@ЈеленаЏиш и мене ми ја препорачаа Елизабета, ама сеуште не сум била на преглед. Цената што ја имаш пишано е за метални или за порцелански протези?
Барав слика на нет за да го прикажам мојот проблем со забите и ова е најблиската - Значи само предните три заби се зафатени (едниот кец е врз другиот кец и соседната двојка), ама тоа отсекогаш ми било мал комплекс. Дали ако ставам внатрешни протези ќе се среди ова проблемче и колку ќе ги носам (и како се движат тие со цените?) или сепак метални со една година носење? И што мислите за повозрасни да носат фиксни (океј, не сум возрасна ама не сум ни дете/тинејџерка веќе, треба да се вработам па дали влијае тоа на професионалниот имиџ..)
Леле ке полудам од болка грда! ставив и долна фиксна и многу ме боли цела вилица, неможам да фукционирам, можам ли да пијам нешто за болка и дали нешто воопшто ке ми помогне?
Стави си нормални железни протези. Мислам дека само тие ќе можат да ти помогнат најдобро. Другарка имаше ненормално искривени заби, плус имаше и свински заби (мислам дека така се викаа оние од горе што растат) и ги носеше година ипол или две и сега и се како бисери. Воопшто не се замарај за протезите и работата, нема да бидеш единствена. Гледај да си го средиш проблемот.
Во аптека има гел што ги лади непцата, побарај и намачкај се, ги смирува. Мислам дека од Галеника беше, ама не ме фаќај за збор. Кажи им на аптекарките, сигурно ќе знаат. Не се скапи, до кај 100 ден се геловите.
@mariz џабе апчиња се труеш нормално е да боли издржи, јас една недела имав мака ништо не јадев Сега немам гајле @CinnamonBambi протезите не сметаат на никаков план не може да не те вработи затоа што носиш протеЗи освен ако не планираш да работиш како фотомодел. И јас носам розеви протези и далеку сум од тинеџер Не ми е грижа што ќе мислат
Gornata pred mesec i nesto ja staviv nemav vakvi bolki ajde daj boze brzo da mi pomine, inaku primetiv eden zab sto be boli mnogu na pritiskanje se klati, normalno e?
@mariz нормално е да се клати, иначе незнам каков ти е деформитетот ако ти се повеќе искривени забите на долната вилица тогаш повеќе боли, кај мене беше обратно на долните заби ставив ради гризот иначе скроз ми се прави па и болката беше помала. Можеби и многу ти ги стегнале ако не можиш никако да издржиш оди и нека ти ги одлабават малку
Ne ja nosam i gornata i dolnata za ispravuvanje, maaalku se krivi dolnite i zatoa boli izgleda, a gornite ic ne mi se krivi, no imam zab vo koska za koj kje pravam operacija, kje go izvlekuvaat so federce nekakvo, 3ka mlecna imam i taa e skoknata nema briketa na nea, kje mi ja vadat togas koga kje pravam operacija... Inaku dolna staviv za zagrizot samo...
Дечки здраво, може некој да ми каже колку приближно чинат фиксните протези во Ендомак ? Веќе скоро и да закажав термин за местење, ама кога и да спомнам за цена ми заобиколуваат. Никако да ми кажат некаква сума.. отприлика барем...
@МиленаРистова , не отприлика, туку точно - сивите, метални се 1000 евра, порцеланските - 2000 евра. Цениве се од пред неполн месец.
Luge jas zadutre na 5ti ja pravam operacijata, odnosno hirurski zafat na zabot koj mi e vo koska, kje go povrzuvaat za fiksnata proteza, a mlecniot kje mi bide otstranet. Malku strav me fakja bidejki sum budala i gledav na youtube kako otvaraat kakvi se bolkite, kolku traat? Dali kje mozam da jadam posle toa ili nekolku dena kje treba da sum na tecno?
Членки здраво Завчера ставив фиксна протеза.(само горе). Дента кога ја ставив, немав никакви болки, речиси не приметував дека ја носам. Но, еве денес чувствувам како притисок кога ќе се допрам за забите. Како отпор некој. Болката ми е поголема на десната страна од горната вилица, имам болка како кога боли заб. Не знам зашто. На левава страна не, не ме боли воопшто, впрочем само на левава страна јадам. На деснава ич не можам. А кога ќе ги допрам предниве заби, осеќам како да ми се клатат. Но сепак прашањево ми беше за болкава од десната страна, вака ако не ги допирам,не ме боли. Ама штом поминам со јазикот , толку е, смрттт Помош
Напиј се аналгин, малце ќе ти се ублажи, инаку ќе чувствуваш таква болка често, сепак се влечат заби и не може тука ништо. Мене ме болеше цела вилица скоро.