Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Фиксни протези

Дискусија во 'Лице' започната од summer.girl, 15 октомври 2010.

1. V21

V21 Активен член

Се зачлени на:
    6 март 2021
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    14
    Da, i mene mi kaza deka ne treba da se vadat ama vo moj slucaj 4kite i sega prednite zabi mi se napred. Odat na toj pristap (bez vadenje zabi) za da te pominat pobrzo, a so toa i poveke pacienti.

На ana-sweet му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Eellyy

Eellyy Активен член

Се зачлени на:
    31 март 2023
    Пораки:
    82
    Допаѓања:
    32
    Носев фиксни протези 2год откога ги извадив 2020 год ми дадоа ретејнери,останувам трудна 2022 и од гадење неможам да ги ставам 8мес е сега гледам забите ми се поместени
    ги пробувам ретејнерите ме стегаат,ако ги форсирам да ги носам,ке спречат ли повеке да ми се изместат?
    за ортодонт немам време далеку е

3. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.426
    Допаѓања:
    13.441
    Ако не е многу поместувањето, со носењето на ретејнерите 24/7 за кратко би требало да се вратат на место забите. Ако премногу се поместени забите, може да ти се скрши ретејнерот кога ќе пробаш да го притиснеш на забите. Најдобро е одиш на ортодонт за контрола, ама ако не можеш, пробај да ги носиш ретејнерите што е можно повеќе. Ќе те болат забите на почеток од притисокот, ама колку повеќе ги носиш, притисокот ќе се намалува. Вади ги само за јадење.

На Eellyy му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Eellyy

Eellyy Активен член

Се зачлени на:
    31 март 2023
    Пораки:
    82
    Допаѓања:
    32
    Малку повеќе се, почнав да ги носам пак едвај ги ставив ама се надевам ке има некој резултат и нема да се скршат :|

5. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.226
    Допаѓања:
    48.126
    Не ти ставија жичани ретејнери од внатрешноста на предните заби? Јас ги имам цело време, веќе над 10 години има како ја извадив протезата.

6. Eellyy

Eellyy Активен член

Се зачлени на:
    31 март 2023
    Пораки:
    82
    Допаѓања:
    32
    не,мобилни ми дадоа и само навечер ги носев и две год се си беше супер дур не престанав да ги носам летоска кога останав бремена,
    се надевам сега со носење 24/7 ке ми се повратат или барем да не ми се изместат поише ;(

7. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.226
    Допаѓања:
    48.126
    И јас имав мобилни оние проѕирни, ама покрај нив и жичани. Мобилните ги носев некое време , а овие цел живот се носат. Иначе се враќаат за жал :(

На Eellyy му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.801
    Допаѓања:
    12.322
    И јас имам тесна вилица и само една 8ца извадено зашто ми се расипа. Ги прашав исто дали да ги извадам, ми рекоа нема потреба и дури направија место за цел заб да ставам (од претходно друг забар што ми го извади). По вадењето на протезата ми рекоа на 6м да одам на контрола и тие ќе ми кажат ако треба да се извадат.

9. Eellyy

Eellyy Активен член

Се зачлени на:
    31 март 2023
    Пораки:
    82
    Допаѓања:
    32
    Фала ти многу,
    ми се исправија пак :l:

10. maumiu

maumiu Нов член

Се зачлени на:
    27 јануари 2023
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    1
    Здраво , дали може некој да ми сподели искуство со Дента Лукс ?

11. Mintel

Mintel Активен член

Се зачлени на:
    20 април 2023
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    5
    Дали ретејнерите треба да се носат цел живот или 4,5 години? Секаде има различни информации.

12. skincarelover

skincarelover Активен член

Се зачлени на:
    11 јануари 2023
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    1
    Здраво, двојката горна почнува да ми се искривува бидејќи умникот ми испадна на левата горна страна а докторката рече дека и другите умници кога ќе испаднат ќе почнат да се криват и другите предни заби, и ми кажа дека мора протеза да ставам, прашањето ми е каде можам да ставам протеза која не е толку скапа бидејќи не можам на родителите да им ставам толку голем трошок, во тешка ситуација сме моментално. Дали има некоја протеза така што е поефтина или пак некој закон во државава доколку дете е со еден вработен родител со минимална плата да добие некој попуст на протеза? Ви благодарам многу за било каков совет

13. Eellyy

Eellyy Активен член

Се зачлени на:
    31 март 2023
    Пораки:
    82
    Допаѓања:
    32
    Најверојатно цел живот.
    Јас ги носев долго време па пак почнаа да се враќаат кога престанав.

Попусти мислам дека нема,познавам самохрани родители што ставале на децата протези и пак плаќаат цела цена.

Последна измена од модератор: 24 април 2023
  14. joyful

joyful Популарен член

Се зачлени на:
    3 април 2017
    Пораки:
    396
    Допаѓања:
    2.558
    Попуст нема никаде. Цените скоро секаде се исти. Единствено да пробаш со мобилна протеза, додека не настанало поголемо искривување на забите.
    Истиот проблем го имам и јас со 8ците, ми беше понудено мобилна да носам со што се носи подолг период за разлика од фиксната.

15. Slvc9

Slvc9 Активен член

Се зачлени на:
    25 април 2023
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    0
    Треба да носам фиксни протези па да ми препорачате ортодонт и како се движат цениве сега

16. Eellyy

Eellyy Активен член

Се зачлени на:
    31 март 2023
    Пораки:
    82
    Допаѓања:
    32
    Ендомак најдобри, цената беше околу 1600евра за две протези мислам,тоа беше кога ставав пред 6 год. за мн брзо време се исправија забите,од кога ја ставив за 6мес веке беа исправени,а ми беа доста искривени.

На Slvc9 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Трепетлика

Трепетлика Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    465
    Допаѓања:
    270
    За Ендомак само би сакала да дополнам, вака може ви изгледа поскапо од другите но кај нив во цената се вклучени и сите контроли до крај на третманот;
    И мене ми оставија многу добар впечаток, само за жал нудеа само метални, па јас се одлучив за друго место;

На Eellyy и Slvc9 им се допаѓа ова.
  18. BarbaraMorii

BarbaraMorii Популарен член

Се зачлени на:
    12 јануари 2011
    Пораки:
    444
    Допаѓања:
    1.651
    Ми се појавиа брчки од протезите странично страшно ги мразам… Чаре? Ке исчезнат ли делумно кога ке ги извадам протезите? :|

19. NixLT

NixLT Нов член

Се зачлени на:
    11 мај 2023
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    3
    Izbegnuvajte ja ordinacijata DentaEs vo Kisela Voda za ortodoncija dokolku ne sakate dopolnitelni problemi, nemaat voopsto znaenje i uslugata e katastrofa.

На АндрејМ му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Трепетлика

Трепетлика Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    465
    Допаѓања:
    270
    Од кој доктор конкретно е искуствово и за што се работи? За нив до сега искрено само пофалби сум слушала, особено за Елена- дури и се покајав што не отидов кај нив;