Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Фетален алкохолен синдром- (ФАС)

Дискусија во 'Бременост' започната од <3 pleza4e <3, 5 август 2015.

1. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.733
    Допаѓања:
    145.137
    Ама пример за восхит.
    Стварно не знам од кај излезе дека е корисен алкохолот.
    Да во нормална состојба чаша црвено вино за возрасен човек е сосем ок.
    Ама за бебе од 300гр , па не е баш.

На bittersweet, cresa-jagoda, joy1 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. BlackNight

BlackNight Популарен член

Се зачлени на:
    28 февруари 2016
    Пораки:
    1.269
    Допаѓања:
    5.520
    Какво корисно? Да беше така, алкохолот немаше да не се продава на лица под 18 години, ќе се продаваше на деца ко сокче. И погоре веќе не знам уште кој се не пиша дека за жал последиците можат да се појават подоцна, дури по х години од раѓањето. Дај Боже нека се сите живи и здрави, но ризици постојат и не не е корисно, не е препорачливо да се конзумира алкохол во бременост. Зошто, си пишува убаво во воведниот дел.

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  3. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.076
    Допаѓања:
    66.896
    А зошто да пиеш и да пушиш и да ги зголемиш шансите нешто да се случи? Во какво ужасно време живееме, зошто и самите свесно да придонесеме нешто да се случи?
    Голтка и чаша не е исто.
    Голтка за време на цела бременост и чаша неделно за цела бременост не е исто.
    Каде е линкот со тоа дека е корисно?

На *Amethyst* и bittersweet им се допаѓа ова.
  4. Snow white

Snow white Популарен член

Се зачлени на:
    29 февруари 2016
    Пораки:
    1.096
    Допаѓања:
    1.945
    Џабе дискутираме
    Еее готово ме пикнавте вмашина... немам коментари значи секој е свесен колку треба да се напија јас еве не се осудувам да се напијам цела чаша и не би се напила пошто ионака не пијам ама сите шо консумираат домашно вино значи дома напраено и крвта им е ок и се ( општо не за бременост) што е покорисно сокче од продавница со конзерванси или да се напијаш пола филџан црвено вино домашно? не во таа смисла дека е корисен во бременост ама не е ни толку штетно неколку голтки да се напијаш неделно

На stevemila му/ѝ се допаѓа ова.
  5. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.733
    Допаѓања:
    145.137
    Пред да дознаам дека сум бремена на свадба спроти мене седеше девојка сигурнио 7-8 месец . Па фино лепо си испи две мали бокалчиња узо.
    Кога ја видов ми беше пример за како -Не треба. А не да се тешам дека пие па родила здраво дете.

Ама секој за себе си знае. Пак ќе кажам проблемот со алкохолот е што не се знае во која количина е штетен. Може да се голтки во прашање а може и флаша.

На *Amethyst*, bittersweet, cresa-jagoda и 6 други им се допаѓа ова.
  6. Snow white

Се зачлени на:
    29 февруари 2016
    Пораки:
    1.096
    Допаѓања:
    1.945
    абее шо се замарам уствари си го тупам мозокот моите коментари беа погоре за неколку голтки пиво а испадна сега дека крива ќе се соберите ќе ме изнатепате.. Јас ниту пијам ниту пушам ама муабетот е дека самите доктори не ти велат воопшто несмееш да се напијаш нешто тие самите велат дека е дозволено и не е штетно еднаш неделно ако се напиеш една чаша вино пиво и во тек на бременост незнам вашите матични ама еве и мојава матична тоа ми го кажа и на пријателка друга докторка истото и го има кажано сепак нормално дека нема да си поиграм со судбината да земам да се налокам алкохол или да земам сега да се распушам се си има граници и кофеинот е штетен па сите пијаме најмалку барем по едно кафе во ден дали турско дали еспресо или нескафе... и воздухот е штетен ако гледаме така со честички е полн ај нема да дишиме ако неодсега..

На Melinda85 и stevemila им се допаѓа ова.
  7. augustd

augustd Популарен член

Се зачлени на:
    13 март 2017
    Пораки:
    1.175
    Допаѓања:
    11.294
    Бре жени неразбрани. Абе зашто на секоја тема каде што има жени е тешко да се дојде до компромис? Па муабетот се тегне и тегне, па споредби.
    Сок и вино, макар и домашно не е исто.
    Алкохолот и цигарите се штетни во бременост.
    Алкохол и сендвич од 7-ца не е исто.
    Тој е муабетот.
    Некоја здрвила две бунарчиња, ај сега и вие. Грозно е трудница да пие, па и во кафана.
    Кога се носи одлука за дете, тоа треба свесно да е.
    Ама да, подобро поминуваат во живот оние кои што не му ја мислат. Проверено.

На Espadrila, eli25, Melinda85 и 4 други им се допаѓа ова.
  8. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.076
    Допаѓања:
    66.896
    Гледам дека џабе дискутираме.
    Овде зборуваме за алкохол во бременост и неговото влијание на плодот. Дека алкохолот оди директно кај бебето преку папочната. Ти кажа во бременост дури и корисен може да биде, затоа ти побарав да постираш каде стои такво нешто.
    Очигледно нигде.
    Не тепаме никој тука. Дискутираме.
    Затоа реков дека и до медицинските лица е проблемот.
    Дали ти би пиела чаша неделно ако ти кажат дека алкохолот преку папочната оди право кај бебето и не се знае која количина алкохол е безбедна во текот на бременоста?

На *Amethyst*, bittersweet, cresa-jagoda и 2 други им се допаѓа ова.
  9. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.417
    Допаѓања:
    38.377
    @Snow white и домашен алкохол не смее да се пие во бременост. Молекулите на алкохолот се мали и веднаш одат кај бебето, затоа научниците не прецизираат колкава количина може да наштети. И затоа што една чаша за нас и една чаша за бебе од едно кило не е исто.

На *Amethyst*, bittersweet, cresa-jagoda и 3 други им се допаѓа ова.
  10. Snow white

Се зачлени на:
    29 февруари 2016
    Пораки:
    1.096
    Допаѓања:
    1.945

Не да се тешиме и да си земаме примери секој чоек е индивидуален ама и не треба да се пикаме во стаклени ѕвона факт е дека сега се е штетно од вода воздух па се понатаму друго е времево сега..

11. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.417
    Допаѓања:
    38.377
    Не е чување во стаклено ѕвоно ако нешто што може да наштети свесно го избегнуваме. Воздухот не можам да го избегнам, ама алкохолот можам. Која е логиката?

На *Amethyst*, bittersweet, cresa-jagoda и 2 други им се допаѓа ова.
  12. mynameislove

mynameislove Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2013
    Пораки:
    1.480
    Допаѓања:
    12.626
    Јас никаде не видов мислење за темата. ФТС не се фаќа од 2-3 голтки, чаши. Целосно сме офф топик. Важно измешавте што е штетно, а што не е. Епа вака, не ги оправдувам тие што пијат во бременост умерено, но не ги ни осудувам. За мене погадно нема ништо од трудница што пали цигар врз цигар (без навреда) и не знам што е поштетно, ниту оправдувам доктори што тоа го кажуваат. Можеби затоа што не сум пушач па не ги разбирам нив.
    На крај краева нивни избор.
    Туку ми забоде очи жестока расправија за дијазепам. Луѓе па некои цела бременост ја минат на ад, по препорака од лекар, а вие скакате оти некоја се напила дијазепам. И како што разбрав доктор и рекол. Немојте да сте чудни. Толку замарање не е на арно. Кога се замараш константно дали нешто треба или не, цело време си под стрес, а и тоа не чини. Никој не дискутира колку е штетен стресот за бебето, а сите го имаме, помалку или повеќе.
    Јадела брза храна, ок жив човек е, може и мене ќе ми се пријаде тоа, јас избегнувам и сега брза храна, ама еднаш месечно си дозволувам. Се што е умерено не штети.
    Еве јас од здавствена причина одма го оставив алкохолот и кафето, дури и ми рекоа може да си пијам повремено алкохол, а кафе смеам, но го прекинав. Јас што бев голем зависник од кафе во секунда одлучив да го откажам.
    Така би правела и кога би била бремена, но ако некој се напие една чашка во цела бременост не го осудувам.
    Имав дури и една професорка што рече дека е дозволено алкохол во умерени количини во бременост, конкретно вино. Професорката е од институтот за дефектологија. Меѓутоа ако не е поткрепено со научни факти ја не би. Ако веќе пиете не пијте во првите три месеци.

Последна измена: 1 септември 2017
    На Gosh, Mari*, Momichka и 3 други им се допаѓа ова.
  13. Snow white

Се зачлени на:
    29 февруари 2016
    Пораки:
    1.096
    Допаѓања:
    1.945
    ама мене јасно ми е тоа и колку и да велат докоториве јас ионака не ги слушам во целост јас почнав со коментар за две три голтки пиво само сакав да кажам дека докорите ти велат дозволено ти е толку и толку дасе напиеш ама ко ќе прочитаме онака и на сок и на се шо има конзерванси ова она што иди поштетно домашното вино или сокот со конзерванси... се е штетно а пак пијаме и сок и се

На Gosh и stevemila им се допаѓа ова.
  14. stevemila

stevemila Форумски идол

Се зачлени на:
    23 март 2011
    Пораки:
    5.633
    Допаѓања:
    41.537
    Se toa ok.Se slozuvam.No ako se raboti za pienje.Sekoj dnevno ili pak duri i nedelno.No za dve tri goltki od strv vo cela bremenost nemoze da se stava etiketa deka e nesovesna majka i alkoholicarka.Probajte da pravite razlika
    Te preduprediv.Tupi sea glava so objasnuvanje za dvete goltki so si gi ispila pivo.

Последна измена: 1 септември 2017
    На Momichka, zalosna, Melinda85 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. Snow white

Се зачлени на:
    29 февруари 2016
    Пораки:
    1.096
    Допаѓања:
    1.945
    Абее женоо јас ни да ми речат пијај не пијам хахаха јас неподнесував и непијав пред да бидам а не па сега.. јас зборував за три голтки пиво ајј нема врска.. Ајј не се замарам појче оти ова што си го тупам мозокот некако штетно ми изгледа..

На zalosna и stevemila им се допаѓа ова.
  16. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.417
    Допаѓања:
    38.377
    @Snow white те разбирам, ама треба да правите разлика од штетно за нас, до штетно за плодот. Алкохолот дирекно влијае поради лачењето во крвотокот. Сокот не. Таквите споредби се залудни и не се точни.

На cresa-jagoda, BlackNight, Snow white и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    18.392
    Допаѓања:
    250.186
    Премногу сте остри па и фрчат навреди до степен да судите некому дали треба да му се одземе родителското право. Пред да споделам искуство и мислење од два доктора, еден македонски друг од европска држава која по чиста случајност отидовме кај него кој се рангира како еден од најдобрите и најискусните таму. Имаше среќа сестра ми па закажа кај него.
    Јас не оправдувамм алкохол ниту цигари кај трудници. Секако најдобро е здрава храна и тоа да биде застапена со над 70 %, ама да осудувам некој што не го прави ми е исто толки лошо како некоја што го прави.
    Јас лечам дете преку храна. Но ова помодарството со самопрогалсени мајки нутриоцинистки, лекари, гинеколози, колку е корисно толку почнува да наликува и на опсесија и да делува негативно. Има жени кои ги отфрлаат дадените терапии од вакви мислења. Затоа лекарот е по веродостоен отколку линковите на некои рандом особи на социјалните мрежи.

Сега да споделам искуство.
    Кога ќе ме цитирате имајте во предвид погоре наведеното и мојот став околу истото.
    Сестра ми е релативно мала, 20 години. До кај 12 недела не знаеше дека е бремена, не планирале и мислеше дека има друг проблем. Излегуваше и пиеше. Значи не голтка. Кога дозна дека е бремена не сакаше ни да кажува, се додека не појде на саглам лекар со 4д, додека не ги добие сите резултати оти премногу беше исплашена што пиеше баш во месеците кога се најбитни за мозокот. Др во Македонија и објасни дека се е во ред и дека нема зошто да се плаши. Ризик за овој синдром постои ако мајката е алкохоличарка, секојдневно се користи алкохол, ама неколку голтки во текот на бременоста не штетат на плодот. Не штети чаша вино и чаша пиво. Ова го тврди Органџиски.
    Кога бевме кај моите на гости, и се падна да прави скрининг, оној за органите таму, и кога бараше лекар се погоди докторот кој се смета за еден од подобрите во таа земја. Приватно плаќаше па имаше среќа. Докторот врв. Предобар. Пола од забраните кои важат во Мк, таму не постојат. Праша пак за алкохолот. И овој доктор беше со ист став како и тукашниот. Една чаша не штети, но се разбира не секојдневно.
    Сестра ми знаеше да нарача за да наздрави, ама престана да пие и да пуши.
    Вие овде ја доведовте работата до бесилка, ги осудувате кој и колку е родител.
    Во никој случај алкохолот не го оправдувам, јас не пиев, ама пак, не се однесувам и вака. Не сте во право.
    Некогаш човек може да се храни најздраво, и пак се разболува и раѓа болни деца.
    Сте запнале за алкохолот, а секој од нас и нашите деца секојдневно се труи од загадениот воздух. Сакав еднаш мајките по групи да ги прашам, ќе ги обесат за смоки, а они џабе се хранат со чиа семе кога секој ден дишат отров. Зошто не сме гласни кај реалните опасности, еве ви конкретен трујач и најголем причинитал за болести кај децата. Не, не е до чашата алкохол и сендвичот од Седмица, до многу други работи е. Ако веќе зборуваме за здраво живеење.

На CameliaMiller, Kitten, Gosh и 12 други им се допаѓа ова.
  18. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.308
    Допаѓања:
    285.392
    Ако виното е домашно не значи дека не содржи алхохол.
    Домашно, купечко.. сеедно. Алхохол е и штетен е.
    Поштетен е и од газиран сок, и од сок со кофеин и од не знам каков сок.

Алхохолот и сокот не се едно исто и никогаш нема бидат.

На *Amethyst*, bittersweet, cresa-jagoda и 3 други им се допаѓа ова.
  19. Snow white

Се зачлени на:
    29 февруари 2016
    Пораки:
    1.096
    Допаѓања:
    1.945

хехехех ама ионака не луѓето неможиш да им погодиш и работава испаѓа дека сите овде шо сме сме луѓе без мозок шо наместо да си го живееме животот тупиме овде по цел ден се караме се расправаме за небитни работи.. ДА НЕ СЕ НАВРЕДАТ И ЗА МЕНЕ КАЖУВАМ ОТИ АКО ИМАМЕ ПОПАМЕТНА РАБОТА НЕМА ОВДЕ ДА СЕ ЗАМАРАМЕ СО ВАКВИ ГЛУПИ РАБОТИ..:/

20. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.628
    Допаѓања:
    39.751
    И јас ова го пишав назад ама паметните веднаш ме нападнаа. Јас го пишав она што ни го кажале професорите на факултет, а не она што сум го прочитала на некоја статија.

На eli25, Momichka, zalosna и 2 други им се допаѓа ова.