Фиксни протези

Discussion in 'Лице' started by summer.girl, Oct 15, 2010.

1. SV1911

SV1911 Форумски идол

@Ana.brojka jас имам 23 години па носам фикса и на двете вилици и баш ми е гајле што ќе каже било коj.

Тоа што ти си носела, па ете пак треба нема никаква врска, битно е како ти се чувствуваш. А за љубов и другарства, тие што те сакаат навистина, нема да им пречат твоите фиксни протези.

2. Deniere danse

Deniere danse Активен член

И мене ми се случи такво нешто кога бев 5то одд ... ама јасне ги носев мобилните и ми се искривија .... а кога бев прва година средно си ставив пак фиксни и сега уште ги носам .. п.с сега сум 2ра год средно .... нема за што да е смешно .. не е ни срамно тоа .. кој сака нека се смее не ги слушај важно тебе да ти одговара после кога ќе ги извадиш ќе имас преубави заби ! и нема никој да се смее .. иначе ... ако имаш дечко тебе нема да ти сметаат протезите .. ама него ќе му биде малку незгодно ... п.с незнам кај студираш ... ако студираш во Прилеп оди кај Валентина Гешоска - Велеска ... нај е !

3. JustBeYou

JustBeYou Истакнат член

За мислењето на другите и за тоа дали ќе фатиш дечко ич да не се секираш јас искрено неможам да ти кажам што да правиш не само јас туку никој то а е твоја самостојна одлука, оди на заболекар прашај советува се може нема фиксни да носиш а и во последно мн ги гледам оние кои се како жица само со ветувај се ако ти рече повторно да ставиш зошто да не :)

4. lana666

lana666 Истакнат член

Јас сега ќе треба да носам протези, во почетокот не се замислував со протеза, но сега сум помирена со тоа дека мора да носам доколку сакам да имам убава насмевка и заби :D... Го знам сето тоа дека првите денови секогаш боли, јас имам носено мобилна, но сепак фиксна е многу подруго.
    Сега сакам да се консултирам со вас ...да ве прашам за пастата за заби... Незнам кога ќе ставам фиксни, која паста за заби би била најдобра за мене. Ќе треба и конец за заби да користам...
    Некои што носеле фиксни велат дека доколку не си ги миел редовно и убаво тие делови кај протезата и околу неа , кога ќе ги извадете ќе имало траги.... незнам...:^)

5. SV1911

SV1911 Форумски идол

@lana666, jас jа кориситам пастата парадонтекс, многу помага во спречување на крвави непца, плус после секое jадење ги плакнам со листенин сенситив. Конец би те советувала да не користиш, зашто ќе ги иритираш непцата со него, воздржи се некое време од конци за чистење.
    Не е тешко да се одржува орална хигиена, само треба да се одвои некоjа минута повеќе од порано.

lana666 likes this.
  6. Kate.93

Kate.93 Нов член

Имав страшно многу криви заби, немав место да ми израсне здрав заб и морав да носам протези. Почнав со мобилни и горе и доле, но немав некое подобрување. На 10 години ставив фиксни, повторно на долна и горна вилица. Ги носев 3 години и сум многу задоволна од резултатите. Забите ми се прави и во линија. Одкако ги извадив ми ставија жица на задната страна на забите (само жица и лепак, без брикети) за да не ми се вратат на старо. Жиците воопшто не ми сметаа дури и заборавив дека ги имам. На 18 години ги извадив и жиците и забите ми се, еве веќе 3 години, на место. Вредеше секој момент со протезите :)

lana666 likes this.
  7. x-MajaEsposito-x

x-MajaEsposito-x Популарен член

Многумина од моите другарки кои носат протези, на почетокот кога ги ставија беа засрамени па уште ако се најдеше и некој идиот во класот да каже дека ,,како шини да имаш во забите,, веднаш се натажуваа што ми беше многу чудно зошто тоа со мене не се дешаваше, дали дека јас ги ставив протезите во период небитен од мојот живот во однос на дотерувањето и разубавувањето. Можеби ќе звучам офф топик но никогаш немојте да се каете зошто сте ставиле протези или пак ,, несакам протези!!,, зошто благодарение на нив јас денес сум онаква каква што сум во својот физички изглед и да знаете, менува многу- и тоа како.

lana666 likes this.
  8. Love16

Love16 Истакнат член

Јас носам фиксна протеза веке 8 месеци за сите девојки што се мислат дали да стават или не јас ви препорачувам да си ставите бидејки насмевката го прави човекот , подобро ке носам 1-2 години најмногу па цел живот после ке си имам убава и блескава насмевка :)
    Не обракам внимание на тие што гледат да ме повредат и што се исмеваат ... нема ништо срамно во тоа да носиш протеза

lana666 likes this.
  9. Artemission

Artemission Популарен член

Јас правам точно година овој месец како се дружам со горните протези.
    Откако ги ставив лани до сега мислам дека летна времето и жалам само што порано не се решив на тој чекор. До сега проблеми во љубовен живот, удварачи, пријатели и на работа не сум имала заради металов во уста туку баш напротив многу луѓе ми рекле дека изгледаат баш симпатично и слатко.
    Си ги сакам и јас ама уште повеќе го чекам денот кога забите ќе блеснат во полн сјај :D

Fotor_141573753214666.jpg

Забите не ми се воопшто жолти, баш напротив ама такво е светлото и од ефектот на сликата така делуваат :!:

SV1911, naturally and lana666 like this.
  10. TheBlueMoon

TheBlueMoon Популарен член

Во денешницава, носењето протези е сосема нормална работа и никој никого не исмејува. Не е реткост како порано. Секој втор ученик носи или носел протаза. Ни за возрасни не е проблем.
    Што порано си ги средите забите тоа подобро. За тие што се мислат, ставајте одма. Најчесто се насат две години, дур трепнеш ќе поминат. После тоа блескаш. :D

Инаку јас носев и сум презадоволна од новите заби.:)

CirezD and lana666 like this.
  11. joana18

joana18 Популарен член

Еве јас утре ќе ми ја стават фиксната , некако се плашам од болката сите викат дека мн боли првата недела, а баш имав план за во Среда студентска ама ќе видиме како ќе биде ,иначе имам 22 год ..

12. Lacrimosa

Lacrimosa Популарен член

Јас за вторник си закажав за фиксна протеза пак после 10 години, и изгледа сум најстара овде, 25 години имам. :D:D Ама баш ми е гајле, година и нешто одма ќе помине.
    И се одлучив за сафирни протези, ич не се познаваат баш една другарка ги носеше.

13. presiosaP

presiosaP Популарен член

зошто пак..носеше претходно...и јас сум 25 год па носам и долу и горе ...нема срам

14. Lacrimosa

Lacrimosa Популарен член

Носев пред 10 години, ама докторката згреши што не ми ја извади 5 ката бидејќи ми е ептен навнатре горе фатена, и као демек ке си се наместела а таа вооптшо не се подмрдна, и заради неа пак ми се разместија забите пошо немаат место. Згора на тоа и сама плус си згрешив што не си ја носев долго после тоа мобилната, можеби недела - две ја носев и ја баталив. Сега и 5 ката ќе лета по препорака на другиов лекар, и мобилната ќе си ја носам.
    Добро е кога има и други повозрасни што носат, да си се тешам. :D Ми е страв да не ми се испрчи ептен муцката нанапред додека ја имам протезава. :D
    Ама после тоа преубави заби, опседната сум со тоа најбитно нешто кај човек од физички изглед ми се забите, одма таму поглед ми иде.

SV1911 likes this.
  15. Kala22

Kala22 Популарен член

Имам претходно пишувано на темава,меѓутоа сега би сакала совет од сите вас кои носите протези,неможам да се одлучам за тоа кои протези да ги избирам,а веќе навистина сакам да ги исправам забите.Се изначитав по форуми за предности и недостатоци на металните и на керамичките протези.Првенствено бев одлучна за керамички бидејки најмногу ме кочи тоа што еве при крај сум со студиии,сакам да почнам да барам работа незнам каков впечаток ќе оставам со нив,можеби премногу се замарам можеби не обрнуваат внимание,ама што знам во ова нашево општество не ме чуди и да се прави дискриминација и во однос на тоа.Прочитав за керамичките дека нели подолг е процесот на исправување на забите,дека со одредена храна се помастуваат па испаѓаат жолти на крај,дека поголеми се брикетите па устата може да биде како надувана хаха исто ги исправуваат забите меѓутоа ете има некои недостатоци,единствена предност е нели што се помалку видливи...Дали може да добијам совет,искуство од сите вас во врска со керамичките и металните фиксни протези за да можам барем да се одлучам некако..Фала :) Инаку имам 22 години :hai:

16. presiosaP

presiosaP Популарен член

според мене металните се добри...немам искуство со другите...ич да не ти е гајле ако си 22 год јас моите ги ставив на 23 год и еве сега и доле имам ставено уште ги носам...од каде тоа дикриманција ке прават ако носиш протеза...гледај да ги исправиш тоа на тебе ке ти личи а не на некој друг...ке најдеш работа шо има веза ако носиш..тоа е :)

Kala22 likes this.
  17. Lacrimosa

Lacrimosa Популарен член

Нема врска за работа, имам две другарки што работаат а имаат протези. Ич не се замарај. :)
    Јас се одлучив за порцелански и ми кажа дека година и нешто треба да ги носам, така да и метални и порцелански пак исто време ми кажа ќе ги носам само сама да си се одлучам кои ги сакам.
    Другарка ми пред неколку дена ги извади протезите, баш порцелански имаше и баш и беа бели до крајот и не и се ни познаваа многу. А имам другарка што носи од железните (една од тие што си работи) , не знам ептен некако се забележуваат, мене не ми се допаѓаат. Јас носев пред 10 години такви ко терминатор се осеќав. :rofl:Овие белите топ ми се. :)

Kala22 likes this.
  18. Lacrimosa

Lacrimosa Популарен член

Ајде едно прашање.
    Ми се откачи брикета. :@
    Јас сум моментално во Скопје, и дали ако отидам кај друг заболекар ќе ми ја залепи? И дали ќе наплати за тоа и колку?

19. Platoniclover15

Platoniclover15 Истакнат член

дечки а сакав да ве прашам , некој од ортодонција М што ставил невидливи протези која е цената и дали може на рати?

anna j.l likes this.
  20. Platoniclover15

Platoniclover15 Истакнат член

дали некој има искуство со порцелански фиксни протези и која им е цената?