Фемински κлуб на читателκи

Discussion in 'Литература и уметност' started by RainBow, Feb 25, 2013.

?

Која да биде следна книга за читање?

Poll closed Feb 3, 2022.
  1. Honor - Elif Shafak

66.7%
  2. A Flicker in the Dark - Stacy Willingham

16.7%
  3. The Hush - Sara Foster

16.7%
  4. The Architect's Apprentice - Elif Shafak

0 vote(s)
    0.0%
  5. I Know This Much Is True - Wally Lamb

0 vote(s)
    0.0%
  1. Marossa

Marossa Популарен член

Фемински клуб на читателки (Trust Your Eyes-Linwood Barclay)

The Book Thief и јас го гледав филмот :(
    Јас ќе предложам некои полесни книги,овие последните што ги читавме беа ептен тешки и напорни :D

https://www.goodreads.com/book/show/16006.Paradise-Оваа ако сакате,ама за понатака или за 2 недели период,оти бајаги си е големка :D
    https://www.goodreads.com/book/show/15717943-hopeless
    https://www.goodreads.com/book/show/158 ... hoice=true
    https://www.goodreads.com/book/show/133 ... hoice=true

За книгата од претходната недела ќе напишам критика за ден два,уште малку ми остана,а немам време премногу да читам.

2. SV1911

SV1911 Форумски идол

^^ Мислам дека не спаѓа во таа категорија. Јас ја читав веќе, не е лоша, брзо се чита.

3. RainBow

RainBow Глобален модератор Staff Member

Marrosa и јас со тебе сум, уште малку ми остана, може да ја завршам и вечер, ептен интересна ми стана.
    Оваа првава Paradise мене ми беше досадна малку, премногу развлечена, ама не знам, може до мене е.
    Инаку, јас на оваа се имам намерачено http://johngreenbooks.com/looking-for-alaska/

4. SV1911

SV1911 Форумски идол

Looking for Alaska, Touch and go, Ocean of the end of lane и Adaptation ми се следни на листата за читање! :)

5. AnaKarenina

AnaKarenina Форумски идол

Таман да прочитам критики, БАМ - уште во првиот коментар спојлер! :doh:
    Инаку и јас ја разгледував книгава, ама што знам... секаде прочитав дека е тинејџерска. До душа и The fault in our stars имаше таква приказна, ама имаше некоја длабочина и воопшто не ја почувствував како таква. И сега страв ми е дека после таа книга, ништо од Џон Грин нема толку да ме воодушеви.

6. RainBow

:worried: Се извинувам, не видов дека има спојлери. Ако нешто најмногу мразам тоа е спојлер за книга. Башка и не очекував таму да има спојлер. :^) Ама ете, нека знаат другите.
    Јас сакам да ја читам книгата само поради тоа што е од Џон Грин, поради тоа што ми се допадна неговиот стил на пишување, па сакам да видам што направил со ова дело. И мене не ми се верува да ја помине првата, ама ете, има некои што оваа им се допаднала дури и повеќе, па затоа би земала да ја читам.
    А исто сум и за The Ocean at the End of the Lane. Ако не можеме да се одлучиме да ставам анкета. :wasntme:

7. SV1911

SV1911 Форумски идол

Може анкета!
    Линкот кој што го даде Реин за Looking for Alaska не работеше каj мене, па ja барав на goodreads.

8. RainBow

Еве анкета. Ги ставив оние за кои имаше дискусија и некоја плус. Да се надеваме нема сите по еден глас да имаат. :wasntme:

9. sweet-cherry

sweet-cherry Форумски идол

Јас уште ја читам Trust your eyes, имав многу обврски периодов, ама интересна ми е и брзо оди.Би требало до утре да пишам критика.
    Инаку Looking for Alaska јас ја имам читано, мене многу ми се допадна, ако се одлучите да се чита, пак ќе си ја препрочитам :)

10. RainBow

Охооо, мојот фаворит е во водство. :rofl:
    Ајде во седум вечер ќе ја затворам анкетата и ќе се реши со книгата. :)

11. AnaKarenina

Јас мислам дека во спојлерот открив значаен момент од Looking for Alaska и сега не знам дали филингот ќе ми биде тој кога ќе ја читам :doh: Како и да е, ќе ви се приклучам. Се уште ја читам Into the Darkest Corner, мнооогу е добра, така што ви ја препорачувам :)

12. RainBow

Фемински клуб на читателки (Looking for Alaska-John Green)

Значи, новата книга е Looking for Alaska - John Green.
    http://kickass.to/looking-for-alaska-by ... 76493.html
    Еве торент. :)

Јас да си прокоментирам за книгава од Линвуд Баркли. Морам да кажам дека човекот си знае како да напише трилер што ќе те држи во постојана неизвесност, секое поглавје завршува со нов настан и едноставно мора да продолжиш да читаш за да видиш што ќе се случи.
    Книгава ми беше супер, баш тоа што ми требаше, еден мистериозен трилер со премногу сплетки. И мене како и на Ана ми се допадна тоа што имаше повеќе случувања и раскажувања и што беа повеќе приказни, па немаше ниту еден досаден момент.
    Најинтересно ми беше кога ги киднапираа Реј и брат му, мене целата ситуација ми беше некако комична, како си се испоубија меѓу себе. Па и се насмеав неколку пати, на приказната со мафијашот. :rofl:
    И јас исто бев сигурна на почетокот дека Томас е виновен за смртта на татко му, ама како се разрешуваа работите почнав да мислам дека Томас нема шанси да направи такво нешто. И бам! Крајот ме стаписа, кога се исповеда на гробот, ама онака, мртов ладен, како да кажува што имал за вечера. :rofl:
    Томас ми беше еден многу интересен лик, со најдобро обработена психолошка страна. Ми фалеше малку да се разјасни со шизофренијата, се спомнуваше дека не е само тоа со повеќе личности, туку има и друга страна, ама некако не се разјасни баш. Сакав малку подетално да беше изнесено тоа.
    И моментот Бил Клинтон кога се јави беше исто врв, за момент помислив дека сето тоа ќе испадне вистина. :geek:
    Книгава всушност беше како да гледаш филм, се опишано, со дејства што се одвиваа брзо.
    Иако морам да кажам дека од овој автор најдобра ми е Без збогување. Ја имам читано и Страв од најлошото, еве и оваа сега, ама првата се уште си стои на врвот.
    Како и да е, човеков дефинитивно има интересен стил. :)

Патем, ја симнав сега книгата и е прилично мала, 220 страници. Ако сакате може да додадеме уште една, на пример Touch & Go, како втора на анкетата.

13. Marossa

Marossa Популарен член

^Ме потсети и мене дека треба да пишам критика :D

Книгата дефинитивно е одлична,морам да ја прочитам Без збогување од Баркли.Начинот на кој ги објаснува сите настани,со толкави детали,секоја улица,споменик,стан е феноменален.Си сакам такви автори.
    Приказната си беше прилично збркана и неколку пати морав да препрочитувам страни да видам кај се и со кого.Сите политички завери и убиства-одлично осмислено.
    Томас ми е омилениот лик.Шизофреничар,зависник од мапи,со тајни агенди,толку добро му е опишана психолошката состојба,детално и сложено.Брат му,иако наратор го гледав како спореден лик,онака обичен,ни малку комичен и интересен.
    Имаше интересни моменти,како што рече Реин и комични,па така и ми летаа страниците.
    Од почетокот до крајот си го менував мислењето за убиството на татко им,и на последната глава кога го прочитав исповедот не ме шокираше толку тој фактот,туку начинот како Томас го кажа,ладно и рамнодушно :D Обожавам книги со шокирачки крај и со големи неизвесности,а Баркли си го има стилот за пишување дефинитивно.
    А за книгата мора да се направи филм,би бил малку поразличен од обичните акции и трилери...

14. RainBow

^Обавезно да ја прочиташ Без збогување, ептен е добра.
    И да, мислам дека филмот според книгава ќе биде одличен, ќе има сè во него.
    Само ми фалеше малку подобро да биде обработен ликот на Џули, ептен беше површен некако, можевме да заклучиме само дека е добричка и фина, ама ништо повеќе.
    Инаку, новата од Џоџо Мојес, The one plus one, издадена е на 27ми февруари, ако сакате може следна да ни биде, гледам има добар рејтинг до сега,
    Еве торент, симнувајте додека не ја тргнале.
    http://kickass.to/jojo-moyes-the-one-pl ... 22829.html

15. De-lovely

De-lovely Популарен член

Ајде и јас ви се приклучувам за Looking for Alaska, а не ве разбрав и друга во исто време ќе се чита ?

16. AnaKarenina

До следната недела е рокот за Аласка? :?:

17. RainBow

Па да. Еве до 17ти да речеме. Да сметаме од 10ти.
    Предлог е само, треба да кажат другите дали се нафаќаат. Иако јас мислам дека уште сега ќе ја почнам од Џоџо, ептен ме копка, а и ја чекав да излезе.

18. Marossa

Marossa Популарен член

Леле Реин и мене ме заинтересира оваа од Јојо :D
    Ќе ја прочитам побрзо Алјаска па одма на другава :D

19. RainBow

Јас ја почнав Алјаска, почетокот е онака ептен тинејџерски, ме потсеќа на стилот на Rainbow Rowell во Elanor&Park и Fangirl. Ама некако слабо од Џон Грин, ајде рано е, до десет посто сум само. И после преминувам на оваа од Џоџо обавезно. Се собраа ептен книги. :D

20. LilBaby

LilBaby Популарен член

Да не зборам пред време, и јас сум на 10%, ама ми мириса дека оценкиве на гудридс се префорсирани малце за книгава.
    Да не затера во тинејџерски лигавештини ме фаќа страв, ма да младичов не ми изгледа на таков, ептен е несигурен, стегнат, дистанциран.

Ај да видиме. :D

Marossa and RainBow like this.