пишав погоре, пилот студија е од 2022. значи сите родени пред оваа година правеле испитувања за други метаболитички болести, Софија го кажа самата овој податок
Да, во 2017 не го правеле на сите бебиња, било селективно. Нејзиното дете ете за жал не го избрале за да го испитаат. Од 2022 наваму почнале да испитуваат кај сите деца?
Не, Неонатален скрининг за фенилкетонурија – воведен како пилот студија во 2022 година. Значи од 2022 е пилот студија на одреден "примерок". Според она што пишува на линкот на Одделот за Неонатологија што погоре го споделија културно за да не биде чул недочул ко што обично бива. Ако е ова точно, ниту едно дете родено пред 2022 година не било подложено на ваков скрининг, за оваа конкретна состојба. За други десетици метаболитички состојби, можеби.
Оффф јас се префрлив на онаа Дубаи што е Софија сомафит нејсе....како и да е душичка детето господ сила и здравје да им дава
И ремедика , ако не се лажам, но знам дека прават скрининзи што ги испраќаат во турција сомкрв преку пета едниот е цистиќна фиброза, а дали и што друго не се сеќавам
Не се тие во Турција, кај нас ги прават на детска клиника. Цистична фиброза и вродена хипотиреоза, и се задолжителни како неонатален скрининг за секое новороденче во државава, од било кое родилиште.
Невозможно е да се направат сите тестови на секој човек. Некогаш и се прават и пак не се дознава што е. Некогаш требало. Некогаш било непотребно.
Не знам што да кажам... Некогаш и да тестираш, џабе е. Ама ако може да се превенира, секогаш сум за превенција. Имаме во блиска околина дете со синдром. Тестирани пренатални, прицка плус, после раѓање исто... Испадна после... Муабетот ми е...да не те снајде...
Баш така.. некои работи се појавуваат покасно.. не може да сме цело време со тестови и прегледи и да ни помине време во страв...
Абе читајте убаво, Неонатален скрининг за фенилкетонурија – воведен како пилот студија во 2022 година. Значи не е задолжителен. Еве не ме мрзи да ви прераскажам што пишува на линк за состојба за која на темава се чини сите ги интересира и знаат по нешто, само релевантниот извор не се чита. Одделот за неонатален скрининг при ЈЗУ Универзитетска клиника за детски болести – Скопје е единствен центар во државата во кој се изведуваат скрининг програми за новороденчиња со цел детектирање на ризик за постоење на вродени генетски болести. Се закажува преку Мој Термин. - Неонатален скрининг за конгенитален хипотироидизам – воведен како пилот студија во 2002 година, станува национален за сите новородени во државата од 2007 година. - Неонатален скрининг за цистична фиброза – воведен како пилот студија во 2018 година, а станува национален од 2019 година. - Неонатален скрининг за повеќе од 30 вродени грешки во метаболизмот – воведен во 2014 година како селективен. Се изведува преку одредување на 12 аминокиселини и 13 ацилкарнитини во сува капка крв. Значи @joy1 вие ова сте го правеле, а не - Неонатален скрининг за фенилкетонурија – воведен како пилот студија во 2022 година. Примероците од родилиштата не се праќаат никаде, туку во одделот за неонатален скрининг на Клиника, под надворешна контрола на ,,Референтна лабораторија за биоаналитика’’ од Бон, Германија и ,,Центарот за контрола и превенција на болести (CDC)’’ од Атланта, САД.
Јас колку што знам, ништо не праќаа за Турција На извештајот ми пишуваше само: направен неонатален скрининг ТСХ и ЦФ А со сигурност знам дека ги испитуваат на детска клиника и се задолжителни за сите новороденчиња пошо имам една познаничка таму што работи и баш ми објаснуваше
Еве кај нив на сајт за скрининзи што пишува TSH + CF + PKU – скрининг кај секое новородено дете PKU e ова за што се збори фенилкетонурија Ова спаѓа во пакетот за пораѓај Кога ќе одам ќе се распрашам баш за сето ова, многу штури беа со информации првиот пат. Е сега 2020 дали правеле на нашите или е ова ново не знам.
Тие испитувања се бесплатни, државата ги финанисра, пред 5 години не беше РКU ама можеби сега е ставен и тој по ново, не знам искрено последни информации, знам само дека имаше предлог за PKU и тој да се вметне во задолжителен неонатален скрининг
@Abel 100% сум сигурна дека ми рекоа оти во Турција се праќа примерокот.Ако они мене ме лажеле тогаш јас тебе/вас
Да не биле некои тестови за интолеранција на лактоза, глутен, целијакија? Обично по приватниве даваат некои такви пакети
Не не.Пишува и на сајтот нивни, 12 аминокиселини и 13 ацилкарнитини.Спорот беше дали се носи во Турција или не. Нмв ајде да не одиме веке во офф, во право е @Lilit