Ми треба ваше мислење.. Ставете се на местото Имате криви заби, и во 5то одделение сте носеле мобилни протези. Ама не ви помогнале, и сега сте 8-мо полуматурантки.. И сакате да носите фиксни. На заболекар ви предложуваат да носите мобилни затоа што вие полуматура, а после од 1-ва фиксни. Што би одбрале? Ако можете одговорете Во дилема сум, јас сум за фикни ама сепак сакам и други мислења
Би те советувала што е можно побрзо да ставиш фиксни...Па што дека и за полуматура би носела протези? Има на пример невести што и на сопствената свадба носат фиксни па не е ништо чудно. Но сепак ти ќе си одлучиш како сакаш. Не е ништо страшно. Јас скоро 1година и 8 месеци носев фиксни протези и долу и горе и дефинитивно се исплатлива инвестиција И мислам дека е подобро на помала возраст да се носат...барем од 15год.
Meне пред да ми стават фиксна ми извадија 3 здрави заби за да се направи место за да исправат остатанатите.Јас имам мала вилица со големи заби. Така да без разлика дали ке ти извадат заб ако не носиш протеза тие сами од себе нема да се исправат бидејки веке се пораснати криво.Вадењето заб е само за да се направи место за останатите да можат право да зафатат место на вилицата. Мојот бивш дечко стави фиксна на 26год.Така да нема ништо страшно во тоа сега да ставиш.Колку порано ке ја ставиш толку порано ке ја извадиш т.е нема да ја носиш на постари години. За полуматура и јас носев протеза. Ја извадив негде во прва средно кога бев.Според мене колку порано се стави толку подобро е . Во врска со вракањето на забите во првобитна положба од кога ке се извади протезата,вистина е дека ако не се носи после тоа 6 месеци редовоно мобилна протеза можно е пак да се искриват.Не како што биле порано,но може да се поместат.Јас имав таков случај.Кога ја извадив долната фиксна,бидејки не ја носев мобилната дел од забите ми се искривија иако не се како порано криви.За горната кога требаше да ми ја вадат забарката ми ја остави без да ја стега + 6 месеци и од кога ми ја извади без мобилна да носам сите заби ми останаа на место.Така да за да не се искриват пак после вадењето на фиксната многу битно е редовно да се носи мобилната или уште поубаво да и кажете на забарката да ви ја остави фисканата да ја носите плус уште некој месец наместо мобилна да ви даде. Во ворска со болката.Да, вистина е дека боли првите неколку дена од кога ке ви ја стеснат,но се трпи таа болка.Тие што ги извадиле затоа што не можеле да ја поднесат болката според мене се многу лигави суштества кои нејкат ни малце да потрпат болка.Да било нешто што не се издржува сигурно немало да ги ставаат тие протези. Во главно најбитно од се кога носите фиксна протеза е РЕДОВНО МИЕЊЕ НА ЗАБИТЕ ПОСЛЕ СЕКОЕ ЈАДЕЊЕ па макар тоа и да значи да ги миете по 10 пати во денот. Ете јас носев фиксни некои 3-4 години и кога ги извадив ни кариес немав на забите а не па да имам некое посериозно оштетување.
Леле, глупости. Стави си што побрзо, па нема нозете да те болат од фиксните па да не можеш да играш на полуматура. Ај да речеш матура, ама вака па, големата вечер. Кој протетичар ти го кажал тоа да ми е да знам... Стави најбрзо што можеш, тоа ти е мој совет.
Фала ви на сите Ги ставив протезите дури во Саботата.. За болка воопшто не осетив ми рекоа да излегувам тие денови да не мислам така да не болеше многу Сега се навикнав, само имам малечки проблеми со устата, пред да ми ја стави протезата ми ставаа киселина некоја и имам кај устата како испукано или херпес, незнам што е ама ќе помини Веќе и добив комплименти дека добро стоела Фала ви многу
Јас порано многу сакав протеза фиксна или наочари, некако ми изгледаа многу интересни, модерни незнам зошто така ама многу ми се допаѓаа луге со протези или наочари, и пустата јас со желба за протеза одам кај стоматологот и му викам вака и вака, јас сакам фиксна протеза во бои различни и му објаснувам пола саат... и на крај ми вика слушај девојче, ај не се занесувај немаш никаква потреба и џабе пари да даваш само.... ме разубеди некао После некое време почнав дома да им кажувам на моите дека глава ме бои многу често од компјутерот, дека ми ги замара очите и ека ми требаат наочари за пред комјутер. И ајде со татко ми на очно, па дури и докторот го убедував да ми даде некоја цвикера демек за одмарање... абе детска работа
Уште неколку дена ќе ми ставаат фиксни протези па сакам да прашам нешто, дали кога ги ставаат протези те боли, затоа што премногу сум уплашена и не сакам да ги носам ама ете ќе морам.
па види може да имаш болка бидејќи со самото ставање на протезата таа ти ги влече забите нели за да се исправат минлива е болката и не е страшна нема од што да се плашиш јас имам носено , мисли на тоа колку ќе ти бидат убави забите од кога ќе ги извадиш протезите
Не боли воопшто, нема дури и да осетиш Само првиот ден може амлце да те болат, мене воопшто не ни ме болеа, само малце Нема ништо страшно
Една другарка планира да извади заб е сега сака да знае дали ќе и се подисправат забите кога ке се направи простор и за колку време може да се случи тоа пошо малку и се криви, а не сака да носи протези?
Нема да и се исправат забите на другарка ти ако извади заб, завите криви ке и останат и само ке се рашират дека има простор нели?
Па не знам онака малку и се криви... таа мислеше дека со просторот што ке се отвори ке се поместат забите. Знам случаеви каде што се исправиле забите, но додека биле помали ваделе, најдобро нека не си се глупира и да се исправат подолг период сигурно ке треба
Кажете ми нешто за тие ластичињата гумичките што се ставаат на горната и долната вилица, вчера почнав да ги носам, http://www.youtube.com/watch?v=zF0rOGwWx9g
Бев на заболекар и ми кажаа дека имам длабок предгриз, па дали од вас се има сретнато со овој проблем, бидејки треба да носам протези
Носев фиксни протези додека студирав. И искрено-ми фалат! Ич не ми сметаа, добро одбегнував да се сликам со окезени заби, но не се срамев да се смеам громогласно и од се срце во друштво. И немавв проблем ама ич со љубовта. Баш тогаш имав најмногу додворувачи (некои од нив и познати градски фаци ). Мислам баш им бев симпатична, онака слабичко девојче(добро си имав згодничко тело и милна фаца), ама најважен ми беше пристапот и односот кон сама себе-сигурна и без срам, без комплекси. Не запаѓај во бедови дека нешто тоа им смета на машките, барем од мое искуство, не е така.