Фиксни протези

Дискусија во 'Лице' започната од summer.girl, 15 октомври 2010.

1. ABeautiful

ABeautiful Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2013
    Пораки:
    179
    Допаѓања:
    56
    Премногу ги мразам протезите...Кон крајот на летото се ближи и мојот ден кога ке се погледнам во огледало и ке бидам со протези...фиксна.УЖАС! :puke:

2. S.W.A.G

S.W.A.G Популарен член

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    1.358
    Допаѓања:
    8.914
    пред месец дена си ставив фиксна протеза и немав болки.. само малку ме болеа 6ките и ништо др.. ;) иначе не се секирајте за момчињата, сега им се допаѓам повеќе отколку порано без протезата :D и многумина ми рекоа дека мн добро ми стои и дека сум поубава со неа :lol: позз :*

На Simonche-to му/ѝ се допаѓа ова.
  3. eliesaab

eliesaab Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2013
    Пораки:
    4.628
    Допаѓања:
    15.037
    Да прашам и јас нешто :D од протезата (поточно од жицата кај што завршува протезата) почнаа да ми се прават рани, а од едната почна и крв да ми тече :x
    Е сега дали и некој друг го има/имал истиот проблем и што би ми препорачале да земам од аптека?

4. lola-86

lola-86 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 мај 2011
    Пораки:
    729
    Допаѓања:
    198
    Има специјален восок,правилно треба заболекарот да ти даде.Најубаво е да и кажеш на докторката за да ги скрати краевите да не ти пречат,или да ги свитка убаво ако носиш подебела жица веќе и решен проблем.Многу гадно е така,ако треба досаѓај и кај се седи така.Во аптека побарај восок за протези,кажи им за што бараш би требало да има.

На hellowooorld му/ѝ се допаѓа ова.
  5. eliesaab

eliesaab Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2013
    Пораки:
    4.628
    Допаѓања:
    15.037

Па тоа е мојот проблем, протезата ми е ставена од едната тројка до четворката на другата страна.Кај тројката немам воопшто проблем, но кај 4 ката таа жицата многу кратко ми е сечена и кога зборувам или се смеам ми се прават страшни рани во устата.Имам две помали рани во устата меѓутоа пред два дена баш на одморот жицата ми направи длабока рана во устата.И се јавив на заболекарката и оваа ми вели земи упаљач и загреј ја жицата и заврти ја ]:) .... а јас таква :worried: |( :|

:!: А колку чини восокот отприлика, ако знаеш да ми кажеш?

6. lightluna

lightluna Активен член

Се зачлени на:
    18 јули 2013
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Забите ми се катастрофа, имам тесна вилица и тројките ми се пораснати од страната...искрено се смеам само кога сум со домашните...во март полнам 16 морам да ставам протези ама се уште се двоумам... :( Се плашам да не ги платам скапо, а после забите да ми се искриват :worried: пред тоа носев мобилни ама немаше ефект, ( додуша ме нервираа, па не ги носев само на спиење) можно ли е да не се исправат и со протеза? Ми препорачаа да ги извадам тројките ама се плашам оти под нив имам простор, дали со помош на протезата ќе се исправи сето тоа? И колку отприлика треба да се носи за да се исправат целосно? ;( :worried: Морам ли да имам 16???!!!

7. Serpentina

Serpentina Истакнат член

Се зачлени на:
    25 август 2012
    Пораки:
    306
    Допаѓања:
    137
    Вака прва работа...што порано ги носиш протезите подобро за тебе..
    секако дека не треба да ги вадиш 3 ките..кој те излажал тоа..Имав другарка со 3 ки горе качени да те исплаши за 2 години забите и биднаа преубави неможев да ја препознаам...и не се двоуми..зашто со двоумењето се покасно и покасно ке ги ставиш...а можеби и никогаш...Во секој случај ако си финансиски спремна стави фиксна ОБАВЕЗНОО !!!
    Мислам дека 1 протеза е околу 300 евра, прашај си пак..ама подобро ке издвоиш него да си со криви заби цел живот..многу е битен осмехот на човека..со порцелански брикети е најдобро, не се оштетуваат забите и многу поубаво изгледа ама како и да е стави во секој случај...

8. eliesaab

eliesaab Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2013
    Пораки:
    4.628
    Допаѓања:
    15.037
    Ми ги свитка заболекарката и добро е сега :) не ми прават рани повеќе

^ Иако ја носам само 1 месец се забележуваат мали промени :clap:
    :wasntme:
    Како нарцис ќе излезам,но многу сум поубава со протезата :$

9. Anne15

Anne15 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 февруари 2012
    Пораки:
    762
    Допаѓања:
    245
    Еве пред една недела и јас ставив фиксни протези-порцелански,бидејки оние другине што се не можам да ги поднесам.Одма ги навикнав,но сепак имав болки,не премногу страшни.Ете сега и тие станаа дел од мене. :D

На eliesaab му/ѝ се допаѓа ова.
  10. hellowooorld

hellowooorld Истакнат член

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    298
    Допаѓања:
    107
    Не одговарам баш брзо, ама сепак, нормално е да те боли првите неколку дена затоа што се затегнуваат жиците, лесно ќе се навикнеш. Но, јас имав поинаков проблем со забите, имав дијастема, т.е раздвоени заби, не премногу, но сепак беа раздвоени, и воедно имаше многу спори резултати. Ги носам две години, следната недела ќе ги вадам, немав проблеми со болки, дури понекогаш заборавав и дека ги носам. А, за бакнување, воопшто не се секирај хахаха :D ич не се осеќаат, ниту пак го гребат партнерот.

11. BrownEyes

BrownEyes Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јуни 2011
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    14
    После 2 ипол години носење фиксна :D

Прикачени фајлови:

• PICT1076.JPG
      PICT1076.JPG
      Големина на фајлот:
      22,9 KB
      Прегледи:
      272
    На LittlePinky, kala21, Anne15 и 6 други им се допаѓа ова.
  12. LittleFairy

LittleFairy Популарен член

Се зачлени на:
    30 април 2012
    Пораки:
    1.427
    Допаѓања:
    1.935
    Септември, ТЕ МОЛАМ НЕ ДОАЃАЈ :worried: :doh:
    Од септември и ја со железава,од една страна се радувам што ке имам убави заби после,а од друга ми се гади коа ке помислам со тоа ластиците како е,па железа во уста,па цело време со попари додека не ти се смири болката од затегањето па па па више аман! Why God,why... :doh:

13. hellowooorld

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    298
    Допаѓања:
    107
    Денес ги извадиввв. Ко бисерчиња ми се, само си се смеам. Една причина плус за смеење. :D

14. CocoLady

CocoLady Истакнат член

Се зачлени на:
    13 декември 2012
    Пораки:
    264
    Допаѓања:
    159
    Најубавото чуство и јас иста бев :lol:

15. Kiki-ca

Kiki-ca Активен член

Се зачлени на:
    27 јули 2013
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    2
    Вака...Значи јас носам фиксна протеза горе, треба да ставам и доле за некој ден...Дали може на ми се повлече вилицата ако ставам и доле?..Ве молам кажете искуства :)

16. hellowooorld

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    298
    Допаѓања:
    107

Сега си имаме најубави забчиња. :lol:

На CocoLady му/ѝ се допаѓа ова.
  17. CocoLady

CocoLady Истакнат член

Се зачлени на:
    13 декември 2012
    Пораки:
    264
    Допаѓања:
    159
    Така си е :lol:

На hellowooorld му/ѝ се допаѓа ова.
  18. eliesaab

eliesaab Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2013
    Пораки:
    4.628
    Допаѓања:
    15.037
    Па ако и на долната вилица ти се криви забите треба да си ставиш ... штознам :^)
    јас уште малку и на долната ќе си ставам фиксна
    :)

19. Ivi.milo.mi.e

Ivi.milo.mi.e Истакнат член

Се зачлени на:
    8 мај 2012
    Пораки:
    107
    Допаѓања:
    39
    иако долните ми се скроз прави, носам и долна протеза ради повлечувањето на вилицата..засега немам приметено некоја голема разлика дека вилиците ми се повлекоа :?: , но за исправувањето мислам дека од авион би се видело колку ми се исправени :D

20. abcde

abcde Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2013
    Пораки:
    81
    Допаѓања:
    13
    а кога се носи протеза на горната вилица, мора ли да се носи и на долната вилица. Мене ми кажаа дека морало за на крај да не ти се искриват горните заби пак.Знае ли некој?????