Фиксни протези

Дискусија во 'Лице' започната од summer.girl, 15 октомври 2010.

1. Snow-Star

Snow-Star Популарен член

Се зачлени на:
    28 јануари 2014
    Пораки:
    3.525
    Допаѓања:
    17.582
    Јас имам проблем со тесни вилици и криви заби, и ортодонтот пред да ми стави брикети одби и реши дека е подобро да носам мобилна за да се рашири вилицата. И моментално носам мобилна.
    Нема никаков проблем со твојата возраст, дури до 18 години мобилните апарати се бесплатни а имаш право на 3. Искористи шанса.

2. Kitty23

Kitty23 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јули 2016
    Пораки:
    201
    Допаѓања:
    140
    А колку пари се обично затоа што ја носев 2 пред неколку години и сега за наредните после 3тата најверојатно би требало да плаќам:fubar:

3. Snow-Star

Snow-Star Популарен член

Се зачлени на:
    28 јануари 2014
    Пораки:
    3.525
    Допаѓања:
    17.582
    Немам информации колку чинат, и јас се уште немам полни 18 па се на фондот.

4. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.861
    Допаѓања:
    202.979
    100 евра една.

5. Starlič

Starlič Популарен член

Се зачлени на:
    7 јуни 2017
    Пораки:
    1.604
    Допаѓања:
    9.289
    100€ za ednata vilica ili za 2 te?
    Kolku cinat fiksnite za dvete?

6. Valencia

Valencia Истакнат член

Се зачлени на:
    25 април 2015
    Пораки:
    510
    Допаѓања:
    610
    За фиксните варираат цените над 500€.

7. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.861
    Допаѓања:
    202.979
    Напишав дека 100 евра е еден мобилен апарат, што значи дека за двете вилици ќе биде 200 евра. Фиксните апарати се од 500 евра нагоре двете, зависи каде ги ставаш и што е вклучено во цената, но и по која техника се работи.

8. Maze123

Maze123 Активен член

Се зачлени на:
    24 февруари 2016
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    1
    Дали некој од вас има искуство со Дентаестетика и фиксни протези, односно со д-р Елена Василевска Ѓеоргиева?

9. Old Soul

Old Soul Активен член

Се зачлени на:
    12 септември 2017
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    14
    Јас ќе ставам фиксна протеза во Дентисимо, во Драчево, презадоволна сум од докторот, така што очекувам позитивно искуство и сега. Се мислам помеѓу метална и порцеланска протеза, ама мислам дека ќе ставам порцеланска, сепак не се приметува до толку како металната. Имам 25 години и дури последнава година ми се појави искривување на еден заб, што премногу ми пречи и сакам што побрзо да го решам овој проблем. Докторот ми рече дека ќе треба најмногу една година да ја носам протезата. :D Малку ме фаќа трема, се надевам се ќе биде во ред.

10. igor0

igor0 Нов член

Се зачлени на:
    21 септември 2017
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Здраво, сакам да прашам доколку некој знае дали некаде во Македонија ставаат протези од внатрешната страна на вилицата и колку кошта тоа задоволство. Поздрав

11. Snow-Star

Snow-Star Популарен член

Се зачлени на:
    28 јануари 2014
    Пораки:
    3.525
    Допаѓања:
    17.582
    И јас кревам рака како личност со фиксен апарат. Од вчера официјално. Процесот на адаптација го нема. Изгледот го засакав по првиот поглед во огледало. Знаев дека ќе носам од мала, и спрема бев. Само ја промашив бојата на ластиците/гумичките, али тоа ќе го поправам за три недели кога ќе се сменат. Немам никакви проблеми при говорот. Не чуствувам никаква болка. Најверојатно сум отрпнала и нивото на толеранција на болката рипнало нагоре во меѓувреме. Поотрпната ја чуствував вилицата кога претходно ја вадев мобилната наредното утро.

Единствено нешто што ме иритира е полнењето на просторот меѓу брикетите со храна. Погрозна глетка нема.

На Valencia му/ѝ се допаѓа ова.
  12. resenska

resenska Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2014
    Пораки:
    1.723
    Допаѓања:
    15.698
    Kolku najdolgo vreme se nosi fiksna proteza?

13. sunshine96

sunshine96 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 март 2017
    Пораки:
    104
    Допаѓања:
    224
    1 година сигурно до тогаш би требало да имаш резултат, и уште неколку месеци за стабилизација на забите.

На resenska му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Snow-Star

Snow-Star Популарен член

Се зачлени на:
    28 јануари 2014
    Пораки:
    3.525
    Допаѓања:
    17.582
    Нема одредена граница, кај секој е индивидуално зависно од тоа за каква аномалија на заби станува збор.

Јас мојата ќе ја носам 2 години со сигурност на горна вилица. Па коментарот дека се носи една година фиксна, паѓа во вода. Познавам личности кои носеле само неколку месеци и аномалијата е корегирана. И други кои носат со години.

15. Принцезичка1

Принцезичка1 Популарен член

Се зачлени на:
    5 август 2016
    Пораки:
    1.064
    Допаѓања:
    5.399
    Треба да ставам фиксни протези,но не сум во можност одма да фрлам толку пари.дали некој знае каде и колку е на рати??

На elimkd му/ѝ се допаѓа ова.
  16. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    8.025
    Допаѓања:
    48.350
    Јас си се договорив со докторот, секој месец му плаќав во 3.000ден плус 500денари контрола. Ствар на договор е, сепак се многу пари и ретко кој може да ги плати одеднаш

17. sunshine96

sunshine96 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 март 2017
    Пораки:
    104
    Допаѓања:
    224
    Година дена со сигурност мора да се носи и до тогаш се средува аномалијата , и потоа уште неколку месеци за стабилизација. А повеќе од две години тоа е премногу и нема логика, тоа е веќе неажурност на ортодонтот ;)

На macka91 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Snow-Star

Snow-Star Популарен член

Се зачлени на:
    28 јануари 2014
    Пораки:
    3.525
    Допаѓања:
    17.582
    Јас тврдам дека постојат аномалии кои може да се средат со 6 месеци носење фиксна протеза, и во мојот случај, аномалии на кои им е потребно повеќе време. И има логика, да.

19. sunshine96

sunshine96 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 март 2017
    Пораки:
    104
    Допаѓања:
    224
    Јас не го негирам тоа дека некои аномалии можат да се средат за 6 месеци, може и за 3 месеци, но пред 1 година не е препорачливо да се вади фиксната затоа што поголема е шансата за побрзо враќање на забите во првобитната состојба. А за носење протеза ПОВЕЌЕ (не 2)од 2-3 години ви гарантирам дека нема логика. Не знам дали имате некакво познавање од стоматологија и ортодонција, ама еве јас имам и ви тврдам.

20. Snow-Star

Snow-Star Популарен член

Се зачлени на:
    28 јануари 2014
    Пораки:
    3.525
    Допаѓања:
    17.582
    Според пишаното до сега, без ова мислење и редактираното предпоследно, стои дека се носи 1 година и ни помалку ни подолго време носење нема логика. И доколку се носи подолго, се носи од "неажурност на ортодонтот".

Јас пишав дека се зависи од аномалијата на забите на поединецот, и нема точна бројка колку време се носи. За враќе на забите после, може да се случи и после неколку години носење фиксна. Затоа се носат после мобилни, или се става специјален лепак, по вадењето.
    Па дадените гаранции и логика, немаат гаранција, ниту логика.

Ова се знае од општа култура, не ми треба високо образование за истото.