Можеш и на друго место, само оди што поскоро и носи си ја мобилната постојано до тогаш (ако имаш мобилен ретејнер како резерва).
Има ли некој искуство со ајлајнери и солиден доктор кој ги контролира? На колку месеци се менуваат и дали би можеле да делуваат на проширување на вилица како и мало центрирање на горната ( со мобилна протеза на мали години ми ја искривиле на лево )?
Носам фиксни кој игледаат вака Гумичката кај мене е кафена станета веројатно од кафе…Не бев на претходната контрола од здр.причини и сега треба да ја чекам дури наредната да ми ги сменат..А неможам да се гледам со вакви кафени…Има ли начин да ги исчистам некако?
Здраво, дали може некој да ми каже колку чинат протезите за бруксизам и која е процедурата за нив? И кај кој стоматолог сте најзадоволни во Скопје?
Предложете ми добар ортодонт што работи со Дајмонд претезите.Искрено овој што ми е моменталниот што ми ги намести страшно почна да ме иритира понашање никакво сакам да го сменам.
Здраво , дали може некој да ми сподели дали чистење на забите пред фиксен апарат е неопходно ? И на кој принцип вашиот ортодонт ги има залепено вашите брикети со предходен план ? Фала ви однапред
Неопходно е чистењето и покрај тоа што прво од дома ќе ги измиеш, пред да ти ги наместат протезите ортодонтот ти ги чисти забите. Прво ќе ти ги прегледа забите ако имаш некој расипан треба да го поправиш после ќе ти закаже дадум кога ќе ти ги намести, си има лепак за брикетите, се лепат прво брикетите потоа се става жица, после на кратко ти кажува како треба да одржува хигиена, местењето на протезите трае околу 1 час.
Не би требало така да се прави, ама секој работи на свој начин. Многу лепат брекети и без снимка и без земање отпечатоци. Отпечатоците се земаат за да се направи план на терапија, ама доста ортодонти знаат и онака да залепат брекети без посериозно размислување. А секој случај не е ист, ниту има ист пристап.
Не ти земаат мерка ( мене не ми земаа мерка кога местев), а и мислам дека нема потреба не местиш вештачки заби за мерка да ти се земе на секој заб посебно си се става брикета така да не треба мерка, потоа брикетите се поврзуваат со жица.
И мене ме интересира за на државна клиника, кој од вас сте ставале фиксна, кај кој доктор и по која цена?
Мене прво ми правеа панорамска снимка, па ми земаа мерки со едни калапчиња и после неколку дена ми ги наместија протезите.
за државна од лично искуство ја препорачувам др ирена гавриловиќ. за цената, за кај секој доктор е иста, независно кој ќе го одбереш... јас ги ставив лани и чинеа по 200 евра една, значи 400е платив. Доста сум задоволна од докторката
Ми испаднаа две брикети (поточно крајните десно и горе и доле) дали треба што поскоро да одам и да ми ги залепат или можам да чекам до контрола (за две недели)?
Зависи од ситуација. Во најлош случај губиш временски од терапијата дека тие заби не се движат сега, па следен пат да треба потенка жица да ти стават (ама тоа може да се случи и веднаш да отидеш на прелепување). Ако носиш ластици на тие заби (од оние ластици што сама дома треба да ги закачуваш) тогаш мора одма да се прелепат. Најдобро јави се и прашај за да ти кажат за твојот индивидуален случај дали може да се чека следна контрола, ама како општо правило е дека ако си во можност да одиш порано, најдобро е да не се губи време.
Здраво, да не знаеа некој колку чинат мобилните протези што ги ставаат после фиксни за да не се вратат забите?