Тркало од автомобил со момент на инерција I=100килограми на метар квадратен ротира со аголна брзина w=20пи радијани во секунда.Тоа се запира со механизам за кочење.Колкава енергија во вид на топлина ќе се ослободи кога тркалото ќе застане?
Здраво дали има некој што студира физика или знае физика 2 (електростатика, оптика, геометриска оптика..) ако може да ми пише ми треба мала помош
Дали некој на форумов што е од генерациите од 2004 година наваму има одено на натпревар по физика? Ве молам да ми пишете бидејќи ми е премногу хитно. Ви благодарам однапред
Здраво на сите. Доколку има некој што знае да решава задачи нека ми пиши. Ми треба да ми реши 2-3 задачи.
Здраво,доколку некој знае и може да ми одговори: 1.Колку е притисокот на крвта на еден човек кој е потопен во море на длабочина од 30m ако просечниот притисок на еден возрасен човек е 100mmHg?
Ако може помош за задачиве, никако не можам да се снајдам На една пружина е обесен тег од 8 kg. Колку изнесува периодот и фреквенцијата ако под дејство на сила од 16 N пружината се издолжува за 2 cm. Периодот на осцилациите на едно тело што врши хармониски осцилации изнесува 12 s. По колку време елонгацијата ќе биде еднаква со половина од амплитудата?