Фиксни протези

Discussion in 'Лице' started by summer.girl, Oct 15, 2010.

1. SpringGirl

SpringGirl Истакнат член

Пред две недели ја извадов фиксната протеза и ми ставија жица од внатрешната страна на забите(ретејнер) за да се задржи нивната положба.Е сега ми се извади мал дел од жицата поточно делот што е на предните заби.Докторката ми рече ако нешто се извади да отидам одма! Но таа е на смена дури утре попладне.Е сега,поради минималното клатење на забите ми е страв да не ми се случи нешто хаха односно да ми паднат,бидејки ништо не ги држи? Дали може нешто навистина да ми се случо или залудно паничам? :/

2. Annath

Annath Форумски идол

Залудно паничиш - ако паѓаа така лесно забите, сите без заби ќе бевме.

3. mariz

mariz Форумски идол

Ставив фиксна горе вчера и многу ме боцка кај 5ките и 6ките, до кога ке биде вака незгодно? ке се навикнам така? :D

4. Najubava09

Najubava09 Истакнат член

Незгодно ќе ти биде отприлика 1 недела ..Јас за толку време се навикнав и сега немам гајле така е кај сите на почетокот боли но потоа таа ќе стане дел од тебе :)

5. mariz

mariz Форумски идол

а забите сеуште не ме болат, но мене не ми се криви, ја носам протезава поради друг проблем... нема да ме болат и понатака? дека другарка ми рече дека ке ме болела вилицата од прозетата, но немам криви заби да ми ги тегне и да боли.. па се надевам дека нема да ме боли... сега за сега само што ме боцка на кожата внатре :D

6. Artemission

Artemission Популарен член

@mariz побарај од докторот висок за да си ставаш на краевите или таму каде што ти е непријатно од протезата. Имав и јас проблеми на почетокот и од восокот лепев на ќошињата, а на стапче за уши со кантарионово масло ги чистев раничките. За ден два беше се во ред.

7. mariz

mariz Форумски идол

имам кутивче восок, но ми рече за прва помош ако некоја жица ме сече да залепам.. на десната страна имам раничка, а само еден ден ми е протезава... се вади тој восок после или ке мора докторот да го извади, зашто тек на 31ви сум на контрола?

8. Artemission

Artemission Популарен член

Стави обавезно, восокот не е воопшто леплив и буквално сам паѓа после одредено време, а ако сакаш без проблем можеш и сама да го тргнеш. Не трпи болки штом го имаш решението во рака.
    :)

mariz likes this.
  9. askme

askme Истакнат член

Ке ве замолам да ми кажете кај кој ортодонт ги ставивте протезите и сте задоволни.

За истата протеза ли наплакаат различно различни ординации?

Фала ви многу.

10. mari_sa

mari_sa Истакнат член

Да не знаете некој ортодонт за протези во државна?

askme likes this.
  11. SpringGirl

SpringGirl Истакнат член

При јадење голтнав мало делче од жицата што се носи на внатрешната страна на забите откако ке ти ја извадат протезата.Дали може нешто да ми се случи?

12. agiagi

agiagi Истакнат член

Здраво Феминки. Сакам да ве прашам колку време ќе имам потешкотии во изговарањето на буквите како С, Ш, З, Ж... ?? Протезата ја носам веќе 10 дена и сеуште не зборувам чисто. Можеби заради тоа што имав длабок загриз? Па дури се крене загризот ќе зборувам вака? Или? ПОМОШШ :(

П.С Дали е можно 7-8 месеци да зборувам вака? Фала

13. MiladyDeWinter

MiladyDeWinter Истакнат член

Јас мојата ја ставив пред 20 дена и воопшто не забележувам разлика во изговорот. Можеби ти треба повеќе време да се навикнеш на протезата. :^)

14. Oscar Lady

Oscar Lady Популарен член

Дали мора сите заби да бидат поправени пред да се стави фиксната?

15. bebuleeeeeeee

bebuleeeeeeee Активен член

МОРА

16. black_lover

black_lover Истакнат член

Ме интересира дали цената им е 200 или 300 евра..Јас во Битола бев во уредот во пролетта 2015 и ми рекоја 300, а погоре читам 200?...
    А и колку време вообичаено се носат?

17. elimkd

elimkd Форумски идол

@black_lover зависи секој различно, јас на горните заби имам бела протеза 350е а на долните метална 250е и секој месец одам да ми менуваат ластици и чистење и плаќам по 500ден, кај некои во сумата се пресметани и контролите, цената горе долу е таа, се носат мин. 1,5 година

18. ЈеленаЏиш

ЈеленаЏиш Истакнат член

Јас ставив во ординација Смајли кај д-р Елизабета, за 300 евра и сум презадоволна од нејзиниот третман.
    15 контроли за вклучени во цената, а колку се доплаќа понатаму и заборавив.
    Носам од август 2014, но ја извадив пред свадбата во јули 2015 :lol:, и потоа пак ставив во август 2015.
    На последнава контрола докторката ми кажа дека треба да ја носам до февруари 2017, а најверојатно потоа ќе продолжам со мобилна протеза.

Должината на носењето фиксен апарат зависи од случај до случај. Некогаш дури ни ортодонтот не може да ти одговори, особено не пред да ја наместиш и да одиш на неколку контроли. Треба да измери како се движат забите и на колку време.

19. black_lover

black_lover Истакнат член

Мене ми се одделени двете единици (кецови) околу 0,4 цм..можи и помалку..Друго се е во ред..За колку време од прилика ќе ми се наместат?
    EDIT:и за колку време се прави една протеза?

20. Dgirlll

Dgirlll Популарен член

Јас одам кај др. Виолета Поповска, железната чини 250 евра, контролите не се наплаќаат, повеќе од година не би требало да ја носиш доколку проблемот е само одделеноста на единиците. Ќе одиш на преглед и ќе се договорите и наредниот ден ако има слободно можи одма да ти ја намести.