Јас носев горна мобилна протеза не се наплака за тоа сум сигурна ми се исправија доста завите не ми се како порано што ми беа!
Јас треба под итно да ставам фиксна.Носев мобилна,ама со тоа штрафчињата што треба да ги вртиш ја зезнав нешто Иначе имаше мали ефекти од мобилната,ама не е тоа тоа. Е сега прочитав дека ги покрива фондот за здравство во една ординација за протетика,баш ме интересира треба да видам колку се.Исто прочитав за некои невидливи или внатрешни протези за да не ти се гледаат.Знаете како иде тоа? Секој може да стави внатрешна или зависи од искривувањето на забите?
Ми рекоа пред една година дека треба да носам фиксни само поради еден заб, ама не ми се даваа пари за фиксни ми беа одвратни, па не ставив. Јас лично не би носела фиксни , многу ми се чудни, но сум видела и деца на кои им стојат фиксни протези. Кога би бирала помеѓу фиксна и мобилна, би ја одбрала мобилната, иако фиксната е далеку подобра.
Сакав да ве прашам што четка за заби користите??? Знам дека ви е чудно прашањево, ама буквално имам голем проблем..Значи како што носам фиксни и скоро секоја недела купувам нова четка за заби, одма лом ми се прават...Купив од колгејт, од сигнал абе секакви ај да не е ефтина од по 300ден имам купувано и пак истото ми се дешаваа
Земеш челична четка, од оние мајсторските Јас кога носев фиксни ми се чини требаше акции да купам во четки за заби. Првин користев електрична, ама колку често требаше да ги мењам главите скапо ми беше. Почнав да си купувам обични секакви, од што најдев најевтино, по три во пакетка, која како ќе се разбушавеше право во канта. Не значи дека ако е скапа повеќе ќе трае оти жицата сите ќе ги искине на ист начин.
И јас сум носела како мала , забите ми беа многу криви ама за среќа ми се исправија. Ме тераа моите да одам на лекар , јас нејкев абе тоа караници по дома секој ден. Ич несакав да ги носам. Уф. Ама носев само на горната вилица.
Леле страм ме фаќа кај што одам секоја недела да купувам четка за заби, ама навистина имам голем проблем, воопшто не ми трает....Ама и јас како тебе ќе почнам да купувам по повеќе четки, иначе ништо не правам вака
Четка за заби треба да ти дадат од заболекар... Едни малечки, ситни четки и средно мека четка Mедиум... јас така користев...
Си има посебна четка за заби за фиксни протези. Требало заболекарот да ви каже, ама на аптека побартајте четка за фиксни протези и ќе ви дадат. Нит се кине, нит се парчи, а ги чисти убаво.
И јас носев фиксна протеза на горна вилица. Презадоволна сум како ми се исправија забите за релативно кратко време(13месеци). Додека ја носев протезата заби миев многу често, а користев четка за заби со гума. Не ми текнува точно на која фирма беа, но знам дека се специјални за протези, освен влакната имаат и гума. И покрај честото миење четката сепак издржуваше долго време(ако е долго месец дена).
Даа, знам ми дадоа ама некако многу малоо ми изгледа, а и скапа е 400денари мислам дека ја платив ама и таа се искина и да ќе прашам по аптекиве добра идеја ми даде! Фалаа
Тоа што е мала нема врска, таа си е таква за да може да ги исчисти остатоците од храна низ тие брикетите (така мислам се викаа, не се сеќавам добро). Малку е поскапа можда, ама кога јас ја користев ниедна не ми се скина, ги менував ради хигиена... Сега не знам која фирма беа, ама добри беа.
јас ја извадив веќе пред две недели горната ја носев 2 години и неколку месеци и многу сум задоволна од постиганатиот ефект сега носам друга само за спиење... а послем нова година пак фикснана на доланта вилица цел живот со пртези ЈБГ али мора
Во петокот ми ставаа нова жица , забиве ме болат ќе побудалам АМА барем вреди... ем убави заби после, ем овие два месеца симнав 3 кила и престанав да ги грицкам ноктите
Ако те боли ептен немој да трпиш , напи се апче , зошто знае да потрае Јас не можам сендвич да гризам кога ќе ми сменат жица а не нокти За слабеење , не може а да не ослабиш , и ја ослабев . Само ако те боли напи се апче некое
Zdravo na site, ve molam za informacija koja ortodontska ordinacija bi mi ja preporacale za fiksni protezi? Jas bev na pregled vo edna i zeleznite bea 1200 eur a porcelanskite 1350eur.. zboruvam za gorna i dolna proteza i vo ovaa suma site kontroli sekoja natamosna intervencija pokriena... A ovde na forumov gledam ceni od 250 - 350 po proteza za zelezni zboram.. Ve molam za preporaka na ortodont so koj vie ste imale super iskustvo .. Dali vo cenata 350 evra natamu sekoja kontrola se plaka i kolku itn... Ovie sto veke ja imale i ja izvadile najdobro moze da kazat kolku tocno gi fatilo fiksnata proteza za celo vreme na nosenje ako doplakale.. [mod-kirilica:316myezn][/mod-kirilica:316myezn]
За 350 евра ќе ти ги препорачам Premium Dent, на оваа локација ул. Народен фронт бр. 5/3-4 и 5 Центар - Капиштец кај т.ц Зебра. Докторот што работи е одличен, ја држи скоро цела западна Македонија, верувам дека можат да се добијат супер резултати Мене ме мачат финансиите, 350 евра ми е премногу, со оглед на тоа што претпоставувам при секоја нова санација ќе се доплаќа...имам слушнато за места каде што протезите коштаат по 250 евра, ама пак не сум сигурна во резултатите. Дали некој до сега ставил протези за 250 евра, а е задоволен од резултатите? Би ве замолила да ми препорачате некој
Здравооо Пред неколку дена ставив фиксна протеза , и чувството е тапа А најглупо ми е тоа што догодина ќе бидам средно и сеуште ќе носам протеза . Протезата ми е 600 евра и е метална. На моменти ми доаѓа да ја откорнам протезата ама неможам