Фемински κлуб на читателκи

Дискусија во 'Литература и уметност' започната од RainBow, 25 февруари 2013.

?

Која да биде следна книга за читање?

Анкетата е затворена на 3 февруари 2022.
  1. Honor - Elif Shafak

66,7%
  2. A Flicker in the Dark - Stacy Willingham

16,7%
  3. The Hush - Sara Foster

16,7%
  4. The Architect's Apprentice - Elif Shafak

0 глас(а)
    0,0%
  5. I Know This Much Is True - Wally Lamb

0 глас(а)
    0,0%
  1. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.556
    Допаѓања:
    272.674
    Мене еротските приказни ми беа баш лабава, забавна книга, отсликување на општество и сфаќања слични на нашите, како што пишав порано - сигурно ќе си препознаете некоја баба :D

Не е целта да се занимава со "тешките" прашања, па само ги спомнува оти се дел од нивниот живот.

Книгава нема некоја "тежина", но од мене 5 оти стварно ме забавуваше :)

На Skyfall, ane.bella и Mishela им се допаѓа ова.
  2. ane.bella

ane.bella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 јуни 2011
    Пораки:
    3.224
    Допаѓања:
    25.832
    Пред да ја почнам си замислував така некоја лесна книга баш да го пуштиш мозокот и да уживаш, ама штом почнав да читам и не ми излезе како што очекував. Е сега не беше некоја да земам да заплачам ама пак имаше моменти каде што му искарав и традиции и малоумство :$

Приказната за Маја баш ми беше стресна, нели прво се зборува за самоубиство со палење и на крај испадна дека мажот ја запали ( уште одма сфатив дека се немаше самоубиено)

Приказната за не-свекрвата на крајот што испадна дека е љубовница на сопругот од Маја, нели ја омажиле на 10 години за некој колку ли беше по стар од неа 20.год? оти нели демек тој видовит многу бил и предвидел дека ќе имаат многу синови (facepalm)

Не да препознав некоја баба туку цел комшилук си го видов :rofl:

во моето мало каде што живеев во Прилеп на постарите баби им беше ко традиција на одручек да се збираат на седенка пред една порта, а баш одма до нив ние децава си игравме и често знаевме да седниме и да им ги слушаме бабските приказни. Е додека читав се сетив на нив и конкретно на едеа ситуација кога си раскажуваа како си поминувале на пораѓаи, сега ми е смешно ама тогаш трауми упм :D
    Гратскиве баби им раскажуваа на бабиве кои раѓале в село по дома како на болница пред пораѓај ги бричеле кхм, кхм...таму долу :rofl: И сето објаснување со подшепнување и со раката на уста демек никој друг да не ги слушни а селскиве баби поднавалени за да слушнат по убаво и слушаат со подзинати усти и со очи ококорени, абе скроз шокирани демек иии леле бе ве бричеа!? шок,шок... :o :D

На CameliaMiller, Skyfall и Mishela им се допаѓа ова.
  3. Mishela

Mishela Модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    19.112
    Допаѓања:
    81.601
    Мене најзабавни ми беа приказниве. Многу секојдневни работи имаше во нив и беа толку raw и природни. Најинтересна не знам која ми беше, дали оваа на медениот месец или таа со кројачот, тесна борба. Ме смееја многу приказниве. А со имињава огромен проблем имав. :tmi:

Но, тоа што се случуваше измеѓу приказните ми беше некако што знам, анемично. Ники не успеав да ја запознаам и покрај толкуте обиди на авторката да ни ја прикаже од секој можен агол. Не ми беше баш оформена како лик, можеби само мој впечаток е тоа. Некако не знам, цело време бев overwhelmed затоа што стално никнеше нешто ново, а немаше баш некоја урамнотежена диникамика за тоа да биде издржано и фино дозирано - првите 20% супер, после до кај 85% сè ми беше рамно, рамно, рамно, изнатуткано во последните две-три поглавја.
    Маја...аххх, толку ми немаше поента ништо со неа, ко вишок ми беа деталиве. :^)

Жанров јас лично го обожавам и книгиве ги голтам, ама со оваа не знам, одвај се натерав да ја завршам. Имаше нешто во пишувањето што ми делуваше и не ми беше баш најпривлечна книгава, а толку мислев дека ќе ја биде.

Бабиве беа опасни. Они ја направија книгата малку поинтересна. :D
    И јас ставив тројка, а на почеток мислев дека ќе ми се допадне повеќе ама не испадна така ете.
    Туку, и книгава била од клубот на Рис. Значи не ни е судено со книгиве што ги бира, да се држиме подалеку од Рис во иднина. :D

На CameliaMiller, Skyfall и ane.bella им се допаѓа ова.
  4. ane.bella

ane.bella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 јуни 2011
    Пораки:
    3.224
    Допаѓања:
    25.832
    @Mishela таа со медениот месец беше ептен steamy 8-| a таа со јатрвите со Clay stick-овите? :tmi: :bandit:

На CameliaMiller, Skyfall и Mishela им се допаѓа ова.
  5. Mishela

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    19.112
    Допаѓања:
    81.601
    Е знаев дека нешто битно испуштив. :rofl: Јаки беа приказниве, уживав навистина, се изнасмеав за сите пари.

На CameliaMiller, Skyfall и ane.bella им се допаѓа ова.
  6. Skyfall

Skyfall Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2012
    Пораки:
    691
    Допаѓања:
    2.160
    Приказните ја направија цела книга. :) Колку се смеев, со бујни фантазии вдовиците се многу. :D

Јас и ставив 5*****. Ми се допадна книгата во целина, имаше делови што ми беа избрзани или недостасуваа повеќе објаснувања. Ама неможам поради приказните да ставам помалку ѕвезди :)
    Приказната за Маја беше да ту мач. Ама мислам дека сакала да прикаже повеќе за нивната религија и начин на живот. Ако се задржеше само на приказните за вдовиците ќе беше уште малце подобра можеби :)

На Mishela, CameliaMiller и ane.bella им се допаѓа ова.
  7. Mishela

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    19.112
    Допаѓања:
    81.601
    Да, навистина да не одела толку предалеку со давање „длабочина“ преку овие споредните ликови, книгава ќе беше фантастична. Мислам и затоа ја вметнала Маја, за да го избегне нели тој стереотипот дека чик-лит е „плитка“ литература. А некогаш баш тоа ги прави големи и овие книги, фактот што можеш да се поистоветиш со безброј ситуации, со секој од ликовите. Немало потреба да се замара и да прави билд ап на нешто што ама баш никако не беше битно во книгава.

Да си тераше само со Ники и нејзините проблеми во животот со факс, со фамилија, со избори, со се', од друга страна ете проектов со вдовиците што се нафати да ги подучува на курсот и толку. На крајот секако ќе се извлечеше истата поука.

Кога се упатуваат авториве вака накај длабокото, често се случува да замине се во друга насока. И навистина беше на моменти и дејствието и се', беа расфрлани на сите страни.
    Ете тоа мислам ми беше најголемиот проблем со книгава. А не беше воопшто лоша ама ете, многу се нервирам кога се' е хаотично и се' се решава магично во последните поглавја, ама ајде.

Се надевам Евелин нема да биде ваква. Засега ми е многу кул лик па да видиме. :D

На ane.bella, Skyfall и CameliaMiller им се допаѓа ова.
  8. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.556
    Допаѓања:
    272.674
    Ја почна?

Мене Dream Daughter ми е ок, ама не ме растревожи нешто, ама рано е, има време до крај.

А ми се чита нешто што ќе ме натера ugly tears да плачам :D

Едит: јако беше што немаа збор за к*р, пи*ка итн. оти нели срамота, никој не ги кажува тие зборови, па цел пазар им требаше да опишат орган :D

На ane.bella, Skyfall и Mishela им се допаѓа ова.
  9. violetblue

violetblue Популарен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2010
    Пораки:
    1.846
    Допаѓања:
    5.598
    Мене како две книги споени во една ми беа, од една страна вдовиците и нивниот хумор од друга страна приказната на Маја. Да беше подобро раскажана приказната на Маја може и поинтересна ќе ми беше книгата, и обидите на авторката да не заинтиргира за приказната на Маја со нафрлање информации. Исто и Ники и Џејсон ми беа ептен мехх, тој не сакаше да ја однесе во неговиот стан а демек испадна се разведува Сестрата на Ники ми идеше на нерви и нејзиниот избор на партнер, мислам шта речи...бетер од вдовиците беше.

На ane.bella, Skyfall, Mishela и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. Mishela

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    19.112
    Допаѓања:
    81.601
    Леле и мене ми треба таква книга што ќе ме разлипа и ќе ме допре, ама нешто тенка работа. Плус имам ужасна потреба да се исплачам и затоа цел ден Грејс анатоми гледам. :tmi:

Не ми е читана Dream daughter, а во фолдерот за плачки ми е The pact од Џоди Пико. Дали е убава и дали е ко за плачење немам поим, ќе треба да се провери ама некако ѝ верувам. :D

Инаку ја почнав Евелин, ама 10-тина % поминав само, не е многу.

На ane.bella и CameliaMiller им се допаѓа ова.
  11. Skyfall

Skyfall Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2012
    Пораки:
    691
    Допаѓања:
    2.160
    Ја почнав и јас Евелин. Добра ми изгледа засега. 15% прочитав синоќа.

На ane.bella, CameliaMiller, Mishela и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. Skyfall

Skyfall Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2012
    Пораки:
    691
    Допаѓања:
    2.160
    70% прочитав. Ме болат веќе очите инаку ќе читам уште :)
    Само ќе кажам, Hollywood sucks!

На ane.bella и CameliaMiller им се допаѓа ова.
  13. Mishela

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    19.112
    Допаѓања:
    81.601
    Мислам дека го пројдов баш сега делов. Немам коментар...на крај серијава што одеше на Нетфликс лани овој период, Hollywood, ќе испадне жива вистина ама ајде. :)

Утре не знам дали ќе читам, ама до понеделник ќе ја завршам. Има странички, но многу е пријатна за читање. Со години немав чепнато книга од авторкава, сега посакувам да ја читам и Daisy Jones. Не знам дали некоја од вас ја читала, да ми каже дали е добра?

На ane.bella, Skyfall и CameliaMiller им се допаѓа ова.
  14. Skyfall

Skyfall Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2012
    Пораки:
    691
    Допаѓања:
    2.160
    Ја завршив Хуго :)
    Да средам импресии од книгава, таман ќе ја прочитате и ќе може да коментираме :)

На ane.bella, CameliaMiller и violetblue им се допаѓа ова.
  15. ane.bella

ane.bella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 јуни 2011
    Пораки:
    3.224
    Допаѓања:
    25.832
    Јас сум до 160 страна, мислам од овде почнува да раскажува за 3-от сопруг.

До сега немам прочитано ни едно лошо ревју за книгава, и секогаш кога некој бара препорака за добра книга оваа е секогаш на листата, еве сега се уверувам зошто, So far so good (y)

На CameliaMiller и Skyfall им се допаѓа ова.
  16. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.224
    Допаѓања:
    67.725
    Не е нешто да се утепаш од плачење Пактот. Јас како помала ја читав, да, драматична е, ама не е за ugly cry.

17. Mishela

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    19.112
    Допаѓања:
    81.601
    Ја имам дома, ама не ми се почнуваше некако ко да не сум расположена за Џоди, скоро ја читав најновата и не ми се допадна. Ќе размислам на што ќе се плаче. :D

18. Skyfall

Skyfall Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2012
    Пораки:
    691
    Допаѓања:
    2.160
    Ве нема 8-|
    Ја прочитавте ли Хуго? :)

19. Mishela

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    19.112
    Допаѓања:
    81.601
    Ја завршив синоќа јас. Изненадена сум, ептен ми се допадна. 8-|
    Сега со душа ја чекам новата од авторкава. :D

На Skyfall му/ѝ се допаѓа ова.
  20. sweet-cherry

sweet-cherry Форумски идол

Се зачлени на:
    28 јануари 2011
    Пораки:
    3.664
    Допаѓања:
    29.415
    Јас вчера вечерта ја почнав, малку имам читано дека имав обврски денес, ама вечер кога ќе и седнам:lol:Почетокот е солиден.

На Skyfall му/ѝ се допаѓа ова.