Фиксни протези

Дискусија во 'Лице' започната од summer.girl, 15 октомври 2010.

1. kala21

kala21 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2013
    Пораки:
    1.896
    Допаѓања:
    15.406
    Јас го употребував гелов кога правев операција за побрзо зараснување на раната,ке пробам пак сега па ќе ви пишам.

2. Lina24

Lina24 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2010
    Пораки:
    2.230
    Допаѓања:
    438
    ставив и јас фиксни протези,на горната протеза си ставам восок и немам мака со ранички, доле цела уста ми се направи и на обравчињата и плус напред на устата, ставам од гелот гингивал и плус од реплек фарм оралсепт за гаргара, ептен помага мислам дека дури овој растворот е поубав околу 60 денари е. ми поминаа раните за 2 дена, ама пак ми се прават, не ме болат толку забите отколу раните, од нив немозам ни да јдам ни да зборувам, одма ми се дупат обравчињата и тоа само на левата страна...

3. Marinelce92

Marinelce92 Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2012
    Пораки:
    141
    Допаѓања:
    16
    колку чинат порцеланските протези дали знаете? и дали е можно од цигари кафе и сл. да станат прљави?

4. Lina24

Lina24 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2010
    Пораки:
    2.230
    Допаѓања:
    438
    зависи каде ќе ги ставаш обично горе и доле се 800 евра, незнам дали може да пожолтат,но сигурно нема да бидат иста боја како првиот месец. моја другарка носеше и и пожолтеа, јас имам ластички бели и ми пожолтуваат ако не ги измијам одма исто и силиконски прозирни ластички пожолтуваат се забележува нијанса..

5. odbojkarka

odbojkarka Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2011
    Пораки:
    264
    Допаѓања:
    82
    здраво :). прашањето не е поврзано со протеза ама ме интересира дали мозе да се извадат горните тројки бидејки ми се криви само тие и да се вградат нови бидејки воопшто не сакам да носам протеза , а моите ме тераат. Дали постои ваква опција? :)

6. Lina24

Lina24 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2010
    Пораки:
    2.230
    Допаѓања:
    438
    забен имплант можеш да ставиш, ова не е стручно мислење.. знам дека еден забен имплант чини 300 евра

7. Blanco

Blanco Нов член

Се зачлени на:
    11 ноември 2013
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    интересира ме дали има некој/некоја од кочани која носела фиксни протези и да ми предложи кај која докторка/доктор да прашам оти има пуно доктори а сакам да идам кај најдобрио!

па ако има некој искуство слободно нека ми каже оти уште се мислам дека да отидам, сакам да ставам фиксна протеза на горните заби

8. Cvetetto

Cvetetto Популарен член

Се зачлени на:
    8 септември 2011
    Пораки:
    2.834
    Допаѓања:
    1.891
    Мразам протези ама ги носам то е кога забите ми се одалечени со километри :o

9. Femina777

Femina777 Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2013
    Пораки:
    536
    Допаѓања:
    236
    другарка ми носи и послатка ми е со нив :)

10. Golden

Golden Популарен член

Се зачлени на:
    4 март 2013
    Пораки:
    1.077
    Допаѓања:
    1.407
    Искрено јас сакам да носам фиксна ептен :D
    Следната недела одам на стоматолок па ќе видам шро ќе ми кажат :lol:

11. Golden

Golden Популарен член

Се зачлени на:
    4 март 2013
    Пораки:
    1.077
    Допаѓања:
    1.407
    Искрено јас сакам да носам фиксна ептен :D
    Следната недела одам на стоматолок па ќе видам што ќе ми кажат :lol:

12. Roxana

Roxana Истакнат член

Се зачлени на:
    23 септември 2013
    Пораки:
    166
    Допаѓања:
    71
    Носам фиксна протеза, горна :)
    На почетокот не можев да се навикнавм, устата партали ми беше, се гребев цело време.
    Ноо, еве сега немам гајле, дури научив да си се свиѓам и со протеза :)

13. clock.pot

clock.pot Истакнат член

Се зачлени на:
    8 септември 2013
    Пораки:
    184
    Допаѓања:
    335
    Кој вели дека протезите не изгледаат убаво???

На eliesaab и ludickoo им се допаѓа ова.
  14. Srckata28

Srckata28 Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2013
    Пораки:
    4.859
    Допаѓања:
    23.735
    Сакам многу,прекрасно изгледаат,интересни се,како моден додаток се :D

15. kitkat91

kitkat91 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јуни 2012
    Пораки:
    49
    Допаѓања:
    5
    извинете најпрвин за писуванје но немам мк подрска .... и јас да се пофалам носам горна фиксна протеза еве веке 2 недели .. на поцетокот не јадев нисто но сега се навикнав.. мене проблем ми се тројките, едната е малку искривена а другата замислете до пред 2 недели си го носев млецното забце и назад тројката.. па го извадов и сега протеза.. не сум во македонија моментално, па следен пат кога ке се вртам ке ставам и долу, не дека ми се криви ама докторката ми реце подобро е така.. имам 22 години и колку ке ги носам усте не се знае.. реце докторката дека е индивидуално и кај секој разлицно се двизат забите.. по една недела сто бев веке ми реце дека поцнале да се двизат имаат добар напредок па ке видиме.. подрска до сите со носат и со треба да носат.. поздрав

и ме интересира дали знае некој да ми ја објасни разликата мегу обицна фискна метална зелезна протеза и таа damon протеза??? јас налетав на една со ми реце за оваа damon ама докторкава ми изгледасе само да ми земе 1000 евра, некако на прв поглед не ми бесе многу привлецна со понудата.. и кога појдов кај оваа кај со ја ставив фиксната ја прасав со е разликата и таа ми реце нисто специјално само цената.. ефикасноста е иста.. е сега дали тоцно ми каза или само онака незнам... па ако знаете несто ве замолувам да ми објаснете.. фала :)

16. hamstika

hamstika Истакнат член

Се зачлени на:
    28 мај 2012
    Пораки:
    108
    Допаѓања:
    9
    Носам фиксна протеза 3 месеци. Ме интересира откако ќе ти се исправат забите уште колку време треба да се носе протезата?

17. Anne15

Anne15 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 февруари 2012
    Пораки:
    762
    Допаѓања:
    245
    Хмм тоа кај секого е различно.На пример на мене ми рекоа да почекам 6 месеци да ми се исправат забите,а потоа вајда ќе ги поносам уште малку за да се подредуваат како што треба.
    Не би требало многу да ги носиш,зависи до забите и резултатот.

18. iHeartVintage

iHeartVintage Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2012
    Пораки:
    81
    Допаѓања:
    149
    Имам носено фиксна протеза 6 месеци кога имав 15 години , а потоа жица од задната страна на забите, retainer исто околу 6 месеци.

Докторката ми рече дека со жицата нема да имам потреба од мобилна протеза, дека е доволна за да ги задржи забите исправени.
    Откако ми ја тргнаа жицата, забите почнаа да ми се враќаат во првобитната состојба и денес е исто како да немам носено протези.

Која е причината? Периодот бил премногу краток, или поради возраста?
    Би сакала повторно да ставам сега на 19, но дали би било успешно? Сеуште немам умници.
    Mолам некоја феминка да сподели вакво искуство или совет :)

На Dea8 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. BornToBeWild

BornToBeWild Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јуни 2011
    Пораки:
    21
    Допаѓања:
    15
    IHeartVintage сметам дека и периодот бил премногу краток нели 6 месеци,но и по препорачливо е да се става фиксна после 16та година.Можеш да ставиш сега протеза и сметам дека по успешно би било ама треба најмалку 1 година да се носи.Еве јас уште немам 16,а ја носам протезата 15 месеци и не планирам во скоро време да ја извадам (страв ми е да не ми се вратат во првобитна состојба) :)

20. CocoLady

CocoLady Истакнат член

Се зачлени на:
    13 декември 2012
    Пораки:
    264
    Допаѓања:
    159
    Нема везе тоа дека после 16 година подобро ... Ама дека е малку 6 месеци точно е :) Инаку тоа настрана нема врска јас имам сеа 15 а ја носев цела 14та година кога ги извадив забарката ми рече обавезно после вадење на протезата да се носи мобилна без разлика што и да е зашто БЕЗ МОБИЛНА ЌЕ ТИ СЕ ВРАТАТ ЗАБИТЕ ОДМА.. ми рече да ја носам мобилната цела година , дневно 5 саати и кога спијам , го правам тоа и еве ден денес забите ми се како што треба да се и ни еден ( да не се урочам) ми се нема вратено :) Така да прај што ќе праиш ама без носење мобилна се враќаат без разлика на што друго :hai: