1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Фиксни протези

Дискусија во 'Лице' започната од summer.girl, 15 октомври 2010.

1. jovanovska94

jovanovska94 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2013
    Пораки:
    1.109
    Допаѓања:
    3.804
    Сум носела мобилна протеза од 6 години (во I одделение ја зедов првата), сменив неколку и носев се до II година средно... Секако ја носев само за спиење, многу шушкав кога зборував... Станува збор за мнооогу долг временски период ама презадоволна сум од резултатите, сум имала многу криви заби, секој терал своја политика, ама сега добивам комплименти за забите... :D

2. MacaLove

MacaLove Популарен член

Се зачлени на:
    5 јануари 2011
    Пораки:
    2.399
    Допаѓања:
    6.337
    Дали ако извадам еден заб, 6ка пример, исправувањето ќе оди побрзо?

3. Anouk

Anouk Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јули 2011
    Пораки:
    806
    Допаѓања:
    1.380
    МацаЛав јас носев протеза, ама одамна. Значи мене бидејќи многу ми беа искривени забите и мораше да ми се извадат 2 здрави заба.
    Имам другар стоматолог и ми кажуваше дека сега веќе е многу поразвиена медицината во врска со тоа и дека не практикуваат вадење заби.

Тебе докторот ли ти препорача вадење ?

На MacaLove му/ѝ се допаѓа ова.
  4. LadyNitro

LadyNitro Активен член

Се зачлени на:
    20 септември 2013
    Пораки:
    163
    Допаѓања:
    31
    Доколку имаш мала вилица, вадењето ќе биде неизбежно, но сепак, треба да се советуваш со ортодонт ;)

5. Chimera

Chimera Популарен член

Се зачлени на:
    6 февруари 2013
    Пораки:
    1.044
    Допаѓања:
    1.971
    Ова ти го гарантирам, и не станува збор за тесна вилица туку за ,,широка'' бидејки , се вади заб, и тогаш доага ред на стеснување на вилицата, правејки простор за исправување доколку го нема, и враќање на забите поназад доколку се нададени кон понапред.
    Ваков случај беше со брат ми, за година и пол со фиксна, со вадење на 5ка, сега изгледа како никогаш порано.

6. LadyNitro

LadyNitro Активен член

Се зачлени на:
    20 септември 2013
    Пораки:
    163
    Допаѓања:
    31
    Не се секирај, сум видела 40-годишни жени што си носат протези :lol: Доколку стварно ти е срам, можеш да си ставиш силиконски, безбојни се и не се забележуваат многу, но сепак поскапички се :?: Изброт е твој :)

7. MacaLove

MacaLove Популарен член

Се зачлени на:
    5 јануари 2011
    Пораки:
    2.399
    Допаѓања:
    6.337
    Немам отидено, зошто собирам пари. :D
    Мене ми се многу искривени, периодов горните уште толку ми се искривија, и се бедирам многу.
    Работата е што сакам онакви невидливи, коска боја или позади заби, ама знам дека многу време треба.
    Би извадила 2 ако треба, ако ми остане простор секогаш ќе можам импланти да ставам.

8. Anouk

Anouk Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јули 2011
    Пораки:
    806
    Допаѓања:
    1.380
    На доктор ќе ти кажат дали има потреба од вадење заби или не. :)
    Инаку јас носев метална. Тие невидливите се порцелански, а за таква позади заби не знам. Се’ зависи од искривеноста на забите, на доктор најубаво ќе ти кажат. :)

9. Marinelce92

Marinelce92 Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2012
    Пораки:
    141
    Допаѓања:
    16
    Колку чинат горна и долна протеза во државна во Скопје.. јас имам носено пред две години, 600 evra ми фатија

10. thinkerbell

thinkerbell Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    2.216
    Допаѓања:
    12.611
    Позади заби, односно лингвална, се става на долната вилица само, а и за неа треба да има индикации. Реално, помалку ефикасна е од обичните.
    Направи рентген, оди кај ортодонт, ќе ти каже дали има потреба од вадење. Доколку треба да ставиш фиксна, биди истрајна многу. Процесот е долг, треба да ја носиш неколку години, а потоа треба да носиш мобилна, односно ретинер уште толку, за да не ти се вратат забите во првобитната положба.
    Тебе забите ќе ти се исправат уште првите неколку месеци (ако се си тече нормално), ама како што кажав, мора долго да се носи за да не се вратат.
    Ќе имаш болки, ќе ти смета се првите недели, дури и малку при говор ќе смета, ама се е навика, така и ова.
    Вреди за убава насмевка :)

На MacaLove и Anouk им се допаѓа ова.
  11. LadyNitro

LadyNitro Активен член

Се зачлени на:
    20 септември 2013
    Пораки:
    163
    Допаѓања:
    31
    Се извинувам, направив грешка, наместо порцелански, сум пишала силиконски, ахх ЛејдиНитро кај ти е главата |(

12. AudreyHepburn

AudreyHepburn Истакнат член

Се зачлени на:
    29 мај 2011
    Пораки:
    130
    Допаѓања:
    15
    дечки, препорачајте ми добар стоматолог во Скопје, зошто носев фиксна протеза, ама после неа ортодонтот не ми даде ни мобилна ни задна парцијална мобилна ко што ставаат некои после фиксната, и забите ми се повратија назад. сакам да си ставам мобилна, или таква одзади само на еден заб, но не знам добар стоматолог

13. LadyNitro

LadyNitro Активен член

Се зачлени на:
    20 септември 2013
    Пораки:
    163
    Допаѓања:
    31
    Можеш да ја посетиш д-р Валентина, соработува со фондот и бесплатно ти изработуваат 3 мобилни, пошто нели треба да се менуваат. Ординацијата е во Аеродром, на Трета Македонска Бригада, спроти Тинекс. Многу е добра во својата струка, иако е малку напорна дека многу збори ахаха. Пиши ми ЛП ако сакаш бројче да ти дадам :)

14. Rubiii

Rubiii Популарен член

Се зачлени на:
    17 февруари 2011
    Пораки:
    2.711
    Допаѓања:
    5.491
    Добар ортодонт во Скопје кој прави Damon протезии??

15. Lina24

Lina24 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2010
    Пораки:
    2.230
    Допаѓања:
    438
    прашање едно, можно ли е да ми стават само едно како да кажам коцкичка фиксна на тројката, дека ми е изротирана а др заби ми се прави, па да се прикаче само на неа или тоа не е изводливо па ќе треба да носам на сите заби? ако некој знае малку постручно нека ми каже? исто и на долната велица сите ми се прави само тројките ми се изротирани? некој совет, мислење, знаење?

На AudreyHepburn му/ѝ се допаѓа ова.
  16. kala21

kala21 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2013
    Пораки:
    1.896
    Допаѓања:
    15.406
    25 000 денари,контролите 500 ден ако не треба да се менува ништо.

17. Calla

Calla Популарен член

Се зачлени на:
    23 август 2011
    Пораки:
    523
    Допаѓања:
    1.522
    јас знам само дека една брикета е неизводливо да ти стават, затоа што таа треба да се поврзе со други со жица за да има ефект... е сеа можеби може и со мобилна ако е малку искривувањето, но најубаво е да те провери стоматолог и да ти предложи...

На Lina24 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. AudreyHepburn

AudreyHepburn Истакнат член

Се зачлени на:
    29 мај 2011
    Пораки:
    130
    Допаѓања:
    15

и мене ме интересира истото:)

19. Lady-in-white

Lady-in-white Истакнат член

Се зачлени на:
    16 април 2012
    Пораки:
    352
    Допаѓања:
    53
    Од 7 години па се до сега имам променето 3 протези мобилни. На 7 години ми направија протеза за предните заби горе и ми се исправија и ми се немаат разместено а ептен ми беа криви, едниот ми идеше настрана а другиот нанапред :tmi: По некое време 3 години мислам дека, ми направија нова протеза за двојките и тројките горе со штрафови кои требаше да ги вртам за да се направи место. И после 2 години ми направија нова која ја носам и ден денеска и сум многу задоволна. Ке треба да ја носам уште малку време. Точно е дека мобилните протези треба да се носат подолго време ама мене многу ми помогнаа. :)

20. LadyNitro

LadyNitro Активен член

Се зачлени на:
    20 септември 2013
    Пораки:
    163
    Допаѓања:
    31
    Не сум сигурна, но мислам дека немора да се стави фиксна на сите заби, туку може да се стават брикети на тројката, четворката, петеката и така навнатре. Но сепак, треба да се консултираш со ортодонт :)