Фиксни протези

Дискусија во 'Лице' започната од summer.girl, 15 октомври 2010.

1. SpringGirl

SpringGirl Истакнат член

Се зачлени на:
    29 март 2012
    Пораки:
    41
    Допаѓања:
    2
    Пред две недели ја извадов фиксната протеза и ми ставија жица од внатрешната страна на забите(ретејнер) за да се задржи нивната положба.Е сега ми се извади мал дел од жицата поточно делот што е на предните заби.Докторката ми рече ако нешто се извади да отидам одма! Но таа е на смена дури утре попладне.Е сега,поради минималното клатење на забите ми е страв да не ми се случи нешто хаха односно да ми паднат,бидејки ништо не ги држи? Дали може нешто навистина да ми се случо или залудно паничам? :/

2. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.864
    Допаѓања:
    202.996
    Залудно паничиш - ако паѓаа така лесно забите, сите без заби ќе бевме.

3. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.646
    Допаѓања:
    76.910
    Ставив фиксна горе вчера и многу ме боцка кај 5ките и 6ките, до кога ке биде вака незгодно? ке се навикнам така? :D

4. Najubava09

Najubava09 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 мај 2014
    Пораки:
    128
    Допаѓања:
    108
    Незгодно ќе ти биде отприлика 1 недела ..Јас за толку време се навикнав и сега немам гајле така е кај сите на почетокот боли но потоа таа ќе стане дел од тебе :)

5. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.646
    Допаѓања:
    76.910
    а забите сеуште не ме болат, но мене не ми се криви, ја носам протезава поради друг проблем... нема да ме болат и понатака? дека другарка ми рече дека ке ме болела вилицата од прозетата, но немам криви заби да ми ги тегне и да боли.. па се надевам дека нема да ме боли... сега за сега само што ме боцка на кожата внатре :D

6. Artemission

Artemission Популарен член

Се зачлени на:
    22 јули 2011
    Пораки:
    2.031
    Допаѓања:
    15.673
    @mariz побарај од докторот висок за да си ставаш на краевите или таму каде што ти е непријатно од протезата. Имав и јас проблеми на почетокот и од восокот лепев на ќошињата, а на стапче за уши со кантарионово масло ги чистев раничките. За ден два беше се во ред.

7. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.646
    Допаѓања:
    76.910
    имам кутивче восок, но ми рече за прва помош ако некоја жица ме сече да залепам.. на десната страна имам раничка, а само еден ден ми е протезава... се вади тој восок после или ке мора докторот да го извади, зашто тек на 31ви сум на контрола?

8. Artemission

Artemission Популарен член

Се зачлени на:
    22 јули 2011
    Пораки:
    2.031
    Допаѓања:
    15.673
    Стави обавезно, восокот не е воопшто леплив и буквално сам паѓа после одредено време, а ако сакаш без проблем можеш и сама да го тргнеш. Не трпи болки штом го имаш решението во рака.
    :)

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  9. askme

askme Истакнат член

Се зачлени на:
    5 март 2010
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    16
    Ке ве замолам да ми кажете кај кој ортодонт ги ставивте протезите и сте задоволни.

За истата протеза ли наплакаат различно различни ординации?

Фала ви многу.

10. mari_sa

mari_sa Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јуни 2015
    Пораки:
    394
    Допаѓања:
    205
    Да не знаете некој ортодонт за протези во државна?

На askme му/ѝ се допаѓа ова.
  11. SpringGirl

SpringGirl Истакнат член

Се зачлени на:
    29 март 2012
    Пораки:
    41
    Допаѓања:
    2
    При јадење голтнав мало делче од жицата што се носи на внатрешната страна на забите откако ке ти ја извадат протезата.Дали може нешто да ми се случи?

12. agiagi

agiagi Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2011
    Пораки:
    100
    Допаѓања:
    6
    Здраво Феминки. Сакам да ве прашам колку време ќе имам потешкотии во изговарањето на буквите како С, Ш, З, Ж... ?? Протезата ја носам веќе 10 дена и сеуште не зборувам чисто. Можеби заради тоа што имав длабок загриз? Па дури се крене загризот ќе зборувам вака? Или? ПОМОШШ :(

П.С Дали е можно 7-8 месеци да зборувам вака? Фала

13. MiladyDeWinter

MiladyDeWinter Истакнат член

Се зачлени на:
    12 октомври 2012
    Пораки:
    32
    Допаѓања:
    32

Јас мојата ја ставив пред 20 дена и воопшто не забележувам разлика во изговорот. Можеби ти треба повеќе време да се навикнеш на протезата. :^)

14. Oscar Lady

Oscar Lady Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2015
    Пораки:
    1.211
    Допаѓања:
    6.399
    Дали мора сите заби да бидат поправени пред да се стави фиксната?

15. bebuleeeeeeee

bebuleeeeeeee Активен член

Се зачлени на:
    12 јануари 2016
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    4
    МОРА

16. black_lover

black_lover Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2015
    Пораки:
    222
    Допаѓања:
    104
    Ме интересира дали цената им е 200 или 300 евра..Јас во Битола бев во уредот во пролетта 2015 и ми рекоја 300, а погоре читам 200?...
    А и колку време вообичаено се носат?

17. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    8.025
    Допаѓања:
    48.351
    @black_lover зависи секој различно, јас на горните заби имам бела протеза 350е а на долните метална 250е и секој месец одам да ми менуваат ластици и чистење и плаќам по 500ден, кај некои во сумата се пресметани и контролите, цената горе долу е таа, се носат мин. 1,5 година

18. ЈеленаЏиш

ЈеленаЏиш Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    511
    Допаѓања:
    1.891
    Јас ставив во ординација Смајли кај д-р Елизабета, за 300 евра и сум презадоволна од нејзиниот третман.
    15 контроли за вклучени во цената, а колку се доплаќа понатаму и заборавив.
    Носам од август 2014, но ја извадив пред свадбата во јули 2015 :lol:, и потоа пак ставив во август 2015.
    На последнава контрола докторката ми кажа дека треба да ја носам до февруари 2017, а најверојатно потоа ќе продолжам со мобилна протеза.

Должината на носењето фиксен апарат зависи од случај до случај. Некогаш дури ни ортодонтот не може да ти одговори, особено не пред да ја наместиш и да одиш на неколку контроли. Треба да измери како се движат забите и на колку време.

19. black_lover

black_lover Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2015
    Пораки:
    222
    Допаѓања:
    104
    Мене ми се одделени двете единици (кецови) околу 0,4 цм..можи и помалку..Друго се е во ред..За колку време од прилика ќе ми се наместат?
    EDIT:и за колку време се прави една протеза?

20. Dgirlll

Dgirlll Популарен член

Се зачлени на:
    1 септември 2010
    Пораки:
    953
    Допаѓања:
    7.286
    Јас одам кај др. Виолета Поповска, железната чини 250 евра, контролите не се наплаќаат, повеќе од година не би требало да ја носиш доколку проблемот е само одделеноста на единиците. Ќе одиш на преглед и ќе се договорите и наредниот ден ако има слободно можи одма да ти ја намести.