Фиксни протези

Дискусија во 'Лице' започната од summer.girl, 15 октомври 2010.

1. Love16

Love16 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јули 2014
    Пораки:
    123
    Допаѓања:
    54
    Jас носам протезата веке 4 месеци и немам сменето сеуште а за тоа дали ако ги менат ластиците незнам :/

2. beauty1000000

beauty1000000 Активен член

Се зачлени на:
    9 мај 2014
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    1
    јас ја носам 2 недели и утре треба да одам на контрола да ми ги менат

3. presiosa1

presiosa1 Активен член

Се зачлени на:
    15 март 2014
    Пораки:
    72
    Допаѓања:
    11
    јас носам фиксна и ми ги менат ластиците секој месец..кога одиш на контрола ти ги менат ластиците...а ти лове16 4месеци ти немат сменето ластици...одиш ли на контрола...

4. Lovy1

Lovy1 Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2013
    Пораки:
    1.122
    Допаѓања:
    827
    На еден месец ми ги менуваат.
    А протезата ти ја тргаат кога ќе ти се исправени забите, тоа е различно кај секој :)

5. eliesaab

eliesaab Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2013
    Пораки:
    4.884
    Допаѓања:
    16.080
    секој месец се оди на контрола и ти ги менат.и јас сум имала случај кога 3-4 месеци не ми биле сменети,ама носев за тоа време дополнителни ластици (закачени на забите на горната и долната вилица)

6. presiosa1

presiosa1 Активен член

Се зачлени на:
    15 март 2014
    Пораки:
    72
    Допаѓања:
    11
    јас мсилам дека секој месец е потребна контрола и треба да се оди....ама тоа 4 месеци е многууу

На beauty1000000 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. puzzle

puzzle Активен член

Се зачлени на:
    13 јули 2014
    Пораки:
    67
    Допаѓања:
    19
    Мене еднаш месечно ластиците ми ги менуваат, а еднаш во 2 месеци лакот. Инаку на стоматологија одам на контроли.
    Е сеа слушнав дека имало некои нови фиксни протези со фиоки биле и на тие мислам дека на три месеци се оди на контрола.
    Како што мене ми кажа забарката не е препорачливо повеке од еднаш месечно да се менуваат ластиците.

8. skinnylove

skinnylove Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    209
    Допаѓања:
    463
    Моите вчера ги извадиа. Пресреќна сум. Конечно го дочекав и овој ден. Непрекинато се гледам во огледало како ненормална :D
    Иначе, јас носев само горе протеза. И на долната вилица не ми се баш нај нај ама моите неможеа да ми обезбедат протези и на двете вилици од исто време. И потоа сосема заборавивме на долната и сега кога ми ги извадиа страв ми е да не ми се вратат забите поради долната вилица. Можно ли е? :worried:

На minika му/ѝ се допаѓа ова.
  9. minika

minika Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јуни 2014
    Пораки:
    327
    Допаѓања:
    105
    можно е да.. затоа јас носам сега мобилини за во случај да не се вратат како што биле бидејќи постои можнист да се вратат :?: :|

10. SV1911

SV1911 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2013
    Пораки:
    3.063
    Допаѓања:
    69.326
    Имате ли проблеми со воспалени непца како резултат на носење на фиксни? Jас користам четка со меки влакна, паста за чувствителни заби/непца, Listerine sensitive за плакнење секоj ден и пак ми крварат. На забар прашав неколку пати веќе и правам како што ме советуваат, ама никаква полза.

За недела дена ќе ми jа стават долната протеза, можам само да замислам тек таа колку ќе ме боли... :tmi:

11. Love16

Love16 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јули 2014
    Пораки:
    123
    Допаѓања:
    54
    Пробај ја пастата Lakalut aktiv мене ми помогна исто така и чај од жалфија за испирање 2-3 пати на ден мене ми помогна :)

На SV1911 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. vikiimacko

vikiimacko Истакнат член

Се зачлени на:
    20 септември 2013
    Пораки:
    102
    Допаѓања:
    44
    еден совет добронамерен - јас носам сеуште фиксни протези и тоа на двете вилици ѓи носам веќе скоро две години и ќе ги носам ми рекоа уште една цела година така да вкупно 3 години со две фиксни можете да замислите - после 6 месеци непцата ми беа лом ми претеше опасност од парадентопатија целите ми беа отечени и крвареа ужаш ме чешаа и ми одеше да ја откорнам протезата - од се ми помогна само пастата парадентакс без флуор и ништо друго - секако после секое јадење обавезно миење заби (ОБАВЕЗНО) и чај од жалфија плакнење устата навечер...јас вака се спасив и сега немам никаков проблем мада кога ќе ги извадам фиксните после 3 години кој знае што ќе најдам во устата....колку и да внимаваш 3 години е долг период се надевам нема ти толку долго да ги носиш

На SV1911 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. SV1911

SV1911 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2013
    Пораки:
    3.063
    Допаѓања:
    69.326
    Lacalut aktiv имам користено порано, сега користам Sensodyne with fluoride, 24/7 sensitive protection, по препорака на стоматолог. Ќе ја сменам деновиве, ќе ја пробам и таа на парадонтекс.

Имам специјална четка за протези, па после секое јадење неа ја користам и плус обичната четка, плус конец за заби на долната вилица, дека уште ми е без протеза, а имам таква навика, мразам кога храна ми се заглавува меѓу заби. Е сега, уште друг проблем како резултат на металот, непријатна миризба кога ќе чистам забите со конец. Порано вакво нешто ми се нема случено, ама како ми кажа стоматологот, нормално е и треба да користам Listerine.

Ќе правам и чај од жалфија, ма да се сомневам дека ќе ми се допадне вкусот. :D

Vikiimacko, мене ми кажаа 2 години ќе ги носам, а после и мобилна незнам колку време. Ама јас сум на почетокот уште, ќе видиме до тогаш што и како ќе биде, се надевам побрзо ќе се ослободам од нив.

Ви благодарам за одговорите девојки! :)

14. Platoniclover15

Platoniclover15 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 август 2014
    Пораки:
    201
    Допаѓања:
    58
    дечките имате ли искуство со невидливите протези, процеланските? која е цената, дали се кршливи и некој добар ортодонт да ми препорачате? фала ви мнооогу :)

15. snake-1095

snake-1095 Активен член

Се зачлени на:
    18 август 2014
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    3
    другарка ми носеше така да можам да ти кажам што знам.Цената е од 500-800 евра зависи каде ставаш,мнооогу се покрупни од железните и многу поголема мака ке видиш.Јас имам носено железна и си јадев најнормално како да немам ништо ама другарка ми ја мељаше храната па ја стави во уста.Сестра ми стави порцеланска а утрето ден бевме да ја извади и си стави железна.

16. Obu

Obu Истакнат член

Се зачлени на:
    30 мај 2011
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    3
    Ќе може ли да ми предложите некој ортодонт и да ми кажете колку чини обична фиксна протеза со и без контроли? Фала :)

17. Love16

Love16 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јули 2014
    Пораки:
    123
    Допаѓања:
    54
    Во кој град бараш ортодонт ?
    Инаку јас одам во приватна и протезата е 350евра + секој месец контрола 600ден :)

На Obu му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Kaley

Kaley Популарен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2013
    Пораки:
    1.318
    Допаѓања:
    3.045
    Незнам за во кој град бараш, но сестра ми исто носи фиксни протези, многу е задоволна, оди во приватна ординација, протезата чинеше 250 евра, контролите што се секој месец не ги наплаќаат, плус доколку има некој проблем со заб, исто и го поправаат без да наплатат.
    Ако сакаш да ти кажам подетално за каде станува збор слободно пиши ми ЛП :)

На Obu му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Obu

Obu Истакнат член

Се зачлени на:
    30 мај 2011
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    3
    За во Скопје ми треба :)

20. agiagi

agiagi Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2011
    Пораки:
    100
    Допаѓања:
    6
    Девојки, дали има некој искуство со Damon протези? И Ве молам доколку сте имале и сте задоволни, да ми кажете во која ординација и колку Ве чинело само за горна вилица. Ви благодарам