здраво, сакам да ставам фиксна протеза меѓутоа многу долго време се убедувам. Прво ми е страв заради болката , а второ ми е срам дека имам 20 години и не познавам никој што носи протеза на таа воздраст за да ми ја крени самодовербата... Значи умниците ми се излезени и криви ми се горе само двојките од кое едната поќе од другата. а долу многу малце ми се криви... Што мислите колку време ќе треба да носам, и дали е мобилна протеза задолжително да се носи после тоа?
САМО ЗАРАДИ СПОРЕДБА ЈАС СТАВИВ ФИКСНА НА 26 ГОДИНИ САКАВ И ПРЕТХОДНО АМА НЕМАВ ПАРИ ПОТОЧНО ДО ТОГАШ УЧЕВ СЕ ШКОЛУВАВ СО СВОИ ПАРИ ЗБОРАМ ФАКУЛТЕТ МАГИСТЕРСКИ И ТАКА...А МОИТЕ НЕМАА ДА МИ ДАДАТ ПА ЧЕКАВ ДА НАЈДАМ СООСДВЕТНО ПЛАТЕНА РАБОТА И ТОГАШ СТАВИВ ФИКСНА СО СВОИ ПАРИ ....МЕ ФАТИ 800 ЕВРА ЗА ГОРЕ И ДОЛЕ СО ТОА ШТО НЕ МИ БЕШЕ ВООПШТО СРАМ ИАКО СУМ САМА И НЕМАМ ДЕЧКО НЕ СМЕТАМ ДЕКА ОД ФИКСНАТА МИ Е ТОА....ЈАС ЈА НОСАМ ВЕЌЕ ГОДИНА И ПОЛ А ЌЕ ТРЕБА УШТЕ 6 МЕСЕЦИ (ТОА Е ИНДИВИДУАЛНО И ЗАВИСИ ОД СЛУЧАЈОТ) БОЛКА ИМАВ ПРВИТЕ 6 ДЕНА (НЕДЕЛА ДЕНА) НЕ Е НЕКОЈА СТРАШНА БОЛКА ПОВЕЌЕ Е НАВИКНУВАЊЕ НА ФИКСНАТА (СТРАНО ТЕЛО ВО УСТА) ИНАКУ СЕГА ВООПШТО НЕ МИ СМЕТА ЈАДАМ И КИКИРИКИ И ЧИПС ЏВАКАМ МАСТИКИ АБЕ ШТО СИ САКАМ БЕЗ БОЛКА И БЕЗ ПРОБЛЕМИ...БРИКЕТА ДО СЕГА МИ СЕ НЕМА ОТКАЧЕНО А ГНЕТАМ СЕ ДУРИ И СЕ ПОПРАВИВ ОТКАКО ЈА СТАВИВ А ВЕЌЕ УСКОРО ЌЕ ТРЕБА ДА ЈА ВАДАМ МАДА МОЖАМ И ЦЕЛ ЖИВОТ ДА ЈА НОСАМ ГАЈЛЕ МИ Е НЕ МИ СМЕТА.... ИНАКУ МОБИЛНА ПОСЛЕ ТОА НЕ МОРА ДА СЕ НОСИ ИМА РЕТЕЈНЕРИ КОИ НЕ СЕ ГЛЕДААТ СЕ СТАВААТ ОД ВНАТРЕШНА СТРАНА НА ЗАБИТЕ И МОРА ДА СЕ НОСАТ ЗАРАДИ ФИКСАЦИЈА - РЕТЕНЦИЈА ЗНАЧИ ДА НЕ СЕ ВРАТАТ ЗАБИТЕ ПОВТОРНО ВО ПРВОБИТНА ПОЛОЖБА ПОШТО ИМААТ ТЕНДЕНЦИЈА КОН ТОА ПОГОТОВО АКО НЕ СЕ НОСИ ДОВОЛНО ДОЛГО ФИКСНАТА ИЛИ МОЖЕ ДА СЕ ДОГОВОРИТЕ МЕСТО РЕТЕЈНЕРИ ПОДОЛГО ДА ЈА НОСИШ НЕКАДЕ 6 МЕСЕЦИ ПЛУС (КАКО ВО МОЈОТ СЛУЛАЈ)
За болката ќе ти кажам јас, ќе те болат првите 2-3 дена (нема навечер да можеш да спиеш , извини нескаав да те исплашам ) и после ќе ти се смири. А тоа што имаш 20 години ич нека не ти биде срам, братучетками стави на 23 затоа уживај си. Иначе за носењето, мене кога ми ги ставаа ми рекоа дека ќе треба да ги носам најмалце 1 година иако не ми се многу искривени забите и после мобилната протеза ќе треба да ја носиш редовно, а посебно за спиење за да не ти се вратат пак, па после џабе носењето..Ајт со среќа И ако нешто не ти е јасно пиши ми ЛП ќе ти кажам
А на тие ретејнерите колку му е цената? И дали и тоа спаѓа во цената кога ќе ја платиш протезата или за нив си доплаќаш? Сега сум скоро убедена да ставам, ќе направам снимка па што ќе биде нека биде Фала многу на одговорите ми значеа многу
РЕТЕЈНЕРИТЕ ТИ СЕ ПО 50 ЕВРА ОД ВИЛИЦА БАРЕМ МЕНЕ ТАКА МИ КАЖА ЗАБАРКАТА МАДА ЈА НЕ ГИ СТАВИВ ПОШТО ЌЕ ЈА НОСАМ ФИКСНАТА ПЛУС ОД ТОА ШТО ТРЕБА ЕДНО 6 МЕСЕЦИ ЗА ДА НЕ СТАВАМ РЕТЕЈНЕРИ И ОНАКА ФИКСНАТА НЕ МИ СМЕТА
За фиксните, најмалку една година ли треба да се носаат ...? јас горната ја носам точно година и неколку дена, а долната дури за 3 месеци ќе биде таман една година како ја носам.Мене заболекарката сака да ми ги вади некаде кај декември,ама мене ми е страв зашто се уште не ми се забите исправени и е потребно повеќе време најкасно до другото лето.... е сега незнам што да правам,па нели не може порано да се извадат... ...
Абе јас носев мобилна 1 година и се подобри малку ми се исправија малку забите, и од нова година веќе не ја носам зошто ќе се удавев една ноќ со мобилната и ја зафрлив + не беа погодени како што треба и сега гледам забите оп пак си се вратија како на почеток, не ми се ептен многу криви како на некој ама се познава сепак.Сите заби ми се сменети а имам проблем со забите од горната и долната вилица.Од кучешките заби уств. од тројка до тројка ми се криви и долу и горе.Двојката во горната вилица ми е малку поназат.Кога ми растеа тројките почнаа да ми растат од горе а тројките кој ми беа млечни не се ни клатеа па морав со сила да ги вадам и двата кучешки заби Е сега размислуваме за фиксни протези ама немаме доволно финансии, мене забите веќе ми се пораснати особено кецовите на горната вилица како плочки ми се огромни и што мислите да ставам или не? Исто планирам за внатрешни да ставам ем се поситни и не се гледаат а сум слишнала и подобар ефект имало
Епа луѓе еве ги моите грди заби.Како и то се гледа долу и не се толку лоши ама горе шта да ти причам кад све знаш.е може ли овие да се исправат?Сите заби ми се здрави и бели штета што се криви и да ви кажам многу сакам да ставам фиксна бидејќи знам дека ќе вреди
A може јас да ве прашам нешто? Од Јули претходната година носам мобилни протези еве веќе скоро една година но нема никаков ефект,па мора фиксни.Мене ми се искривени само кецовите на горната вилица а јас носам и горе и доле мобилна (а зошто доле незнам) . Е сега прашањето ми е дали можам само на горната да ставам фиксна а доле да продолжам со мобилна и колку би ме чинела фиксната?
^ Порано беа една 300 евра, а ако ставаш двете одеднаш 500 евра сѐ вкупно. Но сега може да е сменето.
Да 300 евра е една, ама јас две ставив а сепак платив 600 евра.Инаку слушнав од една заболекарка дека сега биле по 1000 евра, а колку е точно незнам.
Мене утре ми ставаат фиксни протези,гледав на јутуб видеа како се ставале ништо не е страшно само имам едно прашање.Што треба да јадам кога ке имам протези?
Се ќе можеш да јадеш На почеток дури се навикнеш ќе припазуваш да не гризеш со забите или да јадеш нешто тврдо, а после ќе си се навикнеш и ќе си видиш што ќе можеш а што не Јас се јадев..
^^ Ништо тврдо, лепливо и врело. Мене денес ми ставиjа на горната вилица, на почетокот не боли, ама еве сега ептен ме боли, ми иде да ги извадам.
Те молам кажи која ординација/доктор е тоа, зашто не е фер да прават бизнис од наши маки. Апел до останатите да кажат збор-два за ординацијата
Јас имам 25 и еве си носам фиксна, нема од што да се срамиш И мене ми се криви само двојките и носам протеза само на предните 6 заби, и еве за 3 месеци речиси ми се исправени. А за болката се трпи без гајле, боли само првите неколку дена после секоја контрола Ако имаш можност да си ставиш воопшто да не се двоумиш, вреди
и јас носам фиксна еве веке 1 година и да ви кажам ни кога ми ја ставија првпат не ме болеше ни сега кога одам на контроли не ме боли..не знам до што е работата а сепак забите ми се повлекуваат назад...
јас ги извадив пред еден месец и многу сум задоволна од сегашниот изглед на моите заби иначе после фиксните јас носам мобилни за да не се вратат забите напред зашто можно е ...
Иста бев и јас првите 5-6 дена се покајав што ги ставив двете сакав да искорнам,немаше шанси да јадам само млеко и кафе пиев и тоа со цевка сега заборавам дека ги носам