АЈ ве молам ако знае некој, ми треба за утре 1. Колкава работа би извршила дигалка кога би подигнала маса од 2t на висина од 120cm?(колкава е масата и висината), и да се реши според формулата A=m*g*h 2. Планетата Марс има два природни сателита, Фобос и Демиос. Првиот се наоѓа на оддалеченост на 9500km од центарот на Марс, а другиот на 24000km. Пресметај ги периодите на кружење на сателитите околу Марс. Масата на Марс е 0,107 од масата на Земјата,(Помош:маса на Земјата е 6•1024kg). 3. Да се скицира за јојо и сите положби негови да се опишат.. 4. сонцето како центар на сончевиот систем, да се нацртаат планетите и да се скицираат и објаснат. Благодарам однапреед
Здраво луѓее, има некој хуман овде што кје ми помогне со физика? правам утре тест за гравитација прва год. Ако може да ми помогне некој што го бива, нека ми пише ЛП плус имам нешто приватно да му кажам.. за утре ми е Спојлер Го болдирав зашо ми е многу битноооо!
Lugje pomoss! Pravam test i mi trebaa odgovor na slednive prasanja : 1.Navedete nekoi makroskopski karakteristiki n materijalite! 2.Od mikroskopski aspekt, od sto zavisi gustinata na materijalite ? 3.Sto se podrazbira pod pominot unikatnost na svojstva ? [mod-kirilica:3r7c5hcz][/mod-kirilica:3r7c5hcz]
Јас во април ќе одам на регионален, а во мај најверојатно и републички. Осмо ново, или седмо старо одд. сум. Ако му треба на некој помош за седмо може да ме праша. Спојлер Инаку, пред некој ден направив epic fail равенката: Нели, v=s/t. Па, јас си мислам, зошто да не заменам(изморена бев). И го правам ова: v=vxt/t(затоа што s=vxt Па t и t се кратат и излегува v=v. И си мислам, "e, што направив сега“? Ништо.
Ај кажете ми 3 примери за промена на внатрешната енергија со работа и топлина. Ако може побрзо за утре ми е. Фала однапред.
Сум заборавила да пишам дека победив на регионален. 80 бода, што беше минимум, Првпат бев на натпревар вака, па добив некој напад на паника. Мислев дека 40 бода ќе освојам. Сега за републички, најмалку 80. Претпоставувам и повеќе бидејќи ќе има најмалку една задача од внатрешна енергија (топлинска рамнотежа), а тоа е прелесна работа. Ако добијам 60 бода, не сум вредна да учам физика. Во Скопје, во ПМФ на 31-ви мај. Одамна не сум била во Скопјето.
дечки другава година во гимназија земам физика 2ра година сум .. никогаш немам учено физика ( зошто не живеам во мк и овде се учи од 2ра во гимназија ) .. сите деца што учеа со мене ги ставија во хемија мене во физика дека математика бев добра .. Дали е тешко физика ? и што е полесно хемија или физика ? зошто мислам дека можам да ги сменам
Учам на електро и ми треба помош физика, препорачајте ми некој професор за приватни часови и број пишете, освен проф. Споменка
Има ли доброволец да ми помогне неколку задачи физика? Дека за оценка ми е а ги има премногу па бар 3-4 да ми помогне....инаку прва год стручно сум
Kje mozhete li da mi odgovorite na nekolku prashanjaa od prashanjava za eksterno? 1. Koj ja otkril trofaznata struja?
Кога сме веке кај Физиката. Ке може ли некој да ми препорача добра книга по Медицинска физика а да не е онаа од Невенка.А (за на факултет ми треба)