Здраво, периодов средував 2 заби и лечев уште 2 и сум сега без кариес и немам веќе за поправка. На последната посета прашав за протези дали треба да носам. Имам носено како дете мобилни ама не ги доносев и сега забите ми се „право криви“. Немам премногу за исправање ама забарот ми кажа дека горната вилица ми е многу напред во споредба со долната, мислам спомна „длабок загриз“ и дека за една година можат да ми се средат со протези - и загризот, и да ми се исправат. Не го ислушав до крај зашто не ни бев во план за протези и оставив да размислам пред да закажам термин за подетално да ме види ортодонтот . Читам викендов за цени низ форуми и не ми се верува дека толку рипнале цениве за 2 години (од пред корона вирусов). Во Ендомак одев за поправки и за протезите метални ми кажаа дека се 1300 евра со се сите прегледи, поправки, менувања на ластици, брикети и слично се` до вадење на истите. Сакав да прашам за мислење кој бил баш скоро во ДентаЕС - таму беше другарка и забите многу добро и ги направија- да ми каже цена колку е на металните( и колку е консултативен преглед), и исто кој скоро правел во Ендомак да ми каже искуство? Ви благодарам
Ваму нигде не сум била.За загризокот ќе ти кажам Ја имав ист проблем, и уште го имам.Носев две години протези, и ластици носев со кои горната вилица ја влече долната.Битно е и јазикот као стои Ја носев 80% од времето ластици..треба цело време. Да стаиш протези и да си носиш.После тоа мобилните да си ги носиш, и сите други! Мене после 6 години од вадење на протезите долните заби ми отидоа пак напред пошо со јазикот ги буткам.И сеа е касно пак да ставам, може забите да ми паднат.И сеа свесно си ја местам долната вилица напред а јазикот горе.. Средувајте се со време Ја у 2013 ставав, и ја тогаш некои 1000-1200€ дадов.
Може да се стави протеза иако имаш порцелански заби. Јас носев протеза иако имам 3 порцеланска (Трајната тројка ми излезе позади петката и ми ги размести сите заби). На порцеланскиот заб најчесто не се лепи брикета. И супер ми се средија забите по година ипол носење на протеза, и по 5 години не ми се мрднати.
Да, да, за горна и долна, сите контроли и поправки доколку е потребно, ластици итн. додека ги извадиме
Јас го прашував за во Скопје и ми рече дека порано доаѓал и во Скопје, но сега работи само во Битола. Препорака за ортодонт кој работи со дејмон освен Дентал Арт и Дента Ес? Не знам колку се металните, а консултативен преглед е 1500ден. ако не ви е матичен стоматолог од нивната ординација, а 1000ден ако матичниот ви е од таму. Периодов на секој преглед/контрола, покрај контролата наплаќаат и плус 150-200ден за дополнителни трошоци кои ги имаат за мерки против ковидов.
Дали некој во меѓувреме носеше алајнери ? Дали кај Иван Танатарец од Битола ги изработуваат алајнерите во Америка? Имам прави заби и дијастема околу 2 мм. Дали мислите дека ке ми се реши проблемот за доближување со алајнери на забите?
Откако ги извадив млечните заби поминаа скоро две години, ама трајните не ми излегоа сите.. Па ме интересира дали може со помош на операција некаква да се среди да израснат. Бидејќи неможам веќе да чекам а треба потоа да ставам протези.
Да може, мислам дека не е операција туку има процес како се „теглат“ нагоре да излезат на површина. Едит: Ама треба ренген прво за да се види што како, јас на пример имам млечни 5ки доле и немам трајни, никогаш нема да имам.
Два пати имам правено ренген, ок се забите дури и се во добар правец, ама веројатно дека се еден до друг па не излегуваат. Фала ти, изгледа залудно чекав толку време.. А се утепав жвакајки гуми за жвакање. Дали имаш искуство дали е болно, или некое видео како изгледа процесот.
Zdravo devojki sakam da ve prasham dali nekoja ima noseno safirni protezi i kolku e cenata kaj tanatarec bitola?
Здраво, здраво. Сите што сте заинтересирани за протези и ординација каде да ставите, би сакала да го споделам моето лошо искуство со Дента лукс ординација и др. Ксенија (доколку можам да ја наречам докторка). Носам фиксни протези цели три години и не само што не го решив првичниот проблем за кој ги носев протезите, туку создадов дополнителни проблеми и можам да изгубам два заби, се заради негрижата и незнаењето на др Ксенија. Професионалност нула, знаење никакво!!! Освен злато, сеце и душо ништо друго не слушнав од докторката, никакво мислење за проблемот што ми настана. Би сакала да ве прашам дали можам негде да се жалам или да поднесам некаква тужба, дали некоја имала слично искуство. Значи најтопло ви препорачувам Дента лукс и др Ксенија НИКАКО!!! Не би сакала никој да поминува низ ова што поминувам јас.