Blagodaram za odgovorot,jas nosev fiksni pred 17-18 godini i malku mi se izmestija posle vadenjeto i taka si stojat,ne e golemo iskrivuvanjeto ama ete bi sakala da se pravi. Eden stomatolog mi kaza dekq ne e preporaclivo povtorno stavanje na fiksna za da ne oslabne korenot na zabite,dali e ova tocno ?
Можно е, ама тоа е сериозен проблем ако имаш пародонтопатија. Ако имаш здрави заби и вилична коска, ретко има такви компликации. Јас лично имам носено фиксна 2 пати.
Zdravo, dali ima nekoj iskustvo so ordotont Igor Kirovski za fiksni protezi vo ordinacijata Eterna Dent?
Јас денес ставив протези на горната вилица..Сафирски ставив..Малкуми сметаат ама се надевам дека ќе се навикнам..600е беа.. Имам мал простор меѓу предните заби околу 5мм..Заколку време отприлика ќе ми се спојат..
Здраво, сакам да прашам дали е можно носот да добие деформација поради носење на ластици за местење на загризот на фиксна протеза.Јас имав мала грпка на носот но по некое време со протезава приметив и на слики и на видеа дека носот се згрбавува и оди надоле ? Ако може да ми одговори и некој стоматолог.
Сите што носат протези, без разлика што корегираат, треба да носат барем година ипол. Може да е повеќе ако е потежок случајот, ама барем толку сигурно. Колку години имаш? Ластиците генерално ја местат само долната вилица бидејки горната е фиксирана во главата, и ги придвижуваат забите за да остварат добар контакт. На носот може да има некаков ефект само ако имаш помалку од 15 години и уште не ти е започнато окоскувањето на рскавиците, и тоа е некој минимален ефект. После пубертет, ластиците нема шанси да делуваат на надворешниот изглед дури и да сакаме тоа да го постигнеме, треба огромно искривување на долната вилица да имаш за да се познае некаква разлика, а во такви случаеви тоа се решава хируршки, што не верувам дека е така во твојот случај бидејки тоа е многу ретко.
Здраво, јас за 1 месец полнам 17 години, а денес ставив протези. Сакам да прашам дали е во ред? Дали има шанси да ми се искриват т.е. вратат забите на истата положба откако ќе ги извадам протезите?
Секогаш таа шанса постои. Ќе ти стават ретејнери кога ќе ја извадиш, ќе си носиш мобилна на спиење и нема гајле.
Дали носење фиксна протеза во доцните 20-ти би имало ефект? Носев како средношколка, делумно ми се исправија забите, но се' уште не сум задоволна.
На секоја возраст има ефект. Може подолго да носиш и фиксна, и мобилни после тоа, зошто си возрасна сепак коската е поцврста, ама за ефект ќе има сигурно.
Сестра ми е 24 години, стави протеза пред 6 месеци, докторката не кажа дека ќе има проблеми. И за кратко време и се исправија забите.
Kако се движат цените од прилика на фиксните протези прозирните тие керамички или сафирни беа? и дали има искуство некој со алајнери и колку време се носат?
А дали кога ќе пораснат умниците можат да ги искриват забите? Мене сигурно ќе ми пораснат откако ќе ја извадам фиксната протеза и ќе носам мобилна. Дали може да се спречи искривувањето на забите со мобилна? Мене ништо не ми кажаа кога ми ги ставија.
Може, ама не мора да значи, може да никнат и без проблеми. Зависи како се поставени умниците и дали има доволно место за нив во вилицата. Мобилна секако се дава по вадењето на фиксната, и ако редовно си ја носиш нема да се поместат забите. Колку години имаш? Можеби сеуште е рано за умници, понатаму ќе види докторот дали треба да ги извадиш.
Кај секој ортодонтист е различна цената. Јас ставив протеза во Штип (метална), цената на керамичките беа 800 евра (400 евра за една вилица).
Рано е, тек сега се создаваат умниците. Ќе си направиш панорама после 18 години и тогаш ќе се одлучи.
Девојки..Моја другарка ме натера да прашам.. Таа носи фиксни протези сафирни.. Е сега има 2 прашања.. Дали е нормално онака брикетите на кецовите да се погоре? И дали мене ми се гледа жолто или такви се брикетите? Иначе да не се разбереме погрешно ги мие по 3..4 пати на ден. Контрола има дури на 29ти.
Брикетите се погоре затоа што треба да се извлече заб што е во непцата, за некое време ќе примети дека има дел од заб и над брикетите. Ластичињата проѕирни за брзо време пожолтуваат, без разлика колку често се мијат забите, и тие се менуваат еднаш месечно.