Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Фетален алкохолен синдром- (ФАС)

Дискусија во 'Бременост' започната од <3 pleza4e <3, 5 август 2015.

1. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    18.391
    Допаѓања:
    250.155
    @bittersweet никој не ја негира штетноста на алкохолот и дрогата. Напротив не оправдувам свесно користење секојдневно на алкохол. Но сите примери кои ги даде се од алкохоличари и наркомани. Никој не негира и оправдува. Но за две чаши алкохол да се прави ваква драма. А и не знам колку си ме прочитала, двајцата доктори кажаа дека од неколку чаши алкохол не се добива ФАС. Треба секојдневно консумирање. И не препорачаа да пие алкохол секој ден.
    Се знае што е препорачено во бременоста и секој е доволно совесен за тоа што треба да зима, а што не. Ние не сме овде за да одзимаме родителско право оти некоја трудница се напила чаша вино.
    Одудите и драмите не се на место, а не коментарите и ставовите.

На CameliaMiller, eli25, iki26 и 5 други им се допаѓа ова.
  2. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.125
    Проблемот е што направивте алхохоличарки и наркоманки од трудници кои во текот на цела бременост од 9 месеци се напиле чаша или две или голтка-две пиво или вино. Од мува слон.

На Kitten, CameliaMiller, Mari* и 9 други им се допаѓа ова.
  3. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.417
    Допаѓања:
    38.377
    Не, не беше дискусијата за тоа, туку за мислењето на трудницата каде што кажува дека и во прва бременост и сега пие пиво секој ден, дека испила Бог знае колку големи кригли летово без проблем, дека се нема консултирано со доктор и дека тоа е во ред и нема ништо да биде. Значи коментиравме за секојдневно пиење на алкохол. Не го цитирам мислењето, доволно е цитирано.

На galapce, bittersweet, sanjaeva и 2 други им се допаѓа ова.
  4. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.627
    Допаѓања:
    39.747
    Целата дискусија од таму почна. Нѐ направија алкохоличарки ние што се имаме напиено вино или пиво по малку. Па фас бебето ќе имало, па не знам ти што. Ако фас се добива од неколку голтки алкохол, што се добива од секојдневно пиење по чаша две? Нека кажат стручните.

На Среќичка, zalosna, iki26 и 3 други им се допаѓа ова.
  5. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.457
    Допаѓања:
    96.672
    И Кристина, ја разубедивте ли таа трудница и после дваесет испишани страни за тоа? Не!
    Затоа се вели дека совет се дава еднаш, после се е на осетот на мајката. Нејзино тело, нејзино бебе, нејзин живот.

6. iki26

iki26 Популарен член

Се зачлени на:
    12 август 2012
    Пораки:
    3.483
    Допаѓања:
    17.463
    Таа "таа" подобро цитирај ја,и воопшто не паничам,ниту сум испаничена. Кај го прочита ти тоа??

7. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.125
    Таа,која и да е, Кристина...нема врска со другово.Не и го имам видено коментарот,оти има доста страни. Ама работата излезе од тоа,секојдевно пиење..оти дури им се испоудира на тие што се напиле чашка две со..колку тоа било количински за бебе - плод. Затоа се реакцииве од нас,останатите. А, добар дел од нас кои реагираме,не би се ни напиле. Јас, генерално не пијам. Генерално по чаша-две пијам годишно,не пак во таква состојба.

На JuLleE и kristina.k им се допаѓа ова.
  8. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.307
    Допаѓања:
    285.367
    Јас верувам дека голем дел конзумирале или би конзумирале поради неинформираност.
    Дека целата оваа дискусија и те како ќе помогне на многу други во одлуката дали да посегнат по алхохол или не.

Инаку, да повторам, првите две недели, до кај 5 значи, важи правило се или ништо. Ако веќе настанала бременост алхохолот нема никакво влијание врз плодот.

На *Amethyst* и Bubce38 им се допаѓа ова.
  9. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.417
    Допаѓања:
    38.377
    @Emy867 сигурна сум дека не ја разубедивме, зошто не гледа проблем во тоа воопшто, ама ова е форум и еден куп има трудници кои го прочитаа нејзиното мислење, па добро е да знаат дека не е во ред, а и да се информираат малку подобро.

И не, не зборувам за трудниците кои се напиле голтка, две, или кои се напиле без да знаат дека се бремени, ниту употребив збор алкохоличар за некоја, ниту пробувам грижа на совест или паника да кревам.

На galapce, bittersweet, *Amethyst* и 3 други им се допаѓа ова.
  10. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.457
    Допаѓања:
    96.672
    Бубче, почна од таму, а се продолжи за сите. Тоа го зборуваме цело време, не знам како не сакате да сфатите. Зворуваме дека се нападнаа и трудниците кои кажаа дека се напиле чаша вино или неколку голтки пиво во бременост. За ФАС не е доволна една чашка или три голтки.

На CameliaMiller, JuLleE, iki26 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.627
    Допаѓања:
    39.747
    Како тоа мислиш? Па за што тогаш се зборува едно исто 20 страни?

На zalosna, fana, iki26 и 2 други им се допаѓа ова.
  12. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.307
    Допаѓања:
    285.367
    Првите две недели после зачнувањето.
    Тоа го кажуваат сите доктори. Во фазата кога не се знае дали е бремена, кога сеуште нема направено тест. Се или ништо се вик овој период.

13. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.627
    Допаѓања:
    39.747
    Да де, јасно ми е за тоа. Од зачеток до датата кога треба да ни дојде менструацијата е период на сѐ или ништо, или ќе има плод или ќе има менструација и тоа зависе од внатрешни фактори. Само не те разбрав за што точно зборуваш.

На danichap му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.206
    Допаѓања:
    169.594
    Јас не прочитав дека е нападнат ниту еден кој се напил три голтки или чаша вино. Можеш да посочиш кој кого нападнал за голтката,едната чаша?!
    20 страни се вергла и вергла дека аир од алкохол нема. Дека свесно конзумирање алкохол не е во ред. Дека не се знае која количина може да доведе до несакани ефекти....

Можеби ти знаеш, колку е "доволно" за ФАС?!

15. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.457
    Допаѓања:
    96.672
    Форумче, има и девојки со нередовни циклуси. И еднаш се првите две, после се првите пет недели... Којзнае кои се. Затоа така ја испаничија Снегулка која беше видно вознемирана, а жената си има уредни скрининзи.

@Bubce38 , тогаш јас и ти не читаме иста тема значи, нема друго. А гледам и членките над мене прочитале исто што и јас... не знам до кој е... НИКОЈ не знае колку е доволно за ФАС, ама неколку голтки не се сигурно!

На CameliaMiller, iki26, zhap4e и 2 други им се допаѓа ова.
  16. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.206
    Допаѓања:
    169.594
    До тие е што ја прочитале и втората страна од темата;).

Не ми ја кажа доволната количина за фас?!:^)

17. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.307
    Допаѓања:
    285.367
    Две недели после зачнувањето на плодот девојката е веќе во 4-5 недела. Не се еднаш две еднаш пет.
    Така се рачуна бременост.

На joy1 и Bubce38 им се допаѓа ова.
  18. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.457
    Допаѓања:
    96.672
    Се редактирав, прочитај. Само што завршив со истражувања, па ти пишав.

19. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.255
    Допаѓања:
    112.355
    Тaкa aкo се дoбивaше фaс сo еднa гoлткa, 80% oд бебињaтa сo фaс ќе беa.

На zalosna и iki26 им се допаѓа ова.
  20. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.627
    Допаѓања:
    39.747
    И јас сум со тие со нередовна менструација. Ми доцнеше 2 недели кога дознав дека сум бремена. Пиев алкохол и апчиња (не заедно да напоменам, да не рипнат одма некои дека мешам алкохол и апчиња како на ики што ѝ рипнаа), период на празници тогаш беше, јануари месец. Од тогаш дали 3,4 пати сум се напила по малце, кисела вода со вино кое не се осеќа, и малку пиво. Бебе супер, мозок, срце, сѐ добро. Не кажувам дека е добро тоа што сум пиела, напротив. Само не верувам дека моето дете ќе добие фас, тоа ми е поентата.

На Melinda85 и iki26 им се допаѓа ова.