Фиксни протези

Дискусија во 'Лице' започната од summer.girl, 15 октомври 2010.

1. Kimberly11

Kimberly11 Форумски идол

Се зачлени на:
    27 септември 2015
    Пораки:
    6.679
    Допаѓања:
    25.246
    Јас ја носев 1,5 година и ми се исправија забите топ
    На почетокот боли т.е стега ама ќе се навикнеш со тек на време

2. Najubava09

Najubava09 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 мај 2014
    Пораки:
    128
    Допаѓања:
    108
    Дечки имам едно многууу итнооо прашање..Вака денес изгубив една брикета или незнам мош се вика прстен затоа што таму беше на 6ката и беше во таква форма на прстен..И затоа што неможам да го најдам знам дека ќе треба да ми ставаат ново али знам и дека тоа требало да се плаќа...Дали има некој што може да ми каже колку пари отприлика ќе чини тоа,стварно ми е многу итно уште не сум и кажала на мама незнам како ќе реагира..;(:(

3. A-j-a

A-j-a Популарен член

Се зачлени на:
    12 април 2011
    Пораки:
    1.793
    Допаѓања:
    2.025
    300 денари ме кошташе мене за една, во мојот случај не ни бише падната туку како се исправаше забот брикетата дојде залепена неправилно па за да биде на средина ми ја одлепи постоечката и ми залепи нова. Иначе ми се случи и мене ми падна една брикета за среќа ја осетив во уста и ја чував, е за тоа мислам дека не ми зеде пари за повторно лепење. Прстен не се случи да ми падне па незнам колку кошта тој, само знам дека кога ми ги ставаше ми рече дека нормално е да се случи прстен да пукне.

4. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.114
    Допаѓања:
    77.331
    Зависи кај кој ортодонт одиш.Мене ми падна брикета и јас пошто поима немав што е,мислев дека е скршено и го фрлив па кога отидов ми стави нова за 500 денари,а да сум ја чувала ќе сум поминела за без пари.Не се секирај и не се плаши,се случува да падне брикете,и ортодонтот ќе ти каже.

5. presiosaP

presiosaP Популарен член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    854
    Допаѓања:
    2.208
    јас имав одлепено 4-5 брикети одеднаш ми ги немаше ми стави нови ,ама не платив ништо туку како што си плакам за контрола по 300 ден..само толку..

6. Nath10

Nath10 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2013
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    0
    колку чини горна фиксна протеза во државна?

7. HappyGirl:)

HappyGirl:) Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јануари 2015
    Пораки:
    70
    Допаѓања:
    95
    Носам фиксна протеза (само на горната вилица) веќе два месеци и сега за сега сум многу задоволна. Ама единицата почна да ми се клати и искрено ми е страв да не ми се создаде некој проблем. :( Имал некој друг вакво слично искуство?

8. Nath10

Nath10 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2013
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    0

9. HappyGirl:)

HappyGirl:) Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јануари 2015
    Пораки:
    70
    Допаѓања:
    95
    Па сега зависи од местото кај што ја ставаш, ама цените се од 200 до 400 евра.

10. Idealista

Idealista Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2013
    Пораки:
    123
    Допаѓања:
    551
    Препорака за ортодонт во Аеродром или Центар? После толку двоумење и несигурност решив да ставам протези.

11. A-j-a

A-j-a Популарен член

Се зачлени на:
    12 април 2011
    Пораки:
    1.793
    Допаѓања:
    2.025
    Ти ја препорачувам ортодонција М, позади Бисер над Тинекост се наоѓа. Јас сум многу задовлна од ортодонтката, Д-р Даштевска. Фиксната ја извадив во септември, и од моето искуство можам да ти кажам дека докторката стварно си ја знае работата.

На Idealista му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Mr. Right

Mr. Right Форумски идол

Се зачлени на:
    8 септември 2015
    Пораки:
    2.510
    Допаѓања:
    71.271
    Јaс нoсев три фиксни прoтези, гoре, дoлу и пoсле тoa уште еднa нa гoрнaтa вилицa.(facepalm)
    Ги нoсев некaде oкoлу две ипoл гoдини, ги извaдив вo мaј. Сегa нoсaм мoбилни, aмa не ги стaвaм мнoгу честo. Мнoгу ми сметaaт, oсoбенo тaa гoрнaтa. Пa сaкaв дa прaшaм дaли пoстoи некoјa зaменa зa мoбилниве? И ве читaм пoгoре ви кaжувaле дa ги нoсите мoбилните дуплo oд фикснaтa, a мене ми кaжaa сaмo шест месеци редoвнo. Не рaзбирaм. :?:
    А дoдекa ги нoсите мoбилните прoтези идете ли нa кoнтрoлa или не?

13. 17.06.'15

17.06.'15 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2015
    Пораки:
    69
    Допаѓања:
    51
    Јас носам фиксни протези само на горната вилица бидејќи за долната немаше и потреба.Ја носам веќе 5месеци и со тек на време се навикнав, дури не ја ни чувствувам.Имам само мал проблем со хигиената бидејќи неможам да ги измијам забите како што треба.Девојки каква четка користите вие и паста пошто јас купив една за белеење и дали успевате да ги поминете со конец некако?

14. x-MajaEsposito-x

x-MajaEsposito-x Популарен член

Се зачлени на:
    8 март 2013
    Пораки:
    1.758
    Допаѓања:
    3.684
    Има специјални за протези иако според лично искуство ништо не ти менува, барем мене. Тоа е, мора да се води голема хигиена миј ги после секој оброк :)

15. 17.06.'15

17.06.'15 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2015
    Пораки:
    69
    Допаѓања:
    51
    Ги мијам обавезно послем секој оброк иначе фала ќе побарам негде може барем за нијанса да ми помогне четчево.Едвај чекам да ги извадам да можам како човек да јадам барем кога сум искочена:lol:

На x-MajaEsposito-x му/ѝ се допаѓа ова.
  16. SV1911

SV1911 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2013
    Пораки:
    3.051
    Допаѓања:
    69.176
    Со конец е невозможно да се исчистат, а четката како на сликата погоре е практична за да jа носиш со себе во ташна, па да ги средиш забите доколку jадеш надвор. Парадонтакс пастата за заби е одлична. На почетокот почнаа да ми пожолтуваат забите поради фиксните протези, но со пастата се реши тоа. Четка користи обична, таква каква што и предходно ти одговарала, само четкj ги забите 5-7 минути и ќе немаш пробеми, барем jас така правам и се е во ред од тоj аспект.

Сакав да ве прашам, вие што носите фиксни подолго време, дали имате силни болки во забите на кои што се ставени прстените? Прво мислев дека едниот заб почнал да ми се расипува, но после две недели и другиот заб со прстен почна исто така да ме боли. Ќе одам на преглед кон краjот на неделава, но сакав и други мислења да прочитам. Инаку, протезиве ги носам речиси година ипол веќе.

На 17.06.'15 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. blueberry93

blueberry93 Популарен член

Се зачлени на:
    2 јули 2010
    Пораки:
    1.660
    Допаѓања:
    4.477
    И Curaprox ortho е одлична за фиксни, барем ја таа си ја користев. Омилени ми се четките Курапрокс, многу убаво ги чистат забите, а орто се специјално наменети за фиксни. Инаку возможно е со конец, меѓутоа бара време да се одвои, а е неизбежно затоа што многу храна се собира измеѓу забите. Листерин течноста е исто убава за заштита од забен плак, а Пародонтакс пастите и јас ги имам користено кога имав проблем со непцата и се многу убави.
    @SV1911 мене повеќето ортодонти ми имаат кажано дека прстените на забите не се ставаат веќе одамна и дека тоа е застарен метод. Баш ме чуди како некаде се' уште се користат...

На 17.06.'15, SV1911 и presiosaP им се допаѓа ова.
  18. SV1911

SV1911 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2013
    Пораки:
    3.051
    Допаѓања:
    69.176
    Навистина? А место прстените што се става @blueberry93?

19. blueberry93

blueberry93 Популарен член

Се зачлени на:
    2 јули 2010
    Пораки:
    1.660
    Допаѓања:
    4.477
    Јас имав туби наместо прстени, слични на брикетите по форма и големина. Значи немав ништо околу забот, како што е случај со непријатните прстени.

На presiosaP и SV1911 им се допаѓа ова.
  20. SV1911

SV1911 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2013
    Пораки:
    3.051
    Допаѓања:
    69.176
    И jас ги имам истите туби, ама залепени за прстените. Ти благодарам за просветлувањево :D, ќе дознаам повеќе за ова, па во сабота ќе настојувам ортодонтот да направи некои измени.

На blueberry93 му/ѝ се допаѓа ова.