Фиксни протези

Дискусија во 'Лице' започната од summer.girl, 15 октомври 2010.

1. Anabelle.Amorette

Anabelle.Amorette Форумски идол

Се зачлени на:
    14 декември 2013
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    44.320
    ^ Јас како помала носев мобилни протези,но малку се,како да кажам,терсене.Ми се смалија за брзо време,немаше некој огромен ефект,во почетокот кога ќе ги носиш ќе ти се гади од нив,плус и не можеш чисто да зборуваш,звучи смешно :D. Нели тие треба секоја вечер да се затегнуваат,е сега,ако случајно пропуштиш да ги затегнеш малку ќе се поремети сето тоа,па после дур се снајдеш...Јас имав сменето 2-3пара такви протези бидејќи ептен ми беа зафркнати,те се смалиле,те нешто затегнувањето не било во ред,триста чуда.Поголем ефект мислам дека има со фиксни протези,ако не се лажам.

2. love.a7x

love.a7x Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    171
    Допаѓања:
    112
    Носењето и затегнувањето се најмал проблем. Сега носам мобилна протеза, веќе 6 месеци и нема некои видливи резултати :| П.С: ти се исправија забите, или останале исто како и претходно?

3. Anabelle.Amorette

Anabelle.Amorette Форумски идол

Се зачлени на:
    14 декември 2013
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    44.320
    Мислам дека си останаа исто како и претходно,јас не забележав никаква разлика.

4. SV1911

SV1911 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2013
    Пораки:
    3.051
    Допаѓања:
    69.176
    ^^ И јас носев мобилна порано ама резултати од неа слабо.

Фиксната (на горната вилица) ја носам два ипол месеци и резултати има, плус не ми пречи додека зборувам, што не е случај со мобилните.

5. SuperGirl8

SuperGirl8 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2014
    Пораки:
    202
    Допаѓања:
    205
    Пред пет часа ми наместија фиксни протези, заболекарката рече дека ќе почнат да ме болат од утре, ама еве сега почнуваат да ме болат. Нормално е или,...? Иначе не може да е од храна, не јадев ништо, само пудинг и супа..

6. SV1911

SV1911 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2013
    Пораки:
    3.051
    Допаѓања:
    69.176
    Нормално е, не се грижи. Утре уште повеќе ќе те болат забите, ама после 3-4 дена ќе помине, па ќе можеш и потврда храна да jадеш.

7. SuperGirl8

SuperGirl8 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2014
    Пораки:
    202
    Допаѓања:
    205
    Дојде утре...
    Ауу ова не се трпи :x Ќе ги откорнам..
    Иначе ластичињата беа плави, утрово гледам, зелени .. :o :rofl: :rofl:

8. Sunshine.Sunshine

Sunshine.Sunshine Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јули 2014
    Пораки:
    1.202
    Допаѓања:
    2.564
    Јас носам мобилни протези, горна и долна. На почетокот, додека да се навикнам, премногу ми се гадеше од нив, и премногу ме стегаа. Ми рекоа дека мора да ги носам преку ноќ, и 4 часа преку ден. За преку ден не се замарав да ги носам, и сеуште не ги носам. Јас ноќта ги носев, но често ми се случуваше да се разбудам и да ги извадам.
    Ми рекоа да ги вртам на секои две недели, па некогаш заборавам.
    Сега веќе се навикнав, и понекогаш кога ќе ги ставам не ни забележувам дека ги носам. Малку е смешно зборувањето, не ме разбираат дома што зборувам.
    Не знам точно колку време ги носам. :tmi:

9. Seashell31

Seashell31 Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2013
    Пораки:
    736
    Допаѓања:
    728
    На повеќе места сум била да побарам мислење и сите ми рекоа дека мобилните помагаат до 9 години,а после немаат никаков ефект. И јас имам носено и сменето 3-4 мобилни и преку ден и преку ноќ и нема никаков ефект. Мене ме интересира дали има некој искуство со внатрешни фиксни протези?

10. annii

annii Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2010
    Пораки:
    3.343
    Допаѓања:
    5.893
    Јас имам позитивно искуство со мобилни. Ги носев, бидејќи мене требаше да ми се разделат малце забите, за после фиксна да ставам. Јас бев доста упорна во носењето. Ги носев и за спиење и преку ден, редовно вртење, миење, ги потопував во сода бикарбона и беа видливи резултатите. Дури и ортодонтот се зачуди. Може па и до коската да е. Како и да е, ако веќе имаш, биди упорна.
    Мене долната ми смета и ја избегнувам. Навечер додека спијам често се случува несвесно да ја извадам.

Нормално е, не е од храната. Деновиве биди на полесна, течна храна. Мене ме болеа и после менување на едни ластици низ целата протеза. Тие денови на течна храна и немаш гајле. :)

11. SunnyGirl2

SunnyGirl2 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 ноември 2012
    Пораки:
    5.587
    Допаѓања:
    5.934
    Какви се оние протези како тенка жица-скоро не се приметува дури.
    Како ги викаат? Кога ги ставаат?

12. viviette

viviette Истакнат член

Се зачлени на:
    19 септември 2014
    Пораки:
    94
    Допаѓања:
    157
    Добро прашање Seashell31. И мене ме интересира истото :)

Имам носено мобилни протези како помала 6-8 одделение и имаше големи резултати, бидејќи редовно ги носев. Ама сега пак ми се изместија забите дека ми растеа умњаците. Па се мислам дали да ставам внатрешни протези. Инаку имам 22 години.

Би била благодарна, ако може некој што носел внатрешни да сподели мислење :)

На Seashell31 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. SunnyGirl2

SunnyGirl2 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 ноември 2012
    Пораки:
    5.587
    Допаѓања:
    5.934

како и кога ги ставаат оние внатрешни протези...Мислам што има разлика од внатресни и мобилни какво е дејството?

14. Marijasp

Marijasp Истакнат член

Се зачлени на:
    27 септември 2014
    Пораки:
    134
    Допаѓања:
    15
    немам носено но многу ми се слатки фиксните протези

15. Lovy1

Lovy1 Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2013
    Пораки:
    1.118
    Допаѓања:
    826
    Како може најлесно да се извади гумчето од брикетата ама дома ?
    Едно ми падна и сакам другото да го извадам за да се исти.. ?
    Утре и задутре не работат, и дури мора понеделник да одам на заболекар..

16. zenska

zenska Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2010
    Пораки:
    357
    Допаѓања:
    339
    Пробај со чепкалка за заби. Полека од страна на брикетата. Не се тешки за вадење, само внимателно

На Lovy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. friendy

friendy Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2012
    Пораки:
    4.339
    Допаѓања:
    51.772
    Со пинцета. Ако немаш може и чупалка за веѓи да заврши работа.

На Lovy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. xexo

xexo Активен член

Се зачлени на:
    2 март 2013
    Пораки:
    39
    Допаѓања:
    22
    Колку би ме чинела само долна фиксна протеза со сини картони во државна болница? (или во јане сандански, ако ставаат таму :tmi: )

19. kala21

kala21 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2013
    Пораки:
    1.896
    Допаѓања:
    15.406
    Во државна околу 200 евра :)

20. Ana.brojka

Ana.brojka Истакнат член

Се зачлени на:
    30 декември 2012
    Пораки:
    240
    Допаѓања:
    233
    Девојки ве молам за совет и мислење! :worried:

Вака. Носев фиксни протези околу 2 години и ги извадив пред околу 2 години. Имав проблеми бидејќи бев во погрешни раце, ужас, докторот си немаше појма, па така лутав некое време додека не најдов добар доктор. Како и да е, ги средив забите и ја извадив протезата. Забите беа супер, ја носев и редовно мобилната протеза навечер, но ете и покрај се, а воедно и поради некои грешки но не по моја вина, забите се изместија. Не е којзнае колку, но јас ја гледам разликата и знам како беа на почетокот, а какви се сега. Единиците отидоа напред, двојките и тројките почнаа чудно да се преклопуваат и едноставно се изгуби таа убава полукружност на забите. И ми е криво. И единствено решение за сево ова е да носам повторно фиксна но овој пат ќе се исправат тие грешки и не би требало да се искриват потоа пак. Ако се искриват пак, боже мој, судено било..

И бидејќи го имам искуството на носење фиксна, ги знам добрите и лошите страни од процесот, но замислете не ми е мака тоа што пак ќе носам, па контроли, редовно миење, повремени болки...туку психички моменти ми се. Како тоа пак ќе носам фиксна, па ај да студирав во друг град, немаше да ме знаат, но како тоа сега тие што знаат дека сум носела и ме гледале со фиксна, сега пак ќе ме гледаат...нели е срамно, нели е смешно, што е оваа толку опседната и упорна со забиве... :worried: е такви работи повеќе ми се вртат во главата... а 20 години имам, не сум средношколка.
    Па уште кога ќе ми текне на љубов уште толку ми станува лошо..бидејќи не сум во долга врска па да не се замарам многу....и се ова собрано...ептен ме спушта на нула.

И се прашувам дали вреди да поминувам низ се ова, или едноставно да баталам се?
    Инаку за најмалце да се познаваат, нема да ставам од металните туку од безбојните брикети со безбојна жица. И треба да ги носам до некаде март месец, значи отприлика од сега до март (најкасно април) бидејќи немам некоја огромна искривеност и нема да трае долго носењето.

Во голем проблем сум и мислачки, ве молам пишете ми мислење за се ова.