Фиксни протези

Дискусија во 'Лице' започната од summer.girl, 15 октомври 2010.

1. presiosaP

presiosaP Популарен член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    854
    Допаѓања:
    2.208
    не си стара до 27 год можеш да носиш зошто до тогаш забите се местеле напред назад така да имаш време да носиш еве и јас ставив на 23 год еве уште ги носам сега имам 25 нема потреба да се срамиш ....ако можеш др чарее да најдеш е океј ако нема ставај и нема потреба од срам ....

На Mariangel му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Mariangel

Mariangel Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    47.004
    Okej togash ako nema drug spas,stavam protezichka nema sram sakam ubava nasmevka :D

3. Valencia

Valencia Истакнат член

Се зачлени на:
    25 април 2015
    Пораки:
    510
    Допаѓања:
    610
    За брзо време ќе ставам протези па сегаа, малку сум исплашена. Дали некој кој има/л искуство може да ме просветли...
    Знам дека на почетокот боли ама колку време, колку е силна болката од 1/10 и што може да се јаде на почеток (нели не смее да се јаде тврдо)

4. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.114
    Допаѓања:
    77.331
    Кај секого е различно.Мене многу ме болеше една недела,тврдо нема да смееш а нема ни да можеш да јадеш ама после една недела веќе ќе се навикнеш и ќе ја нема болката.Ќе јадеш потечна храна и ќе ги миеш многу често забите,несмее да ти се задржува храна во желевцата зашто може да ти се расипат забите,т.е да ти се изронат.Не се плаши,брзо поминува :)

На Valencia му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Idealista

Idealista Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2013
    Пораки:
    123
    Допаѓања:
    551
    Луѓе колку би ме чинела само долна фиксна протеза? Не сум баш при пари периодов а сакам да ставам зошто многу се комплексирам. Дали ако отидам во државна со сини картони ќе ме фати поефтино?

6. mari_sa

mari_sa Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јуни 2015
    Пораки:
    394
    Допаѓања:
    205
    12000

7. SV1911

SV1911 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2013
    Пораки:
    3.051
    Допаѓања:
    69.176
    Треба да избегнуваш тврда и врела храна. На почетокот боли, после секое менување на жицата болката трае 2-3 дена, зависи, и понекогаш некој заб ќе те боли, поради тоа што се преместуваат, но ќе се навикнеш. Понекогаш ќе ти се раздразнува кожата околу забите (во устата), и брикетите ќе го раздразнуваат местото уште толку, па затоа набави си восок и секогаш кога ќе имаш таков проблем покриј ја целосно брикетата со восокот и за ден или два ќе ти зарасне гребнатото место. Забите четкај ги со паста два пати на ден, а во меѓувреме после секое јадење со мала четка вади ги остатоците храна од брикетите и плакни со вода или средство за плакнење. Во врска со паста, моја препорака ти е да користиш Парадонтекс, одлична паста е за чуствителни непца (и да не ти се сега чуствителни, после ставањето на протезата ќе бидат). На почеток можно е забите да почнат да жолетеат по малку, ако дојде до тоа четкај ги со паста почесто и ќе помине.
    Доколку имаш расипани заби, среди ги пред да ја ставиш протезата, полесно е така.
    Знам дека е страшно и многу пати ќе помислиш дека не ти требаше тоа (поради болакта), ама резултатот го оправдува сиот стрес.

На Kom.pot и Valencia им се допаѓа ова.
  8. blueberry93

blueberry93 Популарен член

Се зачлени на:
    2 јули 2010
    Пораки:
    1.660
    Допаѓања:
    4.477
    Јас освен кога ми ставаа фиксна како мала (8 одд некаде), немам отидено оттогаш повторно на таа клиника. Освен ако отидев со мајка ми за консултации, пошто секогаш барав повеќе мислења, а она работи во државна и знае некои стоматолози. Јас ако отидев сама, како прво чекав многу, како второ се случуваше многу дрско да ми се испонашаат некои сестри.
    Не можев ни да ја издржам фиксната, плус ортодонтот имаше многу лош пристап и резултатот ми беше нула. Па мораше повторно да се става.
    Мој предлог ти е ординацијата на доктор Маргита Смилева на Водно, мислам дека имаа и можност за плаќање на рати, јави се прашај си најубаво.
    На приватно секако ќе ти бидат вклучени и прегледите, кои во државна мислам дека ќе треба да си ги плаќаш накнадно.
    http://www.dentalclinic.mk/dr-margita-smileva-nacevska.html
    Фиксната протеза си е инвестиција како и да е, сигурно ќе треба да носиш и на горната и на долната вилица, освен запчињата да се исправи и загризот.
    Цените ти варираат во зависност од тоа каква протеза ќе ставиш, обична метална, керамичка (воопшто не е препорачлива), damon систем (бидејќи ја шири вилицата нема потреба ни од вадење заби, и функционира најбрзо од сите наведени), лингвална (внатрешна) протеза (исто така не е препорачлива) итн.
    :hai:

9. Valencia

Valencia Истакнат член

Се зачлени на:
    25 април 2015
    Пораки:
    510
    Допаѓања:
    610

Под 200 евра нема никаде. На клиника се 12000ден. Една другарка стави на клиника две за 200 евра ама одма на рака ги даде и плус плаќа по 500 денари на секој преглед (две години) и пак така се на се ќе се фатат 400 евра односно 24000ден. А таму каде што ќе ги ставам јас е 20000ден. една значи 40000 двете ама зборам за на приватно.

10. marijaaxl

marijaaxl Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јули 2015
    Пораки:
    244
    Допаѓања:
    741
    јас треба да ги вадам, страв ми е дека ќе ми се искриват.

од тие работите што се носат после вадењето, кои се најдобри, најкорисни?

11. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.114
    Допаѓања:
    77.331
    Ќе ти дадат мобилна протеза и ќе ја носиш само на спиење.Ако фиксната си ја носела 2 години,мобилната се носи дупло,значи 4 години.Ако се придржуваш кон ова нема да ти се искриват со сигурност,исти прави и убави ќе ти останат :) Ова од искуство ти го кажувам

12. Falkon007

Falkon007 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јуни 2014
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    21
    Јас се мислам дали да ставам протеза, на горната вилица ми стрчи едно забче, а на долната единиците ми се малку навнатре. Мајка ми ми вика дека едвај се забележува, но мене многу ме нервира, дури и престанав да се смеам со отворена уста :x.. Ми кажаа дека откако ќе излезат седмиците носењето протеза немало голем ефект, но мислењата што ги прочитав овде не велат така.. Не знам дали да ставам.. Што мислите девојки?

13. ElenaRbd

ElenaRbd Истакнат член

Се зачлени на:
    26 ноември 2009
    Пораки:
    330
    Допаѓања:
    162
    Здраво @Domino Би можела ли да го споделиш името на твојот ортодонт?

Ти благодарам! Поздрав :)

14. presiosaP

presiosaP Популарен член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    854
    Допаѓања:
    2.208
    не ми е јасно зошто вака му се ставени ластиките дали некој е носел вака ластики...и дали некој е носел туби....

15. sjdgo

sjdgo Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јули 2015
    Пораки:
    5.676
    Допаѓања:
    14.200
    Tebe ti preporachaa 4 godini da nosish mobilni protezi? :o Jas gi nosev samo 4 meseci...

Fiksni protezi se zastaren metod koj nikad po vtor pat ne bi go izbrala. Koga kje se setam deka 2 godini pominav so prokleti zheleza na gorna vilica sakam da si pukam vo koleno, takvi problemi mi predizvika lepakot shto se ushte saniram posledici.

16. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.114
    Допаѓања:
    77.331
    Јас 1,5 година ја носев фиксната и освен што добив убави заби никаков проблем немав,ни од железата ни од лепакот.Сепак многу зависи кај кој ортодонт ги ставаш протезите,тоа е пресудно и за забите.А мобилната ми рекоа да ја носам дупло од фиксната само ноќе така да не ми прави никаков проблем а забите ми се совршени.Во ниеден момент не се покајав што носев фиксна а сега мобилна и сум презадоволна од резултатот.

17. Beautiful_girl..

Beautiful_girl.. Истакнат член

Се зачлени на:
    26 септември 2015
    Пораки:
    164
    Допаѓања:
    315
    Јас треба да носам фиксна, еден заб ми беше пораснат горе и сега да ми се исправи треба. Препорачајте ми некој ортодонт од Охрид :)

18. sjdgo

sjdgo Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јули 2015
    Пораки:
    5.676
    Допаѓања:
    14.200
    Mene lepakot mi go unishti pigmentot, zabite mi se daleku od onaa belina koja ja imaa prethodno, skloni se kon pojava na karies - problem koj porano go nemav i koj se ushte go nemam so dolna vilica. Promeniv desettina pasti - od najkvalitetnite - bez nikakov efekt, gi mijam zabite po 3,4 pati na den, celo vreme djvakam mastiki za izbeluvanje i stalno posetuvam zabar, shto e krajno dosadno i neprijatno. Sega razmisluvam za zabni implanti, pa ispagja deka djabe potroshiv dve i neshto godini na tie zheleza.
    Inaku bash si gi sakav zabite, ne samo shto bea zdravi tuku i od ragjanje mi imaat pravilna forma, ama radi edno malo zakrivuvanje se reshiv na protezi sho mi predizvikaa daleku pogolemi nelagodnosti. I ne sum edinstvena, site shto znam deka izvadija protezi go nemaat povekje istiot kvalitet na zabite. Taka da, jas koga bi mozhela da se vratam nanazad, ne bi se reshila za zhelezata u nitu eden sluchaj.
    Se izvinuvam shto te citiram, sekoj so svoeto iskustvo neli, samo iskoristuvam prilika da se nadovrzam vo odnos na temata.

19. blueberry93

blueberry93 Популарен член

Се зачлени на:
    2 јули 2010
    Пораки:
    1.660
    Допаѓања:
    4.477
    И ја мислам дека има врска до ортодонтот, кога ги ставав првите фиксни пред едно 8-9 год, ми ставаа и прстени. А вториот пат кога ставав, не ми ставаа затоа што ги оштетувале као забите и биле застарен метод. Дали ќе почнат понатаму повеќе да ми се расипуваат не знам, само можам да кажам дека ординацијата на д-р Смилева е можеби и најсовремената кај нас.
    п.с отсекогаш сум се прашувала зошто стоматолозите и ортодонтите каде што сум била имаат неубави, криви, неправилни (неправилна форма) или жолти заби. Луѓе што постојано работат со тоа. Дури еден ортодонт и еден стоматолог ми кажаа дека иако имале дијастеми и не баш прави заби, не им препорачале фиксна.

20. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.114
    Допаѓања:
    77.331
    Тоа сигурно,секој со своето искуство,ете ти си имала лошо а јас прекрасно искуство.Забите ми останаа цврсти и бели и иако бев бремена дур ги носев не ми направија никаков проблем.Пак ќе речам зависи најмногу од ортодонтот,јас бев прво кај еден ортодонт ама не ми се допадна ниту пристапот ниту начинот на работа па затоа отидов на второ мислење и за таму се одлучив.Инаку точно дека има многу луѓе кои и јас и знам а се каат што носеле фиксна протза,посебно луѓе кои биле на клиника,џабе носењето кога забите им се искривија потполно истопосле вадењето.