1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Фиксни протези

Дискусија во 'Лице' започната од summer.girl, 15 октомври 2010.

1. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.146
    Допаѓања:
    12.841
    Можеш и на друго место, само оди што поскоро и носи си ја мобилната постојано до тогаш (ако имаш мобилен ретејнер како резерва).

2. vaga95

vaga95 Популарен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2011
    Пораки:
    914
    Допаѓања:
    2.038
    Има ли некој искуство со ајлајнери и солиден доктор кој ги контролира? На колку месеци се менуваат и дали би можеле да делуваат на проширување на вилица како и мало центрирање на горната ( со мобилна протеза на мали години ми ја искривиле на лево )?

3. BarbaraMorii

BarbaraMorii Популарен член

Се зачлени на:
    12 јануари 2011
    Пораки:
    442
    Допаѓања:
    1.651
    Носам фиксни кој игледаат вака D7BF8D20-5E60-4D82-9686-5FC42074ED45.jpeg
    Гумичката кај мене е кафена станета веројатно од кафе…Не бев на претходната контрола од здр.причини и сега треба да ја чекам дури наредната да ми ги сменат..А неможам да се гледам со вакви кафени…Има ли начин да ги исчистам некако?

4. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.351
    Допаѓања:
    200.687
    Нема начин, ќе чекаш до следна контрола. Не може да се избелат гумичките.

5. Ailurophile

Ailurophile Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јануари 2020
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    4
    Можете ли да ми препорачате добар ортодонт во Скопје?

6. Hellena Oreiro

Hellena Oreiro Активен член

Се зачлени на:
    5 март 2023
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    Здраво, дали може некој да ми каже колку чинат протезите за бруксизам и која е процедурата за нив? И кај кој стоматолог сте најзадоволни во Скопје?

7. Sielo❤️

Sielo❤️ Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2022
    Пораки:
    727
    Допаѓања:
    2.715
    Дали некој има ставено фиксна на клиника, и колку отприлика чинат?

8. BarbaraMorii

BarbaraMorii Популарен член

Се зачлени на:
    12 јануари 2011
    Пораки:
    442
    Допаѓања:
    1.651
    Предложете ми добар ортодонт што работи со Дајмонд претезите.Искрено овој што ми е моменталниот што ми ги намести страшно почна да ме иритира понашање никакво сакам да го сменам.

9. maumiu

maumiu Нов член

Се зачлени на:
    27 јануари 2023
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    1
    Здраво , дали може некој да ми сподели дали чистење на забите пред фиксен апарат е неопходно ?
    И на кој принцип вашиот ортодонт ги има залепено вашите брикети со предходен план ?
    Фала ви однапред

10. Just_a_kid

Just_a_kid Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јануари 2021
    Пораки:
    463
    Допаѓања:
    1.407
    Неопходно е чистењето и покрај тоа што прво од дома ќе ги измиеш, пред да ти ги наместат протезите ортодонтот ти ги чисти забите.
    Прво ќе ти ги прегледа забите ако имаш некој расипан треба да го поправиш после ќе ти закаже дадум кога ќе ти ги намести, си има лепак за брикетите, се лепат прво брикетите потоа се става жица, после на кратко ти кажува како треба да одржува хигиена, местењето на протезите трае околу 1 час.

На maumiu му/ѝ се допаѓа ова.
  11. maumiu

maumiu Нов член

Се зачлени на:
    27 јануари 2023
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    1
    Нормално е во исти ден да се земе мерка и истипт ден да се залепат брикетите на жими мајка .. ?

12. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.351
    Допаѓања:
    200.687
    Не би требало така да се прави, ама секој работи на свој начин. Многу лепат брекети и без снимка и без земање отпечатоци. Отпечатоците се земаат за да се направи план на терапија, ама доста ортодонти знаат и онака да залепат брекети без посериозно размислување. А секој случај не е ист, ниту има ист пристап.

На maumiu и Just_a_kid им се допаѓа ова.
  13. Just_a_kid

Just_a_kid Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јануари 2021
    Пораки:
    463
    Допаѓања:
    1.407
    Не ти земаат мерка ( мене не ми земаа мерка кога местев), а и мислам дека нема потреба не местиш вештачки заби за мерка да ти се земе на секој заб посебно си се става брикета така да не треба мерка, потоа брикетите се поврзуваат со жица.

14. maumiu

maumiu Нов член

Се зачлени на:
    27 јануари 2023
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    1
    Каде ставаше протези ?

На Just_a_kid му/ѝ се допаѓа ова.
  15. eli.karameli

eli.karameli Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2012
    Пораки:
    2.012
    Допаѓања:
    5.529
    И мене ме интересира за на државна клиника, кој од вас сте ставале фиксна, кај кој доктор и по која цена?

16. ana-sweet

ana-sweet Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2011
    Пораки:
    2.277
    Допаѓања:
    2.574
    Мене прво ми правеа панорамска снимка, па ми земаа мерки со едни калапчиња и после неколку дена ми ги наместија протезите.

17. chadorche16

chadorche16 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 септември 2022
    Пораки:
    146
    Допаѓања:
    189
    за државна од лично искуство ја препорачувам др ирена гавриловиќ. за цената, за кај секој доктор е иста, независно кој ќе го одбереш... јас ги ставив лани и чинеа по 200 евра една, значи 400е платив. Доста сум задоволна од докторката

На eli.karameli му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Just_a_kid

Just_a_kid Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јануари 2021
    Пораки:
    463
    Допаѓања:
    1.407
    Ми испаднаа две брикети (поточно крајните десно и горе и доле) дали треба што поскоро да одам и да ми ги залепат или можам да чекам до контрола (за две недели)?

19. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.146
    Допаѓања:
    12.841
    Зависи од ситуација. Во најлош случај губиш временски од терапијата дека тие заби не се движат сега, па следен пат да треба потенка жица да ти стават (ама тоа може да се случи и веднаш да отидеш на прелепување). Ако носиш ластици на тие заби (од оние ластици што сама дома треба да ги закачуваш) тогаш мора одма да се прелепат. Најдобро јави се и прашај за да ти кажат за твојот индивидуален случај дали може да се чека следна контрола, ама како општо правило е дека ако си во можност да одиш порано, најдобро е да не се губи време.

На resenska и Just_a_kid им се допаѓа ова.
  20. MeckaCia

MeckaCia Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2016
    Пораки:
    831
    Допаѓања:
    1.445
    Здраво, да не знаеа некој колку чинат мобилните протези што ги ставаат после фиксни за да не се вратат забите?