Фиксни протези

Дискусија во 'Лице' започната од summer.girl, 15 октомври 2010.

1. Lacrimosa

Lacrimosa Популарен член

Се зачлени на:
    19 јули 2010
    Пораки:
    1.833
    Допаѓања:
    2.932
    Имам едно прашање.
    Носам фиксна, и сега треба да одам странство и таму ќе останам три и пол месеци.
    И сега нели на секоја контрола ти ги менуваат тие гумчињата, а јас носам од сафирните протези и нормално дека ќе ставам во боја, ама сепак и нив по некое време им се менува бојата.
    Не знам дали е глупаво да им побарам плус гумчиња за таму, па ќе отидам кај било кој заболекар, барем еднаш во тие три и пол месеци да ги сменам гумчињата.
    Не знам дали некој бил во слична ситуација, ама мислам дека не би му било проблем ни на доктор да го направи тоа.
    Предлог? :^)

2. Rosonerka

Rosonerka Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2012
    Пораки:
    252
    Допаѓања:
    4.676
    Јас носам протези веќе година ипол и горе и доле.
    Дур да се навикнам беше тешко ама веќе немам гајле и плус забите ми се исправија многу брзо, а и јас си ги носев на матура.
    Едвај чекам да ги извадам ваква ќе бидам :D

3. tace73

tace73 Популарен член

Се зачлени на:
    22 септември 2010
    Пораки:
    565
    Допаѓања:
    1.396
    За ова мислам дека сепак треба со заболекарот да си се договориш, најубаво ќе ти кажат што може и што не може!

4. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.114
    Допаѓања:
    77.331
    Јас би те советувала да побараш и друго мислење затоа што и кај мене беше случај кај првиот ортодонт за мислење кога отидов ми рекоа дека мора да ми се извадат сите четворки затоа што инаку нема да ми се исправат забите,нема простор дрн,дрн.Ама пошто мене не ми се вадеа здрави заби отидов на друго место,за второ мислење и испадна дека нема потреба да се вадат четворките туку осмиците,кои реално ми правеа голем проблем и затоа уствари ми се искривија забите.Пред да направиш било што оди на повеќе места за да не ги вадиш без потреба здравите заби.Инаку фиксната протеза чуда прави,од сам заб,до вилица до се,Совршени ќе ти ги направи забите.
    А инаку јас плаќав 350 евра за една протеза,а носев и горе и доле па сега носам мобилна само за спиење

На Oscar Lady му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Oscar Lady

Oscar Lady Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2015
    Пораки:
    1.211
    Допаѓања:
    6.399
    Ухх..многу боли вадењето на заб? Последен пат имам вадено млечен, како мала..

6. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.114
    Допаѓања:
    77.331
    Јас ги извадив сите четири осмици и сите беа со анестезија па во момент не боли ич,ништо не се осеќа.Два ми вадеа без сечење и немав никаков проблем со нив а два беа оперативно па проблем беше една недела после вадењето,боли пошто е сечено и неможеш да јадеш нели тврда храна.

7. LadyIvvy

LadyIvvy Истакнат член

Се зачлени на:
    6 март 2011
    Пораки:
    574
    Допаѓања:
    773
    Мобилнава протеза што се носи за спиење е катастрофа! Ми се повраќа од неа неможам да спијам....:puke:

8. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.114
    Допаѓања:
    77.331
    Кај секој различно,мене ми е толку добро направена што не ја ни осеќам дека ја носам,еве веќе добри две години.

9. single.ladyyy

single.ladyyy Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2015
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    17
    Може ли некој да ми каже која е цената на сафирните протези само за горна протеза ???

10. MacaLove

MacaLove Популарен член

Се зачлени на:
    5 јануари 2011
    Пораки:
    2.399
    Допаѓања:
    6.337
    Ај препорачајте ми добар ортодонт, ама цената на една фиксна да е до 300 евра?
    Некои ми викаат дека една е 350, некои дека е 250...

11. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.114
    Допаѓања:
    77.331
    Цената зависи од ортодонтот.Јас еве ќе ти кажам мое искуство.На тоа место кај што не отидов да ставам фиксна ми бараа 300 евра од протеза со тоа што за една контрола требаше да плаќам по 700 денари и плус ќе требаше да ги вадам сите 4 четворки.А таму кај што ги ставив јас протезите беше 350 евра од протеза со тоа што за една контрола плаќав по 300 денари и ги извадив осмиците зашто ми правеа голем проблем.Во тоа е разликата.Само гледај да е добар ортодонт,препорачан и на клиника би те советувала да не одиш зашто многу долги години ги носат протезите и после тоа пак им се искривуваат забите.

12. tace73

tace73 Популарен член

Се зачлени на:
    22 септември 2010
    Пораки:
    565
    Допаѓања:
    1.396
    Кај нашиот ортодонт цената е 300 еур за една протеза ако платиш во готово и 350 на рати (обични протези со жици), а за контролите не се плаќа. Плус се плаќа само панорамскиот рентген на почеток, кој им служи да направат анализа и да предложат најдобро решение, кој и не мора да биде направен кај нив, може да си го носиш од друго место. Првиот преглед не го наплаќаа, ама тоа беше пред двеипол години, иако мислам дека сеуште е така. Ако те интересира, ќе ти пратам податоци за нив!

На MacaLove му/ѝ се допаѓа ова.
  13. miimii.ex

miimii.ex Нов член

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Здраво Фемина! Јас сум нов член и мило ми е за тоа. Имам едно прашање, пред 3 недели ставив фиксни протези (горни) се е во ред ама некако забиве како потемнети ми се а ги мијам по 3 пати на ден, дали е тоа нормално кај сите ? Или можеби откако ке ги извадат протезите ни ги белеат забите ? Се надевам ме разбравте, поздрав!

14. love.a7x

love.a7x Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    171
    Допаѓања:
    112
    Кажи му на ортодонтот дека ке бидеш во странство, дека нема да можеш да доаѓаш на контроли и ќе се договорите. Ластичињата не се менуваат затоа што ја менуваат бојата.

15. mari_sa

mari_sa Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јуни 2015
    Пораки:
    394
    Допаѓања:
    205
    Дали ќе може да ми препорачате некој добар ортодонт во државна ?

16. Mariangel

Mariangel Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    47.004
    Dali ima nekoj so iskustvo so 3ka zab lev ispaknat nagore,znachi epten shtrchi.. drugata 3ka isto e kriva no ne kako levata.. dali samo za tie 2 zaba moram da nosam proteza ili ima nekakov nachin da se sredat so porcelanski ili neshto bilo shto.. Bidejki se chuvstvuvam malku staro za proteza :$ Koga mi beshe vremeto moite ne bea finansiski vo mozhnost,i sega vekje epten sakam da najdam nekakvo reshenie za ova bidejki samo tie dva zaba mi se problem inaku drugite zabi mi se super. Bashka i sega deka sum bremena ne mozham nishto da chepkam na zabite,mislam ne smeam anestezija a bez anestezija ne davam da me dopre lekar :lol: Ve molam ako ima nekoj so slichno iskustvo da spodeli,a jas kje gi pravam za 8 meseci zabchinjata :D

17. anakonda88

anakonda88 Популарен член

Се зачлени на:
    3 април 2010
    Пораки:
    2.598
    Допаѓања:
    4.519
    јас имав сличен проблем имав двете тројки ми беа криви т.е горе ми беа немаше место , си ставив на 21год протези на 24 ги извадив и имам најубава насмевка :D

На Mariangel му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Valencia

Valencia Истакнат член

Се зачлени на:
    25 април 2015
    Пораки:
    510
    Допаѓања:
    610

Малку е ''старичок'' постов ама ме зачуди болдираното.

Јас имам и на 4ка и на преден кец умртвувано нерв и ќе ми ги вадат? :^)

19. Mariangel

Mariangel Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    47.004
    Epa i jas sum nekade taa vozrast i ne znam zoshto se sramam da nosam protezi,bashka nekako mi e glupo za 2 zaba da nosam cela proteza :?: Zatoa baram drugo chare ako voopshto postoi :) Fala ti :)

20. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.114
    Допаѓања:
    77.331
    Јас ставив протеза на 24 години,два дена после свадбата.Мене двојките ми беа испрчени нагоре и си носев и доле и горе фиксна 1,5 година.Сега сеуште носам мобилна за спиење и забите ми се топ прави.Ја носев и цела бременост и кога се породив и не беше воопшто страшно :)

На Mariangel му/ѝ се допаѓа ова.