AnaKarenina

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    5.801
    Допаѓања:
    55.003

^ Мене најмногу око ми фатија Nineteen Minutes и The lovely bones. Само што, за втората некако ме предомислуваат коментарите на гр, поделени се. За некои е многу добра, за некои многу лоша. Или петка или кец :?:

А Nineteen Minutes ме заинтригира, би ја читала и да не ја одбереме. Ама не можам никаде да ја најдам во електронска форма :worried: Ако ја најде некој, нека сподели линк. Јас само извадоци најдов, ја нема цела. Или па јас не можам да ја најдам :tmi:

4. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.129
    Допаѓања:
    67.243

Јас не ја завршив книгата. :( Имам обврски деновиве, ама ќе гледам утре да ја прочитам.
    А за предлозиве и јас сум за таа од Џоди Пико, одамна не сум прочитала нешто од неа. Прекрасни коски мене не ми се допадна ама ич, ја оставив, не ја ни дочитав.

5. LilBaby

LilBaby Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2011
    Пораки:
    3.458
    Допаѓања:
    7.886
    На AnaKarenina му/ѝ се допаѓа ова.
  6. AnaKarenina

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    5.801
    Допаѓања:
    55.003

Мене на OnRead ми ја отвора, ама јас не ги читам книгите онлајн.
    Ја ископирав од e-reading, ја ставив во Word, па ќе ја конвентирам за на киндлот.
    Фала многу Лил :)

7. RainBow

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.129
    Допаѓања:
    67.243

Значи од Џоди Пико е следната, да ја ставам во насловот?

8. AnaKarenina

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    5.801
    Допаѓања:
    55.003

Нека биде таа - одбрана со три гласа :)

9. RainBow

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.129
    Допаѓања:
    67.243
    Фемински клуб на читателки (Nineteen minutes-Jodi Picoult)

Ја дочитав конечно Sarah's key, знам, ептен каснам. :$ Ама ај, да си кажам мислење.

Прво, морам да кажам дека стилот на раскажување воопшто не ми се допадна. Ми беше како второоделенче да раскажува. Многу работи се повторуваа, постојано истите мисли се вртеа во круг.

Нешто што уште на почетокот на приказната не ми се допадна и не можев да го сфатам е тоа што го оставија детето заклучено. Кога мајкава викна по таткото зашто и детето не го земаа? Зашто не се вратија? Мајката знаеше дека е заклучено детето. А како можеше татково и да не праша каде е? Тоа ми сметаше во текот на целата книга. Интересна беше приказната, ама морам да кажам дека ликовите не ми се допаднаа, ми беа премногу далечни, нереални. Прво, она беше ептен заљубена во Бертранд, потоа се одљуби, туку така, преку ноќ. Нивната врска ми беше ептен чудна. Друго, се надевав дека врската на Сара ќе испадне поблиска со семејството. Вака пак некако не ми беше сфатлива.

И ме нервираше како цело време во првиот дел од приказната, делот за Сара, цело време беше именувана како The girl, само The girl, the girl, the boy, the mother, the father, целата приказна ја правеше поладна некако. А и не дека имаше некој ефект на изненадување кога се откри името.
    После, ова со бебето исто не ми се допадна. Знаеше Џулија дека бременоста ѝ е ризична со оглед на тоа колку абортуси имала, бремена е на 45 години, а пак се влечка низ светот и патува. Колку неодговорно е тоа?
    Џулија како лик ме нервираше, поради такви некои глупости.

Се на се, немам некој ептен позитивен впечаток за книгава, да, приказната како и секоја друга за евреите е трогателна и срцепарателна, тоа не се оспорува, ама мислам дека авторкава со сиромашниот јазик и лошото раскажување ептен некако оскудно ја прикажа.
    На Џоди Пико Раскажувачката е страшно подобра, е тоа е приказна, да те растажи, да те допре, да можеш да почувствуваш до срж.
    Тука само кога го најде брат ѝ почувствував нешто, ама другото беше вртење во круг.
    Дури немам извадено ни quotes, нити некоја реченица што ми се допадна посебно.
    Ајде, се надевам Џоди Пико ќе ја исправи работата со следнава книга. :)

10. RainBow

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.129
    Допаѓања:
    67.243

Не видов дека немаме оставено торент за книгава од Џоди.
    http://kickass.to/jodi-picoult-ebook-co ... 53040.html
    Еве тука ја има, заедно со други книги од неа.
    Патем, не можам да ја оставам книгава. Пико знае како да ги замрси работите и да те натера да читаш без здив за да видиш како ќе се испреплетат приказните.

11. RainBow

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.129
    Допаѓања:
    67.243

Трето мислење по ред испраќам. :wasntme:
    До кај сте луѓе со книгата? Ептен има за коментирање, јас за еден ден ја прочитав.
    Ај да си почнам.

Морам да кажам дека во целост ми се допадна. Темата што ја одбрала Пико е тешка.
    Прво, да си кажам дека раскажувањето ми се допадна, имаше некои интересни мисли, имаше и food for thought. Некои работи и ми сметаа, имаше малку вртење во крг и повторување, на средина веќе имаше и некои работи кои можела да ги изостави, да биде темпото барем уште малку побрзо.

Ликовите беа добро доловени, многу човечно претставени.
    Двете мајки, Алекс и Лејси беа многу слични, не требаше толку брзо да го прекинат пријателството, требаше да си бидат потпора една на друга. На крај истите грешки ги направија, и двете не беа тука за нивните деца во моментите кога најмногу им требаа.
    Лејси демек добра мајка, ама не знам како можеше да не види колку го притиска Питер со константното споредување со Џои. Тоа никогаш не излегува на добро. И како можеше да биде слепа пред фактот дека нејзините деца не се сакаат. Дека Џои го малтретира Питер. И да, според мене огромен дел од вината на Питер ја носи мајка му. И огромен дел носи и татко му, исто слеп, дури можеби и повеќе од Лејси. на мајка му на место ѝ беа мислите: Why hadn't she she taken the time before, when she had it, to tell Peter that she understood? That she knew Joey had cast such a wide shadow, it was hard to find the sunlight?
    Тоа е, се каеме кога е предоцна.

Алекс исто, толу да биде затворена спрема ќерка ѝ, да не осети што се случува. Не знам, не сум мајка, не можам толку да судам, ама односот ѝ беше никаков. Требаше да ги остават децата да се дружат. Мислам дека ако останеа пријатели, ако Џоси не беше толку заслепена од популарноста ништо од ова немаше да се случи.

Ми беше многу жал за Питер во текот на целата книга. Да, направи одвратен, ужасен чин, ама во целиот свој живот детето немаше видено и искусено позитивно пријателство, или позитивен однос од неговите дома. Секогаш не беше он како што треба, цело време притиснат од сите страни.
    Ама дали тоа значи да одиш и да ги испукаш сите во училиштето? Сепак, ако сите што поминуваат низ истото се решат на таков чекор, каде ќе отиде светот?
    Тука малку ми се контрадикторни чувствата, ем го жалам, ем го осудувам.

Џоси некако ми беше најантипатична. Толку заљубена, а толку несреќна и заслепена. Како е можно да постојат две такви емоции, зарем не се косат едната со другата? Или ете, на крај испадна дека не го ни сакала, дека повеќе била несреќна. Го застрела еј. И зошто кажа? Не мораше да каже, не доби ништо со тоа што го кажа, изгуби само драгоцени години од својот млад живот.

Да кажам неколку работи кои ми немаа смисла.
    Алекс кога отиде да абортира се потпиша на формуларот како Александра, а потоа кажа дека роденото име ѝ било Алекс. А зошто тогаш така се потпиша? Најверојатно на Пико ѝ избегал овој мал детаљ.
    И не ми беше јасно заштоЏоси ја осудија на пет години. Според мене тоа е премногу. Прво, нејзиниот куршум не го уби Мет, Питер го застрела во главата. Второ, нели беше малтретирана психички и физички, што значи дека ѝ за неа можеше да се употреби одбрана на Питер, односно battered woman defense. Друго, мајка ѝ е судија, немала прекршок претходно. Премногу олеснителни околности за толку време затвор. И на крајот некако премногу лесно беа прифатени работите. Питер се самоуби, девојчево во затвор, а родителиве си продолжија со животот.

Не знам само како можат да бидат толку сурови децата. Кај нас го нема ова до овој степен. Или мене така ми се чини? Јас во моето училишно искуство не сум налетала на некое толку одвратно силеџење.(ова сигурно не е ни збор.)
    Кога ја дочитав не можев од глава да ја извадам, ми се мотаа како сцени од филм моментите кога Патрик влезе во училиштето и имаше крв на сите страни и мртви и ранети деца. Не можев да разберам како некој би направил такво нешто, таков монструозен чин. Многу вивидна сцена.

Еве некои цитати и мисли кои ми го фатија вниманието:

“If you gave someone your heart and they died, did they take it with them? Did you spend the rest of forever with a hole inside you that couldn't be filled?”

“You don't need water to feel like you're drowning, do you?”

“There are two ways to be happy: improve your reality, or lower your expectations.”

“If you spent your life concentrating on what everyone else thought of you, would you forget who you really were?”
    Ова апсолутно ми се допадна. Ако цело време се преправаме на крај ќе останеме само една празна школка. Само форма, без супстанца.

Со некои мали исклучоци ова е една солидна книга во стилот на Џоди Пико.

12. AnaKarenina

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    5.801
    Допаѓања:
    55.003

Јас изминатава недела бев повеќе сконцентрирана на пишување отколку на читање :worried:
    Немав време да седнам убаво, само за време на пауза читкав по некоја страна. Морам да го запазам рокот со магистерскава. Ќе пишам критика откако ќе ја дочитам, ако не тука, тогаш во другата тема.

13. SV1911

SV1911 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2013
    Пораки:
    3.002
    Допаѓања:
    68.149

Мене минатиот месец некако не ми беше за читање, не од што немав време, туку желба, се чувствував преморена. Е сега jа барам темава и за жал, гледам дека пак замрела. :(
    Аjде девојки размрдаjте се! :)

Предлози од мене https://www.goodreads.com/book/show/620 ... inary_Days
    https://www.goodreads.com/book/show/17275535-float

14. AnaKarenina

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    5.801
    Допаѓања:
    55.003

Јас се мислев дали да пишам во темава, ама гледам само јас и Реин останавме :wasntme:
    А поинтересно е кога има повеќе читателки, да можеме да развиеме дискусија. Од двата предлози мене повеќе ми фаќа око Float. И двете имаат добри критики, ама историска книга сега скоро читавме, па затоа гласам за вторава. Само дали ќе успееме да ја најдеме во електронска верзија, бидејќи е релативно нова :?:

15. RainBow

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.129
    Допаѓања:
    67.243

Јас не можев да најдам торент. Лани е излезена, не дека е нешто нова, ама ете, нема.
    Ана ја дочита од Џоди Пико?
    А од Сандра Браун нешто? Има добри трилери.
    Иако мене нешто психолошко и замрсено ми се чита, ама не можам да најдам ништо погодно. ГР е преплавен со NA, YA и еротика. |(

16. AnaKarenina

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    5.801
    Допаѓања:
    55.003

Јас сум до 61% со Пико, ќе ја коментирам во другата тема. Само штета што помина книгава само со една критика во клубов, а мене засега ми е многу интересна.

Oд Toni Morrison сте читале нешто? Постојано налетувам на нејзини цитати, а никогаш немам прочитано некоја нејзина книга.
    Јас ги расчепкав книгиве на Sandra Brown и имам неколку фаворити. Гледам дека претежно пишува мистерии во комбинација со романтика, па може нешто такво да читаме :)

17. RainBow

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.129
    Допаѓања:
    67.243
  18. AnaKarenina

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    5.801
    Допаѓања:
    55.003

^ Да ја прочитав само кратката содржина, немаше којзнае колку да ме заинтересира. Ама коментарите долу се многу позитивни :) Повеќе откриваат за книгата, отколку текстот горе.
    Само проблем е што е малку подолга, скоро 900 страни има. Ќе треба две недели да ја читаме :?:

19. RainBow

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.129
    Допаѓања:
    67.243

Оффффф не ја видов колку страници има. Не знам, скептична сум за толку долги книги. Секогаш има многу непотребни делови, детали и описи. :wasntme:

20. SV1911

SV1911 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2013
    Пораки:
    3.002
    Допаѓања:
    68.149