Фиксни протези

Дискусија во 'Лице' започната од summer.girl, 15 октомври 2010.

1. Jenniffer

Jenniffer Популарен член

Се зачлени на:
    27 март 2013
    Пораки:
    2.375
    Допаѓања:
    7.417
    Мојата е 250 евра.

2. buterfly.fly.away

buterfly.fly.away Истакнат член

Се зачлени на:
    8 март 2012
    Пораки:
    152
    Допаѓања:
    20
    Мојата е 300 евра ама од таа белата што не се гледа многу .

Сте имале ли некакво искуство со белата протеза , мислите ли дека е послаба од таа „ железната “ ? Јас ставив бела само горе пред недела дена и се повеќе и повеќе си се навикнувам , само што се што јадам го кршам не го гризам залакот со заби , така ме боли .

3. Dea8

Dea8 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јануари 2014
    Пораки:
    78
    Допаѓања:
    78
    Мене многу често ми се одлепуваа брикети, но не ме болеше, дури еднаш не осетив во јадење ми се одлепил еден и сум го голтнала :worried: но можеби тоа бидејки беше веќе во поодмината фаза кога веке не се толку движат забите, си имаат заземено позиција :)
    А за вадење ме болеше малце само ама така секундарно додека ги одлепуваат еден по еден, ама ништо страшно ;)

На majaskkkk1 и eliesaab им се допаѓа ова.
  4. vanilla.95

vanilla.95 Активен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2014
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    4
    Долго време одолговлекував за фикснава, ми беше некако страв како ке биде .. Но кога ја ставив, кога видов дека воопшто за ништо не ми смета се каам што не ја ставив порано, до сегаа веќе ке имав заби какви што посакувам :worried:

5. Umbrella22

Umbrella22 Форумски идол

Се зачлени на:
    6 август 2012
    Пораки:
    3.951
    Допаѓања:
    33.921
    Invisalign систем - невидлив начин на ортодонтска терапија и алтернатива за класичните фиксни протези :)
    Ваши мслња за ваков вид на протеза? Дали кај нас се изработуваат и кја им е цената отприлика :?:

Јас мислам дека ова е одлично решение за сите оние кои се срамат да носат обична фиксна протеза.

6. 060189771

060189771 Нов член

Се зачлени на:
    27 јануари 2014
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    0
    Дали мислиш на порцеланските протези, оние што не се забележуваат? Ако мислиш на тие, цената за една вилица (горна или долна) е 600 евра.
    Иначе и јас носам протеза, само горе. Моите не беа толку финансиски моќни за да ми стават порцеланска, па се задоволив и со обична. :$

7. Shpagetta

Shpagetta Популарен член

Се зачлени на:
    6 ноември 2011
    Пораки:
    730
    Допаѓања:
    2.392
    Ај едно прашање...
    носам мобилни протези веќе 2 ипол години ама не сум задоволна од резултатите. Дали можам да ставам фиксни сега на горната вилица?

8. eliesaab

eliesaab Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2013
    Пораки:
    4.635
    Допаѓања:
    15.078
    Може зошто да не :)

Е сега зависи од искривеноста на забите.Зашто мобилните се носат за некои минимални искривувања, барем по мене си знам, и немаат којзнае каков ефект.Фиксната помага многу и веќе првиот месец има резултати.Може првата недела ќе ти биде тешко ама ќе се навикнеш ;)

На Shpagetta му/ѝ се допаѓа ова.
  9. RedHeart

RedHeart Истакнат член

Се зачлени на:
    8 септември 2011
    Пораки:
    283
    Допаѓања:
    47
    Јас носев мобилна протеза 3 години а фиксните ми се многу слатки

10. kala21

kala21 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2013
    Пораки:
    1.896
    Допаѓања:
    15.406
    Слушнав мн се расипувале забите од фиксни :?:
    Јас носам две веќе 4 месеци,инаку имам многу заби со пломби
    пред да ги ставам правев Ртг и све и ми кажаа дека нема никаков проблем ама сега страв ми е повеќе да не ми се расипат :?:
    На последната контрола ми кажа докторката дека треба да ги мијам со паста која содржи повеќе флуор и ја земав на Curasept 350 ден на неа пишува дека е за протези,употребувам и четка исто за протези Curaprox,(забен конец и денталните четкички кога имам време)
    И прашањето ми беше дали вие употребувате некои special производи :)

Прикачени фајлови:

11. eliesaab

eliesaab Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2013
    Пораки:
    4.635
    Допаѓања:
    15.078
    Јас горната протеза ја носам точно 6 месеци, а долната помалку 4-5 месеци.
    Имам и јас многу заби коишто ми се пломбирани обично тоа се 6ките и 7ците и на двете страни.Само кај мене навечер многу ги крцам забите :$ и длабоко загризувам па затоа ми паѓа пломбата често :wasntme: Е сега заболекарката рече кога ќе ми се исправат забите, немало толку често пломбата да ми паѓа :?: Инаку јас со обична паста си ја мијам устата, нема ми кажено ништо ниту пак препорачено некоја посебна паста наменета за фиксните :?: Само употребувам специјална четка, што мислам дека скоро сите ја имаат што носат протези :lol:

12. kala21

kala21 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2013
    Пораки:
    1.896
    Допаѓања:
    15.406
    Прашај ја за пастата мене ми рече и течност исто како пастава ама немав пари 350 е пастата,450 растворот многу ми беше,и ако веќе земаш се употребувале 1 месец па 2-3 месеци пауза и повторно 1 месец и се така,инаку задолжително миење по секое јадење :)

На eliesaab му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Shpagetta

Shpagetta Популарен член

Се зачлени на:
    6 ноември 2011
    Пораки:
    730
    Допаѓања:
    2.392
    Ај малку помош ако може..
    Бев пред некој ден на заболекар за да прашам како одат работите за ставање фиксна протеза на горната вилица. И докторката ми рече дека пред да ставам протеза, ќе морало да извадам здрав заб, за да имало место за другите заби. Е сега мене чудно ми е тоа што ќе морам да иставам здрав заб а немам ни надзабник ни ништо и ми е страв да не дојде до некое искривување на вилицата, ме разбирате се надевам...
    Знае некој нешто за ова? :)

14. cheetah.girl

cheetah.girl Популарен член

Се зачлени на:
    31 октомври 2012
    Пораки:
    1.620
    Допаѓања:
    1.416

Нема да ти се искриви вилицата уживај. Сигурно кај што си била знаат што треба и како треба. Ако немаш доволно место во вилицата нормално е да извадиш некој заб за да ти се наредат право. И јас кога требаше да ставам протези немав доволно место па ги извадив сите четири здрави 4ки...ама вредеше :) Не се плаши, потоа ќе имаш насмевка со која ќе се гордееш ;)

На Shpagetta му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Maria.Vampire

Maria.Vampire Нов член

Се зачлени на:
    9 јануари 2014
    Пораки:
    387
    Допаѓања:
    437
    Јас сакам да носам протеза заради мода,многу убаво ми изгледа.Ама сепак моите немаат материјални средства за да ми овозможат,па заатоа мобилна носам.Ама фиксните ми се многу посимпатични :D

16. Jenniffer

Jenniffer Популарен член

Се зачлени на:
    27 март 2013
    Пораки:
    2.375
    Допаѓања:
    7.417
    Сакаш да се смениме? Јас не сакам да носам. :rofl:

17. laurast

laurast Нов член

Се зачлени на:
    11 декември 2013
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    1
    Криви ми се забите на горната вилица размислувам за фиксна протеза ме интерсира колку чини ?

18. Jenniffer

Jenniffer Популарен член

Се зачлени на:
    27 март 2013
    Пораки:
    2.375
    Допаѓања:
    7.417
    Мојата е 15 илјади, секаде е различно. Прашај си во твојот град некаде.. :)

19. fashiongirlxoxo

fashiongirlxoxo Активен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2014
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    6
    Еве вака носев фиксна протеза пред 2 години но не сум задоволна од резултатот на моите заби сеуште ми се напред... Сакам да прашам дали некој носи внатрешна протеза и дали има исти резултат како обичната и колку е цената ?

20. PinkpankaceM

PinkpankaceM Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2012
    Пораки:
    64
    Допаѓања:
    10
    овие металниве протези дали се разликуваат некои повеќе како да сјаат? кажете ми како што треба деновиве да одам и дали во охрид некој кај шуменкоска има ставено??