Денес бев на консултација,и ич не чекав дури и порано почнав,ме прати одма на рентген додека се ослободи стол,па дојде др.ксенија одма ме виде ми објасни што како , една др ми зема отпечаток од забите и одма сабајле ќе ги местиме протезите.. Вака како за прв пат ептен ми се видоа фини
12000 една метална,24000 две во готово а ако сакаш на 15рати 30000 за двете. Монокристалните 15000 една,две 30000,а на рати 36000. Контролите по 500 денари,ако имаш само една протеза тогаш 250ден.
Dali nekoj od vas ima noseno prvin apartce za rasiruvanje na vilicata, pa posle toa sleduvaat protezite iskustvo kazete nekoj ako znaete
Jас носев пендулум пред 20 години и ми направија место тогаш ,се мислеа дали да ми вадат заб но сакаа да пробаат со тоа. Овој пат ми извадија заб . Ми треба уште восок за да си ги покријам протезиве од долната ми се направија многу рани на јазикот и устата . Има ли каде да купам или мора кај забарот?
Дали некој од вас носел фиксна протеза за средување на длабок загриз? Имам крива двојка горе и длабок загриз, а долу прави заби, па дали некој знае дали тоа може да се реши некако само со протеза горе и брекети за ластици на катниците долу или неопходно би било и долу протеза? Благодарам
Очекуваш лаик на форум да ти каже нешто што специјалист го знае? Прашај го ортодонтот, побарај и второ мислење ако немаш доверба во тој што си го одбрала. Инаку, генерално, да, со апарат на двете вилици се решава состојбата со длабок загриз. Ама, треба убаво да се разгледа целокупната ситуација, пошто проблемите со загризот и забите не се решаваат на ист начин кај сите, а тоа што кај нас горе-долу истото се прави кај повеќето што го имаат проблемот, прашање е дали секој ортодонт е способен да биде ортодонт.
Здраво девојки... Јас моментално носам порцеланска фиксна протеза и сум презадоволна од Д-р Милош Јаначковиќ... Пред се постапува како доктор... Па после како другар... Кога ја ставив фиксната 3 дена ми ѕвонеше да праша како сум... Дали јадам и сл. Предобар... Сега ми стави ластици... Дали и вие цел ден ги носите... Мене ми е премачно ставањето... Се препотувам додека ги ставам... На левата страна ми падна желевцето што ми го стави... И сега само сум на десната... Дајте совет како побрзо да ги местам ластичињата
Мене пак многу лесно ми оди со ластичињата. Ортодонтката кога ми ги даде, ми рече да си купам чупалица која ќе ја користам само за тоа, најлесно се ставале така ама јас не купив и се се навикнав така да си ги ставам. Прво го закачувам на тројката па после го влечам до долу кај шестката. Првиот пат обратно го правев, прво долу па горе ама така многу тешко ми идеше, а вака ми е прелесно многу. Пробај вака ако немаш пробано, ќе се навикнеш.
Дали има некој друг начин да ги исправиме забите без фиксна протеза ? Пишува на интернет за некакви проѕирни протези имате ли искуство ?
На овие мислиш? Спојлер Invisalign метод е, ама не е за корекција на големи аномалии, само за ситни проблеми. Мислам дека не може да се користи во случаи за корекција на загриз, изротирани заби, било какви драстични промени. Ова е за мали изместувања на забите кои веќе се наредени во низа.
Имам еден ваков заб како на сликата, устата ми е подигната од едната страна и ме нервира тоа, а другите заби ми се прилично прави. Па затоа ме интересираше ако може некако да го сменам то без протеза.
Може ова со invisalign, само не знам кој точно го работи кај нас. Ама имај на ум дека се поскапи од обичните фиксни протези.
дали некој има искуство со фиксни протези и бременост? прашањето е во насока на лековите кои се користат, дали некогаш се ставаат и локални анестезии и слично..?