Фиксни протези

Дискусија во 'Лице' започната од summer.girl, 15 октомври 2010.

1. owi

owi Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јануари 2013
    Пораки:
    252
    Допаѓања:
    123
    Не, дефинитивно нема да ти помогне мобилна протеза.
    И брачедами на 20 стави мобилна, редовно ја носеше и се тоа, ама џабе.
    И јас сега имав контрола и треба да носам протеза и ми рекоја дека нема да ми помогне мобилната, да си ставам фиксна :) Скоро 18 имам јас иначе.
    Со железни е околу 150е а за силиконски незнам.

2. Calla

Calla Популарен член

Се зачлени на:
    23 август 2011
    Пораки:
    523
    Допаѓања:
    1.522
    ако се проблем парите и за тоа има решение, можеш да плаќаш на рати.
    инаку сите викаат дека за протези никад не е касно.
    јас би ти препорачала да си ставиш фиксни за да си го решиш проблемот еднаш засекогаш. после цел живот ќе бидеш и ќе се смееш од задоволство :) не дека сега можеби не, ама верувам ќе ти биде ќеф со заби наредени како бисерчиња..
    а башка можеш да добиваш и комплименти дур ја носиш, на пр. дека убаво ти стои и те прави пошармантна... :D

На Lina24 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Lovy1

Lovy1 Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2013
    Пораки:
    1.118
    Допаѓања:
    826

Мобилна протеза од искуство кажувам не помага.
    Јас носев цело време, немаше никако ефект.

Сега еве носам Фиксна, 12.000 денари беше.
    И може и на рати да се плаќа.

А таа со силиконски гумички е уште поскапа од фиксната.
    Само незнам точно колку беше

Најдобро е да си ставиш фиксна, да си ја носиш, и после некое време ќе ти се исправат.
    Јас ја носам неколку месеци, па веќе уште малце фали да ми се доисправат. :)

4. MISS123

MISS123 Активен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2013
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    0
    Тие што имате протези,дали имате гумички? Бидејќи јас сите што ги познавам и носат или носеле ми викаат дека имале и дека мора да има...а мене не ми ставија гумички..и многу ме гребе протезата...дали ме гребе зароа што не сум навикната на протезата или затоа што немам гумички? :)

5. White-Lady

White-Lady Истакнат член

Се зачлени на:
    1 септември 2011
    Пораки:
    31
    Допаѓања:
    5
    ако ти ставиле лак над брикетите мора и гумичка,ама ако ти се само брикетите наредени тогаш ти ги ставиле само да се навикниш некој период на страно тело во устата па после ке ти стават жица за затегнување

На MISS123 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. eliesaab

eliesaab Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2013
    Пораки:
    4.628
    Допаѓања:
    15.036
    Планирам да ставам фиксна протеза, бидејќи и јас имам носено мобилна, но не ми помогна.
    Ви ги имам прочитано мислењата на сите, ама еве јас да си прашам дали ќе боли откако ќе ми ја стават ? :tmi:

:fubar: Инаку на мене ми е крива 2 ката горе, а доле од 1 цата па се до 4 ката

7. solnishko

solnishko Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јануари 2012
    Пораки:
    151
    Допаѓања:
    73
    Јас носев фиксна скоро 4 години. Да, на почетокот ќе ти биде чудно и ќе чувствуваш болки, но само мисли на тоа колку убава насмевка ќе имаш откако ќе ти ја извадат :)

пс. пробај да не ги кршиш постојано жиците како мене :D , јадејќи тврда храна, бидејќи тие дополнително ти создаваат рани и болки во устата :)

На eliesaab му/ѝ се допаѓа ова.
  8. eliesaab

eliesaab Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2013
    Пораки:
    4.628
    Допаѓања:
    15.036
    :) благодарам многу, :$ инаку имам уште едно прашање. Тие жиците што ги стават на долната вилица ги заменуваат мобилните? или .. ..

9. Wild-GirL

Wild-GirL Популарен член

Се зачлени на:
    11 септември 2010
    Пораки:
    1.266
    Допаѓања:
    1.258

Веднаш кога ќе ти ја стават протезата нема да чувствуваш никаква болка, освен што ќе ти биде чудно во устата. Но, вечерта....тогаш започнува хоророт. :D Првите денови - да, ќе имаш болки, но како што ќе минуваат дните болката ќе се намалува, па така за една недела веќе ќе се имаш навикнато.
    Инаку, болката на горната вилица, не е ништо во споредба со тоа колку боли кога ќе ставиш фиксна на долната вилица, но сепак и тоа си поминува.
    Не сакам да те плашам, не е толку страшно, сети се дека кога ќе ја извадиш протезата ќе имаш насмевка на која многумина ќе ти завидуваат. 8)

За кои жици мислиш поточно? Мислиш на лакот кој ги поврзува брикетите? :)

10. Lovy1

Lovy1 Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2013
    Пораки:
    1.118
    Допаѓања:
    826

Кога ставав прв пат протези, сите викаа ќе болело после тоа.. Не некоја болка ама ќе има.
    И докторката дури и апчиња ми препиша ако ме боли многу..

Ама јас тој ден си излегов, не мислев на тоа, и не осетив ништо од болка..
    Може многу минимално.. малце само.. така да не боли :)
    Само ќе ти е чудно кога ќе ти ја стават, ама за 2,3 дена ќе се навикнеш.

11. eliesaab

eliesaab Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2013
    Пораки:
    4.628
    Допаѓања:
    15.036
    Зборував со заболекарката која ќе ми стави фиксни, само ми рече дека фиксната што ќе ја ставам ќе ја носам помалку од една година и дека ќе ми стави жица само на долната вилица, додека горе ќе носам мобилна. Хмм.. :^)

12. Wild-GirL

Wild-GirL Популарен член

Се зачлени на:
    11 септември 2010
    Пораки:
    1.266
    Допаѓања:
    1.258
    Значи, ќе ставиш само долна фиксна, а на горната вилица - мобилна. :)

13. eliesaab

eliesaab Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2013
    Пораки:
    4.628
    Допаѓања:
    15.036
    И на двете ќе ставам фиксни , а откако ќе ми ги извадат на долната вилица ќе имам жица, а на горната мобилна за да избегнам враќање на забите , како објаснив :D :D

14. Simonche-to

Simonche-to Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јуни 2013
    Пораки:
    151
    Допаѓања:
    16
    Дали боли кога ќе ти стават фиксна протеза на горната вилица ? :?:

15. eliesaab

eliesaab Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2013
    Пораки:
    4.628
    Допаѓања:
    15.036
    Денес си ставив, не боли. :)

На Simonche-to му/ѝ се допаѓа ова.
  16. SweetY65

SweetY65 Активен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2013
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    0
    Иначе јас носам протези, повеќе од 6 месеци, убаво е :D
    Убаво е чувството кога имаш протези, ете така те прават поубава... :$

17. LadyIvvy

LadyIvvy Истакнат член

Се зачлени на:
    6 март 2011
    Пораки:
    574
    Допаѓања:
    773
    Ja nosam fiksnata vekje 6 meseci ..mi pravea dve opeacii na grnata trojka pa so protezata mi ja vlecea zatoa sto ne rastese ete bese zaglavena a eve 20 godini imm.sakam da kazam deka sum prezadovolna zabot e skoro na mesto se nadevam povekje od godina i pol kako sto kazaa nema da gi nosam.ne deka mi smetaat si gi sakam interesni mi se iako bev protiv niv :)mi kazaa deka koga gi vadat g vadat so klesti nabrzina.dobro tolku nema nekoe sredstvo koe bi go odlepilo lepakot?:worried: i me interesira poslednive dena mi e vospaleno nepcoto nonstop so krv sum..nekoja preporaka? Pisuvam od tel.se izvinuvam sto ne e kirilica :) pozzzzzz

18. Calla

Calla Популарен член

Се зачлени на:
    23 август 2011
    Пораки:
    523
    Допаѓања:
    1.522
    Чекај, сакаш да кажеш дека си правела операција и ти ваделе заб или... ? :/ Мојата докторка кажува дека нема потреба од вадење на заби, денес се се решава ортодонски, а и плус тоа, постари луѓе се борат да си ги задржат забите, а ние младиве ги вадиме :(
    инаку не се секирај за клештите, не боли :), веројатно уште ти е рано да мислиш а после лепакот што ќе остане го чистат и ги полираат забите
    а за ова со непцето не знам што да ти кажам, консултирај се со ортодонтот твој, ваljда ќе ти даде некој лек.

19. LadyIvvy

LadyIvvy Истакнат член

Се зачлени на:
    6 март 2011
    Пораки:
    574
    Допаѓања:
    773
    Hehe ne ne. Ne mi vadea zdrav zab tuku jas do 18 godini imav mlecen i toa jak mleccen zab ne pagjase nikako i zatoa sto ne bese izvaden na vreme trajnata trojka nemase prostor da porasne zatoa i bese zaglavena gore izmegju dvojkata i trojkata.koga go utvrdivme toa so snimka deka zabot e gore jas ja izvadiv trojkata sto bese mlecna pocekavme dva tri meseci no ne se pomrdna taa sto bese gore...i mi pravea operacija go otvaraa nepcoto da se vidi zabot pa da mi stavat proteza i so nea da go glect nadolu :) vcera bev mi rece deka odelo premnogu brzo(da ne go zarecam :D ) i deka uste malce ke gi nosam.mene drugite zabi site mi se pravi...za nepceto mi preporaca caj od zalfija

20. little.gf

little.gf Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2013
    Пораки:
    182
    Допаѓања:
    42
    како мала носев и фиксна и мобилна ама сега немам никаков проблем хаххах сеа сестра ми носи фиксна и ме прашува аман бее дадоо ке ми ја извадат ли некогаш хухухух ја нервира :lol: