Дали некој може да ми помогне околу конечна потенцијална јама?Се измачив барајки, а не успеав да најдам ништо конкретно...
На едно градилиште треба да се подигне товар од 20тона. Со колкава сила треба да се дејствува ако ракот на товарот е 5метри, а кракот на силата 40метри? Помош!!!
Дечки кажете ве молам некоја тактика за учење, правам тест во вторник по физика,, а појма си немам значи скроз одлична ученичка сум а ако тестот не ми е добар нема шанси да ми стават 5 за полугодие. Професорката рече ајде ако сакаме да си ги запишеме формулите на лист и на тестот да ги гледаме задачите и да знаеме каква формула, но јас не знам што да запишам во задачите некои ми се не сватливи не знам ни како да почнам да ги решавам. Некој совет нешто? Претходниот тест ми беше 2 колку многу се нервирав, морам сега да го искарам повисока оценка....
Нема шанса двојка да извадиш ако ти е научена теоријата, т.е. дефинициите и плус некои цртежи. Освен ако цел тест не ти е со задачи. Тероија да научиш 3-4 секако имаш. Еве јас како правам. Најпрво треба да се знаат ознаките за материјата што ја изучуваш, пример: сила треба да знаеш дека се означува со F, забрзување со a, и ред други работи. Си запишуваш колку е F,а и бараш маса на пример. Со формула. Не можеш да решиш задача ако не знаеш што се бара.
Има некој овде што добро му оди физика? Ми треба многу и тоа хитно ми е затоа ве молам да ми пише некој ако добро му оди физика..
Дали јачината на струјата што тече нзи стујниот круг е 2А.а отпорот во еден струен круг е дивиен од три паралелно сврзани отпорници е 6 оми, тогаш колку изнесува напонот на изразот . А-3V Б-12v В-4v Г-2/3v
Се бара напонот, а отпорниците се сврзани паралелно. Ако добро се сеќавам, и ако не сум изгубена во преводот, според тоа што сум учела треба да се смета спрема вредноста на еден резистор.
Така се смета ако се сериски поврзани. Кај паралелна врска напонот е ист низ секој отпорник ама струјата не, а кај сериска врска обратно - напонот е различен, струјата е иста.