а добро овие сафирните не ли се обојуваат некако жолтеникаво oд исхрана? јас такво мислење имав слушнато, а баш се симпатични.. и колку пари коштат ?
Јас имав досега вакво искуство. Ставив бели гумчиња и на крајот малку пожолтија пред контролата и не беше воопшто страшно. Јас си приметував а другите не. Брикетата си останува бела значи! Ако не сакаш на крајот да ти пожолтуваат може да си ставиш гумчиња во боја. Јас си ги обожавам овие протези колкупати намерно сум се кезела да видам дали ќе ми ги приметат и пак на крајот морам да им кажам. Нема шанси од тие металните од километар што се познаваат и изглеа као расипани заби, вака бело си е бело. Мое мислење, пред 10 години носев метални а сега сафирни, и 100 пати сум позадоволна.
и јас треба да редам фиксни протези, па затоа немам искуство, но знам дека цената им е некаде 500-600 евра (се заедно со некои си дополнителни трошоци и глупости)
Најверојатно и јас ке ставам фиксни протези, па затоа сакам да прашам нешто. Дали некогаш ви се случило фиксните протези да имаат непријатен мирис? Дали после секое јадење морате да ги измиете забите, дури и ако си грицнете нешто (чипс, смоки, чоколада)? Колку од прилика би ме чинела фиксна протеза на горната вилица, без контроли и дополнителни трошоци? Колку плаќавте за контрола?
Еве, да ти одговорам по ред на прашањата. Самата протеза не мириса непријатно, можно е здивот да ти мириса ако не ги четкаш доволно забите и не ги употребуваш тие малите четкички за под протезите (ќе ти каже забарот за тие) ,па да ти остане парче храна во брикетите или помеѓу забите. Од тоа можеш и да ги расипеш забите, затоа да, редовно четкање, баш после грицки најмногу треба зошто тие влегуваат во протезите, ама секако секогаш немаме можност за тоа, ама кога ќе дојдеш дома исчеткај ги. Мене горна протеза, приватно ставена ме чинеше 400 евра вклучувајќи ги и контролите. Значи, не плаќам за контроли до крајот на носењето. Е сега, јас ќе правам операција за извлекување заб од непце и ќе ми вадат плус заб, тоа се плаќа одделно. Тоа е тоа, се надевам ти помогнав.
мене само протезата ме чинеше 300 евра плус на секоја контрола по 300 ден веќе 2 год ја носам и еве сега ставив и на долана уште 300 евра и незнам колко ке ги нсоам само што побрзо да ги извадам не можам веќе ме нервираат ама ќе истрапам мора ...правилно е после секое јадење да ги четкаш забите....но ако не си во можност кога ке с евратиш дома ке ги четкаш..јас користам лакалут актив паста и течноста за жубуркање...
и мене ме интересира сум слушнала дека многу добро работат и евтини се јас закажав за денес у 18 часот да отидам за фиксни протези но доколку некоја од вас имала искуство и била кај Ортодонција м кеја замолам да ни каже
Девојки денес бев на ортодонт. Мислев да носам фиксна протеза само на горната вилица, но докторката ми рече дека имам неправилен загриз, и за да се исправи и тоа треба да носам фиксна протеза и на долната вилица. Ако носам протеза само на горната вилица, ке имам дупка помеѓу вилиците. Во четврток ке одам на "монтажа"
Јас бев приватно, со некои врски, една протеза е 12 000 денари. Денес дадовме 12 000 (и за горната и за долната по 6000), нешто како капар, а во четврток уште 12 000 (исто и за горната и за долната).
КАде тоа? И цената вкупно и горна вилица и долна вилица е 12 000 или двете по 12000 вкупно 24 000 денари????
Колку те разбрав 24000 илјади за две протези горна и долна а каде тоа зошто мислам дека е ефтино ,мене ми рекоа 600 евра .
Девојки дали некоја била во ЈЗУ УНИВЕРЗИТЕТСКИ СТОМАТОЛОШКИ КЛИНИЧКИ ЦЕНТАР Св. Пантелејмон се јавив и ми кажаа од 12 500 ден нагоре се цените зависи какви фиксни протези сакам да ставам. Дали некоја од вас била и да ми објасни како што никако да се одлучам јас не ми се криви забите супер се само што малку раздвоени двата предни заба ми се е тоа ме нервира А замислете у ортодонција М само за горната ми кажа 400 евра
Jas vo osnovno nosev protezi 3 godini ama taa ortodontot se uceshe na mene i ispadna deka nema vrska. Po nekolku godini koga gi izvadiv pocnaa da mi rastat Osmici i mi se ozmesti celiot zagriz vilicata i zabite edni nad drugi pocnaa da se mestat bidejki imam mala vilica kade ne gi sobira site zabi. I bidejki profesijata mi e specificna - operska pejacka sum, i se mi zavisi od zabite i vilicata... morav da go resham ovoj problem mnogu brzo. cela godina barav doktor vo Sk shto ke mi se nafati za najkratko vreme da mi go reshi problemot so fiksni protezi najposle so site preporaki stignav do najdobrite. "ORTODONCIJA" Dr. Risto i Dr. Dimitar. Nemam sretnato pogolemi profesionalci i podobri luge. I precisti. Higienata na najvisoko nivo. Celosno posveteni i najdobro si ja znaat rabotata. Znaci nikoj ne mi se nafakshe da mi go reshi mojot specificen problem, edinstveni bea ovie dvajca prekrasni Doktori. Pomina edna godina i pred dva meseci gi izvadiv protezite- likot mi se smeni, kako biseri se naredeni doktorite napravija nevozmozni raboti. Prezadovolna sum. I 10 000 evra vredi da im dadam. Na site vi gi preporacuvam. Inaku dvete protezi gi plativ 1200 evra.
Девoјки, сaкaм дa ве прaшaм кaкo се спрaвувaте сo oбрoците нa училиште? Мене ми се зaглaвувa хрaнa вo прoтезaтa, и вчерa кoгa се врaтив дoмa лaстичињaтa ми беa мaлку пoжoлтени (претхoднo безбoјни). Истo тaкa, oртoдoнтoт ми рече декa не смеaм дa oдгризувaм хрaнa, a тoa е мaлку пoтешкo кoгa си вo шкoлo.
Ke si kupish malecki cetkicki za protezi tie vleguvaat pomegu zabite i fiksnite i taka ke gi cistish lasticinjata. Sekade gi imash malecki se kako ceckalici. Inaku jas odev ednash nedelno na kontrola i mi gi menuvaa lasticinjata bidejki tie najmnogu do dve nedeli se efikasni, posle se istegnuvaat i nema efekt. Nemozam da sfatam kako nekoi ortodonti po mesec mesec ipol ne im menuvaat lasticinja na pacientite.
Кај што одам на заболекар за протезиве искрено не сум задоволна. Но ако сакам да се префрлам кај други, дали треба да доплатам нешто или да ја извадам па пак на ново ?