1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Фиксни протези

Дискусија во 'Лице' започната од summer.girl, 15 октомври 2010.

1. Nika666

Nika666 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 февруари 2011
    Пораки:
    321
    Допаѓања:
    217
    Па како фиксна нема толку делотворно... Можеш мобилна ама таа нема шанси да ти ги врати ако се многу искривени

На natural.beauty му/ѝ се допаѓа ова.
  2. natural.beauty

natural.beauty Истакнат член

Се зачлени на:
    18 декември 2010
    Пораки:
    63
    Допаѓања:
    476
    Носев мобилна помогна малце али треба уште

можело со хируршки зафат да се исправаат али има шанси забот да остане мртов
    дали некој има пробано со хируршки зафат?

3. angel92

angel92 Популарен член

Се зачлени на:
    10 февруари 2011
    Пораки:
    2.049
    Допаѓања:
    5.059
    Пред да ги стам, заболекарот ми рече ќе ги носам година до година и пол... А веќе поминаа година и 9 месеци. Одвај чекам да ги иставам иако знам дека уште 6 месеци не ми бегаат :/ ... Убаво е што ми се порцелански па не се приметуваат... Некогаш луѓето на слики ме прашуваат дали сум ги иставила :))

4. Dushica-sk

Dushica-sk Популарен член

Се зачлени на:
    12 јануари 2010
    Пораки:
    5.048
    Допаѓања:
    3.928
    Нејм јас меѓу кецовите имам дупче што само докторката ми го гледа , значи ептен мало и ми стави жица само на 3 заба да ми се спои :) На следна контрола ќе те средат , нема гајле ;) :lol:

На Name му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Sharlott

Sharlott Истакнат член

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    75
    Допаѓања:
    14
    Нема ништо поефикасно од фиксна протеза. Не е толку страшно не плаши се. Јас носев фиксна кога имав 14 години, ја носев 2 години и навистина ми помогна. Многу ми беа криви забите, сега ми се перфектно наместени. На почетокот навистина боли, додека забите да се прилагодат на протезата, ама се исплаќа. Фала му на Бога што ги измислиле протезите :D

На natural.beauty му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Rose96

Rose96 Форумски идол

Се зачлени на:
    17 јануари 2011
    Пораки:
    2.680
    Допаѓања:
    37.125
    И јас носам и е дел од мене веке ... него кога ставив по еден месец си стави една моја другарка за "Мода "
    а прекразни заби има ... и очила без диоптер и сега како ружна Бети е :tmi:

7. Name

Name Популарен член

Се зачлени на:
    5 јуни 2010
    Пораки:
    1.433
    Допаѓања:
    881
    ^ ставила фиксна од мода?? :x или :D

8. Rose96

Rose96 Форумски идол

Се зачлени на:
    17 јануари 2011
    Пораки:
    2.680
    Допаѓања:
    37.125
    да бе ... демек ептем по модата сум и појма неам кој и рекол или прочитала па си стаи и она и си купи наочари без диоптер луда работа ... :lol:

9. Lilly8

Lilly8 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2011
    Пораки:
    306
    Допаѓања:
    289
    Јас ставив протези пред некои 6 7 месеци и секако сеуште ги носам.Во почетокот ми беше чудно.Се разбира уште кога имаш железо на заби.Но потоа се навикнуваш.Забите болат единствено кога ќе ти ги стегнат.Но кога те болат знаеш дека ти се исправуваат,но тоа е само два три дена но се издржува :)
    Забите ми се исправени.Пред да ги ставам протезите не можев да се насмеам слободно бидејќи забите ми беа криви.Но сега немам проблем со тоа.Ме изненадивте со тоа што велите дека им се искривиле забите после протезите.Мислам дека има шанси за тоа но некои мали шанси ако веќе има некој таква вилица па повторно да се повратат.Инаку мислам дека треба да се носат потоа мобилни протези заради тоа да не се повратат искривените забчиња :)
    поздрав

10. baby.90

baby.90 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2011
    Пораки:
    457
    Допаѓања:
    197
    За нда не ти се искриват пак забите, ке ги носиш фиксните година ипол-две. Имаш 14 години, вилицата уште ти работи.
    Брат ми на 17 години, фиксните ги носеше 2 години, за да не носи мобилна.
    Се надевам дека ке ти бидат супер запчињата, јас задутре ставам фиксна :worried:

11. angel92

angel92 Популарен член

Се зачлени на:
    10 февруари 2011
    Пораки:
    2.049
    Допаѓања:
    5.059
    Мене задутре ми ги ваѓаат ... т.е. така рече заболекарот ама јас не вервам да ми ги истае. Ама надежта последна умира така? :)

12. annii

annii Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2010
    Пораки:
    3.338
    Допаѓања:
    5.884
    Во петок конечно ќе одам на консултација. По едне месец чекање.
    Девојки да ве прашам, сега кога ќе однесам панорама на забите и одма зема `мерка` или треба друг ден повторно да одам?

13. maca99

maca99 Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    1.818
    Допаѓања:
    1.692
    Би требало одма да земе,бидејќи после првиот преглед ти кажува за панорамата а после кога ќе ја однесеш ќе ја види, и ќе земе отпечаток,така беше кај мојот случај-инаку на клиника бев...единствено ако би требало да се извади некое запче или нешто друго,па да ти каже пак да отидеш за отпечаток....good luck ;)

14. Mermaid

Mermaid Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2010
    Пораки:
    228
    Допаѓања:
    296
    И јас треба да ставам фиксна протеза , ееее да го имав паметов кога бев помала и редовно да си ги носев мобилните протези :) Кај ги имате правено вие , од кој доктор сте најзадоволни?

15. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.229
    Допаѓања:
    48.343
    Јас имам носено пред 3 години фиксна, но откако ја извадив требаше да носам како некои навлаки на забите околу година но не ги носев и малце забите ми се вратија како што беа :rofl: бидејќи докторката кај што ставав е мнопгу фина и си се спријателивме ми рече дека ќе ми стави брикети на предните заби само кои ќе ги носам околу месец дена и потоа запчињата ќе ми се тип-топ :D и тоа утре ќе се деси :rofl:

Иначе ставам кај Д-р Маргита Смилевска ( она работеше порано и во државна) но си имаше и приватна ординација , бидејќи не можеше да постигне се напушти и сеа си работи само ваму. Презадоволна сум од неа идат од цела Македонија кај неа, од Косово па колку само ги има :lol: Ординацијата и се наоѓа во Козле, кај српска амбасада. :)

16. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.229
    Допаѓања:
    48.343
    Да напоменам само дека фиксните се скапи околу 1000 евра ама вреди ;)

17. TheaEsposito

TheaEsposito Популарен член

Се зачлени на:
    13 ноември 2010
    Пораки:
    2.004
    Допаѓања:
    2.462
    Јас треба да носам. Никако да се наканам да трнам кај мајка ми на работа (на забар де) :D .
    Ама сакам што побрзо дами ги ставам и пократко да ги носам, зашто неќам за полуматура со протези да бидам. :(

18. angel92

angel92 Популарен член

Се зачлени на:
    10 февруари 2011
    Пораки:
    2.049
    Допаѓања:
    5.059
    Јас за матура имав протези... па не се ни приметија... и со нив убаво си поминав ;)

19. MiDnIgHtLaDy

MiDnIgHtLaDy Истакнат член

Се зачлени на:
    5 август 2010
    Пораки:
    95
    Допаѓања:
    21
    Јас протезава ја носам повеќе од една година но најверојатно за полуматура ќе ја извадим ,така да не верувам дека за само 2-3 месеци ќе може да ја извадиш :?: Јас ти препорачувам што побргу да си ставиш :hai:

20. meredith

meredith Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јануари 2010
    Пораки:
    363
    Допаѓања:
    78
    јас имав фиксна протеза , ја носев околу година ипол , се тоа зависи од забите колку ќе ја носиш :)