Општи прашања 1.Да ве прашам ако ми се познати забрзувањето и изминатиот пат,како да ја одредам брзината? 2.И една задача:Камен фрлен од мост паѓа во реката по 2,5секунди. а)Колкава е брзината на каменот пред да влезе во водата? б)Колку е висок мостот? Ах физико,муко моја :geek:
Општи прашања Според моите познавања од физика, втората задача под а мислам дека ќе се реши според формулата дека брзината е еднаква на времето по забрзувањето, т.е. v=a*t=g*t, каде g=9,81 е земјиното забрзување. Од таму следува дека v=2.5*9.81=24.525 m/s.
Општи прашања Фала многу !А,знае некој како да ја одредам брзината ако го знам забрзувањето и изминатиот пат????????????????????
Физика? И ова како хемија! Сум мрзела Омилени предмети ми биле: -Географија -Историја -Англиски -Француски
Девојки се сеќава некоја за јунгов модул Ај ако има тука некоја 1 или 2 година средно нека поразгледа во тоа книгата ве моооолам итно ми треба, а сум го заборавила
Од сите предмети што ги имам физика ми е најтежок предмет Кога имам физика секогаш повторувам пред час страв ми е да ме фати наставникот а да не знам
Мене од сите предмети Физика и Математика ми се најтешки.Физиката воопшто не ја сакам, секогаш кога учам, учам напамет
Јухууууууу ми тргна вака така (морав да го ставам смајливо од порано) Ич не ми идеше,али еве 4-ка прв пат добив Па редно беше
Уф, страшен предмет... Во прва година имав проблеми со физикава, сега добивам 5ки на тестови ама еден од најтешките предмети ми е и највеќе се плашам пред тест. А за испрашување и да не зборувам, многу страшно и строго испрашува професорката...па некогаш уште и ненајавено
Да прашам нешто итно ми треба... При поголеми амплитуди се менува периодот на осцилирање н нишалото.Дали периодот се зголемува или намалува __________? Објасни?
Периодот на нишалото не зависи од амплитудата, ами од должината на нишалото. Нема да се менува. Т=2*Pi*sqrt(L/g) Pi - 3.1415 sqrt - квадратен корен L - должина на нишалото g - 9.81 мислам Да не е ова трик прашање?
Едно време не ми одеше Физика, и конечно да ми ставе оваа 4-че на полудие. И овој тест да ми биде добар ќе ми ја зглеми оцената.
Не е воопшто тешко, само треба да се разберат формулите. Секоја дефиниција е формула. Со учење формула, учиш дефиниција за некој закон или правило... Само човек да не е мрзлив да го сработи даденото...
Decki ako moze da mi pomognete vo vrska so edno prasanje..-Vo koj ili koi od doludadenite sistemi ima namaluvanje na patot ? I - nakloneta ramnina II- podvizna makara III - nepodvizna makara Fala vi odnapred
Мислиш на намалување на времето за изминување на ист пат? Само вака е поставено прашањето? Нема нешто слика? Формула дадено? :geek:
Сигурно вежбаш за натпреварот физика математика -Јахија Кемал во сабота што е Сите три се точни .. Кога почнува натпреварот
Eпа прашањето е KOJ или KOИ Значи одговорот може да е и сите, макар што колку што се јас во физика разбирам неможе да има намалување и при ПОДВИЖНА и при НЕПОДВИЖНА макара, или е едното или другото некако ме нема логика