Moze li da mi kazes kade gi stavase porcelanskite po taa cena ? Jas planiram sega od ponedelnik da stavam fiksni porcelanski protezi i cenata na edna ,odnosno samo gornanvilicina e 500€ . Citav na forumov deka ima za znacitelno poniska cena . Mozete li da mi pisete koi ordinacii se toa ? Vo skopje.
Бесплатно е ако работат со фондот, да, ама и до 18 години само. Имаш право на 3 мобилни апарати. Инаку е околу 100 еур. зависи.
@Leat ако стоматологот сака може и услуга да ти направи да земеп книшка од некој под 18 години и ќе имаш бесплатна мобилна протеза.
здраво девојки... јас уште еден месец ке ги вадам протезите (кои ги носев две ипол години) но слушнав нешто како после некое време забите се вракале?? Баш пред два три месеци ми се одлепија две предни брикети бидејки силно загризав на јаболко, (докторката рече ако си мешала многу топло ладно одеднаш, лепакот попуштал) И ми закажа преглед за три дена (си шетав три дена со две одлепени брикети), и за тоа време почнаа да ми се клатат и почнаа да ми се вракаат напред. Баш сум скептична... Дали воопшто мобилната ке помогне забите да не се вратат
Не може после 2 ипол год.констано носење да ти се враќаат.Може ти така ги чувствуваш.Инаку која ќе е потребата да носиме фиксна ако одма се враќаат забите.Фиксната и мобилната имаат различна функција.После вадењето ќе ти стават жица внатре за да не ти сe вратат забите и ќе ти дадат мобилна протеза која е пожелно да ја носиш.Не си требала да шеташ без брикети не заради естетика туку со секое паѓање на брикетата уште месец дена плус ќе ги носиш протезите, бар кај мене вака беше.И кога ги ставаме фиксните напоменато е да не се јадат цели јаболка,семки, мастики и грицки баш од овие причини.Макар да и јас јадев ама пазев, но секогаш има исклучок и мене ми има паднато ништо страшно.
Оф, фала ти ме утеши во право си која е поентата да ги носам толку време а да се вратат Иначе за јадењето, и мене ме предупреди докторката, но не ја послушав си јадев свашта, но ниедна брикета не ми падна и јас земав залет Две одеднаш... Сега дури ни леб не загризувам
Епа вака.. Јас носев фиксна протеза околу три години а извадена ми е пред околу 2-3 години и да забите ми се вратија малце ама затоа што носев мобилна протеза само 2-3 месеци и после ја баталив. Затоа ти препорачувам кога ке ги извадиш протезите да носиш обавезно некаков апарат( може да ти дадат мобилни, а и од оние што се безбојни не ми текнува како се викаат), и да си идеш редовно на контроли. Сепак како и да е тоа зависи до забите, не е кај секој исто
Јас носев 3 години протези кај не толку стручен ортодонт, пред вадењето ниту беа на место како треба ниту загризот ми го среди, “не била магионичар”. Сега 3години од вадењето морав повторно да ставам ради што почна и цела фаца да ми се деформира.
Ај кажете ми нешто природно за жабуркање против болка на непцава.Ми ја сменија жицата вчера и како мине време се повеке ме боли дури глава почна,неможам да се допрам на образ и околу устата,ме боли ужас.Кетонал ми рекоа да се напијам,очекувано било да боли,поцврсти биле жициве,ама неможам секој ден да пијам кетонал а знам оти недела дена сигурно ке боли.
Of dusa... znam kako ti e Ne pomaga nishto za taa bolka. Ti preostanuva samo da bides trpeliva... toa e sega za ubavina se trpi. Mene malce mi pomagaa ladni oblogi, ladna voda drzev vo usta. Ama samo momentalno. Ke si jades pimeka hrana, nemoj tvrda da nemaat pritisok nemcata, taka poveke ke imas bolka.
Блендирано како бебињата јадам . Не е кај мене само убавина,со загризот и вилицата имав проблем и поради тоа главоболки чести.Арно го најдовме проблемот дека до тоа било.
Јас во среда ставам фиксна и на долна вилица, и искрено не можам да дочекам. Од вторникот после вадењето на 4ката, ја чуствувам дупката при секое движење на јазикот и како за некој кој отсекогаш имал полна уста заби, страшно ме иритира празното место. Иначе, резултатите горе конечно стануваат очигледни. Забите почнаа да се редат како треба. Чудна сум сега на самата себе. А се навикнав и на протезата. Ќе ми фалат после вадењето.
So srekja neka ti e i jas za nekoi mesec dena kje stavam isto fiksna na dvete vilici Kakvi stavas metalni ili porcelanski kaj koj ortodont i kolku cena?
Da ne znae nekoj kolku e cena snimanje rengen na eden zab so upat od zabar vo poliklinika bit pazar? I kolku e panoramska snimka bez upat snimanje site zabi na dvete vilici isto vo poliklinika bit pazar?
Метални брикети ќе се и доле. Цената е 300 еур само јас не живеам во Скопје па не верувам дека ќе ти биде од помош инфо за ортодонтот.