1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Фиксни протези

Дискусија во 'Лице' започната од summer.girl, 15 октомври 2010.

1. Love16

Love16 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јули 2014
    Пораки:
    123
    Допаѓања:
    54
    Jас носам протезата веке 4 месеци и немам сменето сеуште а за тоа дали ако ги менат ластиците незнам :/

2. beauty1000000

beauty1000000 Активен член

Се зачлени на:
    9 мај 2014
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    1
    јас ја носам 2 недели и утре треба да одам на контрола да ми ги менат

3. presiosa1

presiosa1 Активен член

Се зачлени на:
    15 март 2014
    Пораки:
    72
    Допаѓања:
    11
    јас носам фиксна и ми ги менат ластиците секој месец..кога одиш на контрола ти ги менат ластиците...а ти лове16 4месеци ти немат сменето ластици...одиш ли на контрола...

4. Lovy1

Lovy1 Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2013
    Пораки:
    1.118
    Допаѓања:
    826
    На еден месец ми ги менуваат.
    А протезата ти ја тргаат кога ќе ти се исправени забите, тоа е различно кај секој :)

5. eliesaab

eliesaab Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2013
    Пораки:
    4.771
    Допаѓања:
    15.512
    секој месец се оди на контрола и ти ги менат.и јас сум имала случај кога 3-4 месеци не ми биле сменети,ама носев за тоа време дополнителни ластици (закачени на забите на горната и долната вилица)

6. presiosa1

presiosa1 Активен член

Се зачлени на:
    15 март 2014
    Пораки:
    72
    Допаѓања:
    11
    јас мсилам дека секој месец е потребна контрола и треба да се оди....ама тоа 4 месеци е многууу

На beauty1000000 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. puzzle

puzzle Активен член

Се зачлени на:
    13 јули 2014
    Пораки:
    67
    Допаѓања:
    19
    Мене еднаш месечно ластиците ми ги менуваат, а еднаш во 2 месеци лакот. Инаку на стоматологија одам на контроли.
    Е сеа слушнав дека имало некои нови фиксни протези со фиоки биле и на тие мислам дека на три месеци се оди на контрола.
    Како што мене ми кажа забарката не е препорачливо повеке од еднаш месечно да се менуваат ластиците.

8. skinnylove

skinnylove Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    209
    Допаѓања:
    463
    Моите вчера ги извадиа. Пресреќна сум. Конечно го дочекав и овој ден. Непрекинато се гледам во огледало како ненормална :D
    Иначе, јас носев само горе протеза. И на долната вилица не ми се баш нај нај ама моите неможеа да ми обезбедат протези и на двете вилици од исто време. И потоа сосема заборавивме на долната и сега кога ми ги извадиа страв ми е да не ми се вратат забите поради долната вилица. Можно ли е? :worried:

На minika му/ѝ се допаѓа ова.
  9. minika

minika Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јуни 2014
    Пораки:
    327
    Допаѓања:
    104
    можно е да.. затоа јас носам сега мобилини за во случај да не се вратат како што биле бидејќи постои можнист да се вратат :?: :|

10. SV1911

SV1911 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2013
    Пораки:
    3.052
    Допаѓања:
    69.197
    Имате ли проблеми со воспалени непца како резултат на носење на фиксни? Jас користам четка со меки влакна, паста за чувствителни заби/непца, Listerine sensitive за плакнење секоj ден и пак ми крварат. На забар прашав неколку пати веќе и правам како што ме советуваат, ама никаква полза.

За недела дена ќе ми jа стават долната протеза, можам само да замислам тек таа колку ќе ме боли... :tmi:

11. Love16

Love16 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јули 2014
    Пораки:
    123
    Допаѓања:
    54
    Пробај ја пастата Lakalut aktiv мене ми помогна исто така и чај од жалфија за испирање 2-3 пати на ден мене ми помогна :)

На SV1911 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. vikiimacko

vikiimacko Истакнат член

Се зачлени на:
    20 септември 2013
    Пораки:
    102
    Допаѓања:
    44
    еден совет добронамерен - јас носам сеуште фиксни протези и тоа на двете вилици ѓи носам веќе скоро две години и ќе ги носам ми рекоа уште една цела година така да вкупно 3 години со две фиксни можете да замислите - после 6 месеци непцата ми беа лом ми претеше опасност од парадентопатија целите ми беа отечени и крвареа ужаш ме чешаа и ми одеше да ја откорнам протезата - од се ми помогна само пастата парадентакс без флуор и ништо друго - секако после секое јадење обавезно миење заби (ОБАВЕЗНО) и чај од жалфија плакнење устата навечер...јас вака се спасив и сега немам никаков проблем мада кога ќе ги извадам фиксните после 3 години кој знае што ќе најдам во устата....колку и да внимаваш 3 години е долг период се надевам нема ти толку долго да ги носиш

На SV1911 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. SV1911

SV1911 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2013
    Пораки:
    3.052
    Допаѓања:
    69.197
    Lacalut aktiv имам користено порано, сега користам Sensodyne with fluoride, 24/7 sensitive protection, по препорака на стоматолог. Ќе ја сменам деновиве, ќе ја пробам и таа на парадонтекс.

Имам специјална четка за протези, па после секое јадење неа ја користам и плус обичната четка, плус конец за заби на долната вилица, дека уште ми е без протеза, а имам таква навика, мразам кога храна ми се заглавува меѓу заби. Е сега, уште друг проблем како резултат на металот, непријатна миризба кога ќе чистам забите со конец. Порано вакво нешто ми се нема случено, ама како ми кажа стоматологот, нормално е и треба да користам Listerine.

Ќе правам и чај од жалфија, ма да се сомневам дека ќе ми се допадне вкусот. :D

Vikiimacko, мене ми кажаа 2 години ќе ги носам, а после и мобилна незнам колку време. Ама јас сум на почетокот уште, ќе видиме до тогаш што и како ќе биде, се надевам побрзо ќе се ослободам од нив.

Ви благодарам за одговорите девојки! :)

14. Platoniclover15

Platoniclover15 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 август 2014
    Пораки:
    201
    Допаѓања:
    58
    дечките имате ли искуство со невидливите протези, процеланските? која е цената, дали се кршливи и некој добар ортодонт да ми препорачате? фала ви мнооогу :)

15. snake-1095

snake-1095 Активен член

Се зачлени на:
    18 август 2014
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    3
    другарка ми носеше така да можам да ти кажам што знам.Цената е од 500-800 евра зависи каде ставаш,мнооогу се покрупни од железните и многу поголема мака ке видиш.Јас имам носено железна и си јадев најнормално како да немам ништо ама другарка ми ја мељаше храната па ја стави во уста.Сестра ми стави порцеланска а утрето ден бевме да ја извади и си стави железна.

16. Obu

Obu Истакнат член

Се зачлени на:
    30 мај 2011
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    3
    Ќе може ли да ми предложите некој ортодонт и да ми кажете колку чини обична фиксна протеза со и без контроли? Фала :)

17. Love16

Love16 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јули 2014
    Пораки:
    123
    Допаѓања:
    54
    Во кој град бараш ортодонт ?
    Инаку јас одам во приватна и протезата е 350евра + секој месец контрола 600ден :)

На Obu му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Kaley

Kaley Популарен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2013
    Пораки:
    1.317
    Допаѓања:
    3.040
    Незнам за во кој град бараш, но сестра ми исто носи фиксни протези, многу е задоволна, оди во приватна ординација, протезата чинеше 250 евра, контролите што се секој месец не ги наплаќаат, плус доколку има некој проблем со заб, исто и го поправаат без да наплатат.
    Ако сакаш да ти кажам подетално за каде станува збор слободно пиши ми ЛП :)

На Obu му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Obu

Obu Истакнат член

Се зачлени на:
    30 мај 2011
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    3
    За во Скопје ми треба :)

20. agiagi

agiagi Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2011
    Пораки:
    100
    Допаѓања:
    6
    Девојки, дали има некој искуство со Damon протези? И Ве молам доколку сте имале и сте задоволни, да ми кажете во која ординација и колку Ве чинело само за горна вилица. Ви благодарам