И јас сум средно и имам фиксни, што врска има тоа? Отпрво навистина е тапа, но со тек на време се навикнуваш. Јас сега воопшто не ги ни сеќавам
немам протеза сега но имав пред 16години- односно пред 16 години ја ставив а ја носев 4години, да да фиксна и метална од првите фиксни протези, која ја платив верувале или не тогашни 2000марки ,бидејки бев единствена во мојот град која носи фиксна протеза кога бев на стоматолошки преглед кои се правеше редовно на училиште(незнам дали сеуште го прават-пракаат покана на сите ученици да одат на стоматолошки преглед, така беше во тоа време) стоматологот затоа што не беше до тогаш запознаен со вакви протези ме замоли да ја извадам , на мојот одговор дека не се вади таа фати да вика по мене да ја извадам и да ја влече, немајќи друго чаре викна уште 3ца стоматолози од кои за моја среќа се погоди еден информиран... Сакав само да ве охрабрам да ги носите протезите, затоа што резултатите подоцна се супер и никогаш нема да зажалите за тоа што сте ја носеле -јас бев единствена во мојот град па можете да замислите како сите ме гледале, единствена надеж што ми даде сила да продолжам да ја носам во тоа време беше рекламата на бенетон собрани деца од различни раси сите со протези незнам дали сега ставате еден метален обрач навечер кој е стварно ужасен, односно ми текна дека не ставате дека сега е понапредно па користите ластики- баш сте среќници незнаете како ми беше мене мојата огромна подршка до сите вас
Јас носев и горна и долна една ипол година и не беше многу лошо.Но ви препорачувам да си ставите безбојни или обични бидејќи со шарени протези верувајте ќе изгледате како ружна Бети..Но сепак на некој повеќе му стојат протези во боја...
Пак да пишам во темава..пред околу 4 месеци кога ве читав тука дека воопшто не ја сеќавате протезата,искрено не ми се веруваше. Но еве после 4 месеци и јас велам заборавам дека ја носам. Сега не ми смета,не ми паѓаат бригети и забите ми се исправени целосно...ама пак ќе треба да чекам уште 8 месеци да ми ја извадат.Единствено кога ми ја менуваат жицата...тогаш имам малку болки неколку дена,но ништо страшно се трпат.Едвај чекам да ја извадам и да шетам со исправени заби!
Носам протези веќе една година. Не ми беа стегнати еден месец, и целата протеза ми падна од забот, немаше никаква функција. Вчера, премногу ми ги стегна и еден заб ме боли НЕПОДНОСЛИВО ! Цел образ ми е потечен и немам ништо во уста ставено. Се напив Далерон пред 3 саати, но болката не престанува. Се јавив кај докторот и рече дека било нормално. Претходните паати кога ми ја стегна жицата, не болеше вака :/ Некој совет?
Многу се страмев од моите заби неможев од страм да се насмеам, ми беа многу напреди одени,но не ми беа криви..уше да ми беа јас кје се убиев!Но сега кога ми ги ставија протезите ми се подобрени ова ми е осми месец и многу сум среќна едвај чекам да ми ги извадат ортодонтот ми рече дека за 2 -3 месеци максимум ќе ми ги извадат - едвај чекам! Сега каснам малку су прегледот бидејки распуст празници ова она и сега чекам да ми се јави и да одам!Јас немам прстени па така да не ме болат многу.Кога ги лепат не боли почнува да боли кога ќе ти ги стават лаштикцинјата моментално имам црни убаво стојат!Првиот месец плачев од болките што ги имав многу ме болеа забите но ете издржав!Посебно овие сто се како издигнети незнам како се викат тие ми удираат во жлебето и ми правеа рани но сега не ми прават рани и веќе не ги чуствувам како да не носам протези!Не смееш да јадеш тврди јадења ближалки гумени бонбони карамели - не дека јас не јадев xD!Последниве два месеци си немам одлепено нитуедно а предходно ми беше жицата сокинета пола ми испадна 3 ми се одлепеа катасрофа!Треба многу да се пазат не за џабе 300 евра даваме! Некаде се 250 но кај мојов ортодонт се 300 скапичко е али тоа е!Осум месеци си немам дечко фатено, поради протезиве страм ми е мене со протези да се мувам, гадно фуј
Носев пртотеза 4 години, и не ми сметаа во ништо се и правев најнормално, а па ич не ми беше ни гајле за коментарите од страна. Сега забите ми се ужас бидејќи си е вратија на старото место така да џабе од протезата на ред се коронки, но не се обехрабрувајте има и случаеви на кои им се супер така да се зависи од самите заби на личноста
da ve prasam kolku e cenata na porcelanskite protezi(onie sto ne se tolku vidlivi znaete)? bidejki trojkite na gornata vilica mi se krivi i mozebi treba da stavam protezi a ne sakam onie obicni fiksni(bezpari da se ne bi nosela gadni mi se) ako nekoj znae kolku e cenata na porcelanskite neka kaze...ako go ima nekoj prethodno postaveno prasanjevo izvinete sto povtorno go pisuvam... [mod-kirilica:kuqzo1wv][/mod-kirilica:kuqzo1wv]
Јас те советувам да не ставаш порцелански... Металните се 100 пати подобри. Доколку си пушач има да се направат прежолти, храната ги потемнува без разлика на тоа колку хигиена одржуваш на устата, жиците кои ги ставаат на порцеланските протези се поинакви и лесно можат да се скинат. и да. порцеланските (силиконските) се 200 евра поскапи
Јас имав порцелански и секогаш ми беа бели затоа што убаво се грижев за нив. Сметам дека вредат, според мене.
masala si bile poskapi .... mi imaat kazuvano deka ovie obicnite zeleznite bile nekade okolu 250 evra(vo mojot grad bile tolku) znaci za onie ''nevidlivite'' bi trebalo da platam 450 evra... i ne sum pusac taka da ne veruvam da se pozoltat barem ne ona drasticna promena od belo vo zolto haha a za toa deka se kinele...mozno e se...i kaj obicnive imalo takvi slucai ne pak kaj porcelanskive... kako i da e fala za odgovorot pozdravceee [mod-kirilicarwr4fo0][/mod-kirilicarwr4fo0]
И јас носам протеза и супер ми е. Воопшто не ми пречи бидејки ми е само на долната вилица и не се познава никако,ни кога се смеам ни кога зборувам. Треба да ја носам уште 2 месеца, па едвај го чекам резултатот
Носам протеза 1 година. Има предиоди кога ги сакам и сум среќна што ги имам , но некогаш ми доаѓа да ги одкорнам и да ги фрлам како сега во моментов..ме боцка брикетата од тројката и ми правi ранички
Кај ти прави ранички? Ако ти прави на непцето горе над забот треба да ставиш еден како восок е нешто ама незнам кај се купува би требало по аптекиве да го има, а ако те боцка на внатрешната страна на устата најверојатно некоја жица ти се искривила па следниот пат кога ке идеш на контрола кажи и на заболекарката. Иначе ги извадив, да после 2год. Вредеше !
Па побарај му. И мене многу ме болеше па ми дадоа, немој да трпиш за џабе. Јас многу кратко ставав затоа што многу брзо ми се исправи забот и не ме боцкаше после.
Фиксна протеза Феминки ме интересираат вашите искуства и мислења за периодот што следува по вадењето на фиксна протеза....