Медицински е докажано дека секоја капка алхохол за само неколку минути после конзумирањето, преку плацентата се пренесува и во крвниот систем на детето. Бебето го има истото ниво како и мајката. Една чаша на жена од 50-60 кг и на бебче од 500-600 грама да речеме. Е не е исто. Одлуката си е индивидуална, но алхохолот оди во крвта на бебето, тоа е факт.
Пиво се рушив пиејќи цела бременост скоро секој ден по една лименка. И сега еднаш неделно обично за ручек или ако сме излезени пијам без проблем. Едит:А колку точени кригли имам пиено летово господ знае. Излези во кафиќ и ај по една кригла и тоа пд големите. Фала му на Господ се е во ред со бебушите.
Дај боже така да е и кај тебе и кај сите останати. Се надевам докторите кои го препорачуваат истото ги споделија и евентуалните последици, сеедно во текот на бременост или после раѓање на бебето.
@danichap Ова што ни го пиша ептен ме исплаши. Јас во почетокот од бременоста, уште не знаев дека сум трудна на двапати си испив по пола литро бело вино . Не очекував дека сум трудна, има пишувано дека гинеколог ми има кажано дека за второ дете кај мене е невозможно и затоа јас така опуштено си се напив викендашки на двапати. Плус имам еден лексилиум од 2мг пиено истиот период и еден вентор. Леле вака ко се читам многу неодговорно звучам, ама стварно најмалку што очекував беше да бидам трудна! И сега малце повеќе ме фати паника! Можно ли е ова да му наштети на бебуш???
Нема потреба од никаква паника. Почетокот е фаза на се или ништо. Многу пиеле и лекови и алхохол. Во оваа фаза, ако веќе дојде до бременост, нема никакво влијание врз бебчето, се си тече супер.
Ete eden post kako moze da predizvika panika.Nemaj gajle zeno.Iki pie diazepam za spienje ako ne gresam.I toa dr i kazal za nespienjeto.Samiot dr ti kazuva,bremenosta ne e bolest.Se so e umereno ne e opasno.
Доктор немам прашано дали да пијам пиво. Знам треба алкохол ограничено да се пие,но јас сум многу по пивото, и досега сум немала проблем. И во првата бременост исто пиев повеќе пиво и се беше ок
Само споделив мене што ми имаат кажано повеќе доктори и што имам прочитано во секој медицински журнал околу бременост и алхохол. Секој нека ги следи упатствата на својот доктор, тука може само искуства и медицински факти да споделиме, ништо повеќе.
Wow. Не, се што е умерено не е дозволено. Малку информирање не е на одмет кога носите уште еден живот во себе. Постои нешто што се вика алкохолен фетален синдром. Еве што се може да се случи кога пиете. Не е докажано дека постои безбедна количина на алкохол која може да се испие. Да, помалку алкохол може да значи дека ризикот е помал, но сепак има ризик зашто како што кажа @danichap оди алкохолот во бебето. Не промовирајте нешто како добро зашто вие сте имале среќа да не било ништо. Зашто не е добро и не е во ред, а последиците можат да бидат големи. Изгуглајте алкохол и бременост, информирајте се, па после свесно пијте знаејќи ги сите ризици кои алкохолот ги носи, а не од на моето не му беше ништо, на комшиката не му беше ништо. Спојлер Abnormal facial features, such as a smooth ridge between the nose and upper lip (this ridge is called the philtrum) Small head size Shorter-than-average height Low body weight Poor coordination Hyperactive behavior Difficulty with attention Poor memory Difficulty in school (especially with math) Learning disabilities Speech and language delays Intellectual disability or low IQ Poor reasoning and judgment skills Sleep and sucking problems as a baby Vision or hearing problems Problems with the heart, kidney, or bones https://www.cdc.gov/ncbddd/fasd/alcohol-use.html Читајте.
Јас ги откажав и цигарите и алкохолот. Фала богу, не ни имам желба за тоа. Единствено пиво понекогаш ќе ми се припие ама го терам маж ми да земе за него па да пивнам голтка-две, но цела лименка/шише немам испиено. Иначе имам другарки кои цела бременост пушеле и конзумирале алкохол и ене ги децата живи и здрави, но јас сум си плашлива, што рекле стари "седи си мадро- да не носиш модро .
Дали кога ќе се роди бебето наместо флаша млекце, еден оброк, ете еднаш неделно, би дала флаша/чаша пиво/вино или по неколгу голтки ракија? Оти исто е, а сега во бременост или како новороденче. Во крвта директно ќе му отиде. А за последиците на децата на Трајанка и Петранка, ако ја прочитате листата погоре голем дел се приметуваат дури покасно и само од родителите или воспитниот/наставниот кадар или професионалец. Они си знаат дали им е нешто или не. Не бидете сигурно дека немаат последици.
1 во 1000 јас бев случај кај кој се јави проблем. До 8 недела нени знаев дека сум трудна пиев по две пива на ден имав секој ден секс и пушев цигари. Е сега и ако и доктори ми викаат нема врска тоа јас знам дека е од тоа. И имам правено моабет со друга мајка што има последица детето од што пивнувала по малце. Бебето цело време се развива и многу малце треба да се направи некоја беља и да застане нешто. Бременоста е многу одговорна состојба што мајката треба да носи одговорност за неа и за бебето. Па ако бидне нешто после одма ги кривиме докторите. Извенете на постов ако нее за тука бришете но нека биде за поука.
Јас нит сум пиела, нит планирам. Дури и веројатноста нешто да се случи да е 1:10000, некој ќе биде тоа 1! Не ми фали. Пострашно е да пијам, отколку да си ја исконтролирам желбата да пивнам една голтка.
А каде пишува дека 1 чаша во недела или 2 се доволни за бебето да развие фас? Досега 4,5 чашки вино сум испила, исто толку и пиво(мали чашки 50-100мл) и неколку голтки ракија. Толку. И не верувам дека моето дете ќе заболи од ФАС. Нема безбедна доза алкохол точно е тоа. Ама како што ме држи сеќавањето од предавања фас добиваат децата од мајки кои секојдневно конзумираат алкохол, а не повремено. Не кажувам дека треба да се пие. Сепак секој си знае за себе.
@forumce не постои малку или многу алкохол. Една голтка да е, оди кај бебе. Точно секој си знае за себе, ама промовирање "ништо не ти е од една чаша" и те како е погрешно. https://www.nofas.org/light-drinking/