Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Фемински κлуб на читателκи

Дискусија во 'Литература и уметност' започната од RainBow, 25 февруари 2013.

?

Која да биде следна книга за читање?

Анкетата е затворена на 3 февруари 2022.
  1. Honor - Elif Shafak

66,7%
  2. A Flicker in the Dark - Stacy Willingham

16,7%
  3. The Hush - Sara Foster

16,7%
  4. The Architect's Apprentice - Elif Shafak

0 глас(а)
    0,0%
  5. I Know This Much Is True - Wally Lamb

0 глас(а)
    0,0%
  1. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.129
    Допаѓања:
    67.243
  2. AnaKarenina

AnaKarenina Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    5.801
    Допаѓања:
    55.003
    Јас пре би хумор отколку историски роман, расположениево ми е такво некако :D
    Тоскана ја меркам да ја купам, ако се решам и успеам, ја ставаме во клубов и ви ја испраќам на сите! Ме фати некој инат веќе, после толку ненајдени книги, ќе фатам сѐ што ми е на ум да порачам. Како да сум била на саем на книга ќе се чувствувам.

3. RainBow

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.129
    Допаѓања:
    67.243
    Па, може треба да купиме некогаш некоја, на толку книги на црно прочитани. :D
    И јас ја симнав All the light, ама не сум исто расположена, оваа супер ми дојде.

На AnaKarenina му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Marossa

Marossa Популарен член

Се зачлени на:
    8 септември 2012
    Пораки:
    2.398
    Допаѓања:
    6.870
    Ја почнав UGly Love,сега Funny Girl ќе биде официјално за читање?
    Јас сум ЗА :D

5. AnaKarenina

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    5.801
    Допаѓања:
    55.003
    Јас чепкав низ Амазон деновиве, ама ми треба помош од некој што претходно купувал електронска книга. Кај опциите Deliver to има Transfer viа computer, ама после ми дава само опција Ana's kindle :?: И сега ми е страв дека ако ја купам така, ќе ми ја префрли на киндлот, ама ќе не можам да ја извадам од него. Зашто на пример кобото функционира така. Знам дечко ми кога бира книги преку програмата, директно му се симнуваат на читачот, ама после не може да ги извади за да ми ги даде мене. Веројатно тоа им е заштитен начин за да не се пуштаат книгите на интернет за без пари. А работата е да ја купам книгата за клубов, не само за мене. Како и да е, пуштив абер и на форумов ако некој купувал книги да ми пише, ќе се информирам подобро, па ако успеам да ја купам ќе ја читаме во клубов :)

А сега Funny Girl ја читаме, или уште не сме одбрале? Да не ви се чита нешто од Харуки Мураками?

6. RainBow

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.129
    Допаѓања:
    67.243
    Не знам @AnaKarenina и јас не сум купувала до сега и не знам како оди. А за Funny Girl јас негде до пола сум, а вие кажете дали се сложувате за таа или нешто друго да ставиме. А од Харуки Мураками ќе се најде нешто за симнување?

7. AnaKarenina

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    5.801
    Допаѓања:
    55.003
    Има од Мураками на kickass цели колекции, само не знам кои книги ги имате читано од него, затоа ништо не предложувам :) Јас не сум го читала до сега, што сакате - тоа ќе читаме.
    Funny Girl добра е?

8. Marossa

Marossa Популарен член

Се зачлени на:
    8 септември 2012
    Пораки:
    2.398
    Допаѓања:
    6.870
    Јас сум на почетокот на Funny Girl,не е лоша,ми изгледа онака лајт.
    Од Мураками ништо немам читано,барем не ми текнува :D
    ОДберете една,јас ќе се согласам.

9. sia.bella

sia.bella Популарен член

Се зачлени на:
    29 мај 2014
    Пораки:
    985
    Допаѓања:
    17.166
    И јас сум за Мураками. :)

Ги имам читано Норвешка шума и Јужно од границата, западно од сонцето. Ја гледав и 1Q84, ама таа трилогија е. И за Играј, играј, играј читав добри коментари. Одберете вие, јас и по втор пат би ги читала - вредат книгите стварно!

10. RainBow

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.129
    Допаѓања:
    67.243
    Да, лесна е од Ник Хорнби, ама мене ми се допаѓа, интересна е.
    Јас од Мураками мислам еднаш почнав нешто, ама не ме привлече. Не знам, ако не одбери Ана некоја, па ќе ја ставиме.

11. AnaKarenina

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    5.801
    Допаѓања:
    55.003
    Знам дека има малку специфичен стил, не знам ни мене дали би ми се допаднал, ама одамна се спремам да прочитам нешто од него. Од тие што ги имам симнато во колекцијата: Sputnik Sweetheart, Dance, dance, dance, After dark, The Elephant Vanishes. Од овие единствено Спутник љубов ја имам сретнато по нашиве книжарници, Играј играј играј исто е преведена на македонски.
    Некоја од овие две да ставиме?

12. toogood

toogood Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2014
    Пораки:
    2.126
    Допаѓања:
    12.328
    Ne ke mozes kupenata kniga da ja delis so drugi, ako ne im go davas tvojot device na drugite.|(
    Se sekavas ednas ti go objasniv toa. Sharing with other people e izmislica na socializmot, drugi vreminja dojdoa, sekoj za sebe. Zatoa ebook e 5-10$, a istata kniga e 20-30$ paper book.

13. AnaKarenina

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    5.801
    Допаѓања:
    55.003
    Па и не е баш толку голема разликата конкретно оваа што сакав јас да ја купам. Чини 11,99 долари во електронска верзија, а paperback е 12,01 долари + 3,99 долари standard shipping. Second hand во сочувана состојба нормално дека е уште поевтина. Не сум проверила од amazon uk колку е поштарината, можеби поевтина варијанта ќе ми беше. Само што мене не ми треба во печатена верзија.

А за ова со споделувањето не се согласувам баш... Многу книги немаше да прочитам ако некој што ги купил не ги споделеше на интернет. Еве и оваа книга што сакам да ја купам, имав намера да ја споделам со останатите читателки од клубов. Само се надевам дека ќе успеам. Sharing is caring, како беше тоа :) Не мора да бидеме толку себични, нели?

Туку феминки, за која книга се одлучивте да ја читаме неделава? :)

14. toogood

toogood Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2014
    Пораки:
    2.126
    Допаѓања:
    12.328
    Makedonija odi kon zapad, zapad ne doaga nakaj Makedonija.
    Ke svatis posle deset godini.
    Nekogas imase, komsikata tropnala na vrata i falelo jajce.Nema veke toa. Ako ti fali jajce ima vo prodavnica. Ne se raboti za sebicnost, ako ti falat pari odi zaraboti, don't hang up on my neck.
    Anyway, Second hand book ima pogolemi fees, for some reason, bare taka e na Amazon.ca, shipping nad 25$ e bezplaten. Mozda poveke bi ti odgovaralp North American Amazon, ima pogolemi povolnosti.
    Jas istata kniga za 5$ poeftino ja kupuvam on Amazon.com i plus dobivam free shipping.

15. Marossa

Marossa Популарен член

Се зачлени на:
    8 септември 2012
    Пораки:
    2.398
    Допаѓања:
    6.870
    @AnaKarenina Ги погледнав овие од Харуки што си ги пишала и само After Dark ми изгледа интересно,иако е кратка.
    Како сакаат останатите,ако одберете друга и таа ќе ја прочитам.

16. AnaKarenina

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    5.801
    Допаѓања:
    55.003
    Што знам, тоа може во North America, ние на Балкан уште функционираме така :) Ти треба јајце или пециво, а продавниците се затворени, ќе позајмиш од комшиката. Па утре ќе ѝ вратиш. Знаеш, тоа чини помалку од 10 денари, ама кога ти треба а не можеш да најдеш, голема е маката :) Па утре ти на комшиката ќе ѝ излезеш во пресрет. И така. Пред некое време на еден дедо во комшии му се слошило, дојде комшиката шеќер да позајми, немало кого да прати во продавница, а ѝ било страв да го остави сам дома. Јас за неколку лажици шеќер нема да се осиромашам, ама во тој момент нејзе голема работа ѝ завршив. За среќа или жал, ние овде не сме уште толку отуѓени.
    Добро, небитно, да не ја полниме темава со офф топици.

Еве линк со книгите на Мураками
    https://kickass.so/haruki-murakami-e-book-collection-t7824271.html

Мене и After Dark ми се допаѓа, другите две ги предложив бидејќи видов дека се преведени на македонски, па може и некој друг ќе ни се приклучи. А може и некоја сосема друга ќе одбереме од овие :)

На Lella му/ѝ се допаѓа ова.
  17. sia.bella

sia.bella Популарен член

Се зачлени на:
    29 мај 2014
    Пораки:
    985
    Допаѓања:
    17.166
    Девојки ќе ставаме книга за брзо или веќе читате нешто? :?:

18. RainBow

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.129
    Допаѓања:
    67.243
    Јас го читам вториот дел од The maze runner, негде до 70 посто сум, или до сабајле ќе го завршам , или утре, па третиот дел планирам утре да го прочитам и после на листата ми е https://www.goodreads.com/book/show/11331421-the-art-of-hearing-heartbeats?ac=1

Ама и така имаме по една недела, па ќе стигнам да прочитам што и да се одбере. Заглавивме некако. Да ставиме било која од Муараками ако ви е мерак. Може и After dark ако веќе и Ана и Мароса се сложиле.

19. sia.bella

sia.bella Популарен член

Се зачлени на:
    29 мај 2014
    Пораки:
    985
    Допаѓања:
    17.166
    Јас во недостиг на идеи, ќе ја почнам сега All the light we can not see, па ако ставите нешто во меѓувреме ќе читам паралелно.

20. Marossa

Marossa Популарен член

Се зачлени на:
    8 септември 2012
    Пораки:
    2.398
    Допаѓања:
    6.870
    Јас ја прочитав Funny Girl,сега ќе учам за колоквиуми,ама кога ќе се одбере нешто,и од тоа ќе читкам :D
    Оваа After Dark да ја ставиме ако не??